Autor Tema: The VHF/UHF DX BOOK  (Posjeta: 632 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2592
 • QRZ?
  • Profil
  • Croatia microwave
The VHF/UHF DX BOOK
« : 07. Veljača. 2017, 19:44:14 »
Evo koga zanima a nije do sada prolistao The VHF/UHF DX BOOK digitalna replika izdanja 1990. godine može se besplatno skinuti sa adrese:

http://www.trpub.net/html/dx_book.htm

PDF file 25Mb, dovoljno je samo kliknuti na naslovnicu knjige.
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline yu7ef

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 262
  • Profil
Odg: The VHF/UHF DX BOOK
« Odgovori #1 : 08. Veljača. 2017, 20:03:07 »
Imao sam sreću čitati tu knjigu davne 1998. godine i bila mi je omiljeno štivo, mnogo korisnog za svakog ljubitelja VHF/UHF rada. Od cele knjige sada je vredno pročitati i naučiti delove o propagacijama koji su vrlo dobri i korisni za uspešan rad i razumevanje onoga što se dešava. Na žalost, MS i EME procedure iz tog vremena se danas više ne koriste (osim malog broja zaljubljenika stare škole) a sheme transvertera i ostalih uređaja kao i antena su odavno prevaziđene mnogo kvalitetnijim novim rešenjima a i poluprovodnici iz tog vremena sada se verovatno ne mogu ni nabaviti.

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2592
 • QRZ?
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: The VHF/UHF DX BOOK
« Odgovori #2 : 09. Veljača. 2017, 00:34:05 »
Popa pozdrav,

parcijalno bih se složio sa tobom. Po meni je bitan način kako riješiti neki problem a komponente se onda prilagode takvom razmišljanju. Recimo, Nortonovo pojačalo sa negativnom povratnom vezom i transformatorom je i danas jedan od kvalitetnijih načina kako riješiti problem povratne veze a ne degradirati uvelike šumni broj. Evo, iduću sedmicu je dubus EME contest, samo CW i SSB 2m/70cm, znam da si "only digital guys" grizu jajca jer će biti biti big gun stanica  koje se čuju na uho ;D a neće ih moći odraditi. Antene su posebna priča. Mislim da se tu digla prašina i neka fama oko ničega. Toliko struje i elektrona je potrošeno u te antenna tweaking programe a dobilo se jako malo, u biti možda je ispravnije reći, izgubilo se puno. Još me nitko nije argumentima i praksom uspio uvjeriti da te nove istwikovane antene mogu napraviti nešto što "stara" DL6WU yagica ne može. Naprotiv, sva ta tehnologija, mreže, chatevi a već odavno nismo vidjeli ni čuli recimo TEP vezu na 2m Evropa - Južnoafrička republika. Mozda upravo zbog pristupa problemu, Gunter je najprije napravio antenu koja radi pa ubacio u racunalo a danas pustimo racunalo da vrti dok ima struje pa onda pokušavamo napraviti antenu koja bi trebala raditi u uvjetima koja računalu nisu poznata.

Ali nije tu kraj nelogičnostima, to je samo početak. Evo dopisujem se sa Leifom, SM5BSZ gdje on pokušava riješiti problem "amplitudnog šuma" koje proizvode MMICi, konkretno u novom Anglian transverteru za 2m. Vjerovatno si vidio taj Anglian. Da budem iskren, ne znam šta ima u njemu posebno, tehnologija i isti pristup kao što je u ovoj knjizi, znači staro 30 godina. Ali dobro, zanimljiv je pristup SM5BSZ koji je kao i uvijek studiozan i detaljan te istjera stvari do kraja. To ti je kao kad ideš kod doktora, ako si i zdrav on će ti naći nešto. Tako i Leif, našao da neki MMICi imaju veći a neki manji taj amplitudni šum i kako to donekle zakrpati i poboljšati. I sad ga ja pitam, pa dobro, toliko posla i truda da bi se poboljšalo nešto što barem 80% operatora na 2m neće primjetiti jer jednostavno, koriste takve uređaje, tehniku, antene, loakciju, temperarura banda... I odgovara on meni sa par linkova gdje se upravo ti problemi manifestiraju i to je konkretno opisano u par postova OK2KKW. Da skratim priču, oni su ustanovili da je problem taj što sve veći broj contest stanica koristi multibeaming antenske sisteme sa po 6 sistema i gdje nerjetko u svaki guraju i po 3kW a neki i više. On su svjesni tog problema i konstantiraju da je to velika greška ali da sad nema povratka! Nekoliko takvih postaja locirano je unutar 50km i naravno da se kod njih itekako manifestira i čuje taj amplitudni šum koji stvaraju MMICi pa pojačavaju pojačala u to onda na 6 sistema ukrug. I sad dolazimo do toga da je ljudsku idiotariju potrebno riješiti tehničkom izvedbom koja nadilazi trenutne performance komponenti koje koristimo. Šta bi rekli narodski, sami sebi jamu kopamo.

A zamisli da se vratimo 20-30 godina unazad i koristimo ovo što je upravo u toj njizi opisano. Imao bi jednu DL6WU yagicu, jednu QQE-jku ili 4cx250 (kraljevi)  ;D i radio bi isto, a vjerovatno i bolje nego danas u ovom expres loncu od 2m banda.

Pozdrav
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz