Tep 2 m ?

Started by S59GS, 09. January. 2014, 14:59:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5cw

Quote from: 9A1Z on 11. January. 2014, 17:05:23
Čestitam , ovo zvuči fantastično. No to je standardni tropo region prema EA8 i dalje i upravo u to vrijeme bilo je spotova na tropo na 144 i 432 između EA8 i CT. Da li netko može potvrditi?

Malo kasnije dodano:

Hmm, veli Zvonko  6WW da  teško je sebe ispravljati: ja sam se malo zaletio s tropo teorijom.  No tu se ipak malo nešto čudno događa. Liberija na 2m,  ujutro, na taj datum  59 / 59 ssb!  To je nešto novo.

1z
Znak je D44AC ;) jesi sigur da se netko nije zahebavao? Inace F2 u tom smjeru ide daleko kasnije, moguce da je bio SpE. Njegova zadnja aktivnost je bila 13.12.2013 i to na HFu... jedini koji znam da ima 2m antenu je D44TD.

73

9a6ww

Neznam, da sam ja radi nešto slično nekako bi iskopao e-mail ili telefon tipa pa bi dobio info iz prve ruke.
Slažem se s pravilom da u takvim slučajevima prvo bez razmišljanja uradiš vezu, a poslije imaš vremena razmišljati kako si je uradio.

Neki drugi detalji o qso? Jel odgovarao qrf? Kako  se dugo čuo? Kako je sig nestao? U qsb? Jel isklučena mogučnost za qso na nekpj drugoj qrg ako koristiš xverter? Itd...

Ne velim da je qso nemoguć, radioamateri rade "nemoguće" stvari, uostalom radio se i ea8 iz naših krajeva, a to je tek nešto dalje, no mala je vjerojatnost za ES u ovo doba godine. Takodjer mala vjerojatnost za otvaranje koje nebi nitko drugi primjetilo.

Bilo bi mi drago da je qso pravi.
Pozdrav
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9a2ko

Nakon QSO sam ostao na istoj frekfenciji slusati.... pozivao je jos par minuta a onda uz feding i eho lagano nestajao.... cekam potvrdu veze...prošlog ljeta sam uradio Irsku a badnd se drukcije ponašao..ne ne koristim transferter ni predpojacalo.
Inace tjekom kontesta su propagacije bile loše. Strpljenje ako stigne kartica javljam uz šanpanjac hi!
Pozdrav.

9A1Z

D44 je nešto drugo... tu ide moja teorija o tropo vezi a i D55 mi je u glavi zapravo odmah bio D44 kao mjesto gdje još ima kakve takve VHF aktivnosti.
U prilogu slika tropo ducta ZA DAN POSLIJE VEZE , zapadno od sjeverne Afrike.  SlIčni uvjeti su bili i na Sredozemlju.  To bi mi već držalo vodu ( ili bolje rečeno vezu).

U svakom slučaju čekamo QSL-ku. Bilo bi zgodno čudi od njega da li je radio još nešto.
Možda ga možeš prepoznati po glasu i stilu (ovdje na snimci od prije par mjeseci na 28MHz).
http://www.ustream.tv/recorded/39879042
Šampanjac na hladno, nada umire posljednja ;)

BTW : baš kad smo načeli temu evo primjetio sam scincilaciju na AO73. Primao sam telemetriju ( 300 mW  145.938) i kod zadnjeg stupnja elevacije kada je satelit bio na jugu iznad AF , 3000 km od mene signal je jednom počeo divljati od s0 do s9  svake dvije sekunde tj oko 0,5 Hz.  Idem usporediti s podacima o magnetskoj aktivnosti.
Već neko vrijeme slušam satelite i kad su daleko ispod horizonta ali samo sam jednom čuo nešto što bi možda moglo biti TEP i coordial  hop.

Luci, 9A1Z

9A4HP

pa do maila bar nije teško doći ;D  na qrz.comhttp://www.qrz.com/db/D44AC 8) ...i još nešto HK76mv je 4877 km (a ne 6798 kako je kolega napisao)...pozzz

S59GS

Samo bi se zahvalio TNX Matej  za dosta dobar istorijski pregled zbivanja na tu  temu, a i Zvonko je prije toga dosta  ljepo razjasnio ( Kada i kako ....) i VQ ima na svojoj stranici , tako , da namjerno se nisam javio prije , da vidim komentare , jer ko je čitao barem nešto toga ,  zna u čemu je stvar.
73 GS

9A3GE

Dobar veče !
Ma moguće je sve ?
Bilo je i prije uspješnih veza na dva metra sa South Africom !
Po zimi ?
Tja !
Svako toliko prođem u Lidl ....i evo što sam našao za 48 kn.
Povećalo veliko ima i led svijetlo !
Salve !
Martin
Martin 9A3GE

9a6ww

Martine,

Točno da je bilo veza sa ZS, i to zimi. Ali Zelenortski otoci su daleko os tep pozicije za nas.
Mail od d55ac je dostupan na internetu jer se čovjek bavi rent-a-qth biznisom, pa neću biti lijen da pošaljem kratko pitanjce.

73 Zvonko
PS. Usput pogledaj u lidlu pošto su qsl-ke za  rekorne qso-e kao što je Eduardov. Može bit da je  rasprodaja  d55...
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9a2ko

Hvala Zvonko, molim te napisi odgovor na ovom portalu.
Stara sam generacija i problemi sa internet komunikacijom.
73 Eduard

9a6ww

Može, samo prvo da rasčistimo zbrku oko callsign... il ne valja call ili locator.

QuoteD55AC...odmah sam mu odgovorio sa obostranim raportom 59/59 njegov locator je HK76MV....6798 km.

Na lokatoru HK76MV je D44AC, a qrb koji si napisao također ne odgovara. Time si malo zunio neke koji su poslije odgovarali (Lucija, a i mene koji sam na brzinu "prepisao" krivi znak). D55AC izgleda ne postoji, bar ga nema u callbook-u.

Inače niti D44, niti D55 se ne mogu raditi TEP jer su oba praktički na samom geomagnetskom ekvatoru. Također ne vjerujem u misteriozni ES double-hop u mjesecu sječnju kojeg nitko na bandu ne bi primjetio.

Ako se radi o D44AC, ako želiš, možeš mu pisati na:

Carlos Pulu
Box 298
Mindelo
Sao Vincente isltand
Republica de Cabo Verde

Pozdrav.

9a6c

http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1336&Itemid=700

TEP članak je u broju 4/2008, nije neka mudrost, ali na jednom mejstu dosta podataka iz spomenara ;)
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a2ko

Ipak nije pirat, moja greska .
Veza je uredu sa pozivnim znakom D44AC locator HK76MV. 144 285mhz ssb 59 59  nedelja 05.01.2014
Evo njegovog odgovora via e mail

Confirme contact.
pls send 2 green stamp for retour postage.

73

d44ac

Hvala svima na pomoci, ruze za obitelj. Mala snaga veliko srce.

9a6c

OPPAAAAA!!!!!

SJAJNA VEZA, BRAVO EDO!!!

8)
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A1X

Quote from: 9a2ko on 13. January. 2014, 14:05:18
Ipak nije pirat, moja greska .
Veza je uredu sa pozivnim znakom D44AC locator HK76MV. 144 285mhz ssb 59 59  nedelja 05.01.2014

Bravo!! Cestitam na odlicnoj vezi!!
EME enthusiast

9a6ww

Eduarde,

Nakon promjena znaka i qrb sad mjenjaš i datum.

Quote4.01.2014 u subotu prije pocetka kontesta 07.28  na 144.280 MHZ
... itd.
No nema problema, i ja radim podosta typo errors kad pišem postove...

Možes mi reći njegov e-mail na koji si poslao upit i s kojeg ti je to odgovorio ?  Jer i ja imam e-mail prepisku u toku s njim, kao što sam obećao... pa da ne ispadne da se dopisujemo s različitima, hi...

Stupio sam u kontakt s njim preko njegova prijatelja Henryk-a, SM0JHF koji je vrlo često tamo (bio je prošle godine na ljetovanju u 9A) , koji mu je postavio antenu za 6m (ali ne i za 2), pa imam i njegov tel. broj...

73