UKV propagacije > MS

Možda zanimljivo

(1/4) > >>

9A6NDD:
Možda zanimljivo lovcima na refleksije od meteora:"...Zviježđe Žirafe nalazi se blizu Sjevernjače pa smo dobro pozicionirani da uživamo u spektaklu. Na žalost, za maksimum žirafoida biti će favorizirani sjevernoameričani koji bi mogli vidjeti 100-400 meteora u jednom satu, a po nekim procjenama čak i više. Pred jutro će smetati svjetlost Mjeseca, no isplati se probdjeti noć u očekivanju spektakla, tim više jer se radi o noći s petka na subotu...."

Orginal teksta na: http://www.astrobobo.net/?p=1188

73

9a6ww:
Potpuno si u pravu, najava mogućeg outbursta nije neozbilja, pratim već duže vrijeme sve što se piše P209/Linear.  Ovo što ti spominješ da su Amerikanci favorizirani odnosi se više na vizualno promatranje nego stvari interesantne za radioamatere. Moguće područje outbursta se proteže od sjevene amerike preko Europe pa sve do Japana.

Mogućnost outbursta 24.05 predviđaju 3 danas najeminentnija stručnjaka za meteoritske rojeve: Maslov, Vaubaillon i Lyytinen (Esko Lyytinen se proslavio kao jedini prognozer koji je točno predvidio datum čuvene oluje Leonida - među sretnicima koji su mu povjerovali sam bio i ja). Prognozu ozbiljno shvaća i IMO, pa je roj uvstio u svoj kalendar.

Predviđena lokacija radijanta je α = 124° , δ = +79° a vrijeme prolaza se razlikuje između 07:03 (Lyytinen), 07:21 (Maslov) i 07:40 (vaulbaillon). Nepoznanica je produktivnost kometa, to jest koliko se "praši" za njim, pa stoga i varira prognoza ZHR, uglavnom od 100+ pa sve do strom level. Orbitalni podaci komete nisu dovoljno precizni, pošto je komet otkriven tek 2004, a 2008 je ustavnvljeno da se bez sumnje radi o periodičkom kometu te mu IAU dodjeljuje oznaku 209P.

Također je problematično i trajanje otbursta, no većina se slaže da bi mogao biti kratak: od nekoliko minuta pa ispod sat vremena. Nepoznavanje traga kometa i disperzije prašine ne isključuje i više peakova, a navedene prognoze su više iskustvene na bazi usporedbe s drugim rojevima nego poznatim činjenicama o "žirafoidima". No ne zaboravimo da su MS prognoze strahovito nepouzdane za "nove" rojeve, i spomenuta trojica stručnjaka su u nedavnoj prošlosti već nekoliko puta promašili.Jednostavno, treba biti na bandu, pa vidjeti što će se desiti.

Šteta jedino što se danas radio-amaterski MS rad svodi uglavnom na WSJT, druge aktivnosti uglavnom i nema, a za kratke i intenzivne rojeve SSB je krasan i najefikasniji način rada.

9A6NDD:
Da znam kako se radi MS, možda bih se i okušao jednog dana... moram to naučiti. Imam kakav tutorijal ili može kratka uputa iz prve ruke  ;) ...vjerojatno još nekoga zanima.
Koja je minimalna snaga/antenski sistem?

73

9a6ww:
Možda bi bilo malo preopširno za forum...

No intenet je pun tekstova o tome, nema veze ako su i neki starijeg datuma, MS procedura (ako se ne varam) zadnji puta nešto sitno mijenjala 2005, ali i starija uputsva su uglavnom ispravna. Prosurfaj malo "iaru region1 MS procedure" ili nešto slično.

Pogledaj http://www.rudius.net/oz2m/ms.htm, uz osnovni opis i dosta linkova, pa http://www.vhfdx.de/ms_howto.pdf .. vjerojatno ima i boljih stranica ali se momentalno na brzinu ne mogu sjetiti ništa pametnijega.

Neznam koji način rada te interesira (hscw, ssb, wsjt) no ukratko ono što je zajedničko za sve načine rada:

- držati se strogo perioda emitiranja (dozvoljeni izuzetak: ssb  dugi burst qso kad se radi "na break")
 jer u protivnom ćeš nekog vjerojatno naljutiti
- procedura raporta koja je drugačija nego za "normalne" veze - vidi internet linkove
- izmjena podataka se sastoji od oba pozivna znaka, raporta i potvrde prijema ("roger") - detalje vidi u uputstvima na internetu
- strpljenje je bitna stvar, ne predat se prerano kad qso nejde od prve. Mene najviše znaju razljutiti oni koji dogovore vezu, predaju se za par minuta, a mene ostave da emitiram pola sata, hi....

Teško je napisati sve o ms nešto ukratko, ipak treba tu ima malo više "štofa", no ako imaš neko konkretno pitanje, samo naprijed... Možda ne bi bilo loše da netko sa iskustvom i malo vremena pripermi neki tutorial na hvatskom i objavi link, vjerojatno kao što ti kažeš, bilo bi zainteresiranih čitača.

Ako nisi nikad probao, osim čitanja, treba malo slušati na bandu u toku roja, iskustvo itekako koristi, no ono se stječe radom.

73
------
Dodatak u 15:00 h:  Sorry zaboravio sam odgovoriti na pitanje o snazi / ant. Radio sam lijepe MS veze sa  50W i 8 elementom antenom, ali naravno, više snage ne škodi. I više ERP-a, ako se radi o ciljanom QSO s nekom konkretnom stanicom, no pošto su meoteoriti random raspršeni po većem području, preoštra antena nije prednost u svakom slučaju.  Većinu ms veza iz 9a1cal sam odradio sa 2 x 17 el f9ft i 500 w.

9A6NDD:
Morat ću otići u portable jednom i malo to poslušati... trenutno nemam mogućnost postaviti nikakvu antenu osim GP na balkon  :-\
Kao što kažeš, bilo bi lijepo kada bi netko napisao tutorijal na hrvatskom, mada ni ovi na engleskom nisu "nečitljivi". Hvala na linkovima...

73

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju