Main Menu

stripline

Started by 9A4TM, 24. March. 2008, 10:04:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

Evo zahvaljujuci Martinu 3GE koji me zadnji put nakrcao sa 4 "prave" knjižurine dobijes još i ovo, od Njemačkih akademika, ja se sjecam samo nekih starih tv tjunera koji su radjeni u ovoj tehnici, ali radeeee...

Dakle imas cjevčice, pa zavojnice i na kraju stripije pa biraj  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A4TM

Da u pravu si uradak na slici ne odgovara prijasnjoj slici odnosno prvu sliku sam postavio samo da pokazem sto me muci a evo slike (sheme) onoga gdje sam to uporabio. Sto na 28 mhz?Biti cu iskren ovo sam poceo graditi prije dvije godine pa sam zapeo malo s vremenom malo s znanjem i evo me danas na forumu koji mi je danas uistinu pomogao.
Nego ljudi pratim i ostale teme napokon nesto dobro i korisno.
Pozdrav de 9a4tm.

AD6IW

Adam,

Ako se dobro sjecam to je iz UHF unterlage???
Imao sam tri ili cetri knige, prije 20 Jahre.
Super stivo :)

Ne bas elegantno rijesenje transvertera na gornjoj slici.
TX ulaz iz transivera pa ravno u 28MHz pretpojacivac, bez
izolacije >:(
Nema potrebe za CF300 na 28MHz, kada sa obicnim dual gate fetom npr BF982,
ili sa BFP196 amp stvar radi bolje, visi ip3.
Nedostaje T/R switch sa relejom ili pin diodama,
izmedju TX i RX-a na IF strani.

AD6IW

s56a

Quote from: AD6IW on 24. March. 2008, 22:42:33
Ne uce bas svi po tvom Branku, ima i drugih "akademika".
http://www.microwaves101.com/encyclopedia/Z0.cfm Prosto po Presernu - sto bi rekli u S5!

Ja sam na 432 MHz izasao sa jednim navojem na 10 mm i trimerom od 10 pF. 
Katoda ima 21 pF, a sa druge strane 33 pF.  KISS...

9A3GE

Ave "mikrotvrdolinijaši" ! Davno...rezonantna kola za 432 Mhz smo pravili od praznih uložaka kemijskih "penkala"...bili su metalni...pa se otpili na odredjenu dužinu na drugi kraj trimer..(cjevasti zračni "philips")..i TO SE LOTALO U "ZRAKU"......zvali smo to "ikebana"...poslje se pojavilo ovo ..na vitroplastu...i t.d. ? Mjerni instrumen je bio "Leherov vod" i obični crno-bjeli TV prijemnik..? ...( zašto TV..na njega se čulo i vidjelo ..raznorazni harmonici i nosioci)...to nam bio glavni instrument......"(spektral analajzer").....te " Grid Dip Metar ( sa lampom 6J6 visoko frekventnom duplom triodom i koji je bio baždaren pomoču gore navedena "Lehera" !) I t.d. Dole je "riznica" RA od prvih brojeva pa do raznorazne kapitalističke radioamaterske literature ? ..3GE
Martin 9A3GE

9A4TM

9a3mr

Računaj da je 10 MHz na 432 malo više od 2% što je UFB. Zadatak tog filtera je da otkloni neželjene produkte mješanja a oni zasigurno nisu +/- 5MHz od osnovne frekvencije.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A4TM

Da znam.Sada radim ali veceras kada dodjem kuci izraditi cu osc. za 404mhz sa cu/ag zicom za probu a nakon toga s microstrip line na pcb.
Pozdrav de 9a4tm.

9a7pjt

A Martine jeli to kod tebe ka Sveucilisna Biblioteka  :D . . . ?

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3GE

Ola Tony....ma nije baš...ali nama ovdje posluži ...zapravo sve je tu...za UKV...ima svega pa i stripline ...štampe na vetronitu..u naravnoj dimenziji...puno je toga bili u UKW BERICHTU...starija godišta...ova nova nema baš ništa naročiti..samo Ghz...a ti Ghz  je više precizna mehanika nego lotanje...Mike to zna...? M.
Martin 9A3GE

s56a

9A3GE: a ti Ghz  je više precizna mehanika nego lotanje...

Martine, ovo je istorijska misao kojoj bi ja dodao, da su i antene uglavnom mehanika!  A ja sam uvek voleo elektroniku i miris kalofonija.  Makar i sa skoro nevidljivim SMD.

Kupio sam sminkersku zelenu PC kutiju 180X290X420 mm za QRO pa cu sada morati malo smanjiti visinu...

9A2WA

Evo par diagrama da se podgrije diskusija ! :-)))
1.

2.

3.

4.

5.

6.

Evo nadam se da će nekome koristiti ,a onome tko ne razumije ,neka pita ,a oni koji razumiju ,a prave se da ne razumiju neka šute ,jer oni koji razumiju će shvatiti! ;-p))))

73 Mike
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

s56a

Juce sam testirao moj stripline na 432 MHz sa neodgovarajucim SWR metrom koji ima predug kupler pa pokazuje SWR 1:1,5 minimum na 435 MHz sa 1 metar dugackim RG58.  Nista pametno nisam video pa se jos dodatno iznervirao sa zapletenim ucvrscivanjem sasije na PC kutiju.  Bilo bi lepo da nam YU1AW otkrije kako racuna QRO stripline?

Danas sam konacno poceo popravljati S55A FT1K sa gomilom spaljenih RX BPF dioda, prigusnica i SMD kondenzatora od gromova na vrhu brda.

yu1aw

Quote from: s56a on 07. April. 2008, 14:53:39
Bilo bi lepo da nam YU1AW otkrije kako racuna QRO stripline?

Bio si na mom predavanju o linearima u Ljubljani. Od tada sam samo napravio modele za najčešće korišćene cevi tako da sada ne unosim ručno sve potrebne podatke bar za cevi. Ostalo je sve klasika, nema magije, ni crne ni bele! :)
Zahteva dosta truda dok se malo ne udje u štos, posle je malo lakše... :)

Dragan yU1AW
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

s56a

Nije meni problem lampa sa 2kOma i 5 pF niti L za prilagodjenje pomocu 1p5 i 0,5pF ali nisam siguran da pravilno pretvaram induktivnost u komad pleha :-)  Prvi put sam imao prekratku liniju pa ipak zavrsio na 300 MHz.  Sada sam se zainatio pa odvrnuo anodni hladnjak i pocinjem isponova.  Sa network analyzerom bi bio gotov u desetak minuta ali ovako je veci gust ucenja novog.