Vikend 2.
Uplink
Na red je došao feed za up link. Odlučio sam se za double band feed ali na način da originalni LNB ne moram rastavljati i piliti ( kao kod rješenja sa patch antenom i u sredini valovod za LNB).
I tako je došla ideja o dvostrukom feedu tj sa dvije heliks antene stekirane horizontalno , lijevo i desno od LNB-a. Ideja nije moja, mislim da sam ovakvo rješenje vidio kod Darka još prije dosta vremena. No izvedba je prilagođena offset paraboli f/d cca 0.6. Mehanički i električki je sve ispalo prilično spretno. Pošto je promjer LNB-a 40 mm na taj razmak nastavljaju se lijevo i desno reflektori heliks antena od 80x80 mm. Razmak stekiranih antena tako ispada 0,95 lambda. Točka napajanja (SMA konektor) je točno lambda od točke polaska zavojnice. Prilagođenje antene se sastoji od sekcije prve četvrtine kruga heliksa ( l/4 ) impedancije 125 oma što transformira prirodnu impedanciju heliksa od 154 oma na 100 oma. Sekcije iza reflektora ( sve ista jedna bakarna žica promjera 1,8 mm od koje je napravljen heliks i sekcija napajanja) je impedancije 100 oma ali i višekratnik l/2 pa nema transformacije impedancije. Kada se dvije takve antene spoje to je 50 oma.
Antene su 3 zavoja (po preporuci da je odnos broja zvoja heliksa feeda prema formuli f/d*10 ) Znači 6 zavoja za ovaj tip parabile ili 3+3. Polarizacija je LHCP jer se nakon refleksije od parabole mijenja u RHCP koja nam treba. Ravnina centra antene bi trebao biti oko 3 cm od reflektora prema paraboli što se poklapa sa faznim centrom LNB-a. Ako se 2,4 G feed postavi na stražnju stranu plastičnog nosača ( vidi slike) to je upravo tu negdje . SWR nije idealan, vjerojatno bi se mogao izvući još koji dB prilagođenja. Umjesto podešavanja stavio sam feed na svoje mjesto u ponovio test sa 10 mW. Ovaj put signal je izronio iznad šuma! Vidljiv je i kada se smanji za 4-5 dB pa procjenjujem da sam toliko iznad šuma sa ovim QRPP setup-om. Evo još jedne potvrde o osjetljivosti transpondera na QO-100. Trenutni TX setup:izvor signala SA Siglent 2400.055 0dBm, LNA na makismumu ( 10dBm) LMR400 ( 8dBm), duo jogurt ( zavojnice pokrivne jogurt čašicom HI) LNB friendly feed i 70 cm offset (cca 22dB) što daje 30dBm ili 1W ERP!) Slike i skice u prilogu. Izvedba feeda nije kritična te i uz manju točnost izvedbe sve štima. Feed se sastoji od samo 5-6 dijelova i vjerojatno paše na večinu TV sat feed nosača bez prepravke : AL nosač, dvije zavojnice, sma konektor i dva komada pertinaksa sa via-om za fiskiranje zavojnice. I da .. jogurt čašice. Izračun heliksa stavim naknadno no u kratko 420 mm žice na promjeru 42 mm. 73s de Luci 9A1Z