Luci hvala,
a iskustvo na tom bandu je jako bitno.
Tebi se desilo slijedeće:OE4WOG /p je vjerovatno bio u planinama na većoj nadmorskoj visini i vjerovatno iznad oblaka, a ti si bio ispod oblaka. Gušenje uslijed vlage/kiše/oblaka je veliko i ako si ga prije primao 57 po instrumentu može se desiti da ga uopće ne čuješ zbog gušenja.
Meni se desila slična stvar. U početku sam imo problema naći S55ZKP/b na 24 Ghz koji je nekih 32 km od Ucke i optička vidljivost. Kao šro možeš vidjeti na slici, ja sam bio iznad oblaka na 1400m a slavnik je na 1000m i signal je bio slabiji nego inače nekih 60-70dB. Taj signal mi je potreban da podesim goniometar i nišanske sprave :-)
Onda sam okrenuo na drugi beacon koji je udaljen 250km (I3CLZ/b) u Italiji i njegov signal je bio jači nego obaj sa Slavnika. Taj talijanski beacon nalazi se na 1700m ASL otprilike.
Na 24 sam napravio nekoliko QSO-a. Sa svim postajama koje su bile iznad 1400m QSO je išao glatko 59 kao što si i čuo, bez obzira na QRB od 200 ili 250km. napravio sam i vezu sa I3OPW koji je u okolici Venecije na razini mora. Taj qso je išao dosta teško jer je signal opet bio gušen sa oblacima ispod mene. I3OPW ima 16w i 90cm sa mogućnosti elevacije ali je bez obzira na takvu opremu njegov signal bio samo nekih 6-7dB iznad šuma.
24GHz je jako zanimljiv band i uvijek se nauču nešto novo....
QV