Main Menu

stripline

Started by 9A4TM, 24. March. 2008, 10:04:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A4TM

Pozdrav svima.
Vec neko vrijeme pomno pratim ovaj forum ali nikako da se odlucim javiti napokon.
S postova o spliterima skinuo sam free program koji je predlozio 9a4qv appcad 3.0.2 version i mogu reci da je odlican ali medjutim u njemu nisam nasao kako izracunati induktivitet odredjenoga stripline voda( mozda se moze ali ja neznam kako) pa ako netko zna kako se to radi ili ima neki link za free program molim pomoc.
Pozdrav 9a4tm.

9a3mr

Ne znam što ti točno treba.
Imaš ovdje:

http://www.amanogawa.com/archive/Stripline/Stripline-2.html

Java applet za računanje karakteristične impedancije sltripline voda. Nažalost dimenzije su ograničene i applet je za primjenu na štampanim pločicama i tome slično.

Karakteristična impedancija striplajna je prvi korak. Za željeni induktivitet stripline promatraš kao i svaki drugi koaksijalni vod. U ovisnosti o tome jeli na kraju kratko spojen ili otvoren, ponaša se kako induktivitet ili kapacitet, ovisno o dužini.

To imaš na:
http://www.amanogawa.com/archive/ShortStub/ShortStub-2.html

ili
http://www.amanogawa.com/archive/OpenStub/OpenStub-2.html

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A4TM

Pozdrav Rolando.Pregledao sam linkove ali moram priznati da mi jos par stvari nije jasno.Znaci radim odredjeni filter na fr4 1.6mm 38mikrona duzine35mm sirina voda2.54mm(vidi slike)kako sada na ovom primjeru izracunati indoktivitet da krug s kondenzatorom od 2.7pf(kapacitet je fiksni radi primjera)bude rezonantan na 404mhz.Pomoglo bi da objasnis cijeli postupak.
73 de 9a4tm.

AD6IW

Microstrip ii stripline ?

To su dva razlicita pojma. Mislim da tebi treba microstrip?

9A4TM

UF gadan lapsuz malo sam ispao g... u svakom slucaju imam problem s pcb titrajnim krugom kao na slici.

9a4qv

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a3mr

Evo još jedan:

http://www.k7mem.150m.com/Electronic_Notebook/inductors/wire_strip.html

Jedna stvar je jako bitna: je li pločica dvostrana ili ne. Ako je dvostrana, tj. imaš sa druge strane "ground" onda traka sa gornje strane i bakar sa druge čine transmisijski vod, microstrip. Njegova karakteristična impedancija, Zo je određena dielektričnom konstantom izolatora, širinom trake i debljinom izolatora. Kad izračunaš Zo, tada gledaš je li vod na kraju kratko spojen ili ne (ovaj na shemi je kratko spojen kondenzatorom od 1nF) pa, ovisno o električkoj dužini "stuba", dobiješ L.
Očito će izbor pločice koja ne odgovara autorovom projektu glede debljine ili dielektrika bitno uticati na Zo microstripa pa tako i na konačni L.

Ako je autor predvidio da se pločica izradi od jednoslojnog Fr4 ili s druge strane trake nema "grounda" onda se ne radi o microstripu već o "običnom" induktivitetu.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A4TM

Da to je to ljudi idem isprobati u praksi . Slike  i mjerenja stavim na web :)
Pozdrav de 9a4tm.

s56a

http://www.microwaves101.com/encyclopedia/calsstrip.cfm je Java aplet, a ima i dobra prica oko tehnologije.

Ja sam se malo igrao sa GS31B TX stripline ali sam zavrsio na 300 MHz umesto ocekivanih 432 MHz.  Verovatno je jednostavnije postaviti "dimnjak" na anodu kao L/4 rezonator.  To su radili i JA profi iz El-bear.com  Takodje YU1AU.

AD6IW

Malo teorije o mikrostripu

Vp ili  Velocity, je brzina prenosa elektricne energije preko
stampane plocice. Vp je u funkciji sa dialektricnom konstantom Er.
Er za FR-4 stampane plocice je oko 4.6 (neimenovan broj)
Veci Er, kraci mikrostrip.

Vp = 1/sqrt Er   1 kroz kvadratni korjen od Er
Er je dialektricka konstanta

Dialektrik, npr FR-4 ili stampana ploca utjece na elektricne krugove,
isto kao sto dialektrik u koaksijalnim kablovima utjece na elektricnu duzinu kabela.

Labmda = Vp x 29980/f  (cm)  Frekvencija u MHz,

Mikrostrip vodovi su determinisani sa dialektrickom konstantom i odnosom sirine
mikrostripa (bakarni dio na plocici) sa debljinom (ili visinom) plocice (dialektrika).
Kako je vec Rolando naveo

Siri vodovi imaju nizu impedancu, nego tanji vodovi na istom dialektriku i debljini.
Vp je u funkciji sa sirinom mikrostripa, sto znaci da se povecava vrijednost Vp ako
se smanjuje sirina mikrostripa.

Sa mikrostripom je moguce naptraviti kondenzator, induktivitet, serijsko i paralelno
rezonantno kolo.

Sta se desava kod paralelnog rezonantnog kola. U rezonanciji Xl = Xc.
Induktivna reaktanca je jednaka kapacitivnoj reaktanci. Pri tome je
struja minimalna i u fazi je sa naponom, i impedansa je vrlo velika.

Ispod rezonantne frekvencije, induktivna reaktansa je niza od kapacitivne, tako da
tece veca struja kroz induktor.Posto je struja induktivna i zaostaje fazno za naponom
kolo je induktivno. Iznad  rezonancije stuja je veca na kapacitetu, napon fazno prednjaci i
kolo je kapacitivno.

Kod lambda cetvrt dionica postoji razlika sa kratko spojenim ili otvorenim krajem.
Kod kratkospojene dionice impedanca i napon su minimalni na kratkospojenomm kraju, a
struja je maksimalna. Kratko spojena dionica L/4 djeluje kao paralelno rezonantno kolo.
Mikrostrip ce biti induktivan ispod rezonantne frekvencije, a kapacitivan iznad.
Za kratkospojene dionice naponska krivulja je sinusna, dok je strujna krivulja kosinus.

Za kraci mikrostri od 90 stepeni vazi formula za izracunavanje reaktanse
za kratkospojeni vod:
Xl = Zo(Tan Phi)
Phi = ATAN(Xl/Zo)   

Zo u Ohms
Phi duzina stripa u stepenima

za otvorenu dionicu
Xc = Zo (1/Tan Phi)
Phi = ATAN(Z0/Xc)

Poseban slucaj kada je duzina mikrostripa tocno 1/8 talasne duzine. Duzina od 45 stepeni daje tan
i cotanges 1, pa je Xc ili Xl ista karakteristicnoj impedansi, sto znaci da je reaktansa jednaka
impedansi, kapacitivnoj ili induktivnoj ovisno o tome dali je mikrostrip otvoren ili kratkospojen. 

Phi      kratkospojen         otvoren
      Zs=Zo x tan Phi         Zs=Zo x cot Phi
deg
0 do 90      induktivan        kapacitivan
90      paralel rezonant.                  serijski rezonantan
90 do 180   kapacitet                     induktivitet
180      serijski rezonant.                  paralel rezonant.

Kod tebe se radi o filteru sa dva paralelna mikrostripa nesto kraca od cetvrt lambda.
Na kraju su postavljeni kondenzatori koji dovodi kolo u rezonanciju.

AD6IW

9A4TM

Kao sto sam obecao veceras sam bio vrijedan sto i nije bio neki problem jer sam kompletnu plocicu imao gotovu osim microstrip line koje sam izracunao u ponudjenom daycounter kalkulatoru.Za 432mhz uz postojeci kond trebao sam 20nh sto sam u konacnici i dobio (skoro).Nakon mjerenja i podesavanja krug je rezonirao na 432 uz 6.5pf sto uz racun daje da microstrip ima 20.8nh.
ALI..
Nakon voblanja (vidi sliku) filter mi je malo sirok (cca10tak mhz-razmak izmedju markera je 20mhz)pa se pitam mogu li to malo suziti faktorom sprege(mislim da da u odredjenim granicama).
I na kraju glavno pitanje zna li tko kako se to racuna jer mi se ne da eksperimentirati svaki put ponovno radeci novi pcb.
Pozdrav de 9a4tm.

s56a

AD6IW dade kvalitetan doprinos nauci sa Xl = Zo(Tan Phi) i Phi = ATAN(Xl/Zo).

Koliko se ja secam trigonometrije i sibera, nastavak je Xl=Zo(tan(atan(Xl/Zo))=Z0(Xl/Zo)=Xl.

Nekad davno mi je opet YT1NT osvezio znanje elektromagnetike koju sam ucio kod pokojnog akademika Branka Popovica sa jednostavnom formulom L=Zo/Vp.  Formule za Z0 kao koren iz L/C i iz toga izvedeni C racunajte sami :-)

9a4qv

Onako odokativno (oko x pi):

- ovi microstripovi ne odgovaraju onome gore na oscilatoru od 404 mhz
- tamo gore imas predlozak plocice po kojemu je autor radio, pa pokusaj to iskopirati i tako napraviti
- zasto je razmak izmedju microstripova razlicit, onaj donji 15 mm onaj gornji 17 mm?
- sta nije to malo predugo?
- a da obaberes neku drugu MF, ne bas 28 mhz?
- ona verzija od S53MV je takodjer zanimljiva sa mf 144 mhz ali sa L.O. na petsto i nesto mhz
- jeli svabo predvidio FR-4ili nesto drugo?

koji si to hardwer slozio sa spektralac, da to gonis na onome Hamegu?

QV

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Ne uce bas svi po tvom Branku, ima i drugih "akademika".

9a4qv

evo kako to akademici  ;D iz USA rjesavaju, oni ne koriste microstrip na 70cm, zavojnice su manje,
ovo je nesto slicno onome sta ti radis...
Heinrich Rudolf Hertz