Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3GE

Dobro veče !
Evo ga opet...ali sa pravom stvari ?
Pošto spremam "topništvo" za transport sredio onaj drugi linear sa GI7B ( naj cijev po svemu ) te mala te robusna ...!
Samo za G. Grubišića ?
Stavio novi izlazni krug.....isto urađen od bakarne cijevi i pošto je tu "flaper" kondezator od par pF onda dođe samo 1 i pol zavojka ...da bi stvar rezonirala tamo gdje treba...?
Bakarna cijev se savije oko spray kante i to ona srednja...ili kakve cijevi ?
Lako se savije...bakar je mekan jer je stijenka istog tanka ?
Prije savijanja na krajevima se stisne cijevčica u škripcu da se dobije "pločica" koja se izbuši !
Slika govori sve...?
Penso...ovo je veoma dobar i jednostavan način izrade izlaznog kruga u lajneru ?
Toliko !
Martin
Martin 9A3GE

9a6c

TNX OC :D

Krenula je i ovdje pomalo proizvodnja, završeno nešto za 6m, ali ne do kraja, sad idemo dlaje na HV PS za GS31 i 2xGI7b za razne bandove.
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Dobar veče !
Evo ga ?
Danas mi stavili "žicu" tj internet ,,perce u stari qth se trebalo odjaviti i onda postupak...za new linija....ali uz pomoč Edo-a 9A3GZ "pogurana" radnja i danaska sam on line...!
Naravno tu je i 6PSM Silvano "gurao" !
Velka zahvala...!
Saki 9A6PKO stavio mi klimu to namjestio za čas....toplo-ladno...a u drugoj prostoriji je klasika peć na drva...a šume polomljene okolo kolkooš ?
Evo pregledao e-mail....dosta toga sa svih strana svijeta...bum već odgovoril....?
Postolje za veliki stup ocementirano okolo te točke sidrenja istog pa se krene na postavljanje...ALI ...dok se ne sredi radiona niks od toga ...eventualno ga stavim na poziciju.a 6PSM ga bude ofarbao !
EEE...a moje "mašine" treba rasporediti...ožičiti ...pokablati i sijaset drugih stvari oko toga....evo vam slikica dio polica ...na drugu stranu je još toga...?
Stavio sam van na "verandi" jednu GP te TV antenu...i gledao malo program....osim subotom kada ima dobrih filmova ostalo je "šmarn" i to veliki......tja...!
Ali sada je mreža u funkciji i sve je tu.....abaut oko 15 dana bez Net-a....bar sam pročitao ponovi neke knjige sa velikim uživanjem ..to naveče a po danu radnje...!
Lep pozdrav fantje !
Martin
Martin 9A3GE

9A3OD

Martine sve polako sjeda na svoje mjesto.
Služi li siva  kutija iznad moonitora i dvije kutije cigareta u crvenoj boji?
Šteta što je hladno inače bi se rađe brže odvijale.
Koliko su ti udaljene pozicije za sidrenje imaš li mjesta, po slikama da ali ipak?
Pozdrav Kruno
Kruno 9A3OD

E74G

Dobro jutro!
Martine, jučer sam se tako slatko nasmijao, moja mlađa kćerka (koja ide 3. razred Gimnazije), dođe kod mene, a u ruksaku nosi nešto :-\ Kad sam pitao kćeri šta ti je to, a ona izvali ručni generator GR-2A. Čula ona da sam ja nekada pričao za rotator po elevaciji, i eto donijela ga, kaže dao joj profesor fizike. To ja na brzinu provjerim, a kad tamo sve je istina :D Zavirim unutra, a ono sve novo, samo fali nekakav kondezator od 30000 mf. Ma, bitni su zupčanici, pa me interesuje da li od ovoga mogu da napravim rotator za elevaciju, odnosno imaš li ti neku ideju. Ne žuri sa odgovorom, znam da seliš (kod nas ti je najgora kletva "dabogda se selio stalno"), pa mi nekada odgovori na ovo pitanje. A drugo što me interesuje, znam da si imao nekada FT 736 R, pa bih te pitao, da li si radio nekakve prepravke na njemu ili kojekakva poboljšanja na ulazu za prijemnik, jer i ja ga imam  8). Neki dan mi došla ona škatula od Nice i taj sam problem riješio, mislim na duže staze. Toliko meštre, unaprijed ti hvala na pomoći, i ne žuri. Da si malo bliže bosancima rado bi ti pomogli, i ne bi te puno koštalo, možda jedna flaša i malo roštilja, a ostalo bi mi donijeli ;)
Sve najbolje! E74G, Nedim

9A3GE

Dobro veče !
Stala kiša pa se nešto uspijelo narediti vani...? Stup ....razmatrano za postaviti najdonju sekciju i vitlo za podizanje istog ?
U međuvremenu sređivano unutra u "centru" ...radio na desno TRX-ovi....lineari i ispravljači sa strane na visokoj polici blizu otvora za kablove....koaksi i ostali...!
Na centralnoj poziciji su monitori i PC-iji dok ljevo bude instrumentacija i radna površina....jedan dio uređen...dosta sporo ide....staviti napajanja te srediti police i sitne stvari...hoću abaut da mi bude isti radni raspored kao u "konobi" tako da postavljam one kutijice približno na "istu" poziciju ?
Tako...posla kolkooš ..a tek radiona....?
Neki dan čuo far IK4KPJ i to na ovu GP.....ZNAČI POZICIJA JE DOBRA.....a tek kad budu antene u "erekciji"....AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA '
Tako fantje !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Evo ga jopet ?
Nedime ...ma mere bolan od toga sistema zupčanika narediti rotator....nekakav elektromotor da goni neku osovinu ?
Nisam nikada se bavio tim ex military radiom....?
FT 736 R....nisam ga imao....ima ovdje jedan komad od 2SS-a .......PRAVI JE ..OD 50 MHZ PA DO 1296 MHZ ...mašina samo za ukavejaše....?
Nešto mu prijem ne radi na 1296 mhz...trebali to pogledati svojevremeno ALI...selidba....(preselio) ..sve je tu...materijal...radio ...radiona ...stupovi i gomila ostaloga ?
Poboljšanja na prijemu....vrijedi za sve naše uređaje......izbaci se postojeći ulaz...ma kakav bio...? I stavi se 4QV LNA....STVAR SIGURNO SE POPRAVI NA PRIJEMU....a odnos kvalitete - cijena...IZVRSTAN !
Tako....sređeno nešto na policama...jak zgledi ima dole..!
U nedelju mi dolazi "komisija" u sastavu....2SS- 4QV- 6PSM....da pregledaju qth ...poziciju...pogon i naravno dadu korisne savjete ...kako i što ....da bude sve ok....!
Trojica su kliver od pojedinca....!
Ladni bufet bude i bijelo vino.....AAAAAAAAAAAA....Stiv ...bocu onog crnog što smo glomnuli onda ...ALI sada u medicinske svrhe...?
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Danaska poslužilo vrijeme pa je "prišarafljena" baza za veliki stup te montirane dvije sekcije...ukupne visine 8 metara ...mislim dovoljno za ovu poziciju...te poslje gornjeg ležaja bude još čelična "štanga" abaut 1.5 ?
Točke sidrenja su 3 ?
Potrebito je izvesti "L" i ugraditi "čvrste točke" ....dizanje i spuštanje bude abaut kao prije ...tj električno vitlo i ručno ?
Zašto ručno ? Perce to je još jedno osiguranje ...ako se što desi električnom vitlu tako da sva težina bude na ručnom vitlu na kojem je nešto deblja čelična sajla..!
Ok...radnja se nastavlja !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan-veče !
Ha....danas pola stvari izbačeno iz kamp prikolice...trebao pronać neke stvari...električno vitlo...sajle i ostalo što je potrebito za podignut stup....da se vidi kako izgleda kada je podignut ?
Ad hoc stavljeno el. vitlo i postroj je podignut !
Isto neke stvari bačene u smeće..? P
Martin 9A3GE

9A3GE

Masu starih kabela i ostalih stvari ...odvojeno i spremljeno 3 komada EL34 ....za susjeda iz Viškova ...naime dela neko NF pojačalo sa istim...pa mu dobro dođu....? Sa GHZ na HZ ?
Evo kako izgleda ?
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro veče !
Poslje radova vani sredilo se malo "pogonski dio" ?
Poslagane sprave ...fale još "škatule" od rotatora ....dođu amo desno kod uređaja !
Tako....evo slika stupa sa druge strane te pogon !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro veče !
Večeras bila "komisija" u sastavu 2SS... 4QV...6PSM !
Sve prošlo ok...qth ...stup ... postrojenje...i onda smo se malo počastili ..pršuta i sira te crno vino što je doneo Adam sasvim ok...!
2SS nema više onoga "domaćeg" sve su popili ? Ta u Istri se dobro cuga i manđa !
Adam mi doneo new "bukaletu" sa mojom especiale qsl-kom....koju je svojevremeno naredio Patrik !
Bilo dosta blabla o našim stvarima i naravno dali mi nove ideje i zamisli kako narediti pogon ...koakse i ostali ....bude po njihovom...!
Kada se realizira objavi se !
Nego,,,nitko da počne ?
Sretan Božić i Nova godina svima ramaterima i ostalim !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Ha ...danas napravljeno puno toga...?
Izbačeno sve iz kamp kućice...samo ostali stolovi i police.....!
Tako da se je poslagalo alatne mašine te postavljena linija za svijetlo i montirano par kutija za 220 v !
Radiona mi treba da bude u funkciji da bi sve mogao narediti ...meaniku oko stupa...?
Sutra fiksiram alate na svoja mjesta i onda se može sve napraviti što je potrebito ?
Tako....onda se stavi "L" na stup...koloturnici i stup lahko se spušta gore-dole ?
Ovako ...po savjetu Dr. Aličajića ....antene 4x8 ...power divider ..iz njega koaks 7/8 na dole (to je onaj najdeblji) i DOLE abaut metar i pol od zemlje....podnožja stupa....  stavi se koaks relej za TX-RX.... LNA  ( sve pristupačno na dohvatu ruke) i od tuda se ide u pogon 144 mhz sa DVA koaksa ...jedan za RX...drugi za TX .....tako da gore bude samo PW. divider ..a tih 10 metara koaksa od dividera do koaks releja ima zanemarljive gubitke ...baš nikakve ?
Na taj način LNA mi je na dohvatu ruke i stavi se ovaj pa onaj itd i odmah se vidi il čuje koji bolje radi ?
Naravno od 144 mhz pogona isto bude komad dobrog koaksa do releja...perce za EME svaki watt je važan...?
A mogu sve to staviti i unutra ...još bolje riješenje...?
Onda bi imao abaut 15 metara kabla od antena do watmetra i  iza istoga su dvije GI7BT !
Bude nešto...?
Evo radione poluspremljene...?
Salutiamo !
Martin
Martin 9A3GE

9a4qv

Alo, sad kad si sredio kamp kucicu, ma daj zahebi radionu, ajmo tu neku mobilnu birtiju otvoriti, neke cevape, pivcina, cocta, fanta i vino rinfuzo. Toast za njezniji spol (i konjak na dec).

Kakva radiona, kakvi bakraci, idemo uzeti neke pare na turisticku destinaciju  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Ha....?
Može ovako za start..?
Ovo smo bili kod "Bujana" !
Martin
Martin 9A3GE