Main Menu

SDR RX FunCube Dongle

Started by 9A2EY, 23. November. 2010, 10:55:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a2ga

Nakon proba na 2m i 70cm tropo i SAT danas isproban prijem na 23cm.

Slušan beacon S55ZRS na 1296.380.

Link na video: http://youtu.be/Ags80jqgIOI

Oprema:
Panel antenna 9dB na balkonu bez predpojačala i bez bandpass filtera
5 metara LMR400 kabela
USB SDR FUNCube Dongle Pro
Linux OS Ubuntu sa Qthid i Quisk SDR softwareom
Napomena:
nije rađena kalibracija SDR-a tako da frekvencija na ekranu ne odgovara prijemnoj frekvenciji od 1296.380 ;
jedan od nedostataka Qthid kontrolera je da nema mogućnost automatske kalibracije

Slijede još probe sa ulaznim filterima na svim VHF/UHF/SHF bandovima.
Za vrijeme nadolazećeg zimskog kupa slijede malo opsežnija testiranja.  :)

73 de Boris 9A2GA
Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK

9a2ga

Danas sam na brzinu iz priručnog materijala složio rx bandpass filter za 432MHz.
Nakon podešavanja dobio sam prolazno gušenje na 435 MHz 4 dB, gušenje na 144 MHz min.24 dB.
Filter nije oštar, propušta cijeli 70 cm band uz +/- 2 dB.Treba se još poigrati sa ugađanjem.
Slijedi izračun i verzija oštrijeg rx filtera sa većim gušenjem van banda 70cm.

Inače lijepa dokumentacija za 2m bandpass filter se može naći na:

http://yu1lm.qrpradio.com/2m%20BP%20FILTER-YU1LM.pdf

73 de Boris 9A2GA

9A3LI

Evo nešto mnogo jeftinije od FunCube ali je i malo više gluho,
no, za oko 20 USD se dobije zanimljiv SDR zvan RTL-SDR, ime dobio po "chipset-u".
Uglavnom dobrog softvera još nema ali se uskoro očekuje nešto i pod win32
pa ćemo vidjeti.
Za bolju osjetljivost tu su uvijek Goranovi LNA kitovi.
:)

9a4qv

I funcube koristi isti Elonics E4000 tuner na ulazu tako da osjetljivost i sve ostalo je tu više manje. Kao što je i trili napisao jedan LNA i par filtera riješava stvari.

Ali, ..... razlika i to derastična  ;D je u cijeni, 20 usd vs 150 ojra....
Zna se i zašto, serijska proizvodnja u PRC je ipak jeftinija nego lemljenje u (Engleskoj) kuhinji.

P.S. A ako nam dosadi SDR uvijek mozemo pogledati sto ima na "telki", palac gore ra RTL2832

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A1Z

Nakon prilično brojnih testova rada preko satelita koristeći  samo FunCubeDongle na prijemu  ( gdje je jako velika prednost što se vidi  gdje emitiraš pa se lakše podesiti na korespodenta, čak i na štetu malo slabijeg prijema) evo mojih zaključaka.

Skoro pa obavezan filter prije FCD-a. Ja sam u blizini elektre koja ima digitalne veze na 435 i bez filtera je cijeli band bio pun češljeva od digitalije. Nakon ubacivanja filtera stvar se jako popravila i kao što sam već prije napisao prijem slabih signala je bio usporediv s tvorničkim stanicama i napravio sam puno zgodnih veza slušajući down link na 435. Osim toga filter štiti dongle od predaje s 2m.
Ubacivanje LNA na ulazu FCD.a nije odmah dalo dobre rezultate. Tek uz smanjenje pojačanja FCD-ovog fronta na 0dB(!) dobio sam isti omjer S/N kao i sam dongle . Zbog velikog pojačanja LNA ulaz FDC-a je pukao. Ubacivanje filtera iza LNA  ( 0.7 dB, ali ovdje propusno gušenje nije kritično , čak i dobrodošlo do neke mjere ) je pomoglo, ali i dalje je prijem pun raznih produkata. U svakom slučaju potreban je atenuator od oko 10dB za LNA,  filter i  prepodešavanja gaina u lancu prijemnika FDC.  Drugi način je da se LNA stavi na antenu pa "dovoljno lošim  kablom sve popravimo  ; ).

BTW LNA je  moj IC7000 i IC706 bitno popravio bez popratnih negativnih  pojava ( pogotovo IC706 na 2m). Pri tome je LNA  bio na ulazu same stanice.

Možda će nekom ove informacije  biti korisne.

Luci, 9a1z

Luci, 9A1Z

9a4qv

Quote from: 9A1Z on 25. March. 2012, 18:21:40
Ubacivanje LNA na ulazu FCD.a nije odmah dalo dobre rezultate. Tek uz smanjenje pojačanja FCD-ovog fronta na 0dB(!) dobio sam isti omjer S/N kao i sam dongle . Zbog velikog pojačanja LNA ulaz FDC-a je pukao. Ubacivanje filtera iza LNA  ( 0.7 dB, ali ovdje propusno gušenje nije kritično , čak i dobrodošlo do neke mjere ) je pomoglo, ali i dalje je prijem pun raznih produkata. U svakom slučaju potreban je atenuator od oko 10dB za LNA,  filter i  prepodešavanja gaina u lancu prijemnika FDC.  Drugi način je da se LNA stavi na antenu pa "dovoljno lošim  kablom sve popravimo  ; ).

Luci, smetnje, tj. kako ti kazes razni produkti dolaze upravo iz FCD i njegove arhitekture. Da se u to uvjeriš dosta ti je da samo zamotas FCD u aluminijsku foliju i vec ce biti napredak...
Kada je LNA dovoljno udaljen da u njega ne upadaju produkti i smetnje iz FCD onda to moze raditi nekako.
Naravno sve bi trebalo oklopiti i FCD i LNA, naravno filter je neizostavan.

Dobru zabavu,
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a2ga

Napravljen i provjeren HF upconverter.

Shema: http://george-smart.co.uk/wiki/FunCube_Upconverter
Link na video (prijem IT9NJE na 20m): http://youtu.be/SDB_ZmBpssY

Sada imam SDR za prijem od LF/HF/VHF/UHF/SHF, ...

Slijedi izrada prave pločice, ugradnja u kučište, sve u svemu uljepšavanje.  :)

73 de Boris 9A2GA

p.s. ukoliku su Vam potrebne dodatne informacije, slobodno me kontaktirajte

9a2ga

Bila je ovo duga noć!  ;)

HF upconverter prebačen u kučište (ipak nisam išao raditi PCB). Tijekom noći istestiran prijem na 80m, 40m, ..., itd. U toku dana testiranje na višim bandovima, pa onda narednih dana na LF, ... sve u svemu odlična zabava.

Za sada sam vrlo zadovoljan kako radi. Naravno, uvijek ima mjesta za poboljšanja.   :)

73 de Boris 9A2GA

9a2ga

Za vrijeme AMSAT UK Colloquium 2012 od 14-16/09/2012 biti će prezentiran i pušten u prodaju:

"FUNcube Dongle PRO-PLUS"

Citiram:

"AMSAT-UK are delighted to announce that Howard Long, G6LVB, will be present at
the Colloquium this year and will be launching a new "FUNcube Dongle PRO-PLUS"
during his presentation."

Sve je obavijeno tajnom ali informacije pomalo cure. Biti će ugodnih iznenađenja.

Više detalja o AMSAT UK Colloquium 2012: http://www.uk.amsat.org/colloquium/twelve

73 de Boris 9A2GA

9a2ga

FCD i EME MAP65-IQ receiving the entire digital EME segment of the 144 mhz:

Link: MAP65-IQ receiving the entire digital EME segment of the 144 mhz

73 de Boris 9A2GA