Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

s57bat

Bez panike!

Meni čak u Tinytracku radi 4MHz pic na 10MHz.Isprobano više komada.U mom trackeru by DK7IN radi bez problema bar 2 godine.To potvrduju i razni internetni sorsovi.

73 Tomaž

9a4qv

Tomaž, odlično ako to radi, opet cu probati programirati pic pa probati.
Ja inače imam Tiny3 sa originalnim '628 ali bez koda, naravno '628 je zaključan, sta imas ti od hexa najviše? Jesi i dalje na verziji 1.6 ili se da naći nešto više. Ne razmišljam o SOTT-u.

Adam
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Vidi PIC-aroše..aaaA....Triny-track-aprst-trps-tandaramandara....dobro samo dajte po PIC.... !Juče mjesečina cijeli dan..od jutra pa do noći...onaj  Faradaj jako se pomicao od plusa do minusa i to dosta brzo...pa su stvari išle dosta teško ( i faradaj gajba se vrtila gore -dole kako je bilo)..?? Ipak uradjeno par veza i čak nova zemlja via Moon...Poljska...SP2OFW..Wojtek...stari znanac sa 2 m.Tako da sada skoro cijela Jurop je uradjena osim par zemalja kojih više nema ni na AM-u a kamoli na mjesečini....dok ne ode kakva ekspedicija pa aktivira to područje..? Speriamo ! Uradjeni čak i Vinkovci ....na pola metra ....tastature....na bla-bla ! Slabo se tu nešto PIŠE I IZMJENJUJU PORUKE....u svojstvu ovijeh naših stvari...valjda nema teme...šta...a barem da se napiše neki odgovor ..prigovor ....molba ..kritika ...samokritika i slično...ništa bolan...Rvacka šutnja i tute..? Samo nas par istih...već smo i dosadili..uvijek isto...šta.. ? Ma nema veze....svatko kolko hoće i može...ta demokracija je valjda...? Nastavio radove na linearnom pojačalu sa dvije GI7B...ima slika ..kako je izveden ulaz-izlaz...sa bakarnom trakom und šarafi...malo mekanike jeli...? Prebacio to na vetronit...pardon vitroplas kako mi reče Mr. G.! nekad toga nije bili u nas nego ajd u Trieste....si vetroresina o vetronite....abiamo come no....ah blaženi Trst....tamo u Kalika Radio ....gužva...moraš uzeti kartu sa brojem pa kada dojdeš na red..pazariš...aa...bili neki dan Silvano i ja tamo po neke sitnice...nema nikoga ..prazno...a prije uvjek deset ljudi unutra....gotovo...a i šta če nam kada imamo chipotek...sa PIC-ovima i svi ostalim ( dobro ak su nekom podvalili krive stvari..nema veze....uvjek se mere zamjeniti..tu u Rijeci..? Dobro ..kasno je ! Pozdrav svima ! 9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE

9A2WA

Bravo Martine!!!!!!!!!!!
Da te nima tribalo bi te izmislit!!!!!!!!!!!!!
Uvik me razveseliš onako rano ujutro kad dođen na posal............
Bar vi nešto radite i to ljdski napišete i uslikate.
Vidim po staroj krami da me posluša Adamo i ima prema slici već dva gotova Radio fara i jednu baznu  ;D
Dršte se i čujemo se
.......
73 Mike 9A2WA
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A3GE

Hola Mike ! Zabavno štivo aa ? Evo nešta novo ? G. Adam 9A3QV mi skrenuo pažnju na jedan DIGITALNI PROGRAM...zove se  CW SKIMMER...skine se sa Net-a.....kao i sve drugo..! Večeras bila prilika da se isproba kako radi via Moon...( inače to je za KV. )...? Pojavio se F1FLA na 144.046 Mhz ...cw....? (Pogledajte njegovu stranicu....koje ANTENE.....100 elemenata oldtugeder)....Pa pokrenuo SKIMMERA i.....LIJEPO PRIMA I DEKODIRA ...signal via Mjesec....na CW....(gdje ste protivnici PC-ija o ostale teknike ....rekao Mario da PC može napisati "Hamleta" bolje nego autor (Shakespeare William).....?...!...!Tja...!Stvar kade se pokrene (skimmer) juri po monitoru dosta brzo i vide se crte i točke i desno dekodira poz.znak...!Prvi put to opogonio...treba pogledat opcije i ostalo da se tu uredi kako treba.." Dottore" aj vidi to malo..? Inače propagacija na Mjesec i nazad dosta dobra...isto Faradej se mijenja brzo i vidio A61Q ali niks..? Eto....tuliko ? 9A3GE Martin (nastavlja se)   
Martin 9A3GE

9A3GE

Dottore Adamo razvalio skimmera ! Evo kako izgleda na prijemu....full tekst..! A dobro
Martin 9A3GE

s56a

Za detekciju samo jednog CW signala je dobar program MRP-40! 

Skimmer to radi sa svim CW signalima u opsegu do 48 kHz.

Danas sam malo zabusavao za XYL 65. rodjendan!

LP MMM S56A

9A3GE

Tak jest ! Mario ! Evo i njega ! Onaj SKAMMER ću probati sa SDR RX....? Trebalo bi radit ?
Martin 9A3GE

9a4qv

Evo malo sam se igrao veceras sa Skimmerom na 2m, slusao beacone i koristio dupli prijemnik na 756pro3. Dakle Skimmer na 3khz, ali slusam dva signala udaljena cca 37 khz (I4A i 9A0BVS) koje podesim tako da su na zvucnom spektru udaljeni 1 khz i oba dovoljno jaki da se dekodiraju bez problema.

kasnije sam tu razliku od 1 khz smanjio na cca 50 Hz i jedan signal jako oslabio a drugi pojačao koliko se moglo, tako da je 9a0bvs dolazio 59 a I4A negdje u šumu ali se primao na uho.

rezultat je i u ovome slučaju bio zadovoljavajući, dekodirana su oba signala bez greske.
Ne znam, možda je to percepcija ali čini mi se da Skimmer kvalitetnije prikazuje cw signal na "vodopadu" nego što ga dekodira u nekim marginalnim situacijama.

evo jedne slikice, a jedan tamni (ne bas uspjeli) video pogledajte na:
http://www.youtube.com/watch?v=uciZmYH6hiU

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

s56a

9A4QV: Ne znam, možda je to percepcija ali čini mi se da Skimmer kvalitetnije prikazuje cw signal na "vodopadu" nego što ga dekodira u nekim marginalnim situacijama.

To je samo posledica evolucije ljudskog mozga jer je nama puno vazniji vid od sluha!  Dovoljno je samo nekoliko fotona za uocavanje svetlosnih razlika.  Moj brek(Istarski-pas) bolje cuje od mene pa ne samo zato sto je mladji :-)

DSP CW je problematican radi nedefinisanog ponasanja shuma u pauzama izmedju signala tackica ili duzih crtica.  Tu je u prednosti RTTY jer uvek ima signala koji je najcesce jaci od shuma.  Morse koda nema elemente ekskluzivnosti koji se danas pojavlju na PSK ili WSJT.  Kodiranje najcescih slova sa najkracim znacima je takodje kontraproduktivno za DSP.

Danas sam crtao CO na 14 MHz sa udvajanjem u kolektoru na 28, onda 56 ili 84 pa jos jedan tranzistor za 112 MHz.  Time bi jednostavno resio CW SDR x4 clock za contest opsege.  Nekaga smo tako pravili predajnike...

LP MMM S56A

9a4qv

Ima nešto u tim fotonima, mislim u toj teoriji ....
Mario, tvoja KISS ideja o dolasku na 112 Mhz da bi to podijelio sa 4 u SDR mislim da ce naici na probleme,
upadati ce ti u prijem drugo umnazanje 28 mhz i odmah problem, upadati ce i ostala umnozavanja frekvencija ali ajde recimo da ces staviti dobar filter na ulazu pa se to nece primjetiti a i transverter je ispred toga.

Čini mi se da je preporuka koristiti oscilatore na osnovnoj visokoj frekvenciji koja je spremna za dijeljenje ili dds ( ne znas sta je gore napraviti  ;D ) no zanimljivo iscekujem rezultat tvoje ideje..

QV
Heinrich Rudolf Hertz

s56a

Imam ja variantu 116 MHz VCO sa deljenjem nadole i digitalnom faznom zamkom na 7 MHz xtal.  Cak sam i kupio neke CMOS IC za taj projekt ali nije bilo dovoljno motivacije za realizaciju do pojave CW Skimmera.  Imam prvi ADI DDS AD-7008 test plocicu koja nazalost nece da radi pod WinXP i LPT.

Ne brine me harmonicna cistota jer ce biti po dva spregnuta kruga, a sledi i zaostravanje ivica.  Digitalnim komparatorom mozes iscistiti i DDS izlaz.  DDS je jedostavno i elegantno resenje ali se stvari komplikuju dodatkom IC za upravljanje.  Ne lemi mi se SMD.  Namotavanje 200 nH kalemova od 7 navoja na 8 mm burgiji smiruje zivce.  2 x 10, 18 i 39 pF za gornja tri opsega.

LP MMM S56A

P.S.  Sutra dolazim u Istru pa ostajem do utorka!

9a4qv

OZ2CPU power meter test, sa dds-om i attenuatorom.
Serijska komunikacija sa PC preko optocouplera, bez ikakvog max-232, OK!
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Bravo Dottore ! Complimenti ! Još sve staviti u kutiju i mjerna makina je tu..! Pa sve što gradiš ubuduće fino se naštima i podesi ! Mjesečina ide dobro...propagacija je odlična....a radim nešto novih poz. znakova...nema ni jedne nove zemlje momentalno...još par dana pa niks Moonbounce...? Gibam na Zapad....USA...poslovno...ali se javim svako toliko jer hotel je povezan sa svijetom ..? Dole vam je slika...? Pzzdrav...all UKV-ejašima...9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE

9a2ko

Martine, uz stisak ruke, mirno more i vrati se sto prije!
Eduard