Pozdrav Zlatko,
Komentar o Proljetnom UKV kupu napisao sam kao Comments uz takmičarski dnevnik, no nešto od "automatke" ga je skratilo. Da objavljeni dio ne bi zvučao nesuvislo evo Comm u cijelosti:
1.Ako se natjecanje zove KUP , onda trebaju biti aktivirani SVI opsezi, koje imamo pravo koristiti, a ne samo nekoliko !!!
Ako HRS kao organizator ne vidi potrebu aktivnosti na svim dobivenim frekventnim opsezima, cemu je uopce bila borba da sto vise bandova dobijemo !!!
Nije pravilo da se u KUP natjecanjima moraju aktivirati svi opsezi. UKV menadžer može procijeniti ima li interesa aktivirati i neke bandove za koje se zna da su "mrtvi" u ovom periodu. Tako su u ovom natjecanju namjerno izbačeni 6m, 4m i 9cm bandovi. Za 6 i 4m nema smisla otvarati kategoriju kada su propagacije u "banani". Dokaz tome je i ovogodišnje otkazivanje 50 MHz MMC-a zbog malog broja aktivnih postaja u prošlogodišnjem. Band 9cm nije problem dodati ali nabroj mi u 9A postaje koje su QRV na njemu? Trenutno je taj band u pravilima tri HRS-ova natjecanja, a siguran sam da nema više od dvije-tri postaje u 9A. Dovoljno je pogledati broj postaja aktivnih na tom bandu u prošlogodišnjim natjecanjima gdje je uvršten.
2.U svakom slucaju za KUP natjecanje treba postojati kompletna rang lista za GENERALNI plasman (singl i multi OP ), a ne samo pobjednik ! Dapace pobjednik koji mora raditi na vise od 1 opsega !!!
Glupost je bukvalno zbrajanje km=bodova s pojedinih bandova nego trebaju postojati multiplikatori !!!
Ovo pravilo stoji jako dugo i do sada ga nismo mijenjali. Jedino što smo promjenili u ovom i ostalim HRS-ovim natjecanjima je podjela pehara za prva tri mjesta u svakoj kategoriji (prije samo 1. mjesto). Kada govorimo o multiplikatorima, ja sam za uvođenje, ali moramo dobro razmisliti o njihovim vrijednostima jer postoje i pritisci da su oni preveliki. Moj bi prijedlog bio da se za sva UKV natjecanja usvoje slijedeće vrijednosti multiplikatora: 144MHz=1, 432MHz=5, 1,3GHz=10, 2,3-10GHz=20, 24 & up GHz=50.
3.U subotu ocajno lose vrijeme, ali su u nedjelju popravilo . Lose vrijeme na pocetku uticalo je na smanjeni broj ucesnika,
posebno na GHz, i neki bandovi su mi ostali nepopunjeni !!!
Radar nije radio (pokvaren? UFB ) pa se moglo raditi i prema sjeveru ...
Ponovo se pokazalo kako je komplicirano raditi singl OP multi band !!!
Pozdrav UKV komisiji ![/i]
Nama je vjetar savio 2m antenu (6WL) pa se nismo ni javili u natjecanju.
Na UKV forumu u Kraljevici će biti riječi o tome kako povećati aktivnost 9A stanica na frekvencijama iznad 144 MHz. Moj rad će biti usmjeren u pravcu:
1. Forsiranja uvrštenja uređaja TS-2000XE u ponudu za organiziranu nabavku uređaja preko HRS-a. Klubovi bi kupovinom tog uređaja imali mogućnost rada na 70 i 23cm.
2. Uskoro ćemo montirati prvi 10 GHz far i za FN dogovoriti isporuku novih farova za 2,3 i/ili 5,7 GHz (Kraljevica?)
3. Proširenja 9A AC-a i na 70 cm band?
4. Veća zastupjenost tih bandova u časopisu Radio HRS.
73. 9a4fw