Main Menu

UCKA VHF R4 - popravak

Started by 9A5TD, 10. September. 2007, 08:57:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A5TD

Bok Nikola,

Kao sto vidis a znas i sam sve su predpostavke bile tocne. No jako je tesko od nicega napraviti nesto, (moram naci adresu Grunfa iz grupe TNT), duplexer je banana i moj stav je po tom pitanju uvijek isti, na sve visoke kote a pogotovu tamo gdje ima RTV difuzije MORAJU ici JAKO kvalitetni duplexeri 3+3 cavity. Svi znamo da to kosta ali na kraju krajeva to se kupuje jednom u cca 15-20 godina ali predstavlja dugorocnu investiciju. Posto je za Shift od 600 KHz potrebno imati BP/BR tip duplexera ocito je nemoguce izbjeci jos dodatne filtere za zastitu od IM-a, no ako je sve OK imamo oko -2.5 dB IL-a sto je prihvatljivo. Za neke lokalne repetitore 2+2 cavity duplexer je vise nego dovoljan i ako je dobro napravljen ima vise >78 dB uz IL cca -1.5 dB. U prilogu se nalazi mala karta sa simulacijom pokrivanja R4 i jacinom polja do -110 dBm, uglavnom JAKO blizu istini !!! 73...de 9A5TD

9A4FW

Svaka čast Damire!
Simulacija je odlična i trebalo bi ju napraviti za sve ostale repetitore...hi
Ako ti se da, molim te pokupi podatke o repetitorima i lokacijama u RH sa ove stranice pa napravi istu stvar.
Ja ću se potruditi i napraviti kartu repetitora na kojoj bi se nakon klika na repetitor pojavile tvoje simulacije.
Plaćam kulenom i pivom kada nam dođeš u slavoniju  ;D

73 de Željko, 9a4fw

9A5TD

Hy Zeljko,

Svidja mi se onaj dio sa Kulenom  ;D , uglavnom samo se ti priredi jer ja definitivno mislim kod tebe ASAP. Smeta mi u radioni onaj ormar !!!

Ja cu ti napraviti simulacije prema podacima sa portala za 2m + 70 cm, no posto ne znam snagu i vrstu antene sve ce biti prema modelu Antena 0-dB, Vertikalno, Omni, 10W, do -100 dBm. To bi trebalo zadovoljiti vise nego dovoljno....

9A4FW

Pozdrav Damire,

naknadno sam pogledao i shvatio da nisu svi potrebni podaci na listi, ali ovo što si nabrojao je uglavnom OK i zadovoljava naše amaterske potrebe  :)
   Samo se javi par dana ranije da te dočekam...jer bi lako ja mogao biti jako daleko...hi

73

9A2WA

Pozdrav ekipi !
Evo malo priloga za diskusiju  ::)
Ovo su slike sa Biokova R-5 i RU-5.
Nije da radi 100% dobro ,ali obzirom na uvjete  i više od toga.
Na ovoj magistralnoj lokaciji radi repetitor od RK"Marjan" iz Splita.
Zašto??????
Inače repetitor je Motorola 1000 i podešen je na 23W.Kabel je cca35m 7/8cola.Rx grana duplexera je udvojena radi šporkice na lokaciji.

1.Ipak ventilator !

2.RX 3+2 lonca na RX i 3 lonca na TX grani

3.Pogled s Jugozapada na lokaciju

4.VHF antena

5.UHF antena ;)

6.Antene su ispod ledobrana  ;D

Antene su se odlično pokazale za ove uvjete  ::) ::) ::)
Možda bi se našla još koja ako se ukaže potreba nekome za teške uvjete ;) ;) ;)
Evo obzirom da računaš pokrivanje ,prilozi za diskusiju......

73 iz Splita od Mike 9a2wa
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A4OE

Za sve koje interesira taj program moze ga pronaci na: http://www.ve2dbe.com/english1.html
Posebno je interesantan kad se koristi sa packet engine na 144800.

Damir

9A4OE

Uz program potrebno je skinuti i srtm3 fajlove na: ftp://e0srp01u.ecs.nasa.gov/srtm/version2/SRTM3/Eurasia/
Da bi se pokrila cijela Hrvatska(i dobar dio susjedstva) treba skinuti: N42E011...N42E019
                                                                                           N43E011...N43E019
                                                                                           N44E011...N44E019
                                                                                           N45E011...N45E019
                                                                                           N46E011...N46E019
                                                                                           N47E011...N47E019
Za ostatak karata neka da Adam podatke.
Uzivajte igrajuci se.

Damir

9A5TD

Hy 9A2WA,

Vidim da si je netko nasao svraba i lova na vjestice tamo kod Vas, Hahahhahaha....ali se bogme i naradio da provuce svu kablovinu i posarafi hardware, svaka cast !!! Zar nije ono repetitor serije Motorola MC-Mikro R-100, kontrolna logika na vratima a ispravljac i dvije MC-Micro u donjem dijelu? (Jako dobar rep. samo ima bug na ispravljacima pa su cesto rikavali), zanima me kako ti se pokazala ona Kathrein antena (EX-paging ako se ne varam), probao sam par ali sve su imale dosta velik SWR na 145.5, dok su na oko >163 bile super, doduse probao sam ih dosta nisko pa je moguca dodatna pogreska u ocitanju :-((
Pozdrav tamo doli  !!!

9A2WA

Evo ,nije nešto za 5+ ali obzirom na mehaniku .......

1.

2.

3.

SWR zadovoljavajući ,ali može se stavit i stub !

73 Mike 9A2WA

9A5TD

Bok 9A2WA,

Daj mi reci da li ste imali problem intermodulacija pa si morao dodavati filter na TX ili je u pitanju neka druga smetnja. Kod nas na R4 TX grana duplexera generira IM pa je potreban BP filter sa velikim Q-faktorom da se onemoguci upad FM a i svega ostalog ?

9A2WA

E kod nas je obratno !  ;-))))

Filteri su na RX strani........................
42kW +15kW+15kW+10kW+5kW+5kW+++++++++++++++++++++++++++++++++pa sad ti vidi.

Bez dodatnog filtera ne ide :-((((
Nije da radi za 5+ ,ali radi......
Na RU 5 je bolja situacija ,ali nema trafika....

73  od Mike 9A2WA

9a7pjt

A Mike ne obmanjuj  :o javnost da nema trafika   . . . . Zna bit vrlo zivo  ::)

73                     PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A6R

Dobro zboriš Jure.Kad bi se Mike koji put javija priko R5 i RU5 trafika bi bilo nešto više.Ovako sve ostaje na meni,tebi i nekolicini sporadičnih aktivnosti na tim repetitorima.Da ga ti i ja ne rabimo svakodnevno već bi se zaledija gori oli bi se elektroliti osušili!!

Lijep pozdrav iz Splita

Nine alpha six radio
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A4CD

Postoje također ljudi koji dolaze sporadično u Split
da bi se podigla ukupna aktivnost na repetitorima.

73's
Igor
9A4CD

9A6R

Na toj podršci im kao pravi RA zahvaljujemo.Ipak smatram da bi lokalci trebali odraditi veći dio posla,hi.

9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !