Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

9a4qv

8el. yagi.... s time se da odraditi 50dxcc-a EME (vjeruj meni  ;D)
tehnika narodu...
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A6NDD

9A9T

Da se ne bi reklo da spavamo....evo nove zemlje za mene:

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

b
Bravo Tom....complimenti !
Amo rotor od elevacije ne radi ok....?
Za napravit trebati će cijeli sistem skinuti ?
Big job ?
Evo njihove antene !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Pitaju ljudi đe si bolan ?
Tute !
Očekuje se orkanska bura ????
A postavio antenice....neka stoje ...bude test na tu buretinu..?
Vako ! 8 elemenata yagi za 144 mhz....iznad parabimčić od 18 elemenata ..prazno mjesto gdje dođu dvije tonice za 1296 mhz i na vrhu čudo od antene...drži rekord...imao je na brodu....održana ssb vezan 2300 km ..ja oko Cap Verde otoka a CT1HTZ u Portugalu ...(vidi starije postove...izašao članak o tome u Dubusu ) ...apsolutni rekord...inače antena je ...50 mhz 1.5 dB.....144 MHZ 2.5 dB i 432 mhz 3.5 dB ...POJAČANJA.....veze po Atlantiku srednjem i južnom na 50 mhz 5-6 tisuća km...Južna Amerika ......na 144 taj rekord te tisuću km od Las Palmasa normalni upad u rprt...te ssb veze sa EA8...dok na v432 mhz slabije...zona oko Kanara je poznata po izvrsnoj propagaciji !
Sve rađeno sa FT 817 i 5b wati snage....?
Best TRX...samo sada kada čovjek ostari ...vid popusti ...nije hit kao nekad...?
Dunkve...? ono okruglo  u plastik kutiji je kamera....kraj nje ono što visi...je uteg za potenciometar koji kada se sistem podiže pokazuje na instrumentu dole nu konobi izvjestan otklon...iliti stupnjeve elevacije..koji se baždari sa dva multi giri potenciometra ..(vidi  Grego Max...elevation for sat antenna ) Te velka kutija ...LNA sa coax relejima !

Tako...još se montira 1296 mhz antene i posao komplet...Adamić...?
Pa kada prođe ovo nevrijeme počinju radovi na main mast...?
Elevation rotator....new "H" und complet new coax cabel....tnx Nikola i Edi !
Lep pozdrav fantje !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Bura puhala mali stup na makac....sve prošlo ok...a nije i bila baš ...?
Danas ...jutros još bilo bure....zima bolan....ali poslje sunce zagrijalo !
Od svih Al. cijevi...stare zalihe te nabava u "Metisu" složen jedan nosač za grupu antena....sve od Al cijevi...."potrefilo" se da razne dimenzije tj "F" cijevi..."taman" ulaze manja u veću....naravno uz dobro čiščenje te podmazivanjen i nema "lufta" ..?
Na debelu Al ploču montirana glavna noseća cijev....kroz nju ide jedna manja od metra dužine te sa ljeve i desne strane "uvali" se nosač za "H" to je ona cijev sa zavarenim dijelom (dva komada) i to je iskorišteno tj. montirane su dvije cijevi koje se "sastaju" pri dnu i tu dođe aktuator koji vrši elevaciju glavnog nosača tj. antena...?
Glavni nosač za "H" je dužine 3.80 m.    ?
Tako se mere postaviti i antene do 10 elemenata ....? Ono stack ..po širini i visini !
To min je maximum jer kada se spusti veliki stup dole nema viška prostora...za montirati što veće....?
Glavna stvar u sistemu za elevaciju je aktuator...ex SAT TV ...koji je micao "pijat amo tamo...!
Ovaj "komad" je jedan od najvećih i najači i najteži....tnx 9A6PSM....to mu preostalo iz doba kada je montirao okolo SAT sisteme..... ležao u konobi godinama..?
Sada je na pravom mjestu ?
Molto bene ragazzi ..se lavora a...??????
Salve !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Sretan Uskrs !
Jutros kiša..mokro ..oblačno...baš nikakvo ?
Ali popodne je sinulo sunce ..zagrijalo ...te sam odlučio napraviti test aktuatora ...velikoga..!
Sa par poteza sprava je montirana na "exsperimentalni" stup te je spojeno napajanje i vrši elegantno radnju elevacije glavnog nosača za next "H" !
Tako..i to je testirano na majstorovo zadovoljstvo ..?
Juče mi je susjed Mario the fisherman pokosio svu travuljagu i korov te smo deset vreća toga odnijeli u "baju"...ala bude dreke u Utorak od "javnih higjeničara " ?
Bo....?
Nastavlja se na radnji kada se vrijeme stabilizira...?
Salve !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Ha !
CCCC....stavio antenice na nosač...da vidim kak zgledi...?
Mora se meni sviđat ...pa se onda ide naprijed..?
Izgleda dobro...?
Martin
Martin 9A3GE

9a2d

Martine, pričekaj pravu elevaciju, jer po mojim proračunima za tvoj QTH, ova jajca ofarbana, i moja već na plavo naginju, kilaža x faktor x, x , e jbg, protutegovi, moram se gasiti, sad počinje napad.

73 de 9a2d

9A9T

Još jedan:
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

I još jedan:
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Bar jutro !
Bravissimo Tom !
Amo još niks od mjesečarenja...? Te elevation rotator nije ok te tx kabel riknuo..? LRM 400 neki šrot kako veli Adam ..??? Made in Čajna ??? Nisam ništa uradio oko toga...? Ali pripreme su gotove ?

Ako posluži vrijeme sredim to ovijeh dana ?
Nego bila ekipa pa smo sredili neke stvari oko PC-ja te dosta blabla i pripremljen novi kabel za TX granu cellflex nov novcijati a na prijemnu isto dođe novi kabel !
Evo 2SS i 6PSM razmotavaju kabel ..dosta muke...jer to treba vani raditi a noć je...? Ali smo ga isto sredili !
Tako pa se naredi nešta ?
Buona note !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Danas iz Senegala je počela aktivnost ...Rene PE1L and Eeltje PA3CEE QRV from Senegal.....znak je  6W/PE1L and the locator is IK14jp.
Sistem...2 x 8 element cross yagi, good power by ITALAB, we try to start 8 May ?
A danas su već aktivni !
Navala je golema..po dvadesetak stanica ih zove ..?
Naravno svi Jurop snagatori su tu...?
A sada dolazi America....pa kada oni počnu razvaljivati....?
Aktivni su do 25 ovoga....ima šanse ...?
Nego ...odrezani cijevi za "H" i posloženo za probu...da vidim kako izgleda....tek toliko....?
Martin
Martin 9A3GE

9A9T

I Senegal pao...:
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Wery well Tom..!
Dobar dan !
Amo sve razbucano...?
Radi se na new "H" i sve složeno..sve od "otpad" Al cijevi sa stijenkom od 2mm !
Postavljena još jedna poprečna cijev koja je ispod glavne noseće osovine te na nju montirano vertikalno dvije cijevi za tonne za 432 mhz !
Sve učvrščeno pomoću nosača za cijevi oni u obliku "U" te pločice od Al profila od 5 mm...za križno povezivanje !
Dok glavni križni nosači su orginal....nabavio svojevremeno u Ljubljani na sajmu kod Mire Čadeže ..ljevan Al nosač sa utorima za cijev ...!
Dobro je vrijeme ..sunce i toplo...naredi se što...?
Salve !
Martin
Martin 9A3GE