Main Menu

Materijal za antene

Started by 9A3IV, 01. February. 2011, 19:09:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3LI

Dragane, da li postoji koja snimka one kolinearne grupe za 70cm sa kojom si
nekad radio EME prije parabole?
Nekad su casopis Radio-Amater i VHF-Bilten bili jedini izvori informacija.
A vidi danas!
:)

yu1aw

Imam negde par fotografija, a evo ovu sam izvukao iz članka koji je bio u RA 1978.

Pozdrav
Dragan, yu1aw
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9A3IV

Evo ja napravio antenu od željeza. Vertikalka za 6m. Materijal su bile navojne šipke 5mm i produžne matice 5mm. Šipke se prodaju u dužini od 1m pa sam morao nadoštukavati.

Za 6m nemam antenu na krovu nego sam uspoređivao prijem sa kosim KV dipolom, nagnutim prema zapadu. Vertikalku sam stavio na svoj prozor, okrenut prema zapadu.

Jedino što sam čuo je S5 far na 6m. Prijem je jak i bolji nego na KV dipol. Na IC726 nisam morao uključiti predpojačalo. Raport za far na uhometar je 599, na S metru uopće nije ni pomicao kazaljku.

Rezultat: antena je preteška. Ako treba nešto na brzinu može poslužiti. Teško ju je podesiti, ipak treba piliti željezo a ne aluminij. SWR nisam mogao dobiti bolji od 2,5. Možda zbog materijala, ali vjerojatnije se trebalo poigrati sa dužinom radijala, što mi se nije dalo.

Ako treba antena za 2m i 6m a zahtjevi nisu veliki, uzmite 5/8 lambda za 2m. Može se ju nabaviti novu u Mar elektronici za cca 400 kn (bar piše na njihovoj stranici). Trajat će godinama. I radit će dobro, bez obzira što je od željeza.

9A3LI

Quote from: yu1aw on 05. February. 2011, 17:41:49
Imam negde par fotografija, a evo ovu sam izvukao iz članka koji je bio u RA 1978.

Da, to imam i ja, mislio sam na kakav filmski uradak.

Pozdrav!

Darko

9a4qv

Nije to ali evo još jedna fotka...
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

yu1aw

Darko, nemam filmski snimak jer u to vreme 1978. kućni video rikorderi su bili još retkost kao i TV kamere. Imama još par fotografija negde u Beogradu....

Adame, ova fotografija na naslovnoj strani VHF Communication časopisa (engleska verzija UKW Brichte) je ilustracija za moj članak o YU0B anteni koja je objavljena u tom broju, ali slika nije moja (pa vidiš valjda da nigde nema mog "legendarnog" stomaka ;)).
Na slici je Marijan iz Inđije (čijeg se znaka nažalost sada ne mogu setiti) dok je završavao svoj antenski sistem od 4xYU0B.

Pozdrav
Dragan yu1aw

Edit: Marijanov znak je bio YU7PEY. (tnx 9a6c)

9A4OE

Naslov je "materijal za antene" dosadasnja rasprava se je usmjerila samo u pravcu dali je Fe (zeljezo, celik) pogodan za izrad antenskih elemenata i utjecaj skin efekta (dubina prodiranja ili svojstvo upijanja materijala) na izbor materijala.
Kod izbora materijala za izradu antena svakako je dobro obratiti paznju na galvanske struje koje se javljaju izmedju razlicitih materijala.

Cink
Aluminij                        +
Celik                           / \
Nehrdjajuci celik           /   \
Olovo, Nikal                   |
Mesing                                      
Bakar                                    
Bronca                         |              
Srebro                       \    /
Zlato                          \ /
                                 -

yu1aw

Evo ilustracije koliko su RF gubici ozbiljna stvar i na niskim frekvencijama i čak sa neferomagnetnim materijalima...

http://www.youtube.com/watch?v=tiD1ZunTRH4
http://www.youtube.com/watch?v=zw_SrGU2iYs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Q6Zrnv4OtbU&feature=channel

Ovo je sve na oko 62 kHz... i 1-3 kW, a gubici rastu sa fekvencijom...
Sreća te naše antene imaju veliku površinu pa gustina struje nije takva da ih istopi. :)

Mislite o ovome kad gradite svoje antene... ;)

73, Dragan yu1aw

oe7dbh

....... danas sam se malo igrao mijereci SWR triju antenna....

9A5TD

Quote from: yu1aw on 22. February. 2011, 21:14:38
Ovo je sve na oko 62 kHz... i 1-3 kW, a gubici rastu sa fekvencijom...
Sreća te naše antene imaju veliku površinu pa gustina struje nije takva da ih istopi. :)
73, Dragan yu1aw

Pozdrav Dragane,

Mene vise zanima kakve sanse imaju one elektrode (dio zavojnice) kada se ne bi hladile vodom ???

yu1aw

Quote from: 9A5TD on 23. April. 2011, 09:04:36
Mene vise zanima kakve sanse imaju one elektrode (dio zavojnice) kada se ne bi hladile vodom ???

Verovatno nikakve...  ;D

Posmatraj to kao transformator sa kratko spojenim sekundarom (koji se topi!)  :o :D

73, Dragan yu1aw

9A6NDD

Imam neke Al cijevi od starih TV antena pa me zanima da li bi se to dalo upotrijebiti za antenu za 432 Mhz. Naime, radi se o cijevi, ako se to tako može nazvati, koje su napravljene tako da je lim smotan u krug i nije spojen. Znači, cijev cijelom svojim dužinom je "razrezana" tj. nije spojena. Vjerojatno ste tak šta već vidjeli.
Jel to upotrebljivo za napraviti antenu?  ::)

9a7pjt

A moze  ,  . . .  ja sam radia nesto  od  toga  ali  je  to  sve   kilavo  :o  .
Kil  AL-a u  Strojoprometa  cca 28 kn ,  pa   vidi  jeli  se  isplati  s tim  zafrkavat . . .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A6NDD

Ma nije problem do strojoprometa skoknut, ali ovo stoji na krovu  8) pa reko ako se da iskoristiti super, ako ne opet dobro, ide u furdu.  :o
Uglavno, plan je raditi yagicu za 432 na boomu od 2 metra. Nije nešto, ali vjerojatno puno bolje od GP na 432  ;D (radio jučer kontest, 20 W, 15 m RG58 i dualband GP, 8 QSO, najdalja s IK4WKU/p/6 , ne sječam se napamet lokatora  ???)

73

9a7pjt

A normalno  da je bolje od GP-e , .. .  evo  ovako  bi  ti  tribala  ispast  ta jedna   ;) Yagica  za 432   .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =