Main Menu

Antena sa ca 16dBi

Started by sm7vzx, 16. November. 2009, 19:42:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sm7vzx

Ako uzmemo tri antena sa slicnim pojacanjem i duzinom boom-a:

16el I0JXX
12el DK7ZB
13el YU7EF

Sta ih jos razlikuje osim broja elemenata, sta je dobro a sto lose?

Samir, SM7VZX

9a4qv

Pošto je nešto zaštekalo već par dana sa uploadom fotografija (Path can not be found) ne mogu ti zorno prikazati probleme svih triju antena, ali:

I0JXX ,katastorfalno loše riješenje prihvata antene za stup, ona giza puca cim je pogledaš
DK7ZB , coax dionica se pali i coax topi zbog velikih struja...
YU7EF , kritican dizajn, utjecaj bliskih objekata

i na kraju uzmeš DL6WU koji nema ni jedan navedeni problem..

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a1un

I0JXX kakva giza? boom mast plate je aluminij sa inox U stegama
DK7ZB slazem se
YU7EF po meni ef0213m je dobar design, nije previse nabrusena i automatski dosta je tolerantna

73 Davor 9A1UN

9a4qv

Nije doslovce giza ali neka vrlo slicna mjesavina koja se ponasa isto kao giza kad je malo pritegnes. Prosle godine montirane na Velebitu dvije NOVE I0JXX za 2m i 70cm i na obe isti problem, puca nosač antene.
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a4qv

Evo desilo se i drugima:

http://pf5x.wordpress.com/2008/

skrolati negdje do sredine stranice do naslova i slike koja zorno prikazuje problem: 1.2Wl 6m antenna

P.S. Rog za svijeću
Heinrich Rudolf Hertz

9a1un

Ok, moji spojevi nisu takvi.
Ocito je nesto mjenjao na novijim modelima.
Ja imam aluminijsku plocu oko 150x80x5mm alu, sa 2 inox u stege.

9a4qv

Quote from: 9a1un on 16. November. 2009, 20:47:31

Ja imam aluminijsku plocu oko 150x80x5mm alu, sa 2 inox u stege.

Definitivno jedno od najboljih riješenja, samo ako su inox U stege glatke, ako je narezan navoj nevalja.... neki iz prakse znaju zašto  :D

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9A8MM

Quote from: 9a4qv on 16. November. 2009, 20:21:52
Pošto je nešto zaštekalo već par dana sa uploadom fotografija (Path can not be found) ne mogu ti zorno prikazati probleme svih triju antena...

Hi Adam.

Evo, probaj sad, mislim da je sve ok.

hrvhf.net portal je u petak navečer prebačen na HRS-ov hosting paket, pa se ispričavam za probleme koji su nastali (kojih bi još moglo biti) zbog prebacivanja.

Ako netko od vas primjeti još neku nepravilnost u radu, slobodno prijavite (webmaster@hamradio.hr) pa ću pokušati što prije riješiti problem.

Marko, 9A8MM

9a4qv

Oooo Marko,

Ma znao sam ja da ćete to riješiti...
Evo probati ćemo nešto zakačiti..
Heinrich Rudolf Hertz

sm7vzx

Ako izuzmemo mehaniccke probleme ili zamijenimo DK7ZB dipol sa savijenim dipolom i dionicom za prilagodjenje (L/4 75ohm kabel dobre kvalitete) kakve su el. karakteristike ovih antena?

http://www.qsl.net/9a4qv/12el_DK7ZB_2m.htm, ovde nisi naveo te probleme sa DK7ZB antennom?

Ja sam gurao oko 600-700w u DK7ZB sa 5el koja je imala prilagodjenje sa rg58 mil kvalitet bez da se kabel grijao ???

http://www.k7mem.150m.com/Electronic_Notebook/antennas/yagi_vhf_quick.html, treba puno elemenata da se dobije >14dBd

9a7pjt

Quote from: 9a4qv on 16. November. 2009, 20:21:52

i na kraju uzmeš DL6WU koji nema ni jedan navedeni problem..

QV

. . . . ili BVO seriju .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A2HM

Pozdrav

Mi u 9a1w koristimo 4x10 DK7ZB i relativno smo zadovoljni s njma, ali nedostatak je što dipol nije "masiran" pa ima svega u signalu i korisnog i nekorisnog.
http://www.hamradio.hr/9a1bij/foto.php?O=20080504.069.jpg&D=2008-05-04&What=I&Ftt=40

Ove zime slijedi prepravka dipola tj. antene po receptu Dragana-9a5aa.
Vrlo jednostavno se uz lagano pomicanje prema nazad može staviti 25 ohmski dipol kao na anteni koju imate ovdje:
http://hrvhf.net/upload/9_el__yagi.pdf

Nadam se da će se i Dragan uključiti u raspravu...

73 de K
Kreso

sm7vzx

Kad smo vec kod rasprave, kakva je razlika izmedju DL6WU, DJ9BV i BVO antena?

s55m

Toliko je več bilo napisanoga o antenama, da je teško biti pametan.
Ja kažem (ako nije EME na -30dB isspod šuma):
Najbolja je ta antena, koja je priključena i sa njom se rade veze.
Imam 16JXX2 (i 12JXX2) zbog nedostatka vremena za samogradnju.
Ni jedna ni druga više nemaju originalni boom to mast nego zidarske obujmice za Fi 50 ili Fi60mm (made by S57NAW).
Ni jedna od njih ne sastavlja se, kao u originalu zbog "lufta" među sekcijama, pa su narezane i stisnute sa obujmicama HyGrip. Plastika za izolaciju elemenata je prava "katastrofa" jer puca posle godine ili dviju na stupu.
kada budem krenuo sa samogradnjom, biti če to neka od BVO antena sa savijenim dipolom i balunom 1:4 sa RG142.
Super rešenje montaže elemenata je "izmislio" 9A9SF (derivat daske za meso HI), a najbolje je boom iz "fiberglasa" i elementi zalepljeni u njega.
To je isključivo moje mišljenje.
A to što ljudi traže za M2 je čista ludorija. Iz vlastitog iskustva....i M2 se lomi i pada, ali je šteta 10 puta veča, nego kod home made stvari, a kvalitet na prijemu isti.

9A5AA

Do dipola koji Krešo spominje došao sam prilikom komp. simuliranja na YO programu u nastojanju da napravim antenu za 70MHz, u vrijeme kad je 4m band tek zaživio i kad nije bilo nijedne konstrukcije sa boom-om od 10m. Dipol je toliko jednostavan da sam se pitao kako na to rješenje nitko dotad nije došao. Nokon nekog vremena Mike je iščeprkao na internetu da antene sa takvim dipolom radi WA5VJB. Da danas pišem tekst o 9 el anteni za 70 MHz naveo bih da konstrukciju dipola "zmajev rep" koristi WA5JVB. Do slične spoznaje će nadam se uskoro doći G0KSC sa LFA Yagi rješenjem dipola, koje se inače već dugi niz godina koristi kod profesionalnih antena. "TRIVAL" iz Kamnika takve antene proizvodi već dvadesetak godina.
No preskočimo povijest koja nas između ostalog uči da se ne zalijećemo.
Tijekom nekih mjerenja na Yagi antenama za 432MHz, dipol o kojem je riječ, stavio sam na 23el ZB antenu  i uz malo pomicanje dipola prema reflektoru podesio SWR. Dobitak antene se nije promijenio ni za 1/10 dB. Praktičarima koji su već napravili ZB antene bih preporučio da zamijene dipol, naročito na antenama za 2m i 4m.

73!