Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu

Started by 9A5R, 21. December. 2020, 18:49:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

Pa di ste ekipa....
Ajme šta se skupilo postova na temu...
A di ste bili dok je grmilo?

A kad sam ja postavio upitnik o bodovima i što bi rekao Robi K. "preventabilno" govorio o množiteljima onda su se valjale baze na mikrovalce.

Evotigasada jedna veza = jedan bod, štaš boljeg množitelja, pa sad uživaj  ;D ;D ;D

Svejedno, svima želim uspješnu i bodovnu 2022.godinu.

;D
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a2mi

Pozdrav natjecatelji
Za CAC natjecanje napravio sam novog robota...
Novost je da je moguće uploadati ADIF ili EDI log. Po meni je bolje EDI uz uvjet da ste sve podatke ispravno napisali u sam loger. Ako niste može se dopisati/ispraviti prilikom  samog uploada, dok za ADIF treba upisati.  To je zato što kod ADIF formata nema zaglavlja.
Robot je spreman za upload na server, no Marko mi još nije pripremio mjesto.
Nadam se da će to uraditi sutra. Ako ne, onda ću CAC robot pridružiti DAC robotu te će u utorak ujutro biti spreman za prijem logova navečer.
73 Miljenko 9a2mi
73 de Miljenko 9a2mi

9A5HZ

Uz robota i DXlog je dorađen s ovim našem CAC i može se preuzeti na http://dxlog.net/sw/#files%2Fdownload%2Fdevtest a uskoro i kao DXLog.net-2.5.28.msi
Sretno svima u CAC-u
73 de 9A5HZ  Zlatko

9a2mi

Pozdrav
CAC robot je na serveru i radi.
Možete ga naći na linku: https://www.hamradio.hr/cac/index.php ili preko VHF CC robota link je do linka za DAC.
73 Miljenko
73 de Miljenko 9a2mi

IK6LMB Massimo

Dobro jutro svim OM 9A
Htio sam postaviti dva pitanja:
1) Je li CAC Contest otvoreno za sve ili je rezervirano za OM 9A?
2) mogu li razdoblja CAC-a obavljati različiti Lokatori?

--   u travnju počinje 2. VHF URI Contest
na mojoj web stranici: ik6lmb.altervista.org
postoji uredba i u veljači će biti objavljeni datumi četiri koraka za 2022. godinu
oprosti na prijevodu...
IK6LMB Max :)

9a5ay

Salve Max
Si e aperto per gli tuti,generale ci sonno 2 categorie stragnieri e 9a, entro queste 2 categorie ce HP e LP e naturalmente SO e MO. Non devi usare lo stesso locatore ogni volta.

73, Damir

9A5R

Quote from: IK6LMB Massimo on 05. January. 2022, 08:52:33
Dobro jutro svim OM 9A
Htio sam postaviti dva pitanja:
1) Je li CAC Contest otvoreno za sve ili je rezervirano za OM 9A?
2) mogu li razdoblja CAC-a obavljati različiti Lokatori?

--   u travnju počinje 2. VHF URI Contest
na mojoj web stranici: ik6lmb.altervista.org
postoji uredba i u veljači će biti objavljeni datumi četiri koraka za 2022. godinu
oprosti na prijevodu...
IK6LMB Max :)

Hello Max,

thank You for your inquiry here. Changing the locator is allowed by periods, but not within one period due to the control performed by the contest robot. Attached are the Rules of this contest in English language, so please forward them to colleagues in your country. We already did it to Country managers.

73 de 9A5R, Željko
HRS VHF/UHF/Microwave manager

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Croatian Activity Contest (CAC) - Rules

Contest organizer

The organizer of the contest is the Croatian Amateur Radio Association (HRS) with the aim of promoting the work and increase in activity on all allocated amateur radio frequencies from 50 MHz to 1.3 GHz.

Conditions for entrants

All licensed radio amateurs with a valid license can participate in the contest.

Contest dates

- 144 mhz- every first Tuesday of the month

- 432 Mhz - every second Tuesday of the month

- 1.3 Ghz - every third Tuesday of the month

- 50 mhz - every second Thursday of the month

- 70 mhz - every third Thursday of the month

Contest times

- 18-22 UTC from November to March

- 17-21 UTC from April to October

Contest sections

Each frequency band has its own contest in 4 categories:

High power (above 100w)
Low power (up to 100w)
Foreign stations high power
Foreign stations low power
There are only two categories in the 1.3 GHz band (low power and low power foreign stations)

Overall score

The total result is the sum of all results from all periods made, and they are ranked in 4 categories:

Overall low power result - 9A stations
Overall high power result - 9A stations
The total result of foreign stations low power
The total result of foreign stations high power
Results from the 1.3 GHz band go into the low power category.

The result of an individual station also includes the results that the station works from the portable (/ P, / M, etc., ie if it does not work from the place entered in the license).

Exchange

RS(T) (exchange of actual reports is recommended) and QTH locator (6 digits). The ordinal number of the connection is not exchanged.

Duplicate links do not have to be deleted, but only marked with 0 points.

Types of emissions

Permitted types of emissions are CW, SSB and FM according to the existing band plan of the IARU Region 1. Contacts made by reflection from the Moon (EME), meteorites (MS), via satellites, transponders or repeaters, contacts made by digital modes (MGM), as well as cross-band contacts are not allowed.

KST chat

The use of KST chat within Ham spirits is allowed in contest. The Commission has the right to disqualify a station that violates the rules of conduct on KST chat.

Scoring

On all bands, each QSO is 1 point.
Each great QTH locator (jn76, jn86....) is a multiplier.
(Total score is the number of QSO's * number of locators)

-  unique QSO's are added up to the result as Well.

Contest logs

Contest logs are kept in EDI or ADIF format, separately for each band. The name of the log should be: callsign.adi

Submission of contest logs

Contest logs for CAC should be submitted to the following addresses: -Contest: https://www.hamradio.hr/cac/index.php
, Contest section. The deadline for submitting contest logs is no later than 5 days after the contest (period).

Log processing and publication of results

The Commission for VHF Contest is responsible for processing the results of individual periods. All participants have the right to a written appeal against the results to the contest committee within 8 days from the date of publication of unofficial results of a particular period (with the submission of a recording in MP3 format). Deductions, disqualifications and all possible disputes will be resolved in accordance with the General Rules of the HRS VHF Contests. All disputed details will be resolved by the VHF Commission. If the station is not satisfied with the decision of the VHF Commission, it can appeal to the Executive Board of the Croatian Amateur Radio Association within 3 days after the announcement of the decision.

Final results

The final results of the contest is obtained by calculating the points earned from all completed periods of the CAC contest on each band separately. The final placement of the contest will include all stations that participated in at least 3 (three) periods of the contest, separately Croatian stations and separately stations outside Croatia.

General placement

The general placement consists of the sum of points earned on all completed periods, separately Croatian stations and separately stations outside Croatia. The sum of the general order includes the periods and categoreis in which at least 2 stations from 9A participated. The results of the contest will be published on the HRS website: http://www.hrvhf.net.

Prizes

For the achieved placements in the final results, a diploma in digital form is obtained, and for the placements in the general order, plaquetes are awarded with the entered achieved points.

HRS VHF/UHF/Microwave committee

There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9A3IV

Nemogu shvatiti. Pa zar moram opet ja?

Procitajte odgovor koji je tu, malo vise na engleskom.

U jednom periodu nije dozvoljeno mijenjati lokator. Toga nema u pravilima. U utorak sam radio iz jednog lokatora, danas cu iz drugog i sto? Tako necu slati dnevnik, bas me briga za log, ali onima koji su radili samnom, hoce li robot ponistiti veze?

Propagiranje rada na vhf/uhf/shf. Ali ne portabla. Radite na 1,3GHz iz podruma ako ste radili na 2m iz njega. Strasno
R0, S17, 9A0USA

9A2M

Quote from: 9A3IV on 06. January. 2022, 15:47:26

U jednom periodu nije dozvoljeno mijenjati lokator. Toga nema u pravilima. U utorak sam radio iz jednog lokatora, danas cu iz drugog i sto? Tako necu slati dnevnik, bas me briga za log, ali onima koji su radili samnom, hoce li robot ponistiti veze?

Propagiranje rada na vhf/uhf/shf. Ali ne portabla. Radite na 1,3GHz iz podruma ako ste radili na 2m iz njega. Strasno

Očito da nisi dobro shvatio.

Promjena lokatora dopuštena je po periodima, ali ne unutar jednog perioda.

9A5R

Quote from: 9A2M on 06. January. 2022, 16:00:23
Quote from: 9A3IV on 06. January. 2022, 15:47:26

Očito da nisi dobro shvatio.

Promjena lokatora dopuštena je po periodima, ali ne unutar jednog perioda.

Točno tako, prekjučer se 1. period na 144MHz mogao raditi iz lokatora JN75xx, a period na 50MHz  slijedeći četvrtak može biti rađen iz lokatora JN83xx. Godina je duga pa su i promjene lokatora moguće i česte.
Mislim da si krivo shvatio moj odgovor Maxu.

73 de 9A5R, Željko
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9A3IV

Pisite pravila jasno i nedvosmisleno. I nemoj dodavati nesto sto u pravilima ne postoji. Nigdje se u pravilima ne spominje promjena lokatora. Po pravilima ja mogu, dozvoljeno mi je ako zelim primijeniti koliko god hocu lokatora. Sad radim iz jednog, za pola sata iz drugog.

Nevjerojatno ste naivni, da ne upotrijebim tezu rijec. Ne natjecem se. Ne saljem log. Obican sam radio amater koji se javi kome zeli i kad zeli. Smijem mijenjati lokator veceras, prvi cetvrtak u mjesecu koliko god puta hocu.

Ili, je band zablokiran za one koji se ne natjecu????? Javim se veceras nekom iz jednog lokatora, sjednem u auto, odvezem se javim drugom iz drugog, onda trecem iz treceg. To mi je kao radioamateru dozvoljeno. Sto mene briga za neki cac????

Mislim da je qv-ov prijedlog naziva bolji
R0, S17, 9A0USA

9a2mi

9a3iv
Može jedno pitanje?
Što bi se postiglo time da stanica može mijenjati lokator u natjecanju?
Miljenko 9a2mi
73 de Miljenko 9a2mi

9A3IV

Nazolost, moram priznati sam sebi da sam glup. Citate moje postove a ne shvacate. Ocito da neznam objasniti

NE TAKMICIM SE. Samo se javim nekome koga cujem. Izmjenimo rs ili rst, lokator i ime. Standardna radio amaterska veza.

E, sad, da mi netko objasni zasto JA nesmijem mijenjati lokator. Svakih pola sata ako hocu.

Kako ce reagirati robot kad pet postaja koje su me odradile vidi da sam svakoj dao drukciji lokator. A ja to smijem jer se NE TAKMICIM.

Hoce li mi netko zabraniti raditi na opsegu kad i kako ja hocu i zelim??????

Sto mene briga za neko glupo takmicenje?

Sto mene briga ako su propozicije napisane kako jesu????

U propozicijama ne pise da je zabranjeno mijenjati lokator. Toliko o iskustvu i znanju onih koji su pisali propozicije.

Zasto svi predpostavljaju da svatko tko se javi mora se i takmiciti???

Dosta sam pisao. Ako niste jos shvatili, zao mi je

Ima pravo 4qv. Predlozio je izvrsno ime
R0, S17, 9A0USA

9a4qv

Pozdrav,

Već smo pretresali te teme, tako da odgovor postoji.
Svima koji su te radili u natjecanju a imaju različite lokatore u logovima ta veza će se njima poništiti.
Da li je to ispravno - nije..
Da li je to robotu praktično - je  ;D
Da li će se ta veza priznavati ako natjecatelj uz svoj log pošalje i audio zapis takmičenja, prema dosadašnjoj praksi natjecateljske komisije koja je šarolika, vjerojatno te snimke neće nitko preslušati pa ako baš natjecatelj zapne možda mu se i priznaju bodovi ali tu zadnju ima natjecateljska komisija... koja u puno slučajeva nije ispravno postupila.

Da se opet vratimo na ROVER kategoriju koja je bila izglasana na IARU R1 konferenciji ali nikada nije stavljena u primjenu jer savezima nije bilo jednostvno prilagoditi robota za tu kategoriju pa da bi riješili problem, ukinuta je ROVER kategorija koja nije nikad ni bila uvrštena u pravila.
Za ovo nema drugog adekvatnog izraza nego IDIOTIZAM.
Kao da to nisu znali kad su glasali za primjenu ROVER kategorije...
Možda je to bila ona godina, kad su susjedi Slovenci glasali za nas?  ;D ;D ;D
U USA je ROVER kategorija sasvim normalna stvar, ali kad nas u EU to ne funkcionira???
Meni bi ta kategorija bila zanimljiva..

9A4QuVac
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Naravno da bi ti bila, kad u 10 km imaš bezbeli 4-5 lokatora ;)

Ne znam kako funkcioniranju UKV natjecanja u USA, koliko se sjećam nemaju ista pravila kao IARU R1, tj qrb i slično, ali dozvoljavam da griješim.

Kad malo razmislim, i kod mene su na puškomet 4 lokatora...rover bi mogao biti, ali fali mi LAND ROVER pa može samo softcore varijanta :D

A kako robota ukrcati u rover, to ne znam, ali ne mogu vjerovati da je to 2022 godine neizvedivo, a ispalimo raketu u svemir kad nam padne na pamet.

OK, možda ne 9A rocket, ali nije ni robotizam baš rocket science...

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)