Main Menu

Oblong club

Started by yu1qt, 02. September. 2007, 17:50:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A4TM

Dragane hvala na trudu idem raditi pa se cujemo.
73,Mario 9a4tm.

9A3GE

Evo ga...! Malo prije Tom  9A2TK  opgonio antene ..uspješno održena veza na 144.200 Mhz ..SSB...Zabok - Rijeka...raporti ..59...iako Tom nije radio sa punom snagom.....bio i Silvano 9A6PSM  koji je isto čuo Toma  sa nešto lošijim raportom..(5 elem.)..! Ono pisanje i razni proračuni donijeli su ploda...? Čuo sam ga bolje nego prije kada je radio samo sa jednom antenom (eeee sada je Tom sa grupom...4 komada)...bravo Tom...! Isplatilo se...a još..? M.
Martin 9A3GE

9A9T

Hvala Martine, brz si na okidaču ko John Waine.

Sve istina kaj veli Martin, sad sam došel zbrega, potvrđujem vezu koju spominje, bilo je super, refleksijom od Učke.
Još da nema tunela,... ;D, bežali su signali kroz tunel sve do Italije pa bi se još bolje čuli bez te rupe.... ::)

U prilogu konačno par slika, friških od malo prije i onaj gore se vidi kaj plovi nebom i muti nam pamet...jel Martine  8 ;)

Tnx Martine za QSO!
Bude ih još..
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

yu1qt

Cestitam Tom! Interesuje me tvoj F/B utisak. Recimo na nekom snaznijem faru?
Andra YU1QT

9A9T

Pozdrav Andra,

objavit ću i to ovdje, antene još nisu na radnoj visini, idu još cca 6m u zrak pa onda mjerenja u praksi... ;)

Na slici su antene u smjeru YO i YU farova, njih sam slušao prije par dana a nakon slikanja je pala veza sa Martinom na drugoj strani...bio sam cca na 230 stupnjeva sa antenama gdje smo se najbolje čuli.

Kad bude prilika, probat ćemo i nas dva vezu Andra.
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

YT2RA

Tom cestitam ti na trudu i da  dosta uradis DX -sova 
  73 YT2RA Role
73 role

9a6c

Malo me zbunio Martin s iona 4x8 oblonga, to je valjda 9A1CCU sistem?

Tome, je li moguće da ovo sve ganja TT rotator s oberlagerom?

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A9T

Je, GG,
Martin je ko i obično zamutio vodu.... :D :D
Stavio je sliku koju sam ja postao tu na forumu a ti si prepoznal vlasnika, hi.

Ja ovaj moj sistem vrtim sa KR400 a gore je KR500 za elevaciju. Pa nije to niš veliko i to mora biti čist dosta. Doma sa KR400 vrtim KV quad za 20 do 6m naravno sa warcovima. Kaj je TT rotator, nije mi poznat taj izraz?
Na vertikali između oblonga su dva komada 19el Cushcraft za 70cm. Srećom, zgleda da nemaju utjecaja na oblonge a što je bilo dosta upitno. Mjeril sam sistem prije, bez tih antena i nema razlike sad kad su i ove za 70cm gore.  ;D

BTW, ispod naslikanih antena, odmah iznad rotatora ide još antena za 6m, ali zgleda da bum ju moral napraviti jer obećana nikak da stigne u Zagorje zelene. Bila je gore 5 el Tonna za 6m ali sad bum ju prerihtal za 4m i ide na štangu koja je na balkonu.  :)

Role, tnx, a sove mi baš i ne trebaju.... :D

Jel neko skužil kaj je na predzadnjoj sliki?
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a4wt

Da slucajno nije kamera
73
imala majka dva sina jedan pametan a drugi radioamater

9A9T

Ha, nije slučajno... :D
Imaš pravo!
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a4wt

Dobro za zagorske brege a bogme i za mjesec ponekad
marko
imala majka dva sina jedan pametan a drugi radioamater

9a6c

Lapsus, mislio sam na TV rotator...TT se koristi za druge posle ;D

Imama neke 6m ant iz vlastite YO radionice pa ako te zanima reci. Provjerio QT u EZNECU. Nisam ih pravio, ali YO ne laže.

Samo info za kraj: debljine cijev u H nosaču, debljina booma i razmaci?

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A9T

GG,
debline cijevi...uh, kroz rotator ide maksimalna koja stane u rupu, hi, vertikale su deblje cijevi ali tanje meso, sve tri od aluminija.
Razmaci su horizontala 2,1m a vertikala 2,9m.
Boom je od 20x20mm.

Andra,
probao sam vrtiti i gledati signal radio fara. U maximumu je 59+20dB a na rep 56. Boćno ima nula sa 0 signalom ali čitljivim.
Ima dosta refleksija pa je upitna točnost ove probe.
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

s56a

Ukoliko ima puno refleksija, utoliko je bocna nula impresivnija!

yu1qt

OK, Tom, hvala za info. Proracunati F/B stacka je stradao isto kao kod Bobana YT9A. Preporucujem zamenu srednje H precke dielektricnom, (ako nije kasno?), njen uticaj je veliki na  dijagram antene. Trebalo bi da prakticni F/B bude znatno veci, jos otprilike 2-3 S unit.
Andra YU1QT