Crta se na ruke iz prakticnih razloga. Sto se mene tice ja vise i ne crtam sheme, pogotovo za transvertere tipa bijeli luk & voda.
Ako je to stvarno taj transverter, evo par smjernica za razmisljanje:
- zasto koristiti mixer koji je deklariran da radi do 1 GHz na 1296MHz ? Ja prepostavljam da je Rujo to iscupao iz neke furde, ali mogao je i bolje cupati.
Predlazem koristenje drugog mixera, nekog koji pouzdano i sa malo gubitaka radi na 23cm. Barem je te telefonske GSM furde bilo na bacanje. U njoj ima odlicnih mixera za 23cm. Ako nemas, evo skinuti cu ja jednoga sa neke ploce cim malo zahladi jer koristim fen od 1000w za skidanje piture.
- zasto koristiti 28MHz za IF ? Za takve medjufrekvencije potrebni su kvalitetni filteri sto ovi helix sa dvije zavojnice definitivno nisu. Bolje je koristiti recimo 145 Mhz ili 146MHz za IF izbjegavati 144MHz.
- zasto koristiti 3 dual helix filtera koji imaju gusenje LO za IF od 28MHz od samo 10dB ? Uostalom ti filteri nisu bas ni jeftini a i treba ti network analizator ako ih zelih podesiti kako treba. Problem je sto su filteri dizajnirani za 1255MHz pa bi u biti trebalo filtere modificirati. Bez instrumenta je to traljav posao.
Rjesenje - ako bas hoces koristiti IF od 23cm onda koristiti SAW filter ili napraviti komad interdigitalnog filtera (5 stub) koji ce dobro filtrirati LO i produkte mijesanja. Naravno i tu treba neki instrument za podesiti filter.
Oscilator, sto o njemu reci, odakle da pocnem ili da ne pocinjem
Evo dosta za ovaj post...