Autor Tema: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku  (Posjeta: 3823 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A2B

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 305
  • Profil
Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« : 18. Listopad. 2017, 19:44:20 »
Tipfeler u dodatku 1, tablica 1: Band je 5MHz, ne 5kHz Članak 4, stavak 3, točke 3 i 5 definiraju HRS kao nužno tijelo za izdavanje suglasnosti za postavljanje repetitora ili digipitera, čime se HRS stavlja u monopolističku poziciju koja može (i hoće) gušiti razvoj radioamaterskih komunikacija u RH i dodatno umanjiti slobodu pojedinca da se bavi svojim hobijem.

Za postavljanje bilo kakvog repetitora/digipitera, potrebna je dozvola Hakoma, a ako se pojave smetnje bilo koje vrste, za to trebaju biti zadužena inspekcijska tijela. Radioamateri nisu needucirani pojedinci koji će na "divlje" postavljati opremu i stvarati smetnje, već su educirani vlasnici dozvola, koji se ponašaju u skladu s pravilima struke.

Ovim monopoliziranjem HRS-a otvara se mogućnost povećanja financijskih troškova, što smo do sada imali prilike više puta doživjeti nerazumnim povećanjima kojekakvih nameta za izdavanje pozivnih znakova i sl.

Osim toga, u svijetu je sve češća pojava izbjegavanja članstva u bilo kakvim hobističkim udruženjima i savezima, što apsolutno treba uzeti u obzir, jer je to i kod nas u uzlaznoj putanji.


Dodatak 1, poglavlje 1, tablica 1

Potpuno je nepotrebna diskriminacija radioamatera "P" razreda ograničavanjem dostupnih frekvencijskih opsega. U dolazećim periodima smanjene sunčeve aktivnosti i izuzetno loših propagacija ovakva ograničenja nemaju smisla. Postojeća ograničenja stvaraju dodatnu destimulaciju kod početnika (koje je i tako tesko animirati i zadržati), ograničavaju ih u otkrivanju svih aspekata ovog hobija i uklanjaju im mogućnost dodatnog učenja i razvoja.
Primjer razbijanja 14MHz frekventnog opsega na "dozvoljeni i zabranjeni" dio dodatno će otežati rad (npr. u takmičenjima i aktivacijama), smanjiti konkurentnost i mogućnost uspjeha  u takmičenjima, otvoriti mogućnost za pogreške/kršenja propisa i stvoriti nepotrebne frustracije u radu (čujem kolegu radioamatera, ali mu se ne smijem javiti).
Mlade posebno zanimaju digitalne vrste rada, što je npr. primarna namjena 10MHz banda, kojem oni nemaju pristup, kao niti SSTV dijelu 14MHz banda (14.230-14.240MHz)
Pravo na korištenje svih frekvencija dobit će tek polaganjem "A" razreda, što je za najmlađe radioamatere često nemoguća misija zbog premalog znanja iz domene elektrotehnike i elektronike. Dok sakupe dovoljno znanja, oni često izgube interes i napuste radioamaterski hobi.

Potrebno je operatorima "P" razreda omogućiti rad na SVIM OPSEZIMA (uključujući i WARC) u cjelokupnom rasponu frekvencije svakog opsega, ali uz OBAVEZNO ograničenje snage na 100W/15W/10W, ovisno o opsegu.
Tko želi proširiti svoje mogućnosti korištenjem velike snage, taj će morati steći dodatna znanja i položiti "A" razred. To je pozitivna motivacija, ograničenja i diskriminacije to nisu!
« Zadnja izmjena: 19. Listopad. 2017, 22:23:46 9A2B »
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9A2B

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 305
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #1 : 29. Listopad. 2017, 08:47:29 »
Pretpostavljao sam da je tada tako bilo, no da ce biti i danas, to mi nikako nije jasno.
No, ne treba se puno zamarati time, malo po malo smo liberalizirali scenu, HRS vise nije nikakav obavezni faktor u radioamaterskom zivotu. Izborili smo se za izdavanje dozvola bez HRSa, izborit cemo se i za slobodu u postavljanju opreme. A ako bude srece, mozda Hakom napokon shvati manipulaciju i preuzme kontrolu nad pozivnim znakovima. Tad ostaje samo problem QSL biroa, no to uspjesno rjesavaju QSL menazderi :)
Osobno nemam nista protiv Saveza, no kad se na mala vrata ponovo krene uvaljivati monopol i kad se bahatost jos poveca, onda je normalno da ce uslijediti reakcija.
Jer, kad netko odustane npr. od PRa/APRSa i 15 godina ne radi nista po tom pitanju (jer ga to ne zanima) suludo je da se taj isti postavi kao apsolutist kojem ce zakon omoguciti da ponovo odlucuje i ponovo drugima brani njihov rad. A sve sto je do sada odlucio i radio je bio cisti fijasko, tvoj primjer nam to najbolje pokazuje.
Jos bolji primjer je nestanak radioamatera iz registra, no zato je bilo CB radioamatera.
No daleko najbolji primjer je postavljanje D-STAR repetitora sa 10 godina zakasnjenja.  ;D
Zgodno je kako se brinu za mlade. Daju im 2 komadica 20m banda. Ma sjajno. Evo, vec cekaju u redu pred Dalmatinskom, ne mogu ih sve popisati koliko ih ima.

Ovo je hobi i zabava, nitko ne moze nama odredjivati kako cemo se baviti nasim hobijem. Nasu slobodu definira Ustav, ne nekakva kvazistrucna sluzba nekakvog tamo saveza...

I jos jednom: nemam nista protiv saveza, ali zato imam protiv ovakvog saveza!
« Zadnja izmjena: 29. Listopad. 2017, 10:16:15 9A2B »
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

9A3IV

 • Gost
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #2 : 29. Listopad. 2017, 13:38:42 »
QSL menađeri uspješno rješavaju problem. Naravno ako imaš puno love. Iz svih zemalja koje su ostale bez QSL biro ne stižu karte ako ne uplatiš dolar, dva, ti. I onda je pitanje da li će stići. Za članarinu u savezu dobiješ ako iskoristiš i tisuću puta veću vrijednost nazad. 

Digitalizacija radioamaterizma? Čista glupost. Kao da će zbog digitalnog repetitora neki klinac ući u radioamaterizam. Zašto bi kad ima fejs, whatsapp, kik, što ti ja znam. To su bajke.

Ljudi koji stalno rogobore protiv saveza su najveće štetočine za radioamaterizam. Ništa ne rade, svaku akciju i ideju podrivaju. Ima vas toliko da ste mogli preuzeti savez i pet puta napuniti sve odbore i radna tijela. Ali što radite? Ništa, samo pokušavate i ovo malo amatera u 9A posvaditi i podijeliti.

Savez nije dobar ali ovakvo pljuvanje je već prešlo svaku mjeru. Na hamradio.hr su vas izbacili pa pokušavate to prebaciti ovdje. Nemojte molim vas.

Imate javnu raspravu o pravilniku pa se tamo javite. Imate godišnju skupštinu saveza pa se tamo javite. Imate izborne skupštine pa se tamo javite. Koliko vas se čuje? Koliko vas se sprema za skupštinu, razgovara sa drugim članovima i klubovima da se zajednički nastupi? Nitko. Ali pljuvati se zna.

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2615
 • QRZ?
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #3 : 29. Listopad. 2017, 14:44:35 »
Pljuc......
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3IV

 • Gost
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #4 : 29. Listopad. 2017, 14:50:16 »
Spomenuta je sloboda postavljanja? Što to znači? Da li to znači da svatko radi što hoće i ne obazire se na druge? Mislim da se svi slažemo da to nije to. Znači, treba nam pravilnik, propisi i netko tko će to sve koordinirati. Da se zna što se smije a što nesmije. Tako se radi u uljuđenom svijetu. I zna se tko sve koordinira i kod koga se treba obratiti. Ja mislim da bolje od udruge radioamatera nema za to. Naravno, oni koji nisu u udruzi ne slažu se samnom. Pih i pljuc :)))

Offline 9A5TD

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 422
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #5 : 29. Listopad. 2017, 19:12:04 »
.... Tako se radi u uljuđenom svijetu. .....

Mislim da si sve rekao ovime gore! Mi u tu kategoriju NE spadamo ni po čemu i naćemo još dugo, barem dok ne izumru svi kojima je u glavi parola " jedan narod, jedana parija, jedan vođa"  U noramlnim državama se zakoni i pravilnici pišu na jednostavan i razumljiv način, OSNOVA im je da precizno i NE dvosmisleno određuju ŠTO SE NE SMIJE.  No kod nas to nitko ne može shvatiti i imaomo kaos od pravilnika i zakona u APSULUTNO svim segmentima. Većina saveza u HR je na žalost postala svrha sama sebi, nadam se da nece i HRS ući u tu kolotečinu !

Offline 9A2B

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 305
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #6 : 29. Listopad. 2017, 19:29:43 »
HRS je tamo odavno.

Slicno se ponasao i oldtimer savez - HROS. Skresali smo mu krila. Osnivaju se novi savezi, krece se u dodatne izmjene zakona, liberalizira se "trziste udruga" i nema vise jednog serifa da bude monopolist.

Digitalizacija je jedan od aspekata radioamaterizma. Klincima se to svidja. To znamo iz iskustva. U cemu je problem?

Klincima se svidja raditi na bandovima. Ako im to pravilnik dopusti. Klincima se svidjaju i takmicenja. No nisu konkurentni jer ne smiju na sve bandove. To je pozitivna stimulacija?

Ja ne radim? Kako ne? Sarafim, savijam, lemim, svasam, kontestiram...evo, upravo radim hobisticki CQ WW. Radio bih ga i dulje, no morao sam popodne peci rakiju.  :D

Da preuzmemo vodstvo saveza? Od koga? Tko ce nam to dozvoliti? Uvijek se rotiraju jedni te isti. Ista ekipa, iste ideje, isti krug ljudi, samo se face mijenjaju. Kolo, kolo, naokolo...

Da budemo delegati? Kome? Tko ce nas imenovati? Poslusnici? Sumnjam.

Svatko radi sta hoce? Nije istina. APRS ekipa se fino koordinirala i slozila dobru mrezu bez ikakve pomoci Saveza. Saveza koji je prije 15 godina tu mrezu ugasio potezom pera. Saveza koji 10 godina nije bio u stanju postaviti skupo placeni D-STAR. Saveza koji nije bio u stanju godinu dana pustiti u pogon R6. Saveza koji i dalje nema realizirane stare planove postavljanja kljucnih repetitora.
I sad bi taj isti Savez trebao nama organizirati i dozvoliti postavljanje nase opreme, u nasem privatnom vlasnistvu??? Savez koji mi mjesec dana nije bio u stanju dogovoriti odlazak na Celavac (o mom trosku) da tamo vratimo APRS cvor (iz donacije)?

Da, ja sam napisao svoje amandmane na Hakomov javnoj raspravi i naravno da sam te iste amandmane napisao i na ovom sajtu. Zasto ja to ne bih smio? Tamo smijem, tu ne? Tko ce mi to zabraniti? I zasto? Izreka "Ein Volk, ein Reich, ein Partei" je odavno u penziji.  ;D

Iste argumente protiv su "pravovjerni" imali i kad smo se borili za jednostavnije dobivanje dozvola. Jednako su nas napadali, no danas se ne mora biti clan necega da bi se dobila dozvola i da bi se ljudi bavili radioamaterskim hobijem. Zasto je to lose? Zasto bi se moralo uporno slati jedan te isti papir u Hakom, ako se u njemu nije nista mijenjalo? Zasto bi taj papir morao kostati 500Kn?
Dakle, nas rad i nasa "borba" je pomogla mnogima i pojednostavnila im je birokraciju. Sve po zakonu i Ustavu. Pomoci ce i sada jer su to promjene na bolje.

Da ti jos jednom pojasnim, mi se uopce ne bavimo Savezom, mi samo hocemo da se Savez ne bavi nama. Nista drugo.

I za kraj, kazes da nam treba netko iz Saveza tko ce nam reci sta se smije ili ne smije????? Ne pise li to u zakonu? Imamo li mi polozene ispite? Imamo li vazece licence? Imamo li znanje i iskustvo? Zasto bi nam trebao tutor? Nemamo 12 godina.
I tko je uopce taj tko ce nam biti mentor? Onaj koji ne zna koje uopce repetitore imamo u HR, iako ih je popisivala cijela plejada UKV menadzera? Onaj koji ne zna ni tko je clan, a ni tko nije? Taj ce nam slagati repetitorsku mrezu? Ma hajde, molim te. ;D
(Kad kazem "onaj", mislim na HRS, uopce ni ne znam tko je sadasnji UKV menazder. Da budem iskren, nije me ni briga) ;D
« Zadnja izmjena: 01. Studeni. 2017, 13:00:47 9A2B »
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris


Offline 9a5cw

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1085
 • ?a bališ?
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #8 : 01. Prosinac. 2017, 10:36:46 »
50 mega je ostao na 100w, dosta interesantno ;)
2018 idu QRT Ruski analogni TV odasiljaci.
Opet smo zakasnili sa promjenama.

Lp,
73

Offline 9A8A

 • Newbie
 • *
 • Postova: 41
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #9 : 01. Prosinac. 2017, 13:44:20 »
50 mega je ostao na 100w, dosta interesantno ;)
2018 idu QRT Ruski analogni TV odasiljaci.
Opet smo zakasnili sa promjenama.

Lp,
73Pozdrav !
Nismo nista zakasnili nego je to preporuka 1. regiona IARU?
Navodno po Africi ima jos dosta zemalja koje imaju analognu TV i HAKOM se drzi tih 100W iako smo trazili vise.... :(

Inace i  Englezi imaju tu samo 400W, a recimo DL stanice 25W ERP... :) :)
https://www.iaru-r1.org/index.php/spectrum-and-band-plans/vhf/6-meter

73
mark

Offline 9A4CD

 • Newbie
 • *
 • Postova: 32
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #10 : 01. Prosinac. 2017, 17:07:39 »
Pozdrav svima, na 50 MHz jedna druga stvar ne odgovara. Ne zato što Austrija, Slovenija ili Bosna i Hercegovina ima frekvencijski raspon od 50.0-52.0 MHz nego što mi imamo do 51.9 MHz. Gdje je razlika? Razlika je efektivno u 90 kHz (do 51.990 MHz) koji služi za izlaznu frekvenciju repetitora. Istina, mi ih nemamo ali zato ih imaju oni iz drugog djela Europe koji se izvrsno čuju i rade kada propagacije to dopuste. Smijem emitirati preko repetitora ali na prijemu sam SWL.73's Igor 9A4CD

Offline 9A2B

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 305
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #11 : 01. Prosinac. 2017, 18:00:54 »
Kad' se male ruke slože... ;)

Kad se male ruke Saveza sloze, u monopol se moze. Nista od amandmana nije prihvaceno, ocito se slusa sebicnost strucne sluzbe. Da su bar pustili "P"ovcima vise frekvencija... No, to je NJIHOV gubitak, ONI ce dobiti manje clanarina i ONI ce imati manje mladih clanova.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9a5cw

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1085
 • ?a bališ?
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #12 : 01. Prosinac. 2017, 23:18:17 »
Mark,
Ako ima jos nesto u Africi, to je TY TV ali ni za nju nisam siguran da vise emitira 48.250 MHz.
Na 55.250 ima jos nesto da Bliskom Istoku i to je to.
Znaci ne bi trebali nikome smetati ;)
Preporuke su kao i uvijek nesto sasvim deseto od onog sta je na bandu.
Tako je bilo i sa farovima koje se seli iznad 400 dok je vecina starih beacona ostala raditi ispod .090.

Njihove preporuke i nase dizanje 2 prsta nema nikakvog smisla ;)

73

Offline 9a2d

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 340
  • Profil
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #13 : 02. Prosinac. 2017, 11:24:22 »
Vrlo je zanimljivo da nam je na 10 MHz dozvoljena širina signala 2.7 KHz, to znači da smijemo i SSB raditi, izgleda.
73 de 9a2d

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2615
 • QRZ?
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
« Odgovori #14 : 02. Prosinac. 2017, 12:43:15 »
Vrlo je zanimljivo da nam je na 10 MHz dozvoljena širina signala 2.7 KHz, to znači da smijemo i SSB raditi, izgleda.
73 de 9a2d

Napomena 3. Dozvoljene vrste rada su A1A i F1B
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz