Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A2HM

Quote from: 9A3GE on 16. November. 2014, 16:46:29
" TAJFUN" ...ok kile kada ono vjetrić od 200 wata..?
Martin
vrlo interesantna recenzija sa još interesantnijim odgovorima proizvođaća na sugestije!
http://www.ok2kkw.com/next/pa/sspa_tajfun_1k.htm
(koristiti Google prevoditelj na željeni jezik za bolje razumijevanje)

LP
K
Kreso

9A3GE

Dobro jutro !
Prije rabote malo na EME...?
Sinoć linear dobio new izlazni krug...?
Te nove "door knobove" !
Jutros zajno testiran  zgorum-zdolum ?
Evo kako je bila refleksija ?
Bon...me ne vado zgorum ...G. Drenova ...JN75FI...!
Martin
Martin 9A3GE

9a6c

Martine,

Ako dobro vidim ovo je modificirani LAZY BUILDER by YU!AW?

Daj podatak za ovu bakrenu poluperiodu - malo je nezgodno ulemit1 zavoj između dva kondenzatora, obo je praktičnije.

Ubiće nas dida ako ovo pročita ;D
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Ha !
?? ovako...mezzo secolo di esperienza a UKV.....osnovni instrument DIP-METAR...(leherov vod)...imam još ga negdje na šufitu...? Drvena letva 2 m. dužine i dvije GOLE bakrene žice od kraja do kraja te kratkospojnik..(da pravo kažem zaboravop sam postupak mjerenja ?) !
Najprije stavim komadić tinola da "glumi" "L"....onda ga izmjerim sa dipom....i moram biti tu...?
Petlja....ili Leher rezonator naredim nešto kraće ..jer ge cijevćica puno deblja i ako bi po mjeri "tinola" naredio....krug bi rezonirao niže...?
Nisam baš "pogodio" od prve.....krug je rezonirao visoko....zato je dodan blok od 10 pF..... (ono zeleno)...   da bi krug spustio na željnu frekvenciju koja je ovdje 144.000 - 145.000 mhz ?
Ako se pridržavate točno naputka i šeme po Mr. Dobričiću doći ćete na frekvenciju...?
I sve vrijednosti "C" i ostalo moraju biti točni..?
Promjenljivi kon. je onaj veliki iz bnc panela kojem su izbijene ploče na statoru i rotoru..? Dvije ostale u statoru ..jedna u rotoru i kapacitet je abaut 10 pF ?
kONDEZATOR JE "ZAŠTIĆEN" NA "VRUČEM KRAJU...?
Perce veliki RF zna "prebaciti na masu ...njegovu...jer je razmak mali ?
Zaljepljeni (Adam se grozi..?) su komadići teflona 1mm okolo tako da se "vrući" i "ladni" spojevi "ne vide ?
Perce kod mene je anodni 2500 volti..? Sa nižim anodnim nema tih problema...?
Ipak najbolja je izvedba sa "flaperom" !
Cijevi su GI7BT !
Uz drajv od 50-60 wati ide kila van...?
Uslikao pogled odozgo...nešto niže od new qth.....visoko sam brale...?
Martin

...?

Martin 9A3GE

S53K

je*ate ...imaš ti kV dalekovod blizu ... moš sad QROOO napravit :-) jel ima shumachera ?
73 Simon S53K

9A3GE

Nama straja...to je daleko od mene ? (niks schum..ales klar)
Večerska me prepao 6PSM....malo zaspao kad neka dreka ..lupa ...vani....ja dršku od lopate i van...kad Silvano...smije lise smije !
Ah....za kaznu sredio par PC-ija na brzinu...?
Tu mi se poremete mašine...Linux na njima i nisam baš doma...?
Nego...u "mali" linear stavljena ganz nova GI7B....orginal pakovanje kupljena u Bugara u Pordenone !
I evo rezultata....anodni napon 2300 volti...struja mirovanja 50mA ..pobuda 25 wati...out 400 wati ?
Hlađenje sa turbinom u "glavu" plus jos jedan ventilator ispod za hlađenje katode...!
To je onaj "crveni" u Lajner amplifajer rubrici...!
Tako...!
Martin
Martin 9A3GE

AD6IW

Not bad, PAE (power added efficiency) 41%. Onih 59% ce dobro doci u zimske dane, rf-furuna  :)

9A3GE

Dobro veče !
AAA....je Gorane ...tak jest panje....cijev je dobro hlađena ...turbina sa dvije brzine....full i 75 posto kada je PA standbay....te sa dolnje strane mali ventilator  "duva" u katodu a na nosaču - postolju od cijevi izbušene su rupe kroz koje struji tlak rashladnog zraka u anodni dio...?
Ventilator je 12 volti 1.2 A i odlično puše sada mi krivo što ih nisam više uzeo....skoro kao turbina ima tlak...i dosta buke...? A dimenzije su mu one "srednje" (FI) ali zato je podeblji ?
Sve to iz Pordenone-a...u hali 4 gdje je "mercatino" samo za ramatere.....sve je tu od krame do pravih stvari ?
Tu....u  jednoj gomili krame pronađen onaj "finger"obujmica za GI7B...(dio od lima iz orginal podnožja)...jedna jedina i za par kava sam je dobio ?
lim je izrezan na mjeru ...te zalemljen na pločicu na kojoj su rupe za protok rashladnog zraka iz ventilatora ...TE JE DODANA JOŠ JEDNA PLOČICA ODOZGO NA KOJOJ JE OKRUGLI OTVOR NA MJERU...KOA "STIŠČE" "FINGER" tako kada se uglavi cijev u to....(treba malo snage za uglaviti je) cijev stoji čvrsto u svome nosaču...?
Evo kako ti izgleda...!
Tehnika narodu !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Juče spušten stup...skinute antene i "H"... rotatori..... kablovi i sve ostalo što je bilo na njemu ?
Onda je bilo malo muke rastaviti stup na 3 sekcije.....ali "sila" je bila uz nas pa je ti urađeno ?
Silvano 6PSM i Nermin 3HY su tu bili glavni pri demontaži ..te su pomogli ex susjedi i ostali..
Tako da su svi dijelovi velikog i malog stupa te sve antene gore na JN75FI ?
Danas se cementira mjesto (iskop) za veliki stup te platforma oko njega i pristupna staza i uglavi se baza za montažu postolja ?
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Sve preneseno ok...ništa oštećeno ili savijeno...?
Spremljeno kod susjede u kuću dok je veliku stup iza kuće !
Danas sam malo poslagao ---radni stol...masivan i čvrst te dvije police i po sredini par "sanduka"  ?
Tu bude sva "instrumentacija" i sitni alat te lemilice....znači mjesto za lotanje testove i sve ostalo ?
Desno dođu PC-iji monitori i RADIOŠTACIJE jer je sa te strane otvor kroz koji ulaze antenski koaksi ...kablovi od rotatora i drugo ?
Davno nam je Mike (još jednom hvala ) dao koaks...onaj najdeblji...srednji vodič je pun ..bakar a oklop je ona bakrena "armonika" ..koaks ima gubitaka...00000000000000000000000000000000000000000000000000000.1 dB ?
To je na dva metra ...a na 432 mhz par nula manje...? Ha ?
Nikola 4QI mi je nabavio "N" konektore za njega tako da će trebati ih montirat....veliki škrip... klješta za vodovodne cijevi o ostali alat...i prostora naravno...toga gore na fali ?
Taj"kabal" stavim za 432 mhz...!
Od antena što kraće u "mašine"....?
Prava stvar ?
Martin

Martin 9A3GE

S53K

ljepo to ide od ruke ... kad dodjemo na otvaranje ?  8)
73 Simon S53K

9A3GE

Dobra večer !
Juče bilo "nedeljom u 8"....čini mi se zadnje u konobi...?
2SS doneo "super SDR TRX".....da majstor Silvano ulota procesor ...onaj sa 100 nožica !
Taj SDR TRX je u kit-u i Stiv je ulotao više od pola toga !
Sve uz pomoć "super povećala" sa neonkom okolo koje povećava 3x...sasvim dovoljno...?
Na " welericu" stavljen "fini" vrh te tinol je bio od 0.5 mm i procesor na mjestu !
Tako...bude nešto od toga...?
Evo par slika !
Te radovi oko cementiranja ...za veliki stup !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Radnja napreduje na JN75FI...?
Centrirana baza za veliki stup ....naliven cement te postavljen nasač stupa ....za kontrolu ..?
Oko podnožja još dođe cementirana platforma na kojoj na krajevima dođu ucementirane kuke za koje se izvrši "sidrenje !
I pristup....staza... bude pocementana. !
Na slici se vidi kak zgledi...?
Ono dole na cesti je jedna kamp kučica ..koja se postavi gore kraj QTH te u nju smjestim radionu za "grube" stvari i sve alatke...!
Kamp hiža je nabavljena za male novce....išli po nju u Permane ...ccca 10 km daleko te je zakačili za kombi i prevezli bez problema ?
Tako...malo ninanana !
Martin
Martin 9A3GE

9a7pjt

Ajde dobro Martine , . vidi se na slici da se JUICE pije  ,  pohvalno ! Nije ka kod nas uvik gajba pive   ;D kad je bilo kakva  i najmana gradevina.
Da se "mestri" osvjeze.
Pa posli  nije  teraca u livelu  ::) . . .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3GE

Dobar dan !
Danaska neka kiša pa se cementiranje nije izvršilo do kraja...?
Juče popodne kamp hiža je izvučena na mjesto...gore....uz pomoć el. vitla i žive sile ?
Čak je i Silvano sudjelovao...naime on svako toliko prođe onuda a ekipa nateže kamp ? Pa je gurao kućicu !
Jutros sam sve skršio u njoj....i bacio van.....išlo je lako .....(ćekić)....sama neka "pašta" i onda.....prostora kolko oš...?
Uvalili smo jedan solidan stari stol u jedan kantun ... tu bude "radno mjesto" za finije radnje sa alatom  za obradu lima pločica i ostalog dok na drugoj strani bude stol na koji dođe "teški" alat ...stolna bušilica ..brus...brusilica na stalku...veliki škrip (mengele iliti morša) !
Prostor je veči nego postojeća radiona...?
Toliko..?
Martin
Martin 9A3GE