Autor Tema: kompromis  (Posjeta: 1068 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a3aq

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 293
  • Profil

Offline 9a3aq

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 293
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #1 : 12. Lipanj. 2023, 11:38:04 »
Pojas od 23 cm i RNSS – Potrebno je pronaći kompromise
15. siječnja 2022· Spektar · Barry, G4SJH
 
Kako ulazimo u 2022., rad ITU -R i CEPT -a u pogledu pojasa od 23 cm i koegzistencije sa RNSS sustavima ( GALILEO , COMPASS , GLONASS , GPS …) nastavit će se, pa kamo smo stigli i kamo to ide?
 
IARU je pružio opsežne informacije o aplikacijama amaterskih i amaterskih satelitskih usluga u pojasu 1240 – 1300MHz, kao i o operativnim karakteristikama i podacima koji pokazuju gustoću aktivnih odašiljačkih postaja i najprometnija razdoblja kada će one najvjerojatnije biti operativne. Koristeći ove podatke, jedna CEPT administracija je osigurala opsežan skup predviđanja modela propagacije za niz pretpostavki scenarija rada amatera (uključujući rad satelita i rad EME ) koji predviđaju "ometano područje" preko kojeg RNSS može primati amaterske prijenose  prijemnik na razinama koje prelaze definiranu razinu zaštite. Još jedan ITUAdministracija člana  R pridonijela je manjem skupu predviđanja koristeći isti model. Razina primljene RNSS smetnje koju RNSS može tolerirati (razina zaštite prijamnika) temelji se na ITU -R preporučenim kriterijima i ovisi o tome odašilju li se uskopojasni ili širokopojasni ometajući signali.
Model propagacije predviđa da se ometano područje može protezati do nekoliko desetaka km (ovisno o scenariju), ali na krajnjim dijelovima područja, vremenska vjerojatnost prekoračenja razine zaštite je vrlo niska (1%) i za samo 50% lokacija. Model može pretpostaviti samo kontinuirani prijenos pune snage.
Osim toga, mnogo je pažnje posvećeno dokumentiranju slučaja smetnje zabilježenog u Italiji između talijanskog repetitora od 23 cm i GALILEO prijamnika u obližnjem Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije u Ispri gdje se radi na razvoju i testiranju aplikacija GALILEO sustava. Dokumentiran je utjecaj prometa preko ovog vrlo lokalnog repetitora (udaljenog 12,5 km) na tri različita GALILEO prijamnika. Ovaj rad sugerira da iako propusnost RNSS prijamnika može igrati ulogu u omogućavanju koegzistencije, osim toga nije objavljeno ništa što bi moglo pomoći u razvoju bilo kakvih kriterija koegzistencije. Ništa nije prijavljeno o načinu kvara u prijamnicima osim degradacije na C/N.
Ovaj jedan slučaj često se navodi kao "dokaz" da može doći do smetnji.
Trenutačno se razvijaju zaključci iz ovog rada (u ITU -R i CEPT ), a IARU nastavlja s radom kako bi osigurao da se ovi rezultati stave u kontekst stvarnog svijeta kako bi se razumjelo što impliciraju s obzirom na uspješan suživot.
Amaterski prijenosi gotovo bilo gdje u pojasu bit će na ko-frekvenciji s RNSS prijamnicima iz jednog ili drugog sustava. Stoga je očito da će bilo koji RNSS prijamnik biti otvoren za bilo koji ko-frekventni amaterski prijenos i amaterski operateri nemaju načina da znaju gdje ili kada  je korisnik RNSS usluge aktivan. Stoga je IARU izrazio mišljenje da će za razvoj uspješnih smjernica za suživot biti potrebni neki kompromisi.

 
Kako napredujemo kroz posao u 2022., potrebni su nam ovi kompromisi koji će postati očiti kako bi amaterska zajednica mogla znati kako prikladno odgovoriti na način koji može omogućiti našem raznolikom skupu aplikacija da se nastavi razvijati, a istovremeno minimizirati potencijalne poremećaje RNSS usluga . Predviđa se da će se međunarodna stajališta o studijama ITU -R morati stabilizirati do sredine ove godine kako bi se ispunio raspored za pripremne radove za WRC-23 . Ova će stajališta vjerojatno predložiti tehničke i operativne mjere koje bi se trebale primijeniti na amaterske i amaterske satelitske službe koje bi se mogle formalizirati u Pravilniku o radijskom prometu.
Kako studijske aktivnosti idu prema zaključcima, od vitalnog je značaja da nacionalna društva surađuju sa svojim nacionalnim radioamaterskim regulatorima kako bi osigurala da razumiju i čuju o važnosti ovog pojasa za radioamatersku zajednicu.

Offline 9A5AA

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 420
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #2 : 12. Lipanj. 2023, 14:09:32 »

Offline 9a3aq

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 293
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #3 : 14. Lipanj. 2023, 13:38:42 »
Na ovu temu scan članka iz francuskog časopisa REF 2023/3  N°973.
Stranice zasebno uz iduće postove  (ukupno 3 )

Offline 9a3aq

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 293
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #4 : 14. Lipanj. 2023, 13:39:29 »
2 strana

Offline 9a3aq

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 293
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #5 : 14. Lipanj. 2023, 13:40:59 »
3 strana

Offline 9a3aq

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 293
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #6 : 14. Lipanj. 2023, 13:42:00 »
3 strana ( ovaj puta sa prilogom ) SRY

Offline 9a3aq

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 293
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #7 : 16. Lipanj. 2023, 16:30:33 »
SLOBODNI PRIJEVOD ČLANKA  AUTORA Sylvaina-F4GKR iz časopisa REF 2023/3 , #973
(predhodno su priloženi scanovi pojedinih stranica )

USKLAĐENOST RADIOAMATERIZMA I SISTEMA RADIO NAVIGACIJE NA VALU 23 cm POČETAK ETAPE           autor: Sylvain F4GKR- predsjednik IARU regija 1 – član radne grupe 9.1b IARU

SADRŽAJ
Pojas „23 cm” je dodjeljen amaterima od 1240 do 1300 MHz. Taj isti pojas dodjeljen je području radionavigacija putem satelita („GNSS”), posebno sistemima GALILEO. Naš statut sekundarnog korištenja obavezuje da se ne uzrokuje mogući šum na uređajima primarne upotrebe. Zbog različitih problema interferencije uzrokovane amaterskim stanicama) za koje je odlučeno da poštuju postojeća pravila slijedeće Svjetske konferencije radija (CMR) predviđene na kraju ove godine, točka9.1b (rezolucija 774 od CMR19) koja propituje dodjele frekvencija amaterskoj stanici i stanici koja koristi satelitsku vezu u frekvencijskom pojasu 1240-1300 MHz, nakon što se dodjele dodatne mjere moraju biti donesene da bi garantirale zaštitu službe radionavigacije putem satelita (svemir-Zemlja) koje funkcioniraju u istom frekventnom pojasu. Odluka je uostalom donesena bez razmatranja ukidanja frekvencija dodjeljenih radioamaterima i onima koji koriste satelit.

STUDIJA UTJECAJA NAŠIH AKTIVNOSTI NA RADIONAVIGACIJU
Radi se o ispitivanju kakav je stvarni utjecaj naših emisja na radio navigaciju i odrediti koje dodatne mjere treba donjeti zbog ograničenja tog utjecaja. Te mjere ne mogu dovoditi zabrani našeg rada, ali bi mogle dovesti do ograničenja snage, tipa antene i slično. Kako dakle odrediti koja su rješenja predvidljiva?
Najprije je potrebno ustanoviti stanje veza i procijeniti stvarni utjecaj. Nakon ustanovljenih rezultata specifičnih mjerenja moći ćemo razmatrati da li su one stvarno potrebne. Te procjene su realizirane u raznim radnim grupama u organizaciji UIT (Međunarodna telekomunikacijska unija) i CEPT (Europska konferencija administracije pošte i telekomunikacija).
Prema mjeri gdje je sistem GALILEO europski, mnoga istraživanja je provela Europska komisija i države članice. Ovi radovi su započeli nakon objave zaduženja koncem 2019. godine.
Interesi amaterske zajednice predstavljeni su od strane IARU (Međunarodni savez radioamatera) koja od početka sudjeluje u diskusijama i posebnim komisijama UIT i CEPT. Na međunarodnom nivou to je grupa 8 osoba koje se sastaju redovno i radena elaboraciji (izradi ) službenih doprinosa i sudjeluju u objedinjavanju stavova.
Svaka odluka se donosi kolegijalno i objektivnost je očigledna: ograničiti koliko je moguće posljedice na našu upotrebu pojasa, sačuvati različite načine i različite aktivnosti onakvim kakve god bi bile.

KOJI SU NAČINI STUDIJA
Procjena smetnji amaterskog rada na rad radionavigacije slijedi postojeći uređeni proces.Preporuke UIT koje su opće prihvaćene određuju nivo zaštite tražene za svaku službu. U odnosu na radionavigaciju to je preporuka M.1902-2. „ Karakteristike i kriteriji zaštite zemaljskih prijemn ih stanica radionavigacije putem satelita (svemir prema zemlji) koji rade u pojasu 1215- 1300 MHz koja se primjenjuje. Ona određuje da prijemnici GNSS ne moraju biti izloženi signalima veće od -134,5 dBW (ili -104,6 dBm).
Pod kojim uvjetima i na kojoj udaljenosti amaterskuh stanica generira signal veći od -134,5dBW? To prvo pitanje bilo je prethodno potrebno da se usuglase načini izračuna, posebno:
► Koju snagu amaterske stanice uzeti u obzir?
► Koja je geografska gustoća amaterskih stanica (na svjetskoj skali...)?
► Kako procijeniti prigušivanje signala emitiranih s naših uređaja? (Koji model propagacije uzeti u obzir?)
Bili su potrebni mjeseci diskusija da bi se uobličili različiti scenariji koji dolaze u obzir. Ti scenariji mogu se sažeti na slijedeći način:
► 3 tipa amaterskih stanica su određeni: pokretne, fiksne i repetitori;
► 3 konfiguracije su instalacija (stanica) podijeljene prema geografskoj gustoći (broju) na način „minimalno„ „srednje„ i „vrlo gusto„.
Modelizacija emisionih stanica je izvšena prema preporuci UIT F.1336-5: „Referentni dijagrami antena omnidirekcionalnih usmjerenih i ostalih korištenih kod fiksnih i mobilnih uređaja podijeljeni su u rasponu frekvencija od 400MHz do 70 GHz„.
Metode izračuna uvjeta propagacije su definirani preporukom UIT P.1546-6. Metoda predviđanja propagacije počinje u zoni zemaljskih stanica između 30 MHz i 4000 MHz. Ova metoda uzima u obzir prigušenje vezano uz građevinu i reljefi reljef i određuje srednje vrijednosti za ruralne, gradske i guste gradske zone (velikih gradova). Ta vrijednost od 11 km ne dopušta u ovoj fazi određivanje eventualne zaštite.
Momentalno, administrativne razlike preferiraju približavanje koje se sastoji od redukcije snage emitiranja dozvoljene u pojasu. Svi elementi su definirani, izračuni su dakle slijedeći: počevši od izlazazne snage odašiljača, dijagrama zračenja, udaljenosti između antenske stanice i prijemnika GNSS mogu dozvoliti prigušenje signala i izračun nivoa primljenog signala kod prijemnika GNSS. Taj nivo mora biti niži od kriterija zaštite što znači -134,5 dBW.

PRVI POSTIGNUTI REZULTATI
Prvi izračun koji je prezentirala jedna administracija se sastoji od procjene „udaljenosti zaštite„: do koje udaljenosti jedna amaterska emisija proizvodi signal jači od -134,5 dbW?
3 Ova udaljenost svakako se razlikuje prema snazi emisije i kriterija određenih za izračun prigušenja (ovisno o visini građevine – antene) ali rezultati pokazuju da je potrebno odvajanje od 10 km.
Slika 1 -Izračun snage prijema vezan uz poziciju prijemnika GNSS u dBW
Slika prikazuje simulaciju nivoa prijema oko amaterske stanice (smještene u centru) snage 100 Wata RF antenom koja prikazuje pojačanje 18 dB postavljenoj 12 m iznad tla u okruženju „rural„ Ustanovljeno je da je potrebno biti manje od 11 km od antene (u osi glavnog zračenja) da bi imali nivo manji od oduzetog. Svakako prijemnik GNSS postavljen u zadnje krilo (režanj antene) bit će manje na udaru i sniziti će zonu udara oko amaterske instalacije.

IARU traži da se ograniče ove restrikcije zbog slijedećeg razloga:
► Svi prijemnici GNSS nisu stacionarni i jedino isključivo u osi antene,
► kod prijema na vozilu u pokretu trajanje interferencije će biti bez sumnje slabo,
► i na kraju antenska stanica ne emitira kontinuirano..

Prema IARU, ovaj tip simulacije nedostatan je dakle za realnu procjenu smetnji za službu radionavigacije. Vjerojatno je nužno uzeti u obzir i druge kriterije, naročito pokretljivost da bi imali reprezentativni uvid.

NOVI PRIJEDLOZI IARU
Nijedna administracija nije pokazala inicijativu da predloži druge simulacije, uključujući statistički pregled, radna grupa IARU je krajem 2022 donijela odluku da izvede procjenu tip „Monte Karlo„ koja je prihvaćena u CEPT-u nakon okupljanja radne grupe od 17. do 19. siječnja 2023.

Taj prijedlog je ponudio:
► procjenu smetnji za stacionirane prijemnike GNSS najčešće korištenih za kontroliranje preziznog sata (naš GPSDO na primjer...);
► procjenu smetnji fiksne amaterske stanice na prijemnike GNSS na vozilima u pokretu;
► procjenu smetnji amaterskog repetitora na prijemnike GNSS korištene na vozilima u pokretu.
Da bi ostvario ove simulacije utjecaja na pokretne stanice pristup grupe „ Monte Karlo„ koristi više izlazaka na početnu poziciju vozila koja koriste prijemnike GNSS.

Nakon toga su ta vozila virtualno postavljena u zonu emitiranja za svaku poziciju i izračunao se nivo primljenog signala.

Ova metoda dozvoljava da se velikim brojem ponavljanja postigne praktičan rezultat blizak stvarnosti.

Ove simulacije izvedene su za sve kombinacije snage,kruga propagacije, gustoćae stanovništva i procijenile su u svakom trenutku nivo primljenog signala za nekoliko desetaka miliona prpijemnika GNSS.

Postignuti rezultati pokazuju da na primjer:
► za fiksnu instalaciju od 100 vata kod 18 dB na 12 metara u najgorem slučaju (u ruralnom okruženju jedna stanica na 625 km² i oko 880 aktivnih stanica kod 23 cm za metropoliten Francusku ) 4,3 % prijemnika će biti oštećeno. To oštećenje u drugim slučajevima pada na 0,1%.
► zbog toga repetitori za 0,1% do 0,24% prijemnika su stvarno oštećeni kod instalacije snage od 25 vata kod sektorske antene smještene na 18 metara od tla.

Zabilježit ćemo također da:
► prijemnik GNSS nije oštećen kad amaterska stanica emitira...
► pretpostavlja se u ovoj simulaciji da frekvencija emisije amaterske stanice ne utječe na rezultat. Do danas ne raspolažemo detaljnim elementima koji bi nam dozvolili procjenu poboljšanja koja bi mogla donijeti upotreba specifičnih frekvencija;
► Također se ovdje pretpostavlja da prijemnik GNSS i amaterska emisija imaju istu polarizaciju što nije slučaj (kod kružne polarizacijeza prijemnike GNSS. Ta razlika lako omogućava mnogo niži nivo prijema ( 3dB otprilike).

Na kraju diskusije u CEPT-u ti stavovi IARU su prihvaćeni i uključeni u globalnu studiju.

SLIJEDEĆE ETAPE
Doprinos IARU omogućio je osvijetliti povoljnom realnost smetnji amaterskih stanica na službu radionavigacije. Ovi rezultati moraju također biti prikazani ostalim radnim grupama osobito u ITU.
Uostalom treba raspraviti još mnoga pitanja prije CMR23 slijedećeg studenog i treba još prodiskutirati i čuti o mogućoj objavi mjera koje će donijeti administracije. Bez sumnje predstoje mnogi sati diskusija.
Podsjećamo da IARU ima status samo promatrača ovih diskusija, samo zemlje članice imaju pravo glasa.

SASTANAK CJ2023
Detaljna prezentacija ovih rezultata je predviđena u programu izdanja 2023 susreta „ hyper„ u Seigy .
To će biti prilika da razmijenimo i odgovorimo na vaša pitanja
 
Offline 9A2EY

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 211
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #8 : 01. Prosinac. 2023, 22:44:07 »
Neposredno pred početak rada Svjetske radijske konferencije WRC-23 u Dubaiju, održana je ITU-R radijska sjednica na kojoj je prihvaćena preporuka ITU-R M.2164-0, koja za temu ima tehničke pretpostavke za kohabitaciju GNSS i amaterske i amaterske satelitske službe u frekvencijskom pojasu 1240-1300 MHz. Ova preporuka bit će dio rasprave na WRC-23, ali se nadamo da će takva biti i prihvaćena, te ući u Radio Regulations. To bi značilo mogućnost da i dalje ostanemo u dobro poznatom band planu uz neke redukcije.
Za lakše praćenje detalja predmetne preporuke, IARU je načinio pregledni sažetak tehničkih mjera. Nama preostaje držati palčeve i čekati završetak WRC-23 15. prosinca 2023. godine.

        73 & CU on 23 cm
                                       Željko 9A2EY

Offline 9A2EY

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 211
  • Profil
Odg: kompromis
« Odgovori #9 : 08. Prosinac. 2023, 15:35:43 »