Main Menu

TV filter?

Started by 9A9Y, 20. February. 2012, 01:07:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A9Y

U potrazi sam za shemom TV filtera (sto jednostavnije to bolje, hi).
Antene od Tv-a i UKV-a i KV-a su mi blizu jedna drugoj, nekih 5 m.
Ako mi je rep ili prednja strana antene od UKV-a usmjerena prema TV anteni dolazi do rušenja slike na TV-u, pa bih to izbjegao koliko je moguće. Ne radi se o velikoj snazi predajnika, svega 100W.
Ima li tko kakvo efikasno rješenje, jednostavno za izradu bez kritičnih komponenti?
Na internetu sam naišao na ovo: http://homepage.ntlworld.com/rg4wpw/filters.html (Da li bi ovo funkcioniralo?)

Zahvaljujem na pomoći.
Shiranu ga hotoke

9A2HM

Kreso

9a2vr

I u knjizi pok. Bože Metzgera ima dobrih rješenja.
Ja sam svojevremeno napravio jedan pod naslovom "stop band filtar za 144" (dva serijska titrajna kruga i jedan paralelni) i sa njime sam uspio raditi sa KW ,isto na nekih 5 m od TV antene. Očito,problem nije bio u višim harmonicima , nego samo u prejakom signalu na osnovnoj frekvenciji .
Pri manjim snagama takav se problem, MOŽDA, može riješiti i sa samo jednim "lambda/4 open circuit stub".
Znači,jednostavno uzeti  34,2 cm RG58 i spojiti ga paralelno antenskom TV priključku . Naravno , ona druga strana se ne spaja kratko, nego se možda u startu uzme malo duži koaks pa se fino na sitno sjecka dok ne postigneš maksimalno gušenje na 144.
73!
Božo,9a2vr
Bozo 9A2VR

S55WT

Možeš napisati samo, šta imaš na strani TV antena. Jednu antenu, više njih, neko pojačalo pored, kakvo pojačalo, odnosno ako je više antena, čime su spojene.

Pozdrav, Janko

9A9Y

Hvala svima na pomoci.
Antena je jedna,tkz. Riblja kost, nalazi se na nizoj visini, oko 1 m nego ukv i kv antena. U kuci se nalazi pretpojacalo za tv.
Poslije pretpojacala se nalazi razdjelnik za 3 tv-a.
Shiranu ga hotoke

S55WT

Pozdrav,

neznam, kakvo pojačalo imaš, ali problem tih pojačala je obično taj, da su široko pojasna. Znači pojačavaju sve od skoro NF pa do GHz. Ako pri tome još ima i veliko pojačanje, ne može izdržati jakih signala, koje mi stvaramo, prilikom našeg rada. Pošto danas TV radi na digitalijama i, barem kod nas, samo na UHF području, koje je od 470 do 860 MHz, najjednostavnije je ispred staviti High Pass filter, može kao na shemi u prilogu. Taj počinje propuštati negdije oko 300MHz pa na gore. Ako ne radiš i na 70 cm, to bi moglo riješiti tvoj problem.

73, Janko

9A9Y

Da Janko, ovdje su isto digitalije, znači od 470-860 MHz.
Pojačalo je najvjerovatnije širokopojasno kao što i sam kažeš (inače je nekakvo made in china).
Rijetko radim na 70 cm, jer imam samo vertikalku.
Molim te samo mi pojasni za zavojnicu, točne mjere. Sve u limenu kutiju? Mogu li SMD kondezatori?
Shiranu ga hotoke

S55WT

Zavojnica, lak žica 0,5 mm, 2 zavoja na 3 mm sveder. Naravno, da može i SMD, ali nema potrebe. Ako se kutija može razstaviti, sigurno bi mogao to staviti i u nju, jer ne zauzima mnogo mesta. Ako ne, može i između antene i pojačala u posebno limeno kutiju. Obavezno prije pojačala.
Njvažnije je to, da ti na pojačalo dođe samo ono, što ti zapravo treba za TV, a sve ostalo filtrira. Onda kvalitetni kabli i po mogučnosti "riblja kost" samo za UHF područje. Ima nešto više dobitka na tom području i manje prima ono, što je ispod UHF područja.

73, Janko

9A9Y

Hvala Janko. Bacam se u izradu, pa javim rezultate.
Shiranu ga hotoke

9A9Y

Evo napravljen filter, na slici u prilogu, poboljšanje dosta dobro glede rušenja slike. Sada kada okrenem ukv antenu 10 stupnjeva prema tv anteni onda tek dolazi do rušenja slike, prije je rušilo neovisno o pravcu. Za KV sam dodao i ferit, tako da sad i na KV-u manje ruši, do nekih 70W nema problema.
Ipak mislim da je pretpojačalo za TV glavni krivac svega. Pojačava od 40-900 Mhz. Promijeniću i njega za koji dan pa da vidim kako će onda stvar funkcionirati.
Shiranu ga hotoke

S57WW

Filter ti je v osnovi že precej popravil.

Mogoče bi bilo dobro, da še probaš, da razmakneš antene po vertikali, da ne pridejo v isto polje.

In seveda filter izpred predojačevalca.

73 Roman

S55WT

Super da je bolje, i to je nešto.... Možda ti bolje pojačalo nešto riješi, najbolje bi bilo bez njega, ako može.
Kod nas na lokaciji, gdije imamo UKV takmičenja, ekipa S59P imamo ispod stolpa tri antene za TV. Probao sam više varianta, a na kraju utvrdio, da je slika stabilna samo, kada sam iza antene stavio filtre točno po kanalima, znači ništa širokopojasno. To mi je bilo potrebno zbog susjeda, da jim mogu dokazati, da se TV može gledati i kada mi teramo takmičenje :) i da problem ipak nismo mi, HI. Od RA antena do tih TV antena je negdije oko 6 m i nisu baš u glavnom snopu antena, nego niže. Susjedi su oddaljeni malo više od 300 m. Kod jednoga sam napravio širokopojasno UHF pojačalo sa dva ulaza i posebno stavljeno gušenje na ulazu za 432 MHz, što je bilo dovoljno 8) .

73, Janko

9A9Y

Problem mi je sto nigdje ne mogu pronaci pojacalo samo za uhf, sirokopojasno. Sva ova sto se prodaju po trgovinama su od do, tj. pojacavaju sve sto netreba. Pojacalo za tv mi je potrebnojer sam antenu za tv stavio dosta nisko na krovu bas zbog toga da mi nije u ravnini sa ukv i kv antenama. A sa pretpojacalom lijepohvatam i slovenske kanale, bez njega ne hvatam ni sve domace.
Shiranu ga hotoke

S55WT

Možeš samo napisati, koji sve kanali su to? Da ti možda napravim nešto... 
Kako imaš rešeno napajanje, sada, 12V po kablu do pojačala, ili nešto drugo?

Što se tiče samih pojačala, imao sam u rukama puno toga, različitih proizvađača. Neke sam kupio samo za "znanstvene" :) namjene. Mogu reči samo, da su se proizvođači slabo prilagodili, barem što se tiče nas Radioamatera.
Za jednog kolegu sam trebao pojačalo sa dva širokopojasna ulaza, sve što sam našao imalo je najprije širokopojasno sklapanje za dve antene, i neki trimer između, za prilagođavanje nivoa, pa onda pojačalo sa velikim pojačanjem. Jer to najprije izgubi oko 3 dB, pa onda pojača, nije mi išlo, nikako. Na kraju sam to sam napravio, na svakom ulazu prvo visoko sito, onda prvo pojačalo, dva puta, pa tek onda udružavanje toga, pa još jedan stupanj pojačanja. To još uvek solidno radi....

73, Janko

9a4vm

Pozdrav.
Pogledaj na ovoj adresi:
http://www.sat-team.hr/
Imaju između ostalog  i predpojačalo samo za UHF.
Nalaze se u  Svetom Ivanu Zelini,Toplička 16.
73 de 9a4vm-Vlado