Autor Tema: Odg: Popis aktivnih repetitora  (Posjeta: 484 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a9c

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 210
  • Profil
Odg: Popis aktivnih repetitora
« : 01. Kolovoz. 2016, 08:43:24 »
...r3a 145 687.5 se nalazi desetak kilometara zapadno od Kutine...MRAMOR BRDO......9a9c

Offline 9A3ELB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 10
  • Profil
Odg: Popis aktivnih repetitora
« Odgovori #1 : 18. Siječanj. 2017, 17:00:54 »
Citat: 9a4ww link=topic=3147.msg26664#msg26664 date=1484753713

Evo unio sam ove koordinate.... ispada lokator JN85PJ...
[/quote
To je točno i provjereno. JN85QJ počinje 50 metara istočno. Lokacija još uvijek spada pod atar mjesta Šumetlica  :)

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 915
  • Profil
Odg: Popis aktivnih repetitora
« Odgovori #2 : 20. Siječanj. 2017, 19:26:28 »
Adam,
za VHF dovoljna su 4 digita, zbog sirokog kuta zracenja antene. Sumljam da
neko ima antenu za 2m sa uglom zracenja od 0.5 stepeni ? Ako i ima nije normalan  :)
« Zadnja izmjena: 20. Siječanj. 2017, 19:41:15 AD6IW »

Offline 9A6A

 • Newbie
 • *
 • Postova: 4
  • Profil
Odg: Popis aktivnih repetitora
« Odgovori #3 : 16. Ožujak. 2020, 17:27:21 »
HRS je još prije petnaestak godina napravio plan pokrivanja cijele Hrvatske VHF i UHF repetitorima i pokrivanje svih ključnih gradova i cesta. Krenulo se dobro u realizaciju tog plana, ali je na žalost odlaskom iz HRS-a ekipe koja je to započela, skoro cijela mreža zbog nebrige bila u jako lošem stanju. Napretkom tehnologije nabavljeni su D-star repetitori. Smatralo se da će oni pokriti digitalnim komunikacijama cijelu Hrvatsku i postavljeni su na ključne lokacije Papuk, Sljeme, Ćelavac, Učka i Vidova gora, što je puno koštalo HRS.
Na žalost to se odmah pokazalo kao promašena investicija. Uređaji za tu tehnologiju su daleko preskupi i u par godina ostvareno je svega nekoliko probnih QSO-a.
U međuvremnu je OIV počeo naplaćivati svoje usluge svima (GSS,  112 itd) pa je morao i HRS-u. Mi smo dobili veliki popust jer smo neprofitna organizacija, ali i s tim popustom trošak HRS-a je bio ogroman. Kod potpisivanja ugovora nije se točno niti znalo što sve imamo na objektima OIV-a. Napravljeni su velik propusti kod ugovaranja mnogih stvari koje nam uopće nisu potrebne a skupo nas koštaju. Računi koji su počeli stizati sadržavali su cijeli niz uređaja i antena koje mi više ne koristimo, ili uopće nisu na tim objektima. Tu su se našli i D-star reptitori. Za svega nekoliko održanih QSO-a preko D-stara mi smo plaćali nekoliko desetak tisuća kuna godišnje.
Preuzevši mjesto UKV managera, napravio sam veliku analizu svega što imamo na objektima OIV-a i uskladio sa inventurnom listom HRS-a. Ono što nam stvarno treba na pojednim objektima je ostalo a sve drugo je demontirano. Demontirani su svi D-star reptitori sa pripadajućom opremom. DIo opreme je preseljen na objekte na kojima nemamo troškova.
Sada su mjesečni računi smanjeni za preko 50%. A cijela mreža radi bolje nego prije.
Auto ceste od granice sa Slovenijom pa do Osijeka i Vinkovaca potpuno je okrivena VHF FM reptitorima a djelomično i UHF FM-om.
Auto cesta od Zagreba do Rijeke većinom je dobro pokrivena sa repetitorima na Sljemenu, Petehovcu i Učki.
Auto cesta Dalmatina je sad odlično pokrivena repetitorima na Sljemenu, Velebitskoj Plješivici i Ugljanu. Repetitor R3 je vraćen na Ugljan nakon gradnje prekrasnog novog stupa OIV-a na Ugljanu. Sa Ćelavca je bilo loše pokrivanje Zadra i srednje Dalmacije. Na novom stupu OIV-a smo dobili fantastičnu poziciju i sad oba VHF i UHF DMR/FM rade izvanredno. Repetitori VHF FM i UHF FM  na Velebitskoj Plješivici pokrivaju odlično od izlaska u tunel Malu kapelu pa do ulaska u Sv. Rok. Odmah nakon izlaska iz Sv. Roka vidi se stup na Ugljanu.
U zadnje vrijeme DMR je napravio veliki napredak u uvođenju digitalne tehnologije. Da sada je u svijetu podignuto preko 4000 DMR repetitora i svi su umreženi. I u Hrvatskoj je jedna grupa stručnjaka radioamatera uvidjela prednost DMR tehnologije i instalirala desetak DMR reptitora u centralnoj Hrvatskoj. Ta digitalna tehnologija je vrlo jednostavna za rad a uređaji su izuzetno jeftini. Zbog toga je veliki broj radioamatera u Hrvatskoj dobio ID broj (oko 250 ID brojeva u 9A) i nabavio DMR radio-stanice. HRS je prepoznao prednosti te vrste digitalnih komunikacija i uključio se u razvoj DMR mreže, pa je do sada u Hrvatskoj instalirano 16 DMR-a.  Gdje god je to moguće postaviti ćemo reptitore na objektima na kojima nemamo troškova. Neke ključne lokacije ne možemo izbjeći kao što je Sljeme, Učka, Ugljan, Psunj i Rota. Za sada je HRS instalirao reptitor na Sljemenu (OIV), na Hvaru (nije objekt OIV-a pa nema troškova), i na Ugljanu (OIV).
Na sreću u Hrvatskoj imamo nekoliko samozatajnih vrhunskih stručnjaka (za razliku od nekolicine jako glasnih iskompleksiranih i nesposobnih solilaca pameti) koji pokušavaju od D-star promašenih investicija napraiti DMR reptitore. Ako taj projekt uspije, odmah ćemo imati rješenje za Učku, Psunj, Pelješac i Dubrovnik.  Time bi cijelu Hrvatsku pokrili VHF FM reptitorima i UHF DMR reptitorima. Mislim da će to bitno doprinijeti razvoju radioamaterizma u Hrvatskoj, a te nove digitalne tehnologije bi mogle privući i mlade da se više uključe u ovaj naš hobi.
9a6a