Main Menu

Materijal za antene

Started by 9A3IV, 01. February. 2011, 19:09:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3IV

Svoje antene sam uvijek radio od aluminija ili bakra. Sad sam iz furde izvukao nekakav nosač koji bi možda pasao za vertikalku 50 ili 144 MHz. Problem je samo što nemam mehaničku radionu. Ali mogao bih staviti tvornički gotove šipke od željeza i produžne navojne matice, isto od željeza. Kako će se to odraziti na karakteristike antene? Usput, našao sam čovjeka koji mi može napraviti 5/8 lambda od prokroma. Da li bi to bilo OK?

73  Damir

AD6IW

Damir,

kako bi bilo da napravis elemente od drveta?
Nece ici sa feromagnetnim materijalima  ???
Basic physics

ad6iw

9A3IV

Zato sam i postavio to pitanje. Nije mi jasno. Imam 5/8 lambda magnetnu antenu. Tamo gdje se boja ogulila liči mi na željezo. Možda sam prespavao neko predavanje? :-\ Bila je negdje rasprava o KV anteni od čeličnih sajli ali nisam je pratio. Da jesam, možda nebi postavio to pitanje.

Damir

yu7ef

QuoteNece ici sa feromagnetnim materijalima

Istine radi ici ce i sa CrNi celikom kao materijalom za elemente ali je internal loss takve antene
znacajno veci a samim tim kvare se specifikacije antene ... manji gain za oko 0.2dB, losiji Ta,
losiji G/T ...

Za antene za "obicnu" upotrebu to i nije od nekog znacaja pa zato ljudi bez problema rade sa
vertikalkama napravljenim od prohroma ali ako govorimo o ozbiljnim antenama za EME i weak
signal komunikacije gde svaki deo dB znaci onda je to druga prica ... besmisleno je pricati o
vrhunskoj anteni, optimiziranoj za najbolje moguce specifikacije do poslednjeg dela dB i onda
sve to upropastiti koriscenjem feromagnetnog materijala za elemente

FLEXA yagi antene koriste mnogi ljudi i rade, cak i EME, mada imaju elemente od SS celika ...
ljudi ih uzimaju zbog toga sto klimatski uslovi izazivaju znacajnu koroziju kod aluminija ili tamo
gde su vetrovi cesti i jaki pa SS to podnosi bez problema ... nesreca je sto Flexa uz to jos
koristi elemente od 3mm pa time dodatno povecava internal loss antene pa je gain manji skoro
za celih 0.5dB u odnosu na AL elemente od 8mm ... naravno da oni to nece javno reci kupcima
jer je vazno uzeti pare ....

Kao i uvek, svaka antena ce da radi, pitanje je samo kako a to cemo saznati kad je uporedimo
sa nekom drugom u istim uslovima

73, Popa, YU7EF

PS: Gorane verovatno si zaboravio pa da te podsetim, mozes mi proveriti onaj LNA sa MGF1302
     za 23cm ali da se stavi MGF4919G umesto njega ... koje bi vrednosti trebale biti za otpore u
     regulaciji Ids i treba li jos sta promeniti u odnosu na YU1AW original shemu ... hvala unapred

AD6IW

Pozdrav Popa

Dobro si me potsjetio, mozes li mi jos jednom poslati link na moj mail, sada imam vremena da to uradim.
MGF-4919 bi trebao raditi bolje
Za info novi LNA sa Avago MMIC za 23/13CM radi ufb

73
Goran

9A5TD

Quote from: yu7ef on 01. February. 2011, 20:50:44
Istine radi ici ce i sa CrNi celikom kao materijalom za elemente ali je internal loss takve antene
znacajno veci a samim tim kvare se specifikacije antene ... manji gain za oko 0.2dB, losiji Ta,
losiji G/T ...

Helooo Ekipa....

Svaki dan neka nova informacija pa da pitam nesto logicno ?

Ako predpostavimo da ekonomska strana price nije uopce bitna, sa kojim materijalima bi se postigla:

A-nabolja elektricna karakteristika
B-najbolja mehanicka karakteristika
C- A i B zajedno ?

73.....9A5TD

9A3IV

0,5 dB i nije nešto oko čega bi se zabrinjavao. Oni koji me poznaju znaju da nisam ni DX-er ni takmičar. Ispodprosječni žalosno-jadni amater. Pitanje sam postavio samo zato jer sa nešto primjetio što mi nije bilo jasno. Inače sam bio uvjeren da čelik-željezo pojedu svu snagu u prijemu i predaji. Izgleda da sam se ipak prevario za koji decibel. Malo, ali čovjeka veseli.

Damir

9A4OE

Sto mozes ocekivati od razlicitih vrsta materijala od kojih je napravljena antena. Nabrzinu jedna 5/8 za 145MHz.
Onako jedno bezvezno pitanje. Od kojeg materijala su napravljene antene sto se onako lijepo svjetlucaju na vozilima prve pomoci, vatrogasaca, hepa, ...?

AD6IW

QuoteAko predpostavimo da ekonomska strana price nije uopce bitna

Damir, pozlacena antena ce odgovarati svim tvojim zahtjevima
Sheik of Brunei radi sa takvom antenom   :)

Za vertikalku se moze koristiti i "mokra spaga" ako nema nista bolje, ali za
Yagi antenu Popa je vec sve objasnio

ad6iw

9A5TD

Quote from: AD6IW on 02. February. 2011, 21:24:25
Damir, pozlacena antena ce odgovarati svim tvojim zahtjevima
Sheik of Brunei radi sa takvom antenom   :)

Bok Gorane,

Jel ti to mene malooo z....?

Sve to ima svoje, slazem se ja u potpunosti, no ja osobno sam takav tip da cu radje jednom postaviti neku antencugu od AISI-314/ ili 316 godinama zaboraviti na nju i neimati nikakve brige oko odrzavanja pa gubitke kompenzirati sa nesto elektronike nego svaki mjesec-dva skidati i krpati neku super-sonicnu spravicu.... Sve je na kraju samo omjer kompromisa ili sto bi nas narod rako ne mozes u isto vrijeme biti jeb...i posten....

73....

9A4OE

Quote from: 9A5TD on 02. February. 2011, 21:35:55
od AISI-314/ ili 316

Pa neces roniti sa njom, ima i jeftinijeg

9A3IV

Da bi sam sebi razjasnio neke stvari odlučio sam izmjeriti dvije antene. Jedna mi izgleda napravljena od nehrđajućeg čelika ali se uz nju magnet ne lijepi. Uz radijator moje dugogodišnje (15 ili 20 godina) 5/8 lambda za 144 MHz sa kojom sam jako zadovoljan magnet se lijepi. Znači, feromagnetični materijal.

Napravit ću vertikalku za 10 ili 6 m od navojnih šipki 5 mm. Nisu skupe, a mogu se kupiti produžne matice pa se šipke jednostavno spajaju za veću dužinu. Neznam čime izmjeriti gubitke. Ali moram to probati ili ću umrijeti od radoznalosti.

Damir

9A1Z

Da malo zakuham ...

da li antena tipa mokra špaga radi kad se smrzne ?

Pitanje inspirirano današnjim teškim minusima u Čakovcu i ničim više   ; )

73s

Luci
Luci, 9A1Z

9a4qv

Quote from: 9A1Z on 03. February. 2011, 08:16:33
Da malo zakuham ...

da li antena tipa mokra špaga radi kad se smrzne ?
Luci

Ovisi da li je zaledjena voda slatka ili morska, ako je slatka onda le ledište više ali vodljivost slabija, ako je slana onda je vodljivost veća ali ledište niže.

Rješenje bi bilo koristiti morsku vodu sa otopljenom viagrom kako bi antena stajala uspravno i pri višim temperaturama.

pozdrav

5N/9A4QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a7pjt

Quote from: 9A3IV on 03. February. 2011, 08:07:08

Napravit ću vertikalku za 10 ili 6 m od navojnih šipki 5 mm. Nisu skupe, a mogu se kupiti produžne matice pa se šipke jednostavno spajaju za veću dužinu. Neznam čime izmjeriti gubitke. Ali moram to probati ili ću umrijeti od radoznalosti.

Damir

Ajde slikaj  to kad  bude gotovo , . . .  ili cemo  puknit od  radoznalosti   :o !

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =