Autor Tema: Nova pravila?  (Posjeta: 4998 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1376
  • Profil
Nova pravila?
« : 26. Svibanj. 2007, 19:05:31 »
Izvinjavam se ako je cirkularna poruka s ovim sadržajem ipak iscurila iz mog outboxa, kasno sam se sjetio da imamo, maka i, UKV forum za tu namjenu.

Pa da ponovim gradivo, pitam managera i sve vas za mišljenje  o tome da se malo osvježe pravila UKV natjecanja uvođenjem novih kategorija barem na 2m i s malo više prostora za 6m natjecanja.

Neki naši susjedi su uveli, uvjetno rečeno, kategoriju male snage za određeni broj ljubitelja natjecanja koji nemaju pojačala pa time i priliku za značajan plasman u srazu s postajama koje potroše kilovata i kilovata zajedno natjecanje.

Ostavimo sad po strani to što će se uvijek naći netko preambiciozan iprehendikepiran kojem je eventualno priznanje važnije od načina stjecanja istog.

Hoćemo li granicu potegnuti na 25 ili 50 W, stvar je dogovora, ako se pokaže da uopće postoji ta potreba.

Činjenica je da se u SO i MO plasmanu uvijek vrti određeni broj, a i toga sve manje, istih postaja. Karte su u pravilu već unaprijed podijeljene i netko s 50 W i prosječnim antenama zaista se osjeća kao David protiv Golijata s manje uspješnim rezultatom od biblijskoga.

Unaprijed znam da će me manager i HRS uopće krivo gledati, jer to znači više posla, više plaketa, više diploma. manje love u blagajni koja se mogla i pametnije iskoristiti, više svega i svačega, ali šta mogu kad mi vrag ne da mira, a i krila su mi porasla otkad sam iz Splita  u prošlom contestu odradio 9A1W s 50 W i 5 el...

GG

Offline 9A4FW

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 189
  • Profil
  • Radio klub "Vinkovci" - 9A1CHI
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #1 : 26. Svibanj. 2007, 20:01:38 »
Pozdrav Gogo,

     zanimljiva tema za raspravu. O tome sam razmišljao krajem prošle godine i malo komparirao pravila kod S5 susjeda i nas. Oni imaju LP kategoriju, ali nemaju samo FM i YL kategoriju na 2m. Možemo napraviti istovjetna pravila, tj. dodati LP kategoriju, a brisati Samo FM i YL? Možemo jednostavno dodati još tu jednu kategoriju? S jedne strane je 5 kategorija na 2m ipak malo previše, a s druge je glupo nešto ukidati jer ukidanja također nisu popularna.
     Postoji još jedna bitna razlika između nas i S5 susjeda u organizatoru velikih natjecanja. Kod njih su to različiti klubovi, a kod nas je za sve HRS.
Drago mi je da je postavljeno ovakvo pitanje jer me jako zanimaju mišljenja ostalih natjecatelja...

73 de Željko, 9A4FW   

Offline 9a3tn

 • Newbie
 • *
 • Postova: 39
  • Profil
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #2 : 26. Svibanj. 2007, 21:04:46 »
Pozdrav ekipi!

Za inovacije koje će donijeti dašak svježine i popularnosti sam uvijek ZA.
Osim spomenutih mogu bit npr. obračun 1km=1bod puta broj rađenih polja, što bi doprinjelo popularizaciji onih krajeva koji su igrom prirode hendikepirani prema smjerovima velikih aktivnosti npr. OK DL i sl.
Prije dosta godina bio je jedan pokušaj "brzinskog" natjecanja (trajanje 60 minuta) a bodovalo se po principu da su veze na početku natjecanja vrijedile više od onih na kraju tid..

Po meni bez obzira na same propozicije, največa inovacija će biti kada konačno zvanično proradi "automat" za prijem dnevnika i kada rezultati budu gotovi 24 sata po završetku natjecanja.

Pozdrav iz Požege
Boris
9a3tn

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2589
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #3 : 26. Svibanj. 2007, 22:54:14 »
Pozdrav,

Nacelno se ne slazem sa bilo kakvim extra bodovanjima, umnoscima itd. Dakle bod po kilometru i gotovo, iz cistog razloga obracuna, te mogucnosti koristenja bilo kojeg softvera koji ima u sebi IARU1 vhf tip loga.
Samim time i upload u contest robot bi bio jednostavniji i obracun jednostavniji, bez nekih mnozitelja stanica organizatora, polja i sl.

Podrzavam kategoriju male snage recimo 50w nesto kao i u alpe adria, to je ok limit mislim za sve.

Za diplome cu ponoviti ono sto sam rekao i u Kraljevici jer smatram da je nepotrebno izdvajati tolike novce za pehare ( U Kraljevici podijeljeno 22.000 kuna pehara). Svakome je drago dobiti nagradu, mislim da je i papir-diploma dosta, a evo pehar mi i smeta i skuplja prasinu.
Dakle taj novac usmjeriti u nesto korisnije, predlozio sam, izradu hrvatskog softwera za vodjenje contest dnevnika i tim novcem platiti osobu, tj. program koji ce biti napisan i onda distribuiran svim clanovima HRS-a.

Unificiranjem bi i pocetnici imali dobar software za koji bi nasli podrsku i pomoć od ostalih i koristenje bi bilo jednostavno svima.

Eto toliko za pocetak,

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1376
  • Profil
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #4 : 27. Svibanj. 2007, 05:18:51 »
Kad me već vučete za jezik, ne bih ukinuo FM kategoriju, ali bih YL kategoriju, jer smatram da nas ne treba dijeliti po spolu, a i u trendu je. A sudionica 3-4 uvrh glave. Tehnika i vještina nisu spolno uvjetovane.

Za pehare bih razmislio i vjerojatno ih ostavio, a ne bih investirao u 9A software. Ima na raspolaganju dovoljno dobre pameti. Zbog tih se lonaca dobrim dijelom i natječemo pa neka skupljaju i prašinu. Ja i imam samo dva, smetaju mi, doma ih nitko ne voli, ali ih ne dam.

Slažem se da 50W razumna granica u koju upadaju manje više svi primopredajnici i transverteri, a i dio pojačala.

Ne moramo u svemu kopirati Slovence. Kod nas klubovi organiziraju pojedina natjecanja u okviru 9A activity maratona i to s izuzetkom Pokuplja (sorry ako sam nešto krivo povezao...) ide relativno OK.

Neka nam i HRS nešto radi, a ne samo vanjsku politiku. Zato gaimamo.

Jednako tako, ne bih uvodio bonus points ili mpl za lokatore itd. Mi koji smo daleko od centra aktivnosti morat ćemo se malo više potruditi oko uređaja i antena ili im se jednostavno približiti.

GG
Offline 9A2WA

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 523
 • Split,Hrvatska JN83FM
  • Profil
  • 9a2wa HAM
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #5 : 27. Svibanj. 2007, 07:43:24 »
E ,meni se baš čini da su neki došli s Marsa >:( >:( >:( >:(
Kad vam je dobro ,šta ne dođete u Split ,Makarsku ,Ploče itd. i onda se borite za prvo misto.
Svaki kontest mi se čini da sam mazohista ,šta se opće natječem ,poglavito na mikrovalovima.
Problem je izražen sada kad je jug Italije skoro QRT, a bilo ga je i prije.
Kad samo pogledam statistiku koju mi izbaci program onda konstatiram da mi je dovoljan prozor od 30 stupnjeva na
sjeverozapad i više nego dovoljan
;D ;D ;D
Ne znam samo zašto u boksu postoje kategorije, kad bi npr. Tyson moga sam iscipat 20 onih iz perolake ili papir kategorije,naravno istovremeno.
Postavlja se i načelno pitanje svrhe i regularnosti takvog načina rangiranja....
Ovo je prije svega moralno pitanje
>:( >:( >:(

Eto samo sam malo olakšao dušu , a polemizirat ne ŽELIMMMMM ,jer takve polemike ostavljam za forum HRS ,
kojeg sam prestao čitati puno prije nego su ga " HAKERI" srušili.....

Želim samo reći da ako treba upotrijebiti previše truda i "potruditi se oko uređaja" ,ovo naprosto prestaje biti hobi i zabava ,a počinje bit muka....

Puno pozdrava od Mike iz Splita JN83FM


Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1376
  • Profil
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #6 : 27. Svibanj. 2007, 09:17:33 »
Pa, u pravilu ljudi idu tamo gdje im je lakše, gdje im je bolje ili gdje im je zanimljivije. Po ovim ofrlje kriterijima samo neznalica, mazohist ili avanturist može doći u Split i očekivati da će se dogoditi čudo. Jednako kao i oni koju tu ne moraju dolaziti, tj koji se tu stalno nalaze i svaki dan upale uređaj, što je u redu. U Splitu prije svega vrijede olimpijska načela.

Nije mi jasno u čemu je problem ako se treba potruditi oko antena i uređaja, pa to je u biti i smisao ovog hobija? Možda je vrijeme da se shvati kako se stvari mijenjaju i da nije realno očekivati da će se s opremom iz 1981 uraditi jednako ili više danas.

Sve je stvar ambicija i mogućnosti.

Otvaranje novih kategorija u tom smislu bi predstavljalo samo jedan iskorak u cilju da se poveća aktivnost jednog dijela populacije koja iz raznoraznih razloga nije u prilici napredovati u pogledu snage.

Hrvatska je velika za nas koji radimo na višim frekvencijama i treba priznati da je južno od Rijeke aktivnost zaista mizerna.

O razlozima, jasno, mogli bo dovijeka, ali ostavimo to za neku drugu temu.

73 GG

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1376
  • Profil
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #7 : 27. Svibanj. 2007, 09:24:40 »
Za 9A4FW:

Željko, pretpostavljam da su razlozi koji su rukovodili S5 susjede u definiranju kategorija natjecanja rezultat slike stanja na terenu, tj opsegu. Možda ima veze sa standardom, možda i nema, ali vjerojatno FM rad kod njih nije baš IN, posebno što im konfiguracija terena ne omogućava simpleks veze uzduž i poprijeko, a možćda nisu ljubitejki repetitora.

Kod nas, posebno u sjevernom dijelu Hrvatske, druga je slika.

Mislim da treba svakako uvažiti činjenicu da se u toku natkecanja odrađivalo i preko 200 postaja FM vrstom rada i da to treba cijeniti. Blje da nam se amateri s ručnim stanicama jave u contestu i na FM-u, nego da šute ili žvaću u lokalu.

Ja sam inspiraciju za uvođenje novih kategorija dobio gledajuću YU plasmane i općeniti porast broja stanica iz tog smjera, navodno ih je u rujnu prošle godine bilo preko sto, a to je ipak puno više od niš brojeva.

Kao što u ekonomiji nema sreće ako nema jakog domaćeg tržišta, tako ni u contestu nema radosti bez velikog broja domaćih stanica. Jasno je da svi gledamo u smjeru OK i DL, ali što ako prilike zakažu, očekuješ velik broj veza i to izostane? A nema ni 9A?

Velik broj veza u logu djeluje poticajno, bez obzira na qrb, iako se na kraju samo kilometri broje. Ja osobno prije spavanja najradije provrtim dnevnike od OL2R...

GG

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2589
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #8 : 27. Svibanj. 2007, 09:35:44 »
Svaka lokacija je po necemu hendikepirana, i nema idealne lokacije.
Mike, i kod mene je tih 30 stupnjeva isti slucaj, zato sada i radim sa kracim antenama koje ne trebam okretati, jug radim ionako refleksijom od Ucke , Slavnika i jos nekog brda prema smjeru Kopra.
A misilm i da cu smjer Ucke morati zaboraviti otkad su prije neki dan upalili BZZZZZZN BZZZZZZN BZZZZZZN (Radar na Ucki), sva sreca da sam prodao uređaj koji ima 70cm i linear, a transverter za 1.3 sam odustao graditi, tanjuri neka stoje, biti ce za 10 ghz.
Slicnih problema imaju i drugi vec odranije (sa radarom) tako da se treba boriti sa onom sta imas i tamo gdje nema "Golijata" ili ugraditi antiradar  ;D onu Cobru sto se prodavala za automobile  ;D
 Pa nije sve tako crno, Mike evo kod vas Es kod nas nista, tako je bilo i prije neki dan, jedino sto mogu uraditi je sjesti u prometalo i doci juznije, isto kao i ti pa doci na Velebit gdje je jedina lokacija otkuda mozes nesto ozbiljnije raditi na GHZ, ostalo je Szifovski posao i veze tipa, alo jel se cujemo-ok-ide.

 ;)

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9a7pjt

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 664
 • Get out of the Radio Shack and Live Life
  • Profil
  • 9A7PJT
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #9 : 28. Svibanj. 2007, 10:51:13 »
 Ma triba uvest kategoriju 4 el.  ???  znaci najvise 4 el. a mogle bi proc
i verikalke,GP-e i slicna pomagala . . . . . sta mislite o tome ?
Mike ne zesti >:( se nego spremaj skalameriju za put na brdo !

                              73                              PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9a5adh

 • Gost
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #10 : 28. Svibanj. 2007, 13:21:17 »
Podrzavam kategoriju male snage recimo 50w nesto kao i u alpe adria, to je ok limit mislim za sve.
Za diplome cu ponoviti ono sto sam rekao i u Kraljevici jer smatram da je nepotrebno izdvajati tolike novce za pehare... QV

Pozdrav,

mislim da je kategorija do 50W malo prekratka za noviju generaciju VHF uređaja koji uglavnom imaju do 100W izlazne snage na 2m, a isto ili do upola manje na 70 cm. Takva kategorija u Activity-ju i postojeća u Alpe Adria ne drži vodu jer nitko 'ko ima 100W regulacijskih vatića neće spustiti snagu na pola samo da zadovolji pravila.
Oko pehara se ne bih složio. Mislite li da je poželjno "kažnjavati" mlade natjecatelje uskraćivanjem nagrada u obliku pehara (plaketa, medalja...). Ako neki od Vas imaju poveću ergelu nagrada, zašto mogućnost za skupljanje iste uskratiti svima nama koji je nemamo ???
Takva odluka samo će destimulirati povećanje aktivnosti u natjecanjima.

seventifri de devetapetadh


dajte nam igara i pehara

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1376
  • Profil
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #11 : 28. Svibanj. 2007, 13:33:39 »
Može i 100W, zaista, to je realna granica, a naredni koraci uglavnom se vrte od 400 W na gore.
Ako je raspoloživa snaga reda desetak W, nije ni financijski n itehnički problem doskočiti do 100W za potereb ove kategorije, a kome se žuri može odmah uskočiti u viši razred.

Dobar prijedlog.


CCCCCC

Offline 9A2HM

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Postova: 472
  • Profil
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #12 : 28. Svibanj. 2007, 15:33:07 »
Interesantna tema!
Osobno se ne slazem sa LP kategorijom jer iz dosadasnjih iskustava je vidljivo da se pravila donose da bi se krsila!!!!
Tako na primjer postoji i kategorija Single OP a zna se da pojedinci okuplaju nekoliko operatora za istu.
Na zalost tesko dokazivo, ali evidentno na vise nacina....
A i sta je to LP ???
Dal je to 100 W u 13 dB Yagi ili 1000 W u vertikalki ???
Kreso

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1376
  • Profil
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #13 : 28. Svibanj. 2007, 18:40:27 »
Pretpostavljam da će se raditi o 100W VF snage na antenskom priključku predajnika kako to definira i Pravilnik o amaterskim radio komuniakcijama ili kako već.

Budući da pravila amaterskih natjecanja ne predviđaju kaznene sankcije za prekršitelje, barem ne s novčanim posljedicama ili gubitkom slobode, jednio što nam preostaje u borbi protiv takvih likova je javni prijezir i omalovažavanje s kojim ih treba suočiti u svakoj prigodi.

Budući da se manje više svi natjecatelji tim bave da bi osim sebe zadivili i svoju okolinu, ako ostanu bez iste možda ima takav način rada postane kontraproduktivan...

GG 

9a5adh

 • Gost
Odg: Nova pravila?
« Odgovori #14 : 28. Svibanj. 2007, 19:43:11 »
A i sta je to LP ???
Dal je to 100 W u 13 dB Yagi ili 1000 W u vertikalki ???

Haj prijatel',

TNX FER INFOS ABT HAMFEST  ;D.

Kaj se dotikavle snage, ja sam za to da to bu 100W iz uređaja, a ne ERP-a, iako se to malo kosi s Pravilnikom o amaterskim radio-komunikacijama. Kaj bumo sad, moramo razvijati natjecateljski i konstruktorski duh, kaj ne. 'Ko ima bolju(e) antene i 100W, taj profitira. U tom je i caka.

seventifri de devetapetadh