Vikend 3
Jučer odradio prve veze.
Pred vikend je stigao up konverter BU500 by Darko. Radi sve po špagi.. Malo sam se morao poigrati sa uništenjem snage baznog uređaja ( cca 10 tak mW je ulaz u upconverter!) . Uređaj je programiran originalno tako da je IF 432.000 i nisam se još igrao programiranjem istog ( misli se na programiranje frekvencije LO) . Darko ispita svaki uređaj i ¸uz sklop je tablica ulazne snage, izlazne snage i pripadajući napon monitor izlaza. Ja sam "nagario" do nekih 250 mW. Prolaz je sada sasvim solidan. U prosjeku sam 10 do 20 dB slabiji od prosječnih stanica ali prolazi i SSB. Uglavnom su raporti 53 do 55.
Za ugodan rad treba još 10 -tak dB . Na kablu i feedu se može dobiti još oko 3 dB . Za ostatak treba povećati snagu ili antenu. U prosjeku ljudi koriste oko 1m dish dok je kod mene 70 cm. Radio sam nekoliko stanica sa izvrsnim signalima i sa samo 300 do 500 mW ali sa antenama od oko 1, 2 do 1, 8 m. Ali ide i ovako. Radio HS, VU od egzotike i dosta evropskih stanica. Dan završio dužim chatom sa Bojanom S52ME iz Maribora.
Pozdrav svim mikrovalcima. 1Z