WX baloni i ostala telemetrija

Started by 9A1Z, 04. January. 2013, 06:39:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3LI

Quote from: 9a5bmk on 24. January. 2013, 18:42:45
Hi, ovdje bi AIS malo odudarao od teme, koja me inače zainteresirala. Koga zanimaju moja iskustva oko prijema pozicija brodova, može se javiti na: mladen@propilots.net
Ja sa svoje lokacije primam brodove na Dunavu kroz 9A, i to je vidljivo na marinetraffic.com
poz, 9A3BMK

Tema je "WX baloni i ostala telemetrija" dakle samo piši, sve je to u "temi".  :)
Meni je AIS sa plovila na žalost nedostupan pa sam se zanimao za satelite koji se koriste za to, no, na žalost to je isto nemoguća misija
jer su svi "store and forward" a javljaju se samo "gazdi" na zemlji, kada su u dometu i naravno sa dobrim kriptiranjem
pa je dekodiranje podataka za amatersku igru nemoguće.  :(
Kako su danas SDRi sve manji i močniji, ne bi se čudio da se AIS prijemnici počnu postavljati i na amaterske satelite kao dodatan izvor
financiranja, hi.
Nešto od te opreme je postavljeno i na ISSu, da li to još radi, nemam informaciju.

9a5bmk

Ja koristim RX Comar SLR200N kojeg sam dobio od Marinetraffic-a. On ima ethernet izlaz koji spojim s routerom, i podaci dolaze u Marinetraffic koji ih dalje publicira na net-u. I gotova priča. Alternativa, koju sam ranije koristio je ručni FM txcvr CTE1800 postavljen  na 161.975 ili 162.025, to su marine vhf kanali na kojima se emitira AIS sa brodova. Modulacija je GMSK i mora se uzeti sa izlaza diskriminatora prijemnika, za modifikacije raznih uređaja vidi "discriminator.NL" Signal se dovodi na audio karticu PC ja, preko "line in" a može i "mic" ulaza, a program koji ja koristim je "Shipplotter". Tu možete natovariti vlastite zemljovide, koje treba onda kalibrirati da pozicije brodova na vašoj karti "padnu" tamo gdje treba, a ne da vam je na primjer neki transatlantik projiciran negdje u Julijskim Alpama, ili u ruskoj tundri. Tu u realnom vremenu pratite brodove u dometu, može se očitati ime, pozicija, kurs, brzina, odredište, i još toga. Ako želite to "sherati" s npr, Marinetrafficom, postoji jednostavan način podešavanja I/O konfiguracije, upiše se IP i to je to. Ova varijanta mi je isto dobro radila, ali mi je zauzimala PC kad kod sam htio slati podatke u bijeli svijet. Eto, možda je ovo sad nekom malo približilo cijelu tehnologiju, pa ako ima pitanja rado ću odgovoriti.
poz, Mladen

9A3LI

Je, zanimljiva igračka.
To je za postaviti na Velebitsku Plešivicu i pokriva cijeli sjeverni Jadran.  ;)
No, to su već polu-profi igračke.
Za telemetriju sa aviona novi ADSB# ima opciju spajanja na ADSB_Hub, sve što primi i pokaže na lokalnom
"klijentu" šalje i na taj hub gdje se skupljaju podaci od svakoga tko je uključio tu opciju i ima vezu sa internetom.

9a4qv

Ovaj ADSB jos i nekako, ako se bavis aero scatter ali AIS, ako ti ne treba zbog posla mislim da je gubljenje vremena, doslovce.. I naravno puno manje dinamican nego ADSB.

Ja sam zadnje sto sam imao na poslu koristio AIS od Kongsberga "igracku" zakacenu na elektronske karte, tri elektronska radara i guard system (ip radar, video, infrared). U poslu je definitivno korisno ali u privatnom zivotu ne vidim neku svrhu. Povremeno smo to integrirali sa differential (D-GPS) i hypapom isto od Kongsberga.

Naravno, svatko ima svoje guste ....

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a5bmk

Ok, gušti su gušti, a gubljenje vremena je i sam radioamaterizam ako se gleda na taj način. Ja svoju potrebu za zrakoplovstvom realiziram u aeroklubu, letim na pravom avionu. ADSB je "dinamičniji" od AIS-a ali i to je samo voajerizam gdje gledaš iz svog zapećka kako netko drugi leti. Odeš na Flightradar24 i gledaš putničke avione u realnom vremenu, i ništa ti više ne treba. Naravno, radioamater može uploadati podatke koje prima svojom opremom, i onda to već postaje zanimljivije, ali ta oprema je malo zahtjevnija od ove za AIS, i trenutno radim nešto oko toga u smislu prepravke starog SAT prijemnika, i tako...

9A3LI

Vidim da je krenulo u krivom smjeru potpuno bespotrebno.
Svaki hobi je totalno gubljenje vremena ali u tome je i smisao hobija.  ;D
Vjetar je nepovoljan za moj qth i po predviđanju leta ode dalje od nas pa je zanimacija na drugim svemirskim letjelicama.  ;)
Nabavljen je neki GPS modul (mini-PCIe) pa ga treba prilagoditi na USB i 5V na 3v3 napajanje a GPS aktivna antena će biti iskorištena sa
jedne od ulovljenih sondi.
Mi nismo te sreće da imamo lokalni rinex kao Luci pa je ideja da napravimo jedan "generator" na lokalnoj AMPR.net mreži.
Ako netko ima kakvih iskustava sa takvim stvarima neka se slobodno javi !
:)

9A1Z

Pozdrav!

Upravo  pratim par sondi. Generalno vjetar slab i svaka pada u svoje dvorište. Primio Bečku , ali i novi ODX na zapad  Minken sonde baš u trenutku puknuća.  Izgleda da je prva poslana iz ZGB danas otkazala , nema modulaciju . Sad su pustili drugu!

U prilogu slika DL sonde.. poz.

Luci, 9A1Z

9a7pjt

Quote from: 9A1Z on 26. January. 2013, 12:32:56

Upravo  pratim par sondi. Generalno vjetar slab i svaka pada u svoje dvorište. Primio Bečku , ali i novi ODX na zapad  Minken sonde baš u trenutku puknuća.  Izgleda da je prva poslana iz ZGB danas otkazala , nema modulaciju . Sad su pustili drugu!

Napeto  je pracenje  ovih  sondi  , . . . nikad neznas kad ce "prezivit"  ::)  ! ?

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A1Z

Pozdrav ekipi !

Evo jedna danas pala u podravini.  Ako ima zainteresiranih ...

1z
Luci, 9A1Z

9a6jrz

Quote from: 9A1Z on 03. February. 2013, 18:30:26
Pozdrav ekipi !

Evo jedna danas pala u podravini.  Ako ima zainteresiranih ...

1z
Da li se zna da li ju je netko pokupio ?
Ako ne mogu otići pogledati (ako dobijem koordinate)
Kome treba to vratiti ako pronađem

Danas sam na poslu više kao inventar jer smo preko vikenda bio u firmi preko 30 sati, pa ako dobijem koordinate do 11:00 mogu otići pogledati ako nije na tom dijelu močvarno (ostale dane ne mogu)

Da je barem palo uz cestu ;) Da li se zna otprilike vrijeme kada je pala možda su je pokupili ljudi koji blizu žive ?

73

9A1Z

Pozdrav!

To ide po onom tko prvi njegova djevojka. ;)

Mislim da je pala u šumu , tamo pokraj Kalinovca pa će je biti teško naći u krošnji. Koordinate nije baš jako određena. Od  žute oznake u krug 100m. 

Od doma ću poslije poslati bolju sliku ili točniju koordinatu predviđenog pada. Pala  je u nedjelju oko 1430. Ako je pala na polje onda je veća šansa da se nađe.
Bit će još toga...

1z
Luci, 9A1Z

9a3wl

Navodno da takva sonda košta oko 30000 eura...

73 9a3wl

9a4qv

Quote from: 9a3wl on 05. February. 2013, 18:27:20
Navodno da takva sonda košta oko 30000 eura...

73 9a3wl

Ako ne i više... pa do 100.000$ pogotovo ove susjedne...

LOOL
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A1Z

QuoteAko ne i više... pa do 100.000$ pogotovo ove susjedne...

Prodajem jednu rabljenu neispravnu za desetinu  ove cijene gore ;)

:P ::)
1z
Luci, 9A1Z

9a6jrz

U nedjelju ću otići pogledati (kad se budem vraćao iz Virovitice za Koprivnicu).

73