UCKA - UHF - Nova Smetnja

Started by 9A5TD, 17. May. 2010, 20:28:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A5TD

Mole se svi koji su u mogucnosti da pokusaju ustanoviti smijer i vrstu emisije koja se pojavila na UHF repetitoru UCKA, obratiti paznu ukoliko cuju smetnju na ulaznoj frekvenciji.

Ulaz repetitora:
431.400 MHz

Izlaz:
439.000 MHz

Ima malo vise od godinu dana kako smo radi NE-suradnje sa HAM kolegama iz Italije morali bjezati sa stare UHF frekvencije na Ucki, mislim da bi ponovno micanje bilo malo previse.

PS: DA li netko zna nesto o promjenama HAM-UHF banda u Italiji, mozda se u taj dio uselila neka profi sluzba sa svojom telemetrijom i sada stvara probleme. Malo je cudno sto se smetnja pojavila u Nedjelju popodne sto je ipak neradni dan !!!

Svaka pomoc je dobrodosla...

TNX

9A3DZS

Damire poslusaj na 438.175 potpuno isti signal samo sto je fondo skala kod mene pa bit ce da mu neni harmonik s te frekve uleti na ulaz repetitora.

AD6IW

9A5TD

Quote from: 9A3DZS on 18. May. 2010, 09:19:46
Damire poslusaj na 438.175 potpuno isti signal samo sto je fondo skala kod mene pa bit ce da mu neni harmonik s te frekve uleti na ulaz repetitora.

Bok Zvone,

Probaj to slusati na stanici BEZ i SA pretpojacalom  na frek.koju navodis i na 439.825 da vidis imas li istu situaciju, ako mozes slusati u isto vrijeme 438.175 i 439.000 vidi ima li kasnjenje medju njima ?

9A5TD

Quote from: AD6IW on 18. May. 2010, 16:09:07
Digi TV?

Bok Adi,

NE znam, ne mogu na uho skuziti sto je, imas li sto u RX-u na tvojoj strani ?

73...

AD6IW

Damir,

treci harmonik  DTV ?  
2*647MHz-862MHz = 432MHz
Vidi frekvencije oko 860MHZ i 650MHz,
odnosno 500-960MHz band
maybe ISS  :)

ad6iw

9a4qv

Nedjelja, hm vise mi lici na neku amatersku p........
Ali moguce da je i DVB-T, naime susjedi su jucer i prekjucer poceli gasiti analogiju kompletno po zonama (bilo na vijestima) kao sto su i kod nas radili, pa ako su palili lokalne DVB-T repetitore moze biti da nesto upada....

P.S. Non stop reklamiraju Numero verde pa ih nazovi i pitaj koja je to frekva  ;D ;D
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A4OE

438.175 iskljuceno kao moguci uzrok smetnji jer taj je signal prisutan godinama.
Ako je signal slican moguce neko daljinsko upravljanje vodovod, elektroprivreda...
Damire u cemu se sastoji taj signal, moze li snimka?

9A5TD

Quote from: 9A4OE on 18. May. 2010, 20:28:56
438.175 iskljuceno kao moguci uzrok smetnji jer taj je signal prisutan godinama.
Ako je signal slican moguce neko daljinsko upravljanje vodovod, elektroprivreda...
Damire u cemu se sastoji taj signal, moze li snimka?

Sve PMR sluzbe su u HR/SLO/BIH iznad 440 ili ispod 430, no u pravilu je telemetrija gurana na 445.xxx/455.xxx. Ne mogu trenutno snimiti signal jer sam okrenuo radionu NAOPAKO a cini mi se da nedostaju "rubovi", govorim po onome sto cujem na UHO, tj. signal ide kroz REP. a tamo su filteri po defaultu takvi da ogranicavaju audio spektar na 300-3000 Hz. Ovaj tjedan bi trebao ici na Ucku pa cu uzeti WB prijemnik, S.A. i notebook da napravim kpl.snimku i pokusam odrediti smijer odakle dolazi ta napast.... signal me jako podsjeca na data-telegram od meteo stanica ali nekako mi se ne uklapa u pricu...

73...............

9A4OE

Da nije stogod ispalo iz kakvog nato aviona! Hi!
Svojevremeno su amerikanci radili nekakva testiranja sa teretom (hrana i sl.) koji izbacuju iz aviona i u njih su ugradjivali predajnike sa gps-om, koliko se sjecam frekvencija je bila oko 430 MHz.

9A5TD

Quote from: 9A4OE on 19. May. 2010, 15:00:58
Da nije stogod ispalo iz kakvog nato aviona! Hi!
Svojevremeno su amerikanci radili nekakva testiranja sa teretom (hrana i sl.) koji izbacuju iz aviona i u njih su ugradjivali predajnike sa gps-om, koliko se sjecam frekvencija je bila oko 430 MHz.

Je istina ali ovo po slobodnoj procjeni ima barem 50W erpa, a gruba lokacija odsiljaca se nalazi izmedju Trsta i Monfalcona...

9a4qv

Quote from: 9A5TD on 19. May. 2010, 21:22:39
Je istina ali ovo po slobodnoj procjeni ima barem 50W erpa, a gruba lokacija odsiljaca se nalazi izmedju Trsta i Monfalcona...

Treba provjeriti na APRS karti koja je nova WX postaja nikla u tom podrucju,
lako moguce da imaju wireless senzore ili komunikaciju senzori display, jer to radi na podrucju od cca 430 mhz, ovisno od modela. I to bi moglo upadati....

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a4qv

AHAHAHAHAHAHAAH
AHAHAAHAHAHAHAHA,

Opet su nam ga uvalili
;D ;D ;D ;D

Evo nasao sam ti uzrok smetnji:
http://trieste.cisar.it/

majstori su u nedjelju 16.05.2010 stavili D-star na Mt.Grisa 431.400 +1.600

Mislim, stvarno moras biti stoka za napraviti tako nesto, a dobro znaju da je repetitor na toj qrg jer su ga i koristili ljudi iz tog podrucja.

Go ahead, kako to rijesiti:
Nakon sto sam procitao odgovor koji si dobio na ARI Fidenza, ja bi najradije otisao na Mt.Grisa spalio im repetitor sa RF-m iz neposredne blizine.

Heinrich Rudolf Hertz

9a5cw

Kad su oni postavili D-star valjda moze TD na tu frekvu stavit GSM amp i neku kantu 24/7 pa ce ga brzo maknuti...

73

9a2ri

Pozdrav dečki
Ja bi ipak napravio nešto drugo, ako na tom repetitoru se da napraviti normalno. Okrenuo bi frekvecu to jestsadašnja  prijemna na predaini, ulaziti na ilazu i primati na ulaznu sadašnju frekvencu tako da šift u mijesto - bude + i na taj način sprečimo smetnju i je vračamo njima
Pozdrav 73 Tullio
9A2RI  POREČ
JN65TF