Autor Tema: PISMO BUDUĆEM 9A UKV MANAGERU  (Posjeta: 1254 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a3aq

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 253
    • Profil
PISMO BUDUĆEM 9A UKV MANAGERU
« : 23. Prosinac. 2016, 21:35:20 »
Treći weekend u mjesecu uobićajeni je termin susreta na UKV opsezima. Razni Aktivitiji i maratoni i sl. Ali, nažalost i to protiče ne usklađeno. Ideja da „trošimo“ dodijeljene frekvencije-bandove , jer će nam kojekakvi LTE to prije ili kasnije zarobiti, i ovdje pokazuje svoju neusklađenost.
U 9A završio Aktiviti sa 11 mjesecom i sada mrtvilo u 12 mjesecu. Ukupno odrađene 3 stanice iz 9A. A svima nama odgovara kada imamo korespodente iz S5, HG, OK, DL.. prilika da im se revanširamo za bodove propuštena.
ZBOG TOGA PREDLAŽEM DA SE POKRENE AKCIJA USKLAĐIVANJA PROPOZICIJA takmičenja u 3 weekendu. 
Čak ni definicija treće nedjelje nije jednaka.. pa onda u kojim mjesecima tokom godine se održava ( svi ili samo probrani ).. pa onda satnica.. Najveća je zbrka oko „važećih“ frekvencija. Čemu tu ograničenja po frekvencijama, pa svi UKV opsezi su ugroženi. Neke bandove treba i stimulirati. Pa naravno i konstruktorstvo, a ne samo čistu manipulaciju  RTX !

Po mom mišljenju, najotvorenije propozicije su u OE (nažalost nisam našao web adresu gdje su objavljene) .. a „lukavo“ su formirane kategorije koje čine nekoliko opsega ( VHF=144; UHFlow=432 ; UHFhigh=1296+2320 ; MWlow=3400 do 24000 ; MWhigh=47 do 241GHz ; LIGHT ). Tu bi se sigurno našli i oni koji koriste gotove uređaje , ali i konstruktori koji bi imali prilike isprobati napravljeno.. i jedno i drugo je zapravo svrha radioamaterstva !
Radi pojednostavljenja obračuna u OE, koriste brojanje prstena lokatora ( kao što su nekada koristile neke diplome mislim sa Malte ). Da li je to optimalno ili je jednostavnije zadržati km, što je ćešće poduprto raznim ctest programima, je stvar dogovaranja .
Opseg nagrada se isto može raspravljati. Sigurno da neke trebaju biti, barem simbolične . Najbitnije je prompnost obrađivanja dnevnika i objavljivanje mjesečnih rezultata.

Prikupio sam i tabelarno prikazao neke od dohvatljivih podataka za  MARATONE u susjednim državama.. nažalost ne sve. Ostalo može i  budući UKV manager odraditi.. hi 

Svojevremeno smo se i neki svim tim poslovima bavili u UKV komisijama ... sjećanja sežu čak u sedamdesete godine.. a naravno puno smo i eksperimetirali i znamo sa koje se strane drži lemilo... ...  držali i veze, a ne bili samo članovi UKV komisije/manageri .
Nije za UKV managera samo briga o repetitorima... podsjećam da ima čak i natjecanja (međunarodna prvom weekendu mjesečno; maratoni treće nedjelje; FMctesti /koji bi mogli biti i na ostalim frekvencijama, a ne samo na 2m/  ).... stari PR nam je „ubijen“ navodno radi prevelikih troškova, a obećanje za novi-brzi  PR
nije ispunjeno.... mreža APRS ima slabu (nikakvu?) podršku HRS jer se novi NODovi pojavljuju kao privatni.. pa tek mikrovalovi.. pa komunikacije svjetlom... na IO usvojen je 2009 Plan proširivanja mreže radiofarova... „doli“ ima nekih farovskih dugova... (jedina nova farovska lasta je na 24GHz, za sada privremeno kao privatni far.. u budućnosti vjerojatno kao 9A0BKS... TNX Ernie/HG5ED )...  puno lipih stvari (što bi rekli oni od doli ..hi)...  ma posla za UKV komisiju ( zadnja je postojala do 1992 ! ) a ne samo za mangera !!!

Pismo napisano u dobroj namjeri, sa željom kako bi svima na UKV bilo samo bolje.. inače nas pojede LTE !
                              Zlatko / 9A3AQ 

SVIMA MXMAS + HNY.. naravno malo više onima iznad 50MHz..  :) ;)