UKV propagacije > MS

WSJT vs. CW

<< < (2/6) > >>

9A4EW:
@ 9A4QV

De dosta o moru, nije to tema! Kad sam te u Kraljevici zvao u ribolov ti si me odbio :P

RUFZ je cool, eto i ja sam se tamo okušao u trenutcima dokolice na top listi ;D. BTW Raša/YU1RL je moj idol po QRQ pitanju i dan danas (upoznali smo ga 9A4FW i ja davnih godina na QRQ-ima).

Ali dobro, možda nas puca već i neka nostalgija i ne vidimo neke stvari objektivno...

U svom prvom postu napisao sam da ne znam točno gdje bih smjestio ovu temu jer se tiče i EME rada.
Svih ovih godina do pojave WSJT-a rad preko EME bio je QRS CW i to ga bitno razdvaja od današnjeg rada via MS koji ide preko 9000 LPM. JT65B danas je čak i degradiran - tiiii-luuu-liiii-luuuu je oko 30 lpm ali je bitna činjenica da ga uho ne može dekodirati ni pri tako malim brzinama.

Da rezimiram: pojavom WSJT programskog paketa svoju draž je izgubio jedino EME CW. MS CW su radile "mašine" 30-tak godina prije pojave istog! (u podrumu je još uvijek kazetaš koji sam kupio na pijaci i trčao kod Zlaje/9A2SB da mi ga prepravi... nek stoji, k´o zna, možda će jednog dana zatrebat). ???


9a6c:
PO meni, temeljno jepitanje - mora li radioamaterska vez abiti po svaku cijenu 100% uspješna i pouzdana, obzirom da se prijenose informacije tipa čujem te ovako ili onako?

Ako počnemo inzistirati na 100% Bullet proof vezama u ham radiju, možemo zatvoriti dućan, kupt  dobru digi-TV i gledat satelitske programe, to je 100% sigurno?

Ko može platit adrenalin, neizvjesnost, neprezanje?  PO toj logici možemo odmah obustaviti MS rad, jer nije osobito pouzdan i na radost sudionika prijeći na FM lokalne veze koje su 100% sigurne.

Jasno, ovo je samo druga krajnost, a istina s ekrije vjerojatno u sredini, odnosno u onom: sto ljudi - sto ćudi :D

CW forever!

GG

Z35Z:
Dimni signali su vid vizuelne komunikacije na velikim rastojanjima, koji je razvijan kako u Americi, od strane Indijanaca, tako i u Kini. Dimni signal se formira tako što se otvorena vatra za kratki vremenski interval prekrije ćebetom, što nakon brzog otkrivanja stvara oblačić dima. Uz malo treninga, može se steći umeće kontrlisanja veličine, oblika i vremenskih razmaka između oblačića, koji mogu biti posmatrani od strane svakoga ko je u stanju da ih vidi. „Stanice“ za slanje dimnih signala su često bile napravljene i tako locirane da postignu maksimalnu moguću vidljivost. Tornjevi kineskog zida su dobar primer signalnih stanica.

Ne postoje standardizovane oznake za dimne signale; značenje signala je često prvobitno ugovoreno između pošiljaoca i primaoca. Kako ovo znatno ograničava bogatstvo ovog vida komunikacije, dimni signali se prvenstveno koriste sa prenošenje jednostavnih poruka.
    Zainteresirane osobe da se jave za sked.
                                                 73 Dime Z35Z

s55m:
Kod HSCW veza, krajnji dekoder je bio čovjek i ne mašina (posle usporavanja snimka).
Kod WSJT krajnji dekoder je mašina.
9A4GL program sam i sam kupio. MSDSP sam koristio umijesto trake.
"Simple as that."
Nema nikakvog smisla biti pro ili contra. Ko voli, nek izvoli.

9A6R:
Čemu toliko priče kad WSJT nema nikakvih dodirnih točaka sa CW?


73,9A6R

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju