Autor Tema: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)  (Posjeta: 1619 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 34
  • Profil
Pozdrav svima. Neki možda već i znaju, bio sam u gužvi ovih dana pa nisan stigao objaviti na forum osim kratko u temu o karti repetitora.
Vrijeme radnje 08.09.2017. u večernjim satima.
Evo c/p mog kratkog osvrta na klupskoj FB stranici:
"Jučer poslijepodne(ili bolje rečeno sinoć) smo ja, Ante 9A8RA i Siniša(stručnjak za Motorole) krenili na Labišnicu. Razlog su konstantne smetnje od talijanskog D-star repetitora čija je izlazna frekvencija na ulaznoj frekvenciji Labišnice, 431.500. Repetitor koji je smetao ima oznaku IR8UY.
Nakon dužeg vremena smo se uspili skupit, i najvažnije sredit dozvolu za pristup objektu. Ne bi bilo zanimljivo da nije bilo grešaka, pa je dozvola došla uz dosta komplikacija i zivkanja. S obzirom da obveze itd. došli smo gore oko 17:XX.
Repetitor je zeznut, kombinacija dvije GM900 uz neki minimalni sklop koji ih povezuje. Dogodilo se da smo slučajno pomakli jedan mali prekidač dok smo tražili način kako ih programirati. I to nam je oduzelo jedno 3 sata dok repetitor opet nije proradio. Dodatni problem je nedostatak bilo kakvih indikacija na repetitoru(osim signala na izlazu).
Nakon šta je proradilo, postavke su provjerene i preprogramirane, na fekvenciju 439.400 offset -7.6MHz i PL ili CTCSS 173.8Hz. Nakon toga je uštiman duplexer i ulazni filter, to je također potrajalo. Uspjeli smo dobiti nekih 14W na izlazu iz duplexera, i -116dbm osjetljivosti. To je zadovoljavajuće, a na uho sa lošijih lokacija repetitor radi isto ili zanemarivo bolje. Znači, posal uspješno odrađen. Osim šta smo proveli gori 7 sati i došlo doma iza ponoć. Ali bitno je da je rješeno, i da su svi zadovoljni. Također smo skinili opremu koja je nepotrebna na lokaciji i nema dozvolu, smjestili repetitor i ispravljač na policu, tako da izgleda dosta urednije. Mislim da smo rješili problem talijana, bar smo se makli od tog D-stara kojem smo pisali mailove i nije imao sluha za naše probleme. Sad i ako budu na frekvenciji, bar ih nećemo čut zbog subtona. A frekvencijom smo se "digli" iznad njihovih izlaza repetitora.
Velika zahvala gospodinu Siniši, koji nije radioamater, ali je išao s nama sa svom opremom nakon cilog dana na poslu, i još nakraju detaljno štima duplexer da proba izvuć koji dbm osjetljivosti.
Eto ga, znači 439.400, -7.6Mhz, 173.8Hz bez odaziva(zadrške)"

Na ovo imam komentar, tj. pitanje.
Primjetio sam da su skoro svi UHF repetitori kod nas(osim 2 mislim) u praktički pola dostupnog dijela banda. I vidim zašto, svi izbjegavaju dio na kojem su izlazi talijanskih repetitora(na našim ulaznim frekvencijama)
Bez obzira što smo izbjegli ulaze, čujem neke aktivnosti u pozadini dok repetitor ostane u TX pola sekunde nakon puštanja PTT. Ima li netko detaljna saznanja o talijanskim kanalima, tj. postoji li ijedan repetitorski kanal da oni ne smetaju? Jer na ovome 431.800 bi trebao biti njihov ulaz repetitora. Pregledano po njihovim tablicama. Možda je, ali s obzirom da im je na UHF sve "naopako" zanima me iskustvo drugih koji imaju saznanja i iskustva sa smetnjama na drugim repetitorima na sličnim kotama. Ili nema druge nego birati neki kanal s rasterom 12.5. Iako slušanjem je utvrđena velika količina "smeća" uključujući Dstar i slično na našim ulazima i izlazima, nekakve telemetrije, jače i slabije i slično. I to na nekih 200m ASL na Čiovu.  Reklo bi se ne zna se tko pije a tko plaća :D
Ako nekoga zanimaju slike, najbolje pogledajte na https://www.facebook.com/groups/118844994856193/
Pozdrav svima
9A3DZK

Offline 9A5ALC

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 62
  • Profil
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #1 : 18. Rujan. 2017, 08:18:29 »
Pozdrav Žejko,

dali bi mogao staviti slike na public, ili na neki drugi share servis, jer ima nas koji nemamo Face (niti želimo).

LP
Bojan

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 34
  • Profil
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #2 : 19. Listopad. 2017, 20:11:19 »
Pozdrav Žejko,

dali bi mogao staviti slike na public, ili na neki drugi share servis, jer ima nas koji nemamo Face (niti želimo).

LP
Bojan
Oprosti na sporom odgovoru, previše obveza nisam nikako ni bio na forumu. Evo slike https://drive.google.com/drive/folders/0B2FK3Dq410FZX1dNdjFiVEZscEk?usp=sharing
Inače, sad imamo drugi problem. OIV je popravljao krov radi propuštanja vode, pa su antenu morali prebaciti na mali stup(što nije loše) ali sad je putanja kabela druga, i trebamo nabaviti 41m kabela, i to LMR400(prije je bio RG213 dosta kraći). Čekamo odgovor HRS-a za kabel. Trenutno RU ne radi(protekla 3 dana).
Pozdrav

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 34
  • Profil
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #3 : 03. Lipanj. 2018, 22:39:54 »
EVO NAS OPET!!
Pozdrav kolege. Nakon zadnje promjene frekvencije, radi upada talijanskog D-star repetitora(njegov izlaz na naš ulaz) OIV je radi problema sa prodorom vode, radio rekonstrukciju krova. Bilo je najavljeno, i morali su poskidati sve sa krova, uključujući našu antenu od RU.
Nakon rekonstrukcije krov je ostao prazan, i svi nosači, antene, platforme koji su nekorišteni su skinuti. Znači krov je sad praktički prazan, i uz krov je ostao samo jedan stupić sa GPS antenama, pa su na vrh istoga prebacili našui antenu od RU, i to su postavili antenu na njihov novi nosač :) .
Problem je nastao s rutom kabela, prije je lokacija antene bila iznad prostorije, a sada je premještena na drugu stranu zgrade(sjever više manje). Kabel je prije išao kroz dimnjak, što više nije moguće. Nova trasa je trebala biti duga 35-40m koliko smo dobili informaciju.
Nismo imali toliko kabela, u međuvremenu sam ja odlučio svoj kabel namjenjen za kuću montirati na Labišnicu, ali je sve bilo na granici jer je bio na granici potrebne duljine.
Također je problem organizirati se, iako je ekipa iz OIV vrlo susretljiva što se tiče kašnjenja najave i slično, i također telefonske pomoći za bilo koja pitanja...
Odužilo se, i evo uspjeli smo se organizirati Ante 9A8RA i ja, pa smo u subotu 02.06. najavili dolazak, i uz susretljivost ekipe iz OIV došli do ključa iako su blagdani. Također smo bili nesigurni u duljinu kabela, novu trasu, itd...
Repetitor je također imao neke smetnje, ovaj put ulaza u repetitor, tj. Talijana koji su očito na velikoj visini pa su ispod CTCSS gušili naše iz 9A.
Kad smo došli gore, ja oko 11, Ante malo kasnije jer je obišao sva sela i nigdje dućana za kupiti bocu vode bar HI...
Potražili smo predviđenu trasu, uz telefonsku pomoć osoblja iz OIV, je popratili. Izmjerili da nam treba previše kabela(imali smo na granici, ali radi gubitaka nepoželjno) i također u kanalima su već UTP i još neki kabeli, koji su potencijalni izvor smetnji i nama i njima, a također je problem provlačenja, vertikala, kanalice, kanal pokriven pločama, pa zid itd.
Nakon dosta vremena, nekih 2 sata i više razbijanja glave, hodanja po objektui tamo vamo, dizanja dijela ploča za kanal, penjanja po krovu itd...odlučili smo se na drugu soluciju.
Repetitor smo postavili u pogon, znači u blizinu DVB-T odašiljača, na vanjski zid točno ispod jedinog proboja koji postoji. Antena tj. jedini preostali stup je točno iznad toga proboja, tako da smo postavili nešto manje od 10m kabela do antene. Kabel je tipa LMR-400, samo druge firme i nešto sitno lošiji(zanemarivo).
Znači skratili smo duljinu kabela u odnosu na prije(bilo je nekih 12m RG213, sad je recimo 8m "LMR400"). Antena je nekih 2-3m više nego prije. Jedina negativna stvar je blizina glavnog stupa, pa nema vidljivost prema sjeveru, tj. Kninu otprilike.
Za premještaj smo obavijestili OIV usmeno(subota, produženi vikend) i šaljemo im slike, i nadamo se da će potvrditi da repetitor može ostati tu, jer je ovo praktički najbolja (moguća) lokacija s obzirom na stup i duljinu kabela.
RU je trenutno na podu, ako sve bude ok ideja je vertikalno postavljanje na zid kao što inače ide(Motorola repetitor) ili polica ovisno o OIV. Pretpostavljam da će sve biti ok, jer kad se vertikalno stavi, praktički zanemarivo zauzima prostor.
Dalje, repetitor je reprogramiran na 439.3875 -7.6, CTCSS 173.8. Razlog je spomenuto upadanje talijana, a "međukanal" je izabran radi manjeg broja talijanskih repetitora prema njihovoj listi. Nismo se makli daleko radi duplexera, i jer nemamo potrebnu opremu za štimanje(zadnji put nam je uskočio gosp. Siniša, koji je praktički idelano uštelao duplexer i izlazni filter na -116dbm osjetljivosti, i 14W izlaza iza duplexera, i njemu ide ogromna zasluga).
SWR je praktički 1:1, snaga je 14W, osjetljivost nismo imali čime mjerit ali vjerujem da je ista radi malog pomaka(12.5khz).
Testirano, 9A3CHV iz Knina je bio mjerodavan, njemu sa balkona iz ruke prolazi, možda zanemarivo lošije nego prije, što može biti radi blizine stupa, ali i propagacija.
Iz moje kuće iz ruke prolazi bolje(južna strana Čiova,znači iza 2 brda). Anti 8RA u Kijevo ide nešto bolje nego prije također, i u prijemu je jači, vjerojatno radi kraćeg i boljeg kabela(prije je bilo RG213)
Oprostite na dugom čekanju, ali s obzirom da smo se potrudili koliko možemo, tj. čim smo smislili, i odlučili da ide moj kabel(u početku smo se nadali da će HRs poslati kabel), probali naći termin da obojici paše(posao i svašta nešto, i njemu i meni). Oprostite na dugom čekanju, ali ljutit se mogu samo oni koji su doprinijeli na neki način akciji. A to su: 9A2WA(Mike) koji je donirao spinner 7/16 konektor i cijela ekipa iz OIV(nekoliko ljudi koji su telefonski pomogli i prije, i u subotu objašnjavanjem o trasi itd.) i također kolegama koji su prvi testirali 9A3CHV(Knin) i 9A7PJT(Split)
Hvala mome Yaesu FT1XDE koji me ovako izlizan dobro služi,i "prati nas" preko APRS i prima poruke od APRS kolega, koji je bio kolateralna žrtva nakon pada. Srećom samo baterija, i to je popravljeno danas. Slike na https://drive.google.com/drive/folders/1A0wyWsoYTD_OfXtHsrufuXB7VU4nSBvJ?usp=sharing

Eto, nadam se pozitivnoj potvrdi od OIV, što više sati i ljudi na QAP, a što manje neželjenih dugotrajnih upada kakvi su bili dosada na RU751(ako sam dobro prokužio oznake) ili kako je zovemo, Labišnica, ili jednostavno RU(kad je jedini :D
Pozdrav od 9A8RA i 9A3DZK
« Zadnja izmjena: 03. Lipanj. 2018, 23:49:23 9A3DZK »

Offline 9A6NVI

 • Newbie
 • *
 • Postova: 23
  • Profil
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #4 : 04. Lipanj. 2018, 15:05:12 »
Sve pohvale za ekipu i vrlo detaljni izvještaj i slike.
U prilogu se nalazi izračun karte pokrivanja za taj repetitor pa se nadam da će i to pomoći.
Dokumente u zipu otvorite pomoću Google earth-a.

73
Igor, 9A6NVI

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 34
  • Profil
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #5 : 31. Srpanj. 2020, 23:04:28 »
Servis, usla voda izgorio dugotrajno pouzdan ispravljac, kapalo iz proboja preko kanalice...
Repetitor je ok, u zatvorenom kucistu, moze on i vani ako stoji uspravno..
Sve radi kao i prije Trenutno moj hoxin switcher, sve radi. Iduci korak napravit nosac kako triba, pa sve ide na zid.
439.3875 -7.6 Mhz 173.8Hz(stavit samo u tx iako mislim staviti i u tx repetitora jer ljude cesto to zbunjuje pogotovo na baofengu Hi)
Sira splitska okolica iz ruke 5W, max. do Knina, Gracaca, Zadra, okolica Sinja, cak Ploce na visini i tako. Ovo nabrojano je rubna pokrivenost za koju triba nac mikrolokaciju al uglavnom cete ga cut na tim lokacijama.
14W izlaz, -116dBm osjetljivosti je bilo prije 3 godine kad smo sve ustelali, tribalo bi bit tu negdi.
Napravljeni nosac nije se dobro pokazao pa idemo opet kad stignemo, druga sansa... ako netko ima original nosac vicite ako ne imamo plan B
Ante Jurić-Grgić 9A8RA, Dino Čaljkušić 9A3DDC i ja Željko Agnić 9A3DZK
pozz svima

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 34
  • Profil
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #6 : 24. Siječanj. 2021, 23:45:39 »
Pozdrav svima!
U subotu smo otisli montirati repetitor na nosac, zamijeniti ispravljac te nesto isprogramirati.Bio je moj switcher privremeno nakon kvara Moscota nakon prodora vode... a moj ima "bug" kad nestane struje nakratko,ako se struja vrati prije nego se isprazne kondezatori, zablokira i ne daje izlaz, pa tek kod iduceg duzeg prekida proradi. Bila su 2-3 ovakva prekida trajanja 10-20 dana.
Ugl. Sto se tice rada repetitora, skoro sve je isto. Jedina izmjena je sto smo dodali CTCSS i na TX repetitora, iz razloga sto ne smeta, niti ima ikakve razlike ako korisnici uprogramiraju ctcss samo u svoj tx, ali tu i tamo se nadje netko da uprogramira podton i u tx i rx, pa ne cuje nikoga, ovime smo izbjegli mogucnost greske(to mi je prvotno i bio plan bas radi ovoga, i ako nekome upada neka lokalna smetnja moze zakljucat prijem pl tonom).
Ipak postoji jos jedna mala razlika, tj. Posljedica podtona... dobili smo kratki odaziv tj. Preciznije delay, dosad ga nije bilo, tj. Mogao se uhvatiti samo s nekim brzim uredjajima i to ako znas heh. Sad imamo kratki delay, pa ekipa koja odma na prvu odustane jer misli da rep. Ne radi, sada ce mozda smoci hrabrosti pozvati nekoga heh.
Hvala UKV manageru na doniranom ispravljacu.
Sudjelovali su 9A8RA Ante, 9A3FSP Spiro, 9A3DDC i ja
Evo i slika koliko stane heh
Eto, ekipa, do nekih iducih radova hehe
« Zadnja izmjena: 24. Siječanj. 2021, 23:54:38 9A3DZK »