Pa ja ne vidim gdje je problem uopce nastao uvodjenjem sub-tona..
To je odavno trebalo napraviti kako bi se poboljsala kvaliteta rada preko repetitora.
Najprije treba objasniti korisnicima, da nije ovo T-com gdje te obavjestavaju mjesecima da ce ti iskljuciti ISDN, ovo je radioamaterski repetitor cije se odrzavanje godinama lomi preko grbace pojedinaca, pa kad i oni "polude" ne da nece biti subtona, nego neci biti ni repetitora

Ako je vec neko cuo, da se ukljucuje sub-ton i tu raspravu na repetitoru onda se mogao ukljuciti u raspravu i upitati koji ce biti sub-ton, a mogao je to i kasnije uciniti u direktu na izlaznoj frekvenciji repetitora kad je cuo da se odvija razgovor izmedju pojedinaca. Ionako se zna cuti u direktu dosta postaja na izlazu repetitora pa ne vidim gdje je problem.
To sto ce korisnici koristiti, to je njihov odabir, svakome na izbor, savezu je jos bolje, sto se tice financijske strane da se koriste lokalni repetitori tzv. lokalne nule gdje oni i nemaju izdataka ni za odrzavanje, ni bilo sta ostalo, eventualno obnavljanje dozvole sto je minoran trosak.
kad smo vec kod lokalnih nula, i tu se pocelo "sarati", stisnem predaju na nuli a ni sam ne znam koliko ih se javi, 5, 6 tko ce ga znati kad jedna gazi drugu. Trebalo bi se upitati da li je potrebno na 60-tak kilometara udaljenosti imati recimo tri lokalne nule koje se cuju 100 km naokolo.
A odrzavanje, to je posebna prica, evo sad nam se novi menadzer aktivirao po tom pitanju, pa ce se upoznati sa problemima intermodulacije ako do sada nije :-)
Evo jedan banalan primjer, R6 na Sljemenu koji je kako se kaze pod nosom i problemi koji postoje da se uvede u red.
E sad multiplicirajte takve probleme na lokaciju R7 na Velebitu

Podesavanje repetitora i duplexera u laboratoriju je samo 50% rijesavanja problema, drugih 50% ostaje na terenu.
Na kraju se sve svede da cijeli posao moras obaviti na terenu i sa sobom vuci sve mjerne instrumente i opremu da bi koliko toliko podesio repetitor da bude upotrebljiv.
Ima li takvih ludjaka, koji to rade iz hobija, sve manje i sa tendencijom prema nuli

pozz
QV