Hrvatski ljetni kup 2022. - Contesting with ADALM-PLUTO

Started by 9a4qv, 06. July. 2022, 14:56:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

Subota pola noći pada ideja da bi mogao probati malo raditi na uW sa ADALM-PLUTO.
Nedjelja 01:00 sve zašarafljeno na malu aluminijsku ploču i na tronožac.

Nedjelja 10:00 na lokaciji JN75BA spreman za rad
Nedjelja 13:00 nakon tri sata roštiljanja na suncu pakiram opremu i jurim na ručak...

Ideja je bila odraditi nešto sa ADALM-PLUTO SDR-om i vidjeti da li se uopće može taj SDR koristiti u natjecanjima.
Odabrao sam izazovnu lokaciju na kojoj je nekih 70 metara udaljen novi meteo radar koji emitira pulsno 400kW sa 4m parabolom na frekvenciji 5.62 GHz, pa je tu tridesetak Wi-Fi linkova na 2.4 i 5.7 GHz na 10m udaljenosti i naravno radar na Učki koji šara po 1.3 GHz...

SDR sam koristio bez ikakvih filtera i konfiguracija je slijedeća:
ADALM-PLUTO RX direktno na antenu preko antenskog releja.
ADALM-PLUTO TX preko dva MMIC stupnja pojačanja na antenski relej i antenu.
Antena je PCB Log periodik od WA5VJB.
Izlazna snaga je bila od 50-70 mW ovisno o bandu.
Zanimalo me da li ću ja nekoga čuti pored toliko smetnji i da li će mene netko čuti sa tko mizernim ERP.
Ispostavilo se da korespodenti bolje čuju mene nego ja njih. Desentizacija prijamnika se osjeti pogotovo na 13cm gdje Wi-Fi smeta. Na 6cm ovisi u kojoj elevaciji se nalazi antena radara pa je  u nekim trenucima signal 59 dok je u drugoj relaciji prijemnik desentiziran i ne čuje ništa.

Na kraju priče, rezultat je na robotu, 2 QSO na 6cm, 3 QSO na 13cm, 2 QSO na 23cm i 10 QSO na 3cm (usput da podijelim bodove) ekipi.

Kako to zvuči kod mene i korespodenata možete vidjeti na YT https://youtu.be/0HricOh1ArQ

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3WP

Pozdrav Adame,

Hvala ti što si javno podijelio zanimljivo iskustvo.
Zanimljive informacije, zanimljive fotografije !

Naš hobby je u svakom slučaju prvenstveno bravarija.
Bez dobrih filtera (s dobrih lokacija) nije moguće
ostvariti zadovoljavajuće rezultate.

73 Goran, 9A3WP
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9a5st

A za sta ti je bager triba...Hi???

73 de 9A5ST
Zeky

9a4qv

Quote from: 9a5st on 07. July. 2022, 17:53:52
A za sta ti je bager triba...Hi???

73 de 9A5ST
Zeky

Za bager je 3NC vezao tendu protiv sunca dok je radio na 2m  ;D
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz