Main Menu

Lajner amplajfer

Started by 9a2d, 25. December. 2008, 07:55:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AD6IW

Quotenebi bilo loše izmjeriti ESR svih elektrolita na kvalitetnom ESR metru.
Mi u firmi smo imali velikih problema sa njima...ESR se jako razlikuje od konda do konda,čak u istoj kutiji
U ispravljaču naših invertera od 0,5 do 150kW ima ih ovisno o snazi, a po dva su u seriju...kod tebe je onoliko puta gora situacija koliko više ih imaš u seri

Koliko mi je poznato ESR je u funkciji sa frekvencijom? Nije isto kada kondenzator radi na 50HZ
ili 1KHz ? U serijskoj konfiguraciji bolje je ograniciti vrsni napon na svakom
kondenzatoru. Kapacitet elektrolitskih kondenzatora u funkciji je sa naponom, strujom, temp...
QuoteUnutrašnji otpor im je 3R5 i 3R. Zanima me dali je netko imao iskustva sa takvim instrumentima i ima li tu lijeka?
Unutrasnji otpor instrumenta treba biti sto manji, jer
pad napona na shunt-u ce za isti iznos napona povecavti napon resetke,
sto moze uzrokovati nestabilnost pojacala.
3 Ohms shunt u katodi ce kod 500mA anodne struje podici napon resetke za 1.5V  ???

ad6iw

s55m

Za 80% kvarova kod mene na poslu su krivi "ostarjeli" C u SMPS.
10% je povezanih sa temperaturom (kada su gornji C dovoljno daleko od izvora temperature).
10% ostaje za "Majku Prirodu" i upade vode :)
Kad bi gradio VN ispravljač, ja bi navijao tako, kako se slažu baterije, a svaki izvod samo toliko napona, koliko može da podnese elektrolitski kondenzator na DC strani.

9A2WA

Quote from: sm7vzx on 05. January. 2013, 15:38:00
Jel ima neko ideju ili zna gdje kupiti sarafciger sa keramickim vrhom? Kada stimam ulaz u GS35B linearu (2m), trimeri su reda 1-10pF, "smelca" izmedju vrha odvijaca i trimera a i SWR pobudali kad se tako stima na vruce...ide nekako pomalo na hladno ali bi se na vruce moglo izvuci jos malo vise  :P, garant moze vise...SWR sam sveo na 1:1.2...

Kupiš keramički nož , pa brus u pogon i  voila 8)

73 Mike
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A5AA

Ili napraviš šrafciger - kacavidu - odvijač od FR4, skineš bakar.

9A3GE

Bar veče ! Bura..."škura" dere....i opet zahladilo ...tja....ča se more ma dođe već proljeće ! Bo....možda i ne...kako se sunce ponaša ? Vederemo-vinceremo ? Opogonjen "BUNKER " PA ...jedna GI7B ....papst ventilator koaks releji ..sve malo i kompaktno...sam linear....ali škatula gdje bude smješten je poveća i poteška...no tako ispada ča se more...sada sve to ugradim ! Ako stignem....bliži mi se "D" dan ? Vako ..pobuda 20-25 Wati ..out-a 500 Wati i mašina se ne grije previše stavio sam je na "digital mode" tj WSJT i minutu pere ..minutu ne pere ...pa ako ima što da rikne ...nek rikne...dosada sve ok a sutra je probam na EME " u "živo" ? U ovakim gradnjama najgora je limarija te elektronika  je nešto lakše.....a podešavanje...? Ovako....ugrade se titrajni krugovi...ulaz i izlaz......sve se spoji a ulaz i poslje izlaz se zatvore 50 omskim otporom....ima ih u obliku BNC te "N" konektora.....i lijepo se DIP-METROM vidi gdje rezoniraju....i fino se podese da su promjenljivi kondezatori na "pola" ..i tu smo..pospajaju se naponi i "kresne" ( 6PSM izraz) ...najprije mala pobuda desetak Wata ..postavi se struja mirovanja na 50 mA i poštima se mali ulaz-izlaz ..ulaz na dobar SWR ( FT-ejci imaju to ) i da se max pobuda što je za jednu cijev 20-30 Wati i vuče oko 450 mA....i dere se test...koliko se zagrijava ...koliko snaga opada..dali treba podešavati izlazno kolo i t.d.   ? U ovom slučaju je sve ok ! Mašina se goni ..recimo na 144.300 Mhz....i gore dole stotinjak kiloherza NIJE POTREBNO PODEŠAVAT NIŠTA...par deseteka Wati nije nikakav gubitak....ja na EME ..linear janput podešen na max. i ništa više ne petljam...eventualno filter malo...onaj dvocjevni USA koji podnosi kilowat bez problema ! Tako....kako izgleda ..tu je ! Saluti ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga jopet ? Sklopljeni elementi kutije i montiran PA u nju....ljevo dođe visokonaponski trafo a ispod ispravljač visokog napona te 12 volti ispravljač za releje i ostale stvari ? Tako ...doseć za dišaj ! Martin
Martin 9A3GE

9A2WA

Oooooooooooooo bravo barba Martine :)
Ovo izgleda više nego profesionalno.......
Nemam rijeći.....
Tnx i 73 Mike
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A3GE

Zato će lajner pričati ? Pozdrav Mike i ostali ! Neka zima vani...noćas bilo na nuli ...sada je bolje ? Kompletira se "Bunker" ..režu limovi i svrdla se po aluminijskim pločama...još neke otvore izrezati o onda ide "ožičenje" ! Kako izgleda ispod ..tu je ! Ispravljač je sa udvajanjem napona...ima 10 elektrolita dok 12 voltni je sa stabilizatorom i drži oko 1 A  te trafo za grijanje 12.6 volti 2 A ...to je sve u ispravljačkom dijelu ? Ponavljam...sve ovo je .....dim....glavna je meanika aluminijska ? Tako....pozdrav ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro ! Razvedrilo skroz...ali prohladno,,poslje zagrije ? Vederemo ! Dunqve ...izbušeni otvori na prednjoj ploči i montirani elementi....ispalo...golemi prostor i malo stvari...no što je tu je sljedi "ožičenje" ..nije bilo vremena za opiturati prednju ploču...postupak traje tri dana ? Tako...naprej fantje ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo limarija završena ! Tako ! Amtetante par sati za sve je trebalo...korišten za gornji i dolnji poklopac Al lim sa rupama...debeljine 1mm i kada se dobro učvrsti sasvim je ok ? Bon...kako izgleda tu je ? Sada malo siesta ? Martin
Martin 9A3GE

9a7pjt

Mocno   izgleda!
  Mislim da bi mu ime bilo primjernije -  PANCER   Lajner - ;D  !

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9a4qi

Pitanje za stručnjake.Koliki razmak između ploćica na promjenjivom kondenzatoru treba biti na izlazu PA 1000W sa anodnim naponom 2500V (2 metra)  i mogu li se koristiti vijci i matice
od A4 nehrđajućeg nemagnetnog čelika.Na slici proba sa ploćicama debljine 1,5
mm i razmakom 3,5 mm.

9a6c

Kod mene u pojačalu s anodnim naponom od 4 kV i izlaznom snagom od 1500W radi kondenzator od 120 pF iz BC panela s razmakom 1.5 mm.
To je naravno PI filter, C1 je u pitanju i na njemu je VF napon skoro duplo viši od anodnog...

Mislim da si s 3.5 mm siguran uz uvjet da je pojačalo stabilno, pravilno opterećeno i u korektnom radnom režimu.
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a7pjt

Evo  po  Majcici Rusiji bacaju  lampe  na sve strane a izgleda  da bi jos veza mogle napravit :D , . . e sad jesu li oni  toliko uznapredovali da ih vise ne koriste  ::) , ili . . .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3GE

Naravno kada toga ima na kolkoš ? Nego...počela proizvodnja ...sve nanovo kao u onom vicu ...Carica Marija Terezija i gardist Ličanin....Vlado je juče bio po pločice za ispravljač i danas ga je već naredio....kako je ispalo imate dole ! Ja nacrtao dvije za ispravljač vn te jednu pločicu za transverter te danas to izjetkao i jednu izbušio za vn ispravljač...krenulo je ? Bilo dosta posla sa limarijom a sada fine stvari ! Sve dojde na red ! Tako ! Saluti ! ( tamo na 144,370 SV9ANJ sa Krete dolazi konstantno ali Vi se ne bavite digitalijama nego mikrofonima ?  Stari konzervativci ! ) Martin'
Martin 9A3GE