Autor Tema: Odg: Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM  (Posjeta: 171 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a7kxp

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 92
  • Profil
Odg: Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM
« : 11. Travanj. 2021, 19:42:59 »
Pozdrav,

Ja ću samo koregirati info o dostupnosti C4fma----Dostupan je u Splitu-9a0dsp,Rijeci 9a0dri,u Rovinju 9a0uvr,Zagrebu 9a0djp,9a0ddsu i Dalju 9a0ddl.Bio je i u Zadru,ali vjerovatno je ispao iz HR 9A C4FM sobe.-(update 12,04.Opet je on line)
S obzirom da sam ja C4FMAš ali imam Dmr vokac Anytone 878, mogu samo reči da je superiornost DMRa relativan pojam.Svatko bi sam trebao to komparirati i donesti odluku.
Istraživanja su dokazala da je c4fm definitivno kvalitetniji,ali jeftini Kineski uređaji DMR-a uzrokuju daleko brži napredak DMRa.Skraćeno,da ne idem u veliku expertizu C4fm je kristalnijeg zvuka,sa mogućnosti odabira raznih soba-statičkih,dinamičkih,i radioamaterskog je razvoja.DMR je malo osakaćen u kvaliteti zvuka ali ima mogućnost dva slota i razvijen je za profesionalne službe.

Izabrali smo DMR kao prioritet,ali je opčenito mišljenje da Hrvatska kao turistička zemlja treba imati i c4fm na 30 posto mreže.Ljudi imaju Yaesu mobilnih i fiksnih stanica a njima nije problem 50-100km dobaciti do repetitora.
 9a6ndz-da li možeš u codeplug od Anytona 878 uprogramirati i analogni APRS? Ukoliko ga korisnik želi koristiti lako ga uključi.


73

Hristo 9a7kxp
 


« Zadnja izmjena: 12. Travanj. 2021, 11:54:11 9a7kxp »

Offline 9a7bcp

 • Newbie
 • *
 • Postova: 17
  • Profil
Odg: Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM
« Odgovori #1 : 13. Travanj. 2021, 12:32:05 »

Bilo bi stvarno odlično kad bi svi repetitori bili multimode . A jednog dana kad bude postojao server bit će moguće da budu svi zajedno . Postoji oficial CRO C4FM soba , koja služi samo za poziv, nakon čega se prelazi u ragchew sobu za ćakulu . To je recimo "feature" kojeg DMR trenutno nema . Trenutno su korisnici Fusion sistema vro korektni , pozove se na pozivnom kanalu i prelazi se u "talk" sobu , ovakvo praksom se ne ometa korisnike DMR koji su na istom repetitoru. Serverom bi vlasnici Fusion uređaja mogli razgovarati na 219 bez da imaju posebno i DMR uređaj kao npr u Sloveniji itd....... Rijetki D-star operatori bi isto tako mogli pristupiti zajedničkoj mreži .

Citat:
Pitanje je da li i drugi sysopi to žele jer su skoro svi repetitori u privatnom vlasništvu.

Siguran sam da tu ne bi trebalo biti problema , a u svjetlu više postojećih privatnih repetitora koji su C4FM provinijencije , ali su ipak multimode . Zbilja bi bilo bedasto da se stvara atomizacija , pa npr da stavim svoj repetitor i da ga stavim samo u Fusion modu . To bar sa moje strane ne dolazi u obzir .

Offline 9a5ay

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 197
 • Member of contest team 9a1pkc
  • Profil
Odg: Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM
« Odgovori #2 : 27. Travanj. 2021, 00:23:03 »
Gdje je nestao radioamater? Pitanje je retoričko i ne očekujem odgovor. Kako mi se čini ovi DMR-ovi nemogu ostvariti vezu niti na socijalnoj distanciod 2m bez interneta i softwarea. Samo bih želio pitati DMR-aše kako ostvariti interkonti vezu bez interneta ili bilo koju drugu, no hard feelings, kada bi mislili samo 10s o tome zaključili bi da je ovaj DMR business i lova ne umanjujući vrijednost i komfor koju nam pruža ali da nema veze sa radioamaterizmom. Doduše nekakvi valovi putuju do bazne stanice pa onda dalje internetom..., ali ivalovi mobitela putuju do bazne stanice....

Pozz, D