Radio farovi 9A0BLP i 9A0BXP QRV

Started by 9A5R, 20. May. 2023, 21:04:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A5R

Pozdrav Zlatko,

pad napona nema veze sa radom radiofara, to smo mjerili pri premještanju 3cm i instalaciji novog 23cm. Kabel je produžen za samo 8m pa je ukupna dužina oko 100m(ne 150 kako si napisao). Nakon premještanja je više kolega prijavilo na DX clusteru i osobno pozivima i porukama da čuju radiofar, ali neki ga i nisu čuli...  ::)
Slike u privitku... (9A0BXP)

Da, o radovima na strujnim ormarima su nam javili dečki iz tvoje bivše firme i samo naglasili da je tu možda bio problem :D
    "Zamjenski" Kenwood je novi tvornički ispravljač kupljen i doniran HRS-u za potrebe napajanja repetitora i ostale opreme na objektu, kao i Mascot koji je sad krepao.

Evo malo povijesti 3cm radiofarova...

https://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=93.0

Na sajmu u FN-u 2007. godine su plaćeni i preuzeti i svaka čast ekipi koja ih je poslije montirala na Velebit i Psunj, jer to se teško može putem tipkovnice i foruma.

Svaki radiofar koji smo montirali je popraćen izvještajem ovdje na forumu, dokumentiran slikama i uvršten u popis radiofarova na ovom portalu. Za ova dva iz naslova samo odvrti na vrh ove teme.

Koliko nam je farova u eteru donijela priča i pisanje, vidjeli smo u proteklih 30+ godina

Zar ne misliš da je krajnje vrijeme promijeniti taktiku? Idemo par godina probati sa više rada a manje priče? Kako je krenulo ove godine čini se da djeluje. Imamo 4-5 novih farova instaliranih i u radu ove godine, a prema planu, do polovine slijedeće godine će južna točka dobiti još 3 radiofara (Ukupno 5).
    HRS je dobio vrhunsku lokaciju za nula EUR i južna točka NAPOKON radi  ;D

---
Adame,

...sve si lijepo napisao i tako bi trebao ići hodogram. Nema smisla stati na svakoj prepreci (financiranje, izrada, montaža). Mislim da smo našli "recept" koji nas vodi realizaciji ciljeva i da se toga trebamo držati.

Čestit Božić i sretna Nova 2024. godina!  :D

73

9A5R, Željko

There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9a3aq

Quote from: 9A5R on 23. December. 2023, 18:07:27

> pad napona nema veze sa radom radiofara <
u vrtićima i školicama smo drugačije učili....
sa radom??? ALI SA IZLAZNOM SNAGOM DA !!!!!!

Mi "rashodovani" smo u svoje vrijeme NEŠTO ODRADILI-MONTIRALI, a sada možemo samo nešto savjetovati.. napisati.. a "delanje" je za podmladak !  Svaka generacija ima svoje vrijeme za kopanje !
GL

9A5R

Zlatko kako sam i napisao, pad napona nema veze sa radom fara. Sve je mjereno gore i sve je jasno tko želi razumjeti.
Ali izgleda da far radi selektivno...tako smo ga podesili  ;)

Nova slika sa DX clustera u privitku...očigledno ima i onih koji ga čuju na 98km...

73

9A5R, Željko
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9a4qv

Pozdrav svima,

I savjet zlata vrijedi kad je dobar  ;D
Zlatko, nekad su lokacije OIV-a bile odlične, danas nije više to tako.
Pristup objektima i sami objekti su pod nadzorom i nije jednostavno pristupiti opremi.
Ako se oprema nalazi na stupu, situacija je još kompliciranija jer danas se na stup ne može penjati svatko. Situacija je još složenija ako treba popraviti ili zamijeniti kabel na dijelu gdje moraš imati visinca koji visi na tri užeta. Takvih visinaca koji znaju montirati konektor na kabel i pritom vise u zraku na tri užeta u Hrvatskoj jedva da možeš nabrojati do 5.
Želim reći da su lokacije zahtjevne na što se ranije nije mislilo.
Primjer je i Velebitska plješevica. Otkad je 3cm beacon gore montiran, mislim da je Pero bio jednom u prolazu pogledati antenu od R7 (bez alata i opreme) i kolega 5TD zbog servisa profesionalne opreme. Eto, objekt je u vlasništvu HT-a, ključ je u Gospiću, pristupni put je zapriječen stijenom, potrebna je oprema za penjanje itd. Dakle za skinuti taj beacon, potrebno je da dvoje iskusnih ljudi, visinaca potroše cijeli dan terenskim vozilom. Onda se taj beacon mora nekome dostaviti na popravak i testiranje i onda opet sve vratiti na lokaciju. To je zahtjevno i mislim da danas ne postoji dvojac koji za to ima vremena.

Takav je i Psunj, tko će zamijeniti ili zakrpati kabel na stupu? Potreban je ozbiljan visinac koji zna šta radi.

Beacone je potrebno montirati na pristupačne lokacije. Možda ići sa više beacona na nižim pristupačnijim kotama i objektima. Možda solar napajanje kao što 7KXP ima aprs digi na Velebitskoj plješevici...
Potrebno je dobro planirati i ugrađivati kvalitetniju opremu.
Vjerovatno ovo napajanje od MASSa nije doraslo tom zadatku pa je i riknulo. Možda bi odvojni trafo trebao biti "must" u dijelu napajanja i linearni ispravljači... to ćeš ti Zlatko bolje znati...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A2B

Quote from: 9a4qv on 22. December. 2023, 22:14:35On bi se trebao preimenovati u Hrvatski radioamaterski savez mladih. Dakle Savez neka se bavi mladima, što je pohvalno ali u toj svojoj raboti neka izostavi nas radioamatere jer 90% mladih novopečenih članova i nisu radioamateri.

Sve je OK napisano, osim ovog gornjeg odlomka. Zaista ne znam sta ti je to trebalo... I ne samo tebi, puno se ljudi nepotrebno pjeni na HRSovu usmjerenost prema mladima, kao da su razmazena derista ljubomorna na novog bracu ili seku.
Bas me zanima kako cemo se penjati na te stupove za koju godinu, posto smo sve stariji, a mladi nam ocito ne trebaju.
Boris, 9A2B

9a4qv

Nije tema ali da odgovorim na tvoju opasku.
Ja se ne pjenim na mlade, samo iznosim činjenice koje su takve kakve jesu.
A činjenica je i to (nepobitna) da se novac usmjeruje na rad sa mladima koji bi trebali biti radioamateri koji to na poslijetku nisu.

probaj samo izračunati koliko je mladih u srednjoj školi Ruđer u ZG položilo raidoamaterski ispit. I probaj naći u medijima (jer u eteru ih nećeš čuti) gdje su sada svi ti mladi radioamateri? Jel ti znaš koje su to brojke? Koliko se uopće mladih radioamatera uključuje u rad za opće radioamatersko dobro iz te mase novopečenih radioamatera?

Nemam ja ništa protiv mladih, ali volio bih da se napravi disktincija, mi jesmo radioamateri što pokazujemo radom i dijelima dok mlade ne vidim u tom našem hobiju...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A2B

OK, jasno. Ne treba trositi pare na edukaciju i regrutiranje mladih, koliko god da ih ostane u hobiju ili mu se jednog dana vrati nakon "n" godina. Treba trositi javni novac na nase igracke.
Razumijem koncept, ali se s njim ne slazem.
Ne slaze se ni drzava jer sva lova koja dolazi u ZTK i HRS je primarno usmjerena na rad s mladima. Zato bi bilo dobro da se ne iskace s ovakvim izjavama jer bi nam se to moglo vratiti kao bumerang. A bumerang kaze ovako - svoje igracke si financirajte sami.  Vratimo se temi nakon ovih reklamnih poruka  :)
Boris, 9A2B

9A5R

Ako netko treba 4-portni CW keyer za beacone prema OZ2M, Poklanjam pločicu isprogramiranu prema želji. Osim standardnog CW cariera i ID-a, može emitirati i Operu (MGM) u drugoj polovini minute.

https://www.youtube.com/shorts/wvRi58DbHQk

73

9A5R, Željko

9a6c

Od farova do rada s mladima, ali ipak natrag na farove.

Hvala svima koji su se svatko u svoje vrijeme trudili da se iz 9A oglase farovi, neki na bandu neki u najavi, i mislim da ne treba gubiti energiju oko toga tko je kad i kako postavio ovaj ili onaj, a naročito prvi far negdje.

Bitno je da kad pogledamo listu naših farova potrošimo više od 1 milisekunde i da na njoj zaista budu svi aktivni farovi bez obzira na pozivnu oznaku, lokaciju ili frekvenciju.

A da ne budem baš strogo ON TOPIC, mogu samo reći da smo u moja mlada vremena po klubu držali tečajeve ne da bismo radili s mladima, nego odgojili nove radioamatere koji će nam danas sutra postati drage kolege i suborci u našim nevažnim bitkama. Ovaj larpulartistički "rad s mladima" danas sam je sebi svrha, a iza njega se ne vide neki značajniji pomaci u osnovi našeg hobija, osim ako se ti stari mladi ne uključe u proizvodnju novih mladih...što mi donekle siči i na Ponzijevu shemu, ali kao i obično sigurno griješim, što je svakako rezultat godina, što iz osobne iskaznice, što iz članstva u pokretu (ne klubu ili savezu).

Sretan Božić svima, starima i mladima :D

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a4qv

Bit će sve OK  ;D

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9A2EY

Riješit ćemo čim zatopli (kao da nije dovoljno toplo).

73, Željko 9A2EY