Main Menu

GEO

Started by 9A2EY, 08. November. 2018, 21:38:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A2RK

Signal je bio sa satelita, ali je bio piratski. Ni Nijemci, ni Katarci ni Japanci nisu jučer ništa testirali na satelitu. Inače, ja sam trenutno u fazi konstrukcije zaštite helixa ( ... da po njemu ne padaju kiša i snijeg ).

73, 9A2RK

9A2EY

Damire, bitno da je signal sa satelita, pa je test prijemnika OK. Moj helix je gotov i zaštićen od kiše i snijega, pogotovo jer je još u sobi. Moram još malo poraditi na njemu jer je SWR 1:2 Treba se poigrati s prilagođenjem na prvoj četvrtini prvog zavojka.

73 de Željko 9A2EY

9A2RK

Željko, svaka čast !

Ja sam stiskajući, rastežući helix, te primičući i odmičući prilagođenje postigao SWR od 1 : 1,5, a kada se zaustavi disanje - bude i manji.
Za helix sam koristio unutarnji vodič Aircom koaxa ( D=2,7 mm ), a za prilagođenje foliju koja je oplet u istom koaxu. Najbolje prilagođenje postigao sam "spuštanjem" prilagodne dionice prema masi udaljavajući se od konektorskog "pina", dakle obrnuto od onoga kako prezentiraju npr. G3RUH i G6LVB.

73, 9A2RK

9A2EY

AMSAT-DL objavio je da će transponder na geostacionarnom satelitu QO-100 dana 14.02.2019. godine biti pušten u pogon, ta da će se moći koristiti shodno preporukama i band planu. Malo sam editirao dostupno i složio u pdf preporuke za uskopojasni i širokopojasni transponder.
Nadam se da će biti prilike probati.

73 & CU on QO-100

Željko 9A2EY

9A1Z

Željko , hvala na  najavi dugo očekivanog puštanja u rad prvog GS HAM satelita.  
Gledam vaše pripreme.. RX antena i TX antena odvojene? Ne dual feed?

1z
Luci, 9A1Z

9A2EY

Pozdrav Luci,
Dual feed svakako ide za portabl setup, jer ću tada koristiti X band RX konverter + 13cm TX. Kod kuće ću koristiti SAT TV LNB + SDR, a TX je na drugoj paraboli. Pitanje je kako bi ulazni FET u LNB-u reagirao da je oko njega npr. TX helix feed u slučaju korištenja jedne parabole i LNB-a. Achim, DH2VA kaže da bi to možda bilo: "pufffffff"". Čeka se četvrtak, a onda fine tuning.

9A1Z

Željko treba izmjeriti odvajanje..  SA ili slčno . 1mW je ok na prijemu.  Vidio sam neka rješenja sa malo produženim valovodom   za 3 cm koji je onda i filter sam po sebi ili se u njemu napravi filter.
Luci, 9A1Z

9a2sb

Evo bečari,dida uradio nekoliko veza preko ove "tice",pozvali su da probamo malo prije "otvorenja"...
1. OE4WOG 59/51
2. GI7UGV   59/59
3. M0EYT     59/59
4. DB6NT     59+/59
5. OZ2OE     59/59
6. DK2ZF      59/59

Radim sa dva uređaja prijem sa 10489 na 431...antena 1,2m dish,a predaja sa 144 na 2400 a funny 50el. DL2AM jagi horizontalno i oko 20W....sve put neba i zvijezda i satelita na 26E.Slušam se direktno i ima malo kašnjenja....pa ipak treba poć gore pa dolje 35000km tamo a kolko nazad?
Gudlak i see you soon.
                                 ...aaajjjjmmmmoooooo!
P.S. evo sličica "sofisticiranog sistema".....smjer predajne antene sam pogodio,ali elevaciju sam "falio" 8 stupnjeva (30 a treba 38st....hi).
Ako ne možeš  pomoći-smetaj,važno je sudjelovati!Griješiti je ljudski,svaliti krivicu na drugoga je strateški!
Kad je muka,ajde Đuka,al kad jebedu Đuku ne zovedu!

9A2WA

Bravooooo majstore "dida"
Još u svići ima ulja  8)
73 odozdal
Mike
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A2EY

Čitav dan obveze + RKZ i onda večeras uživanje slušati signale sa QO-100. Radi izvrsno! Moj RX sustav je offset parabola 95 cm, LNB Octagon model Oslo, konverter sa 1100,850 MHz na 56,850 MHz i IC-7300 kao zadnji element u lancu. Antena je nabačena na krov i usmjerena oko X pi. Sutra slijedi usmjeravanje i montaža TX antenskog sustava.
Bravo Zlatko stari majstore! Čestitke! Čujemo se ovih dana.

73 de Željko 9A2EY

9A1Z

Zlatko čestitke za prve veze.. vidi se i po korespodentima tko je tko i tko  je spreman!
73s!
Luci, 9A1Z

9a5ay

Nedajbože bože da ovi naši radioamateri(CB-aši) sa R6 skontaju kako to radi  :D  8)
Pozz
Damir, 9a5ay

9A2EY

Čuo sam vas, čuo! Čestitke Zlatku 9A2SB i Damiru 9A2RK za prvu 9A-9A vezu na geostacionarnom satelitu QO-100. Upravo sam se spustio s krova nakon ugađanja smjera na RX anteni i montaže privremene TX antene. Još malo pa ću biti QRV (ako gain TX antene bude dostatan).

73 de Željko 9A2EY

9a4qv

Definitivno zanimljivo slušati ekipu preko satelita sa aspekta opreme i kvalitete opreme koju koriste.
Ima tu svega... od 300 mW @1.8M dish do grid Wi-Fi antena sa Wi-Fi 2w pojačalima. Najzanimljive kad se nađu dvije stanice sa istim setupom ali jedna je 10dB jača od druge.  ;D

Ja ću za vikend malo prosvirati LEILU, da vidim koliko sat može izdržati na RX-u. Mislim da će konačni setup ići ka portable / mobilnoj verziji koja se može montirati i na plovilo ili u vozilo.
Nisam još primjetio da li je na sat zakačen PSK mail server ali postojale su neke naznake i za to....
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A2RK

Prilog za fotogaleriju.

73, 9A2RK