Main Menu

Stup gorenje

Started by 9a4k, 06. June. 2010, 15:46:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4k

Pozdrav,

u posjedu sam ovog čudovišta.
Zanima me da li neko koristi nešto ovakvo te neki podaci o količini aluminija koji se može/smije postaviti na to.
Mada vjerojatno nije, djeluje mi ono, krhko pa me zanima kolko ja to smijem max opteretiti naravno uz
adekvatno ankanje i temelj.
Dvorište je još neuređeno pa je sad prilika... :)

tnx,

Filip, 9a4k

9A5TD

Meni ovo djeluje bas COOOL, da mi je bas 100% jasno kako drzi sam sebe i nije, no kada ga izvuces molio bih par slikica iz svih kutova...

Sretno.

9A6R

Dobar je to stup Filipe,Takav sličan ako ne i isti od 23 metra sidren samo sa konopcima na 2 nivoa,držao je klasični beam 3 el za KV i još par žičanih antena.Jedina "mana" tog njihovog zelenog stupa je što ga u vis i nazad pokreće trofazni motor,sve je to dosta glomazno i nezgrapno ali kad ga podigneš skroz je OK.Ja se osobno ne bih bunio da ga posjedujem ali i da ga imam gdje postaviti,razumije se.Neznam dali je to taj od 23 metra ili je nešto kraći ali u načelu ista konstrukcija.Ne boj se podići ga,samo treba osigurati i propisno uzemljenje.Dobar posao želim.

GL,9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9a4k

E moj Renny, ne bojim se ja podići stup :)
Mene brine ono što bi bilo na njemu (šteta je ne okačiti gore max kolko ide).
Golica me 2x7 ele za 6m ali me frka ovog spoja gornje pločevine na alu elemente (3 šarafa M? koji mi ne ulijevaju povjerenje)
A glede motora i podizanja/spuštanja, tu je Siemens Micromaster tak da ne trebam vući 3 faze do stupa.

73,
Filip, 9a4k

9A6R

E moj Filipe jedan je prova pa se u :P

73,9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9a4vv

Filipe,
imamo mi u klubu u Veloj Luci.

Stup je dobar, ali je malo nezgodan za dizanje.
Mislim, samo dizanje i spuštanje dosta traje.
Mi smo ga dizali za veće conteste i gore je bila OB 11-3.
Sve do jedne ljetne nevere......

Vedran 9A4VV

9A3LI

9a4vv

da,
pukao je iznad gornjih zatega. Ove dvije sekcije koje su pukle smo digli i
ponovno stavili ploču za pričvršćenje malo niže.(cca 1,5m)

9A4VV

9A3LI

Ja mislio da je to vojska napustila.
:)
A onaj drugi da je amaterski.

9A5K

Quote from: 9a4vv on 07. June. 2010, 06:12:46
Mi smo ga dizali za veće conteste i gore je bila OB 11-3.
Sve do jedne ljetne nevere......

OB11-3 bi još vjerujem preživjelo, ali je OB16-3 bila u pitanju...  ;)

AD6IW

Filip

Imas specifikacije za stup? Vidi vertikalni load, torque, wind load?
Potrebno je napraviti kalkulaciju prije nego sto bilo sto stavis na stup,
ili ides na amatersku verziju, stavi antenu pa vidi koliko dugo ce biti gore ???
Sa slike je vidljivo da je losa strana ove konstrukcije upravo torque, ili uvijanje
pa prema tome stup nije konstruisan za duge antene.
Dvije 6 metarske yagi ? Ambition level too high :)

ad6iw

9a4k

Quote from: AD6IW on 07. June. 2010, 16:40:29
Filip

Imas specifikacije za stup? Vidi vertikalni load, torque, wind load?
Potrebno je napraviti kalkulaciju prije nego sto bilo sto stavis na stup,
ili ides na amatersku verziju, stavi antenu pa vidi koliko dugo ce biti gore ???
Sa slike je vidljivo da je losa strana ove konstrukcije upravo torque, ili uvijanje
pa prema tome stup nije konstruisan za duge antene.
Dvije 6 metarske yagi ? Ambition level too high :)

ad6iw

Ambition level way too high :)
Ma, da imam specifikacije ne bih otvarao temu. Otkad me puknula ideja o stacku za 6m te brige su došle.
Ova slika kaj je 3LI poslao je definitivno odlučila da stack nejde gore. Da su kratke antene u pitanju ajde, ali
2x7 ele (9.5m boom) je ipak preveliki zadatak za taj stup mada sam ga planirao dići na max 10m. Sumnjam da bi
spoj vršnih elemenata i gornje pločevine (3 bijedna šarafića) izdržao konstrukciju za rotor i oberlager (20-30kg).

Imam još jedan rešetkasti stup od 12+m koji će zbog skučenog prostora biti malo teže postaviti ali je sigurniji.
Ovome ćemo naći drugu primjenu...  ???
Ima koji kupac? :)

9A1Z

A ona stara metoda APP   ;)

Šalu na stranu sigurnosti nikad dosta. Osobno sam na VHF i SHF napravio više nego neki kojima je vjetar sve skinuo. Bolje manje ali da preživi sve gadnije oluje. Na žalost došla su takva vremena da treba biti oprezan. Bob u svakom slučaju zovi kad dižeš bez obzira koji stup. Nema ljepšeg nego kad zasja aluminij na izlazećem Suncu....

1z
Luci, 9A1Z