Pozdrav,
kako to ide s vremenom tako je i meni istekla dozvola koju sam namjeravao obnoviti.
Novost je ta što je HAKOM omogućio slanje zahtjeva za obnovom, izdavanjem ili poništenjem dozvole kroz web sučelje putem usluge e-dozvole.
Namjera mi je podijeliti iskustva i "bugove" na koje sam naišao kako se i vi ne bi spotakli na isto.
Pa krenimo redom:
stranica hakom.hr pa na e-agencija pa na e-dozvole i onda e-amaterska.
Naravno, potrebna je registracija kako bi mogli koristiti navedenu uslugu i tu nailazim na prvu prepreku, ispunim sve podatke, pošaljem, međutim povratni e-mail za aktivaciju korisničkog računa ne dobivam.
Pokušavam sa drugim korisničkim imenom i lozinkom, ista stvar.
Pokušavam promijeniti lozinku, sustav šalje povratni mail ali i dalje se ne mogu logirati u korisnički račun.
Nazovem Hakom i uz pomoć stvarno uslužne djelatnice dobijem informaciju da stvarno njihov sustav nije poslao povratni e-mail notifikacije za aktivaciju računa.
Po imenu i prezimenu vidjela je da sam u dva navrata zatražio navedeno ali sustav jednostavno nije odradio svoje. Pretpostavka djelatnice je da sustav nije poslao e-mail jer je moja adresa malo čudna, što god to značilo i sustav je to prepoznao kao pokušaj registracije robota ili slično.
Čim je djelatnica u sustavu ručno aktivirala račun sve je krenulo kako treba.
Uz popunjavanje osnovnih podataka otvara se jednostavni odabir gdje odabiremo produženje, izdavanje ili poništenje dozvole.
Ako produženje tražimo 3 mjeseca unaprijed ili nakon isteka, onda je posao gotov u par klikova. Svi postojeći podaci se preslikaju u novi zahtjev i to je to uz napomenu da postojeće podatke nije moguće mijenjati.
Dakle ako imate novu postaju onda ide zahtjev za izdavanje nove dozvole.
Za to je potrebno skenirati staru dozvolu ili prijedlog pozivne oznake i diplomu o položenom razredu. Ako ste zagubili diplomu, u isto polje se može ponoviti sken stare dozvole ili prijedloga oznake.
Na slijedeću prepreku koju sam naišao je i upisivanje podataka za frekvenciju rada postaje. Moguće je upisati samo jednu brojku, dakle problem je ako imate KV postaju od 1.8 do 30 MHz, ja sam upisao samo 14MHz, isto tako za ručnu postaju ako imate 144 i 432 Mhz, ne možete upisati oba banda nego samo jedan.
To bi trebalo dojaviti Hakomu, da dorade u web sučelju.
Za one koji su se mučili sa izračunom ERP-a sada to aplikacija sama odrasi uz unesene podatke o snazi i dobitku antene.
Podatke o lokaciji ije nužno unositi, samo polja označena kao obvezna.
Nakon svega i završnog klika na slanje zahtjeva isti se sipiše i na ekranu a na e-mail stigne potvrda o poslanom zahtjevu sa klasifikacijskom oznakom.
Izdavanje dozvole je besplatno, trajanje 10 godina.
Eto, ako je još netko naišao na slične prepreke neka dojavi da drugima bude jednostavnije..
QV