Autor Tema: Izbori u HRSu  (Posjeta: 2633 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Izbori u HRSu
« : 04. Studeni. 2016, 14:36:17 »
Kako ne prate svi hamradio.hr forum, kolega 9A3TY je napisao svoj osvrt na rad Saveza i predstojeće izbore, a ujedno uputio poziv svima da se trgnu iz zimskog sna.

Poštovane kolege radioamateri, zastupnici u Skupštini HRS-a,

da li ste zadovoljni stanjem u HRS-u ?

Ako jeste – ne trebate čitati dalje.Pred nama je izborna Skupština HRS-a. Da li će ona biti samo još jedna u nizu odnosno pro-forma igrokaz demokracije na kojoj ćete samo kao roboti podizati ruku kad vam netko to kaže ili će se stvari početi mijenjati ovisi samo o vama.

Prvo pitanje koje morate sami sebi postaviti je zašto ste se uopće prihvatili funkcije zastupnika u Skupštini HRS-a. Da li je to bilo samo zato da se zadovolji forma ili zato jer svojim radom u Skupštini želite pridonijeti boljitku radioamaterizma i tehničke kulture u svojoj sredini, u svojoj domovini?

Iskreno se nadam da je razlog taj da aktivno želite sudjelovati u radu Skupštine.

Da vas podsjetim : Skupština je predstavničko i najviše upravljačko tijelo Saveza (članak 26. Statuta). No, da li je to zaista tako? Kako to Skupština upravlja Savezom? Na način da izabere predsjednika i Izvršni odbor i tu je priči kraj jer nakon tog izbora odabrana ekipa radi sve po svom bez ikakve mogućnosti da aktivno sudjelujete i usmjeravate njihov rad ? Zar zaista par ljudi zna sve bolje od svih ostalih? Zar je to demokracija?

Neki od vas koji redovno prate forum sigurno već znaju za moja osobna, izuzetno negativna, iskustva u komunikaciji sa stručnom službom a iskustvo s tajnicom je tek priča za sebe.

No, jedini kandidat za novog predsjednika u svojoj otužnoj da ne kažem copy-paste kandidaturi bez imalo mašte i pogleda u budućnost kaže da od stručne službe očekuje da uloži dodatan napor .... Kakav dodatan napor? Kao da je do sada uložen ikakav napor? Iako je člankom 19. Statuta HRS-a (koji je usvojen 18.04.2015.) propisano vođenje članske evidencije na moj zahtjev za dobivanje na uvid istoga tajnica dana 19.09.2016. odgovara da je isti "u izradi". Dakle, niti godinu i po dana nakon usvajanja Statuta (i nešto manje od njegove potvrde u nadležnom uredu) ne vodi se Zakonom o udrugama propisana evidencija. Koliki je napor potreban za to? Sjećate li se priče što će sve "nova" tajnica raditi i napraviti za HRS? Ja se sjećam. Sjećate li se pustih nagrada i bonusa koji su joj isplaćeni? Ja se sjećam. A sjećate li se ičega doboroga što je napravila za HRS? Ja se ne sjećam.

Vjerujem da i vi kao i ja već par godina dobijate potvrdu o članstvu u HRS-u koja glasi na vaše osobno ime i koju ne možete upotrijebiti ni za kakvu svrhu. S obzirom da vi kao fizička osoba prema Statutu HRS-a ne možete biti član HRS-a (osim sko vas Skupštine ne proglasi počasnim i podupirućim članom) proizlazi da tajnica izdaje (lažne?) dokumente čija izrada i slanje iziskuje vrijeme i novac a ne služe ničemu. Dakle čisti nepotrebni trošak. I nikoga nije briga? A potvrdu o prijedlogu pozivne oznake morate osobno zatražiti i dobit ćete je na kućnu adresu pa umjesto da HRS plati jednu poštarinu i dostavi sve potvrde vašem klubu plaća višestruko veće troškove pakiranja i slanja. I nikoga nije briga? Tajnica pojma nema o Statutu HRS-a jer u jednom trenutku tvrdi da svatko tko uplati članarinu može biti član HRS-a da bi u drugom, nakon što joj skrenem pažnju na odredbe Statuta, počela pjevati drugu pjesmu.


Nakon što mi je upalo u oči da objavljeno financijsko izvješće izgleda kao da ga je malo dijete sastavljalo (nedostaju podaci, zbroj ne odgovara pribrojnicima, iznos članarine nema veze sa zdravom logikom,...) zatražio sam dodatne podatke. Tajnica odgovara : "Dobili ste isto što i ostali" a nakon mog ponovljenog zahtjeva jednostavno odbija dati mi zatražene podatke.

Da li je to način ophođenja sa zastupnikom u Skupštini? Onoj Skupštini koja je najviše upravljačko tijelo Saveza? Da li je to ispunjavanje obveza definiranih Statutom i ugovorom o radu?

Ne budi lijen, zatražio sam na uvid i analitičke konto kartice konta 11110 Žiro račun, 11310 Blagajna, 1111 Devizni računi za 2012, 2013, 2014, 2015 i do sada proknjiženo u 2016 god., bruto bilance za navedene godine te popise dugotrajne imovine na dan 31.12.2012.,2013.,2014.,2015. Što sam dobio? Samo odgovor da mi ne daju tražene dokumenta. A predsjednik Nadzornog odbora se još i naljutio jer oni "savjesno obavljaju svoj posao" i sva njihova izvješća su "usvojena na Skupštini" (to je ono ranije spomenuto dizanje ruku). Na pitanje kako to savjesno obavljaju posao kad godinu i po nema Statutom i Zakonom propisane članske evidencije nije se udostojio niti odgovoriti.

Zar je popis NAŠE imovine tajna za NAS ??


Što vi mislite? Da li zastupnici u Skupštini, tom najvišem tijelu upravljanja Saveza, imaju pravo na uvid u spise? Ako niste sigurni, a trebali bi biti, pogledajte članak 13. Statuta HRS-a gdje se taskativno navodi da se javnost rada osigurava i omogućavanjem članovima uvida u spise. Kojom logikom bi uopće ijedan dokument trebao biti nedostupan zastupnicima u Skupštini?

Zar oni koje mi postavimo na određene funkcije imaju pravo uvida u sve spise a mi ne? Nije li tu netko pobrkao lončiće?


Kako dobro funkcionira stručna služba i pojedina povjerenstva vidi se i iz sljedećeg primjera. Dana 04.09.2015. prijavio sam da se na web stranici hrvhf.net nalaze netočni podaci o repetitorima. Unatoč dodatnim upozorenjima do današnjeg dana podaci nisu ispravljeni. Tajnica proslijedi prijavu UKV manageru, UKV manager se pravi blesav i kaže da on nema administrativne ovlasti, ... I nikoga nije briga? Repetitori se skidaju i "popravljaju" godinama ... I nikoga nije briga?

Isti taj UKV manager odlazi u Beč kao NAŠ zastupnik. Da li se konzultirao s vama koje će stavove zastupati? Da li vam je podnio izvješće o svom sudjelovanju? Ja ga ne vidjeh niti čuh. U čemu je onda bio smisao njegovog odlaska tamo? Imamo novca na bacanje? I nikoga nije briga?


Novim Statutom predviđena je i mogućnost održavanja elektroničkih sjednica Skupštine. No, stručna služba i Izvršni odbor propustili su tu činjenicu ugraditi u novi Poslovnik rada Skupštine pa je u potpunosti nedefinirano. Stručna služba koristi priliku pa sama izmišlja "pravila igre" i proglašava svako zaprimanje dokumentacije glasom ZA. I sve to uz, da se podsjetimo, nepostojeću zakonom propisanu člansku evidenciju. I onda se na takav način blagoslovi nenamjensko (dakle protustatutarno a vjerujem i protuzakonito) trošenje "viška" sredstava tj. prelijevanje u nečiji osobni džep. Naravno, malo kasnije, kada treba isplatiti naknadu za izradu priručnika za slijepe radioamatere onda se ista stopira dok se ne vidi kakvo će biti stanje na računu. Kakav moral, tj. nedostatak istog.


Kandidat za predsjednika nije se baš iskazao na funkcijama koje je do sada obnašao. Pogledajmo samo posljednju funkciju – predsjednik KV povjerenstva. Domaća KV natjecanja pratili su brojni propusti, prijelaz s konja na magarca kad je u pitanju obrada natjecateljskih dnevnika, nepoštivanje pravilnika, enormno kašnjenje s nagradama natjecateljima, dosta natjecatelja izjavljuje da se više ne želi natjecati zbog takvog stanja, ... I sve to uz izostanak bilo kakve komunikacije s natjecateljima. I sad bi ta ista osoba trebala voditi cijeli HRS? Da se bar potrudio i napisao neku inovativnu kandidaturu možda bih još i povjerovao da se može promijeniti.


Da, žalosno je da imamo samo jednog kandidata za predsjednika. No, da li ste se zapitali zašto je to tako?

Imate li snage i hrabrosti reći NE ovakvom birokratskom, uštogljenom, zaostalom načinu rada Skupštine i HRS-a u cjelini?

Imate li snage i hrabrosti reći da tri minute nisu dovoljne da iznesete svoja mišljenja i ideje?

Imate li snage i hrabrosti dići svoj glas i tražiti da se i VAS sasluša i uvaži VAŠE mišljenje?


Ako imate, sad je trenutak da to i dokažete. Napravite prekretnicu. Pokrenite HRS u pravom smjeru, smjeru napretka, moralnosti, boljitka, učinkovitosti, transparentnosti, odgovornog trošenja sredstava, komunikativnosti, usvajanja novih znanja i tehnologija,... pa da HRS bude tu radi svojih članica a ne obratno !


Prvi korak je reći glasno NE dosadašnjem načinu rada. Reći NE izboru predsjednika ako mislite da nije odgovarajuća osoba za tu funkciju bez obzira što (u ovom trenutku) nema drugih kandidata.


Nadam se da ćete poslušati svoju savjest.


Srdačan pozdrav,

Ivo, 9A3TY


P.S. S obzirom da trenutačno nema drugačijeg načina za međusobnu aktivnu komunikaciju uključite se u diskusije na HRSovom forumu ! Nek se i VAŠ glas čuje !
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

9A3IV

 • Gost
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #1 : 04. Studeni. 2016, 15:35:33 »
Bez brige, svi koji prate hrvhf.net prate i hamradio.hr. Prate ga svi, na čelu sa predsjednikom HRS-a i tajnicom pa preko članova itd. Ali ne žele to priznati jer ako priznaju da prate a ne reagiraju onda ne rade posao za koji su izabrani.

Ova primjedba se odnosi na tebe Boris. Znam da si frustriran što ti je zabranjeno pisanje na forumu ali nemoj svoju frustraciju i rasprave o stanju u HRS-u pisati na hrvhf.net. A odnosi se i na tebe, Damire.

73 Damir

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #2 : 05. Studeni. 2016, 01:30:09 »
Kao prvo, ne čitaju svi hamradio.hr jer ih se tamošnje šuplje i bezlične teme ne dotiču previše.
Kao drugo, ja uopće nisam frustriran njihovim metodama protjerivanja neistomišljenika, dapače, to mi imponira. Tko nema kaznenih bodova, taj je i tako "njihov", a biti "njihov" je sramota.
Kao treće, moja motivacija je bila čista - pokušati podići svijest publike, pa sam isti ovaj tekst obravio i u svojoj radioamaterskoj FB grupi.
I kao četvrto, apsolutno se slažem sa Ivom, bolje je izabrati nikoga, nego jednog od "njih", pa da se igra nastavi dalje. O našem trošku ne, neka sami financiraju svoj savez koji služi samo njima.

Tek za info, moj klub je moj PPS, moj hobi je samo moj, HRS mi uopće ne treba, ako izuzmem QSL biro, no...ako postoji i mala šansa da se ova kaljuža razbistri - moje je da pomognem. Ako se ne dogodi ništa revolucionarno novo, nema ni veze, izborili smo se da HRS više nema monopol nad nama. Još samo da upravljanje pozivnim znakovima prebacimo na Hakom, kamo to i pripada, i sve smo riješili.

Što se tebe tiče, vidim da te peglaju neki animoziteti, pa me slobodno blokiraj. Manje ćeš se maltretirati mojim tekstovima.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9A2HM

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Postova: 472
  • Profil
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #3 : 05. Studeni. 2016, 16:54:10 »
Kao prvo, ne čitaju svi hamradio.hr jer ih se tamošnje šuplje i bezlične teme ne dotiču previše.

...i zato te teme želiš nasaditi i ovdje?!
LP
K
Kreso

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #4 : 05. Studeni. 2016, 20:13:53 »
Ovo nije suplja i bezlicna tema, kao ostale na tom forumu. No, ako se tebi ova tema ne svidja, ili ako si dobio takav diktat, ti post obrisi, a mene baniraj. Simple as that.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2589
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #6 : 20. Studeni. 2016, 11:42:16 »
Trebalo je iskoristiti priliku i svima uvaliti ispit za P kategoriju da vidimo koliko njih bi to riješilo  ;D
A i Koki nam je po fotografiji sve mlađi, prikladno odjeven kako i priliči ovakvom događaju, svaka čast...
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9A6R

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 643
  • Profil
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #7 : 21. Studeni. 2016, 23:53:34 »
Kako to da je Ivo,9A3TY izabran u NO Saveza nakon onog pisma ako je njegovo?Ima li netko da me prosvijetli?


73,9A6R
« Zadnja izmjena: 22. Studeni. 2016, 00:12:14 9A6R »
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #8 : 22. Studeni. 2016, 08:08:17 »
"Rolando",  ;) 9A3MR ga je predložio, zajedno sa Borivojem Đorđevićem, no na žalost, nakon višestrukog glasanja, jer se prvi put valjda "nije dobro izbrojalo", Đole nije prošao. To je velika šteta jer treba imati balans snaga u vrhu Saveza, a ne samo "klimače glavom i dizače ruku". Uz to bi bilo i zanimljivije pratiti igrokaze HRSa.  :)
"Rolandov" predlog je do te mjere šokirao Vrbanovića da je dotični povukao svoju kandidaturu za NO uz objašnjenje da ne želi raditi s ljudima koji djeluju destruktivno.
Nekima još uvijek nikako ne sviće u glavi da konstruktivna kritika nije destruktivno djelovanje, a Ivine kritike su upravo takve - konstruktivne i smislene. Destrukcija je ovo što smo imali do sada, a po mom mišljenju, imat ćemo i dalje. Osipanje članstva i neplaćanje članskog doprinosa su apsolutni indikatori toga i jasno upozorenje da dosadašnji totalni fijasko-propusti nisu prošli nezapaženo, od davnog Carneta do nedavnog registra udruga i OiVa.

"P" ispit može, ali bolje bi bilo kad bi kao eliminacijski "kolokvij" uveli polaganje hamspirita. Emir Hasičević, 9A6AA i novoizabrani član NO Ladislav Medunić, 9A3PG su pred 54 zastupnika skupštine i cjelokupnom publikom napali kolegu birokratskim budalaštinama i do te mjere ga isprovocirali da je čovjek otišao sa skupštine. Njegov propust je bio što je klub poslao sve papire i vjerodajnice pravovremeno, no na samu skupštinu nije donio papir s pečatom kluba. Grijeh je bio što nije vidio da nema pečata jer je slijep. Slijepog kolegu su optužili da ne vidi? Ako njih nije bilo sram tog njihovog čina, bilo je nas ostale. To je primjereno popljuvao 9A5W, što se može čuti na Savinoj audio snimci.
Prvo položiti hamspirit, pa tek tada možemo dalje.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1376
  • Profil
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #9 : 22. Studeni. 2016, 15:57:48 »
A moj Boris...

Pravo je pitanje koji bi ti ispit ili kolokvij trebao proći nakon ovog posta...Stavljanje tuđeg imena u navodnike nema puno smisla ni iuz smajlić,  a kao slučajno izvrtanje nečijeg prezimena još manje...

Možda da se uhvatiš svoje posljednje rečenice?

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #10 : 23. Studeni. 2016, 12:12:16 »
Stojimo mi tako vani nakon skupstine i sprdamo se kako znalci uporno krste Rolanda Ronaldom. Provjeri sa "prekrstenim", bio je prisutan. Ti nisi, pojma nemas i zato ne provociraj i ne vredjaj.
Pokusaj ti je proziran.
« Zadnja izmjena: 23. Studeni. 2016, 13:57:50 9A1IW »
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9a3mr

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 164
  • Profil
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #11 : 24. Studeni. 2016, 13:01:40 »
Jel me 'ko tražio?

9A3MR "Ronaldo" aka "Romildo"

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #12 : 26. Studeni. 2016, 12:04:12 »
Eto ga, pojavio se i "Rolado" :-)

https://www.toprecepty.sk/fotky_nahled/0001/nadychana-piskotova-rolada-5710.jpg

Pise kolega iz YU, svaka slicnost sa HRSom je namjerna:

"Interesanta desavanja u okruzenju Srbije naime odlican gest Saveza radio amatera Crne Gore , u poslednjih nekoliko meseci su se opremili naj novijom opremom za komunikaciju repetitori stanice za pps racunari lisicari za arg antene prostorije ... i otvorili su tri cetri nova radio kluba , U Makedoniji postavio njihov savez preko 10 novih repetitora nekoliko DMR i po na svako brdo uhf i vhf , sto je za pohvalu , a kod nas u Srbiji klubovi izumiru nemaju prostorije nemaju clanove , repetitore postavljaju pojedinci ili klubovi ... zasto je to tako ? i da se nadovezem svi u okruzenju Srbije imaju opseg na UHF 430-440mhz a kod nas je 432-438 , Bugarska Rebublika Srbska Bosna Hrvatska Rumunija Madajarska Crna Gora svi oni imaju Repetitore na UHF bandu sa siftom 7,6 a kod nas u tom opsegu rade mnoge sluzbe taxi zeleznica hidrometeorolozi ,,, mnogi nasi vhf i uhf postojeci repetitori ne rade imaju smetnje ili su ugaseni ili ne upotrebljivi, vema sporo skoro po jedan repetitor godisnje se ozivi , samo par pojedinaca se bori da se repetitorska mreza ozivi , Savez hoce da naplati clanarinu ali jos uvek ima mnogo radio licenciranih amatera koji ne zele da plate iz revolta zasto tako ?
"
Milan Radovanovic, YU1PRM
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9A3LI

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 332
  • Profil
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #13 : 26. Studeni. 2016, 17:45:18 »

Pise kolega iz YU, svaka slicnost sa HRSom je namjerna:
Kod nas je ipak puno bolje, nešto se postavi pa se makne da se nebi pokvarilo !
Na ovo sam slučajno naletio neki dan:
Na zahtjev Hrvatskog radioamaterskog saveza, tijekom rujna 2016, je demontiran DSTAR repetitor 9A0DZG i vraćen Hrvatskom radioamaterskom savezu.  
To me podsjetilo na davna doba AX25 mreže kad su duž obale bili postavljeni linkovi sa tvorničkim 1.2Ghz uređajima i 9600bps modemima, uređaji skinuti i spremljeni u "hrs", valjda su nekom hitno trebali.
Tako i ovo, bolje da je u skladištu nego da zauzima pusti amaterski band jer ako se koristi onda
bi ga teže bilo oduzeti a pomalo ćemo UHF/SHF sigurno izgubiti.
"vajrles" industrija i tržište je gladno frekvencija, sva sreća da "vajrles" nema veze sa radijom pa nas nije ni briga !
 ;D

Offline 9A1IW

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 424
  • Profil
  • Photobucket galerija
Odg: Izbori u HRSu
« Odgovori #14 : 26. Studeni. 2016, 23:05:40 »
Kad vec spominjes nezavisne digitalne mreze, 10 godina od demontaze opreme jos uvijek nisu nasli nekog tko bi svojim znanjem pomogao u odrzavanju mreze. Samo za info, danas svaki treci klinac cacka po tom famoznom Linuxu, istom onom koji ih je prije 10 godina toliko sokirao, da se ni dan-danas nisu posvetili tome, toliki je bio strah.  ;D
I kad predlozis da ces nesto napraviti, kad se organizira  ekipa, kad ekipa slozi opremu i zeli ju donirati, onda cekas prvo par godina bez odgovora, pa u ponovnom pokusaju 45 dana da ti se netko uopce obrati. A treba samo rijesiti papire, nista vise.  :) Sta bi tek bilo da se mora i raditi?  :) Zato se oprema i cuva na policama, cesto privatnim, jer jednoj prostorno razvucenoj turistickoj zemlji ne trebaju repetitorske i digitalne mreze. Cudno kako trebaju Slovencima, Crnogorcima i Makedoncima.  8)
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris