Main Menu

Prolaz ISS-a

Started by 9a4qv, 25. November. 2008, 16:18:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a2ga

OR4ISS je u ovom današnjem preletu uspio održati vezu sa grupom izviđača.
Na početku preleta koji je sa našeg područja bio u trajanju od 9 minuta, bilo je malo problema.

Sa ISS-sa su uspjeli odgovoriti na 5 postavljenih pitanja (barem sam ja toliko odgovora čuo).

Do slijedeće prilike, 73 de Boris 9A2GA.

P.S.

Tijekom ovih kontakata u sklopu ARISS programa astrounati (radio-amater) ne odgovara na pozive ostalih operatera sa zemlje. Molim ne pozivati ISS za vrijeme ovakvih ISS kontakata sa školama.

Trenutno su VOICE i APRS repetitori isključeni, ...

Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK

9a2ga

Ponovno je aktivan APRS na ISS (International Space Station).

Poslušajte i probajte APRS na 145.825 MHz.

APRS DIGI na ISS-u ima pozivni RS0ISS-4

73 via APRS de Boris 9A2GA
Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK

9a3bim

Ajmo svemirci!
Evo opet prilike za eksperimentiranje sa SSTV slikama sa Međunarodne svemirske postaje (ISS). MAI-75 organizira slanje slika  u četvrtak i petak 13. svibnja (10.00-17.00 UTC) i 14. svibnja (12.45-16.00 UTC). U priloženoj tablici mogu se naći podaci o vremenu kada će ISS biti iznad Hrvatske, te podaci o smjerovima dolaska, odlaska i najvećoj elevaciji letjelice.
Dakle radijske uređaje na 145.800 MHz +/- Dopplerov pomak (+5 kHz kod dolaska odn. -5 kHz kod odlaska) i MMSSTV program.
Puno uspjeha & 73

Željko 9A2EY

da citiramo Željka (s onog drugog foruma) i odamo secret weapon ...

ajmo, ko će bolju sliku .... ? (kladim se na martina ako se probudi i elevira antene hihi )

tajno oružje je quadrifillar helix by 2sx 6ncm i 8mm ... troje od njih za tako malu antenu, ali zato i radi UFB !
i naravno tošiba satelite 2060 laptop ... :)

73 mirko
"To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison (1847-1931)

9A8MM

I'm in! 9 el yagi, bez rotora i elevatora, okrenuta na sjeveroistok s laganom elevacijom prema nebu, FT-857D, HRD 5 beta, MMSSTV.

Marko, 9A8MM

9A2EY

Dečki držim fige da se skine dobra slika. Ja sam morao jutros na Kalnik zbog profi mikrovalnih veza, pa danas vjerojatno neću biti QRV. Možda sutra.
Puno pozdrava & 73

Željko 9A2EY

9a5cw

Quote from: 9a3bim on 13. May. 2010, 11:48:21
Ajmo svemirci!
Evo opet prilike za eksperimentiranje sa SSTV slikama sa Međunarodne svemirske postaje (ISS). MAI-75 organizira slanje slika  u četvrtak i petak 13. svibnja (10.00-17.00 UTC) i 14. svibnja (12.45-16.00 UTC). U priloženoj tablici mogu se naći podaci o vremenu kada će ISS biti iznad Hrvatske, te podaci o smjerovima dolaska, odlaska i najvećoj elevaciji letjelice.
Dakle radijske uređaje na 145.800 MHz +/- Dopplerov pomak (+5 kHz kod dolaska odn. -5 kHz kod odlaska) i MMSSTV program.
Puno uspjeha & 73

Željko 9A2EY

da citiramo Željka (s onog drugog foruma) i odamo secret weapon ...

ajmo, ko će bolju sliku .... ? (kladim se na martina ako se probudi i elevira antene hihi )

tajno oružje je quadrifillar helix by 2sx 6ncm i 8mm ... troje od njih za tako malu antenu, ali zato i radi UFB !
i naravno tošiba satelite 2060 laptop ... :)

73 mirko
Je bilo kaj?

9A8MM

Ništa jučer :( Imali su frke sa spajanjen VC-H1 s D700, nisu mogli konektor ubost, vidi tu:
http://ariss-sstv.blogspot.com/2010/05/may-13-sstv-problems.html

U dva prolaza se nije čulo ništa, a u druga dva samo carrier, par puta po par sekundu-dvije. Evo kako smo Mirko i ja prošli:
http://www.rkp.hr/active/index.php?option=com_content&view=article&id=685:mai-75-iss-sstv-eksperiment&catid=97:sateliti&Itemid=2

Danas se eksperiment nastavlja, i mi smo spremni :)

Marko, 9A8MM

9a4qv

Kenwood, HAHAHAHAHA
Mos mislit, nije ni cudo sto su imali problema sa spajanjem ....

P.S. Space junk

LOOL
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A2EY

Yesssssssssss !!!
Ipak su uspjeli spariti konektore. Pa nisu valjda gore svi Loleki i Boleki.
Signal je bio 59+30dB. Slike zanimljive; tri po prolazu. Možda ih bude još.
Pozdrav,

Željko 9A2EY

9A2EY

Dobra pretpostavka, jer su i u ovom prolazu slali slike. Opet tri po prolazu s tim što je treća slika dolazila s ISS-om jako nisko, te je donji dio slike pao u šum. Ne odustajem ni od slijedećeg prolaza, pa makar ne slali ništa.
Pozdrav posadi ISS-a i svima na Zemlji,

Željko 9A2EY

9A6R

Pa kad netko kaže da smo mi RA"otkačeni"!Koliko triba bit za poć gori ???

73,9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A2EY

U prolazu ISS-a prije desetak minuta nije više bilo SSTV aktivnosti, ali se zato na vedrom dijelu neba letjelica mogla krasno vidjeti kao vrlo svjetla jureća točka.
Do idućeg SSTV eksperimenta,
pozdrav & 73

Željko 9A2EY

P.S. Reni! Kad bi netko financirao bio bih dovoljno otkačen poć gori. Auuuu šta bi bilo DX-ova!

9A6R

Kažu da tko ode gori više nije svoj kad se vrati na Zemlju?Neznam ima li u tome istine a i nije me briga jer sigurno neću gori ;)

73,9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A8MM

FT-857D, 9 el yagi (bez elevacije i bez rotacije, trenutno jedino što imam), MMSSTV i HRD v5 beta za korekciju dopplera.

Uskoro i slike s 9A3BIM@9A7P lokacije :)

Marko, 9A8MM

AD6IW

9 el yagi (bez elevacije i bez rotacije, trenutno jedino što imam

Ne trebas Yagi i tracking. Za ove "lokalne" veze cross dipole sa LNA je dovoljan
Atlantis je otisao gore, treba da se zakaci za ISS u subotu ujutro. Posljednja misija Atlantis, ide
u staro gvozdje - flea market  :) Bon voyage

ad6iw