Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Dobro veče-jutro-dan !
Ha...krenulo sa višim frekvencijama....432 mhz provjereno tx-rx antene i još stavim 4QV lna u antene te se osposobi linear od 200 wata e onda se mere na EME sa tim sistemom ?
Večeras bila ekipa na čelu sa Silvanom....koji je napravio dobar uradak-ke...?
Riješio od šuba neke probleme zveze antena ...sklopio mi koaks relej ...onaj ruski...i još neke sitne stvari gdje sam zapeo..?
A onda dolazi glavno ?
Promjenjen koaks relej u transverteru za 1296 mhz ...stavljen mali SMA za visoke frekvencije te ugrađen 4QV lna ?
Na slici je relej ..ono plavo ...kraj njega je pločica dc-dc konvertor...perce je isti na 24 volta pa se sa 12 volti dobije 24 volta za istog !
Te desno je lna...koji ima oko 10-12 dB gejna na 1296 mhz a to je jako puno na tu frekvenciju ?
Sve ulotano i spojeno na GP antenicu !
Signal fara 9A4QV je gromoglasan..?
Prima se 59+20 ....a sutra kada stavim malu tonicu bude fine mondo ?
A koaksa kabla od vrha do dole ima oko 30 metara ....a prima se izvrsno !
Koaks je H-500  !
Tak folk !
Jopet kiša i mutno a trebam srediti mali stup ?
Na koji dođe dvije antene tonne za 1296 mhz  te jedna grupa 4x6 elemenata za 144 mhz te na vrhu 8 elemenata isto za 144 mhz ?
Sa elevacijom naravno ?
Tuliko !
Buona notte !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Jutros rano probudila me grmljavina...nije bila blizu ali se dobro čulo ?
Onda je pljuštalo pa počela padat grašica (led) avaj nepogode ?
Pođoh u Zamet pjehe ...vani zima 5 gradi....cccc neće se ništa dobrog napravit danas ?
Vreatim se domov...malo po internetu...vidim na kamerama veliki stup se drma - ljulja ?
A nije usidren ?
Kad evo 2SS-a Stivčine i on me na to upozori !
Neko grdo jugo pomješano sa burom...mi se hitimo na posao i usidrimo stup...na tri mjesta !
Tako...uradili to dosta brzo....?
Ben....i dojde podne i niks od rabote ?
Popdnevna siesta ?
Pođoh na šufit (tavan) nešto potražit kad tamo leži ona duga tonna za 144 mhz ?
Izvučem je van...složim i postavim na jednu Al cijev od 5 metara ...direktno na Učku !
Postavim  malu tonicu za 1296 mhz....da se testira ....sve ok...far 59+40....!
Tako...ipak se nešto radilo ?
Salve gente !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Šta se radi ?
Amo počelo se na jednoj dužoj anteni ?
Tonna što sam juče stavio za test  ne valja ?
Em duga em ti elementi izbodu u glavu en ono em ovo...?
Tako  !
Popodne sunce grijalo dobro i otišao na terasu sklapat bum ?
Dugačak je 6 metare ...dužina za 10 elemenata !
Sastavljen od 3  komada 20x20mm profila unutra toga je 4 metra 15x15mm profil  te su iskorišteni držači od tonne i spojne pločice !
Tonna ima gejn 12.8 a ova ima 13.2 dB -ja ?
Vrijeme ako posluži složim to sutra ?
Saluti !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Usprkos buri koja dobro puva ovdje počela radnja na malom stupu...?
To jest ugrađen vinč...(vitlo) za spuštanje i podizanje stupića....isto je smješteno kraj stupa i sa toga mjesta se vrši radnja ...spuštanje.dizanje tako da se prati postupak iz bliza...?
Najgore je bilo izbušit rupe za pričvrščenje istog te jedan koluturnik koji se nalazi 4 metra niže ?
Tako da sajla za dizanje i spuštanje  par puta se "kolotura"  sa time se dobije više snage ...sile...ono  "krak puta sila" !
Stavim čeličnu sajlu...na pogon i može se stupić spustiti...kada je to urađeno stave se sajle za sidrenje i nastavi se radnja na montaži elevacija rotatora ...te se stavi glavna horizontalna cijev u njega i onda se mere dalje...narediti nosače za dvije tonice za 1296 mhz te staviti još koju antenu-e za dva metra ?
To se uradi kada stup bude dole i razmotri situacija...koliko ima mjesta u širinu ...nema baš puno....ali ima u visinu...?
Ala puše vani buretina ?
Gutt...za sada !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
EEE...par dana borbeno ?
Već prije rotator od elevacije bi stao...?
I to kada se spuštaju antene tj down ..?
Danas odlučeno spustiti stup i pregledati sve...?
U razmjeni mišljenja 6PSM je posumnjao na njegov kabel...?
I naravno imao je pravo !
Jedna žica u višestrukom kabelu je gubila kontak...i to tamo gdje je petlja od kabela...ono kada se vozaju antene po azimutu pola metra svih kablova...koaksa ovoga onoga elev rotator kamere kabel...sve je "grupisano" i ima "lufta" kada se antene okreću ?
Provjeren je i konektor koji ide u elev. rotator ...dosta loš materijal krt...i već je bio slomljen od prije ...ali Silvano je to majstorski popravio te spojio new kabel....ja star i ćorav...ne vidim one sitne brojke na njemu ?
Uglavnom izmjenje cio kabel od rotatora ..od vrha do dna..?
Na malom stupu spojena sajla za dizanje i spuštanje...ali imam nekih meaničkih problema pa to pričeka...jer trebam na velikom stupu srediti kablove kako spada ?
"Narihtana" elevacija tako da sada je točno na poziciji....tj 0  po skali i po trakeru ?
Malo popušteni vijci koji nose glavnu osovinu i onako od "oko pomaknut cijel "H" tako da zatvara pravi kut ...stup - antene 90 stupnjeva..pregledano dole...zatim podignut sistem i pogledalo se iz raznih kuteva i tu smo ?
Tako...skoro cio dan...a sunce grije !
Poslje sjeo u makinu i otišao na "pumpu" na cafee....!
Ha...proljetni radovi a...?
Va bon...saluti a tutti quanti !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Ha...radovi i razne rasdnje oko stupova anzenskih se nastavljaju !
Jutros rano bio u "Metisu" firma za otkup i prodaju svega i svačega....e pa tu ima stvari za nas...?
Našao dva metra duge Al cijevi sa stijenkom od 2mm....te ploče za trz. ili hibrid hladnjak i par 1,5 mm Al lim !
Sve to odlično posluži za razne gradnje u ugradbe ?
Vrijeme dobro pa se nastavlja vani ...radovi..!
Saluti !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Ovaj put nabavljen materijal u Metisu za 50 kn ?
Al cijevi koje imaju zavaren dio na sebi taman za podupirač ?
Cijevi su dužine 2 metra i 30 cm 30mm fi a stijenka je 2mm !
Za narediti jednu duuguuu yagi ?
Može se konbinirati od 4 metra 60 cm pa tamo sve do 8-9 ili 10 metara ...dužina buma..?
Kako to izgleda imate dole !
Martin
Martin 9A3GE

9a4qv

Konstrukcija SMB satora  8)
Pretesko i predimenzionirano za 2m

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A5BBP

Martine Hi , nisi jedini , ima nas još  :),
Metis i slične firme su raj za kacavidati  :P.
Mrvu alata sa sobom i može se naletiti na jako zanimljive stvarčice .
Evo mog primjera , skoro sve sa reciklaže  :P;
prekidači, pot, vent, kućište osigurača, kablovi, hladnjak, lim ...
Tranzistor i konektore kupio , nešto strateškog materijala dobio
(TNX Martine ) , lim savio sam ...
I šta fali malcu , uopće nije loš , PA 80W 2m  :D
73  Predrag  9A5BBP

9A3GE

Dobro jutro !
Predrag...wery well !
Yes....Metis i ostale firme...ima toga ...svega...samo postoje ekipe koje prate materijal u dosluhu ?
Tako da neke vrijedne stvari brzo ispare ?
Melodije Istre i Kvarnera (MIK) ...čitaj ?
Bon....evo prave stvari..?
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Lijepo vrijeme sunce sja i toplo !
Juče bio dogovor ..kako srediti stup i ostalo....2SS dao ideju i 6PSM isto....stvar u razvoju..?
Danas odlučio podići mali stup na novoj bazi...ona prva nije bila dobra....a sada sa materijalom iz "Metisa" ovijeh dana urađena nova baza...postolje ?
E sada treba sve komplet podignuti i staviti na mjesto....?
Najprije je "stvorena" čvrsta točka iznad postolja te uz pomoć konopa i vinča te sile puta krak stup podignut na mjesto..i montiran  na svoje postolje...!
Ah..jedno desetak puta gore -dole...i sve izveo bez ičije pomoći....glavno je tu električno vitlo koje kada se njegova sajla "izkolotura" par puta diže 200 kila...?
Sada sredim sve na njemu do kraja...rotorić za elevaciju stavim ili aktuator...imam i jedan mali...pa se razmotri ...što da stavim ?
Tako....juče bio neki kontestić....dosta slaba propagacija ...ali poslje kontesta 9A9C Đuro je "grmio" ovdje u Rijeci..i to refleksiiom od Učke !
Ok..popodnevni odmor !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Evo nastavlja se ?
Stavljena još jedna Al cijev 40 mm a unutra je isto Al cijev od 30 mm koja ide do gornjeg ležaja...!
Predugačko je ...ali žao mi je rezati-kratiti ovu od 40 mm cijev..?
Jer njoj je stijenka od 2 mm i sam po sebi je već čvrsta ?
Pogledam šta da stavim ?
Ovo je samo proba...!
Stavljene sajle za sidrenje 3 ...jedna naprijed dvije.....ljevo-desno dok odostraga pritegne se sa vitlom...tako kada sve bude gotovo stup se usidri !
Dobro...se ne va avanti !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga opet ?
Ipak nešto skraćen stup...?
Tj.... gornji dio odrezan na mjeru tako kada je stup oboren svi ostali radovi i montaža antena inclinometra...(digital kontrola elevacije )....i ostalo je pristupačno za napraviti !
Ovaj "H" je za 144 mhz antene...grupa....a iznad dođu tonice za 1296 mhz !
Rotator za elevaciju je neki ex TV.....ali u Al kučištu i napravljen je kao klasičan elevacioni rotator...tj...montira se za stup i skroz na skroz se postavi Al cijev na koju se montiraju dvije cijev i "H" je tu...?
Sve solidno "ušarafljeno" pomoću "U" stezaljki !
Tako....trebala bi sada neka Bura...da vidim kako se to sve drži...?
Ali...ipak je još mi previsoko ?
Iako cijev od gornjega ležaja je 40 mm u unutar je željezna cijev da stvar dobije na čvrstini ...ipak mi je previše visoko...?
Ok...razmotri se već ...?
Tako !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Ha...jutros kiša grmljavina zima..?
Kada ono oko 8 sati pojavilo se sunce i osušilo tu vodu ?
I nastavljeno sa konbinacijama oko postave stvari oko malog stupa..!
Skinut rotator za elevaciju i postavljen aktuator te opet skraćen glavni stup...?
To napravljeno radi postavljanja ostalih antena za 1296 mhz u vertikali...grupa od 4 se ne postavlja....eventualno jedna duža za 144 mhz te iznad 2x 35 elemenata za 1296 mhz..?
Kada se stup spusti dole sve je ok...ali montirati 4 yagi od 6 elemenata na onaj "H" je jako teško...? Trebam rotirati te podizati stup da bi njih stavio na mjesto...puno vremena se izgubi...a kada sam ovo radio hrtio sam da bude jednostavno...gore-dole staviš ovu ili onu antenu i t.d. !
Tako da sam stavio za elevaciju mali aktuator !
To je ono što goni tanjure  ..antene...na poziciju od satelita....za gledati Sat Tv !
Elevacija je urađena na vrhu glavnog vertikalnog stupa-cijevi...koja je ponavljam trostruka 40 mm pa unutra nje 30 mm te dva metra duga vodovodna cijev !
Mislim za par antena može proći na ovaj način ..ali za nešto veće i teže ne bi išlo ?
Na vrh je stavljena 8 elemenata 144 mhz antena sagrađena po DK7ZB na bumu dužine 4 metra i 35 cm i ima oko 12 dB gejna...... radi testa iste te je sve povezano "ad hok"....?
Sagrađena je na profilu od 15 mm !
Ok....sada malo testiranja svega ? Stavljen i LNA (ona velika kutija ) dok ljevo je kutijica sa potenciometrom za kontrolu elevacije!
Aktuator...kako je montiran..? Na slici se vidi sve ?
Salutiamo !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Ha...evo ga opet..?
Jedna dobra antena...te bez LNA...nisam stavio napajanje..?
Mjesec gore svijetli a nemam kontrolu elevacije ?
Ali...azimut je ok (yaesu rotator G 450C ) te elevaciju postavio po Adamu "odokativno" i na frekvenciju .110 gdje zove cq HB9Q ( FORCE KOLKO OŠ ..ANTENA PARABOLA )....i primim ga dobro...(vidi sliku) ...?
Antena prošla test ...izvrsno...ne da mi se spajat linear i ostalo...umorio se danas ..next day ?
Propagacija dobra ..značu i sa jednom yagi se mere napraviti veza via Moon....?
Ma može kako da ne...?
Ok...laku noć !
Martin
Martin 9A3GE