Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Evo ga...?
Lijepo vrijema a ja bolan-bolan...? Neki fijakitis  ? Samo ležat i čitati te spavati...ALI...?
Danas spušten mali stup.....stavljen enkoder od waservage (libela) u antene pa tako sada imam točno očitavanje elevacije ?
Stavljena na vrh jedna 6 elemenata za raznorazne testove...?
Tu dođu dvije tonne od 35 elemenata za 1.3 Ghz ...horizontalno...ispod 25 watni transverter !
U antenu od 8 elemenata ..ispod stavljen LNA i to 9A4QV teknika....radi fanjski....perce je riješen sekvencer za taj pogon....tj napravljeno posebno napajanje za isti i kontrola TX-RX  ....korišten jedan orginal SSB ELECT. sekvencer...i koji upravlja sa TXR sve po propisu iskopča LNA...prebaci koaks releje na TX i ukopča PA.....spojen jedan mali trz. linear za test...sve ok...!
Tako...sada na velki stup...new "H" i ostalo ...bude borbeno...?
Evo i antene za 432 mhz od Senegalaca ..PE1L i društvo ovih dana budu radili na tom bandu !
Pošto ih društvo zafrkava da jedu samo ribu i rižu otišli u restoran na stekove te rose vino...predstavili i račun na blogu !
Pozdravljeni !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

144MHz Moonbounce and MS Expedition from Macedonia (KN11BS).
From 21 till 26 may 2014 we will be operating from KN11BS in Macedonia.

QRG 144.147 EME, 144.358 MS. Callsign used: Z3/PA3FPQ.

QSL info: only direct to PA3FPQ. Include 2$ for returnpostage please.
QSL policy: if no return envelope and enough return postage is included I will send QSL back via Buro.

Mode: JT65B, we tx always first. Equipment: 144MHz: 2x20 ele. X-pol, 1KW, FT847.

Operators: Chris PA2CHR, Jurgen PE1LWT and Johan PA3FPQ.

When the moon is below the horizon we will do some MS operation and ofcourse we look for sporadic-E.
Planned bands:
- 70MHz MS, Sporadic-E, Tropo.(If permission!). Equipment: 5el. DK7ZB 50W. FT847.

- 50MHz MS, Sporadic-E, Tropo. Equipment: 7el. LFA. 100W / 1KW. FT857.

Time table planned:
May 21 EME Moonrise: 23UTC 144/50Mhz. 70Mhz if possible
May 22, 23, 24, 25, 26 EME/ES/TR 144/50Mhz. 70Mhz if possible
QRT : afternoon May 26!
Makedonija na svim dolnjim bandovima..počeli danas !
Evo antene za EME !
Martin
Martin 9A3GE

9A9T

Evo ga:
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Dobar dan !
Odrndana i Makedonija !
Tamo bio Dime ..stari prijatelj koji nam je dao kristal za 9A0BVS far !
Velike smetnje na njihovoj frekvenciji ?
Toliko ?
Martin
Martin 9A3GE

Z35Z

:)
Ivini Martine pobrkao sam ti ime,Kada sam ti odgovarao pozvao me prijatelj na mobilni a on se zove Mladen.Uce sam te zvao par puta signal ti je bio snaznii nego danas ,, ok pozdrav cujemo se.

9A3GE

Evo ga !
ZA/PA2CHR
Date's:   31 May - 5 June 2014
Locator: JN91
QRG's:    50 - 144 Mhz
Mode's:   EME - MS - ES
Rig:        50: FT857 / 7el. / 1kW
             144: FT847 / 2 x 20el. X-pol. / 800W
             432: FT847 / 38el. / 350W ....!
Eikpa ide u Albaniju ....čini mi se da to bude prva EME  ekspedicija iz ZA...?
Dime pozdrav....ah...juče bilo vedro pa sam vidio mjesec a danas oblačno pa je bilo podešavanje na njega "odprilike" ...elevation rotator radi "naopako" te najprije "kresnem" na mjesec da vidim sebe ..tj kako me primaju drugi i onda tek na rad...!
Rađeno sa IC 703 i Khune transverter koji daje van oko 25 wati te linear sa GI7B ..400 wati out-a i antene 4x8 DK7ZB !
Evo par slika...?
Pozdrav !
Martin
Martin 9A3GE

Z35Z

:) Pozdrav svima
Radjeno je 241 initials i 45 dxcc via eme
9 initials  and 5 dxcc  na 50 mhz via eme
6 ES i 32 MS qso +WAC na 144mhz
396 ES  i 14 MS na 6 Metara.
Xpol 10 el dk7zb odlicno su radile no za 6m goksc nije se bas pokazala najbolje vise je primala ali na tx slabo.
Na foto PA2CHR, PA3FPQ ,XYL -Z35Z  glavni menager za ishranu, Z35Z i PE1LWT

9a3ru

QuoteXpol 10 el dk7zb odlicno su radile no za 6m goksc nije se bas pokazala najbolje vise je primala ali na tx slabo.

Kada to izjavi Dime,onda to ima odredjenu "težinu"
U obavljanim experimentima sa usporedbom G0KSC i OBLONG ( 11 el. G0KSC i 9 el. OBLONG) antenama prije stanovitog vremena ...upravo je TA čudna činjenica bila isticana od strane više operatora i sa više strana!
Po fizikalnim zakonima to zaista nema smisla ....ALI FENOMEN OČITO POSTOJI !!

Poz!! 
Ž.

9A3GE

Dobar veče !
Dime...ala se dobro jelo a....?
To jest jede se !
Hm....različite antene se testiraju na jednom bandu...ma sve su antene ok...ako su napravljene po propisu i sa točnim mjerama...a vako na uhomet ....???
Nego...danas vrijeme ok...su kazali tamo po prognozama...samo lokal kiša i grmljavina..jutro bilo dobro...pa spustio veliki stup i počeo mjenjat koakse....stari skinuti i postavljeni novi ...pravi profesional....prije pripremljeni...montirani "N" konektori...(bogme treba dobar škrip ) i sve postavljeno ....za TX cellflex tako da na predaji ima što manje gubitaka...(grdo je sa njime raditi...razvlačiti i ostalo) ...za RX ...isto cellflex ali tanji (po potrebi može se koristiti i za TX...jer je koaks relej u antenama ) te za dvije tonice za 432 mhz isto cellflex i to debeli !
U pola radnje kiša te grmljavina...jaka...te pljusak pojačao jedno sat vremena se istrwesalo...sklonio alat te čekao da prestane...i naravno poslje opet sunce ?
Sve urađeno ...glavno ..stup podignut i testirano sve skupa...all ok...?
Vamo u konobi je gužva...od kablova ?
Ok...se nastavlja ako vrijeme posluži...?
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Jopet kiša pa  sunce...svaka pola sata se mjenja...?
Bah....!
Sredio kablove ...koaksijale skupa na jednoj strani a ostali za rotatore i kamere na drugoj....! Bilo muke taj cellflex poravnati i urediti da bude ravan...te uvući ga dole i spojiti na wat-swr metar...dva kabla....jedan 144 drugi 432 mhz !
Pošto imam dosta smetnji...od svega i svačega i po savjetu Dr. Adamića (kaže ..tu u tebe ima puno FM-a ...komercijalnih stanica) i to dosta smeta...?
Baš tako..!
Pogledano po Net-u i našlo se...."noćni" filter kontra FM  štacija...?
Malo su me zbunile mjere te sam matematiku dao Adamu i on je to brzo izračunao te se maloprije sjelo i ulotalo "veliki nočni filter" !
Kako je ispalo imate dole te orginal u pdf-u !
Naravno notch je oma ukopčan u prijemnu liniju !
AAAAAAA....SASVIM OK RADI...na uhomet i na očigled ...šum opao i "S" metar ne ide do pola skale onako kao prije...a signal od fara čist i jak...!
Postavio antene na Moon....( loše je ....Sunce i Mjesec su blizu ..par gradi ..još malo pa pomrčina i Sunce ne samo toplini i svijetlost nego veliki šum na dva metra ) i primam ok refleksije od raznoraznih  mjesečara....?
Ovaj noč filter dobro dođe svima koji su radioaktivni na dva metra...?
Tako !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Počelo radno danas ?
Najprije je srušena otpiljena odbrušena još jedna palma....smeta mi a svojevrameno je nisam skinuo...?
Vezan konop na vrh....drugi kraj konopa za malo vitlo....i nategnuto maksimum...probao pilom ali teško....te uporabio brusilicu...pravi instrument ...za sve....deblo palme se sastoji od nekih kao koža okolo debla....najprije to sve odbrusio da dođem do golog debla....onda brusilic ...sve okolo odbrusio ...i nategao pomoću vitla ..i samo je krcnula i prevalila se preko ....te palme imaju preko 50 godina....sjeme pokupljeno svojevremeno sa tla...u Opatiji....i dobro se prihvatile i narasle...ali i njima došle godine....kako su samo čupava bradate dlakave oko debla...ružno bolan ?
Tako i to sređeno...sada promjenim sve sajle za sidrenje stupa !
Antene su još gore popodne ide sve dole ?
Neću mjenati "H"  do daljnjeg...tu ima puno posla i nebi stigao narediti tako brzo....a antene su mi potrebite....ovijeh dana...?????
Toliko !

Martin 9A3GE

9A7YY

Bravo bratec Martin, sad si nagrebao ka žuti od zelenih.   ;) ;)
LP i samo ti upri, uzbrdo je.
Tako  :D

73 Branko 9A7YY

9a4qv

Evo imam i ja jedan "NOČNI"  8) filter ali za malo fisu QRG.

Kod mene je našiljen na 1160 MHz i ubije mi signal nekih 30dB. Kod mene se koristi u beaconu za 13cm gdje imam SMD bandpass i LO na 1160 Mhz. Sa ovim notch filterom ubijem kod pojacanja dodatno osnovni signal ali i treci harmonik na 3480 MHz tako da sa postojecih 20dB sa SMD bandpass dodjem na nekih -50dBc što bi moglo proći i kod većih cjepidlaka  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Bravo bratec Martin, sad si nagrebao ka žuti od zelenih. 
LP i samo ti upri, uzbrdo je.
Tako 
Pametniji si kada ne pišeš ?
Dobar veče !
Under test cio pristupačni pogon tj..aparati koji se momentalno koriste za rad ?
"Noćni filter " je ok...reže FM  štacije...a oko mene ih ima dosta praf sa Učke i okolice ?
Na EME...degradacija je -5.0 i primas se dobro ....sve preko "noćnog filtera ?
Evo kako se pokazalo ?
ICOM IC 251E sa ugrađenim CF300 je na vrhu ?
Jednostruko miješanje u njemu te izvrstan helix šesteropoln filter poslje mješača ..dobitna konbinacija...?
( Jer jednostruko miješanje unosi manje šuma spram ostalih koji dvaput ili tri puta miješaju prijemni signal pa to sve pojačava šum ? )
Onda je Khune trsv.. mali prdekavac FT 817 i za nijansi slabiji FT 897D ?
Još ima par aparata za testirati...?
(Adamić...joj kako je ispao taj "noćni " mali i zgodni...ja ovoga objesio na ulazna vrata ..jer prijemni kabel taman dolazi do tamo ?)
Poslje njega ima 4 metra cellflexa u antenski koaksijalni preklopnik jedan ulaz i četiri izlaza..tako da bez prekapčanja mogu testirati razne aparate !
Bon ragazzi ( rušimo stare palme brzo i efikasno )
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Ah....evo počela kiša...baš završio sa radnjom...?
Montiran transverter 144.-1296 mhz u "H" i iznad njega antenica ...tonna 35 elemenata !
Ima mjesta za još jednu antenu na drugoj strani...to poslje...najprije vederemo come lavora questa...?
Još samo kabel za napajanje i ptt trebam spojiti...fali ga ..ali sada to uradim...?
Evo sada radi ZA/PA2CHR iz Albanije...dan ranije počeo ..degradacija visoka ali aktivnost dobra ?
Toliko !
Martin
Martin 9A3GE