Pozdrav svima,
Lijepa tema, jedini tip propagacija na 2m koji nikad nisam čuo a kamoli radio... i san svih da će to jednog dana barem čuti.
Ima dvije bitno drugačije vrste TEP. Jedno je poslijepodnevni tep koji koriste amateri od 28 do 70 Mhz, a drugo večernji TEP preko kojeg ljudi rade na 144 pa čak i na 432. Mehanizmi nastanka za te dvije vrste TEP su bitno različiti. Za TEP večernje vrste su odgovorni tzv. ionosfperic bubbles, dosta se teoretizira o metodama detekcije i predviđanja bubbles (koga interesira neka malo prosurfa).
TEP večernje vrste omogućava 2m QSO od 3000 do 8000 km (neki vele 6000, a ovo na dalje su proširene propagacije preko drugih tipova propagacija (ES). Osim QRB, uvjet je da su stanice na otprilike istoj daljini od magnetskog ekvatora i da kut qso-path na magnetsku N-S liniju ne prelazi 15 stupnjeva.
Nije sigurno na SFU ima značajan utjecaj na pojavu Evening-TEP. Ono što se sigurno zna je da se E-TEP uglavnom pojavljuje u blizu ekvinicija (2 do 3 mj te 9 do 11 mj), i to gotovo isključivo 1 do 3 sata nakon zalaska sunca (ovo vjerojatno objašnjava i kut od +- 15 stupnjeva), što je i vidljivo iz dxcluster-a kada Azija radi Oceaniju ili npr. stanice iz Kariba rade PY. Kod ovih potonjih, možda ima i utjecaj tzv. brazilska atlanska geomagnetsa anomalija koja zbog oslabljenog zemaljskog magetizma na tom području podiže scatter područje u visinu.
Bilo je jedno doba u prošlosti kad je TEP na 2m iz EU bio jako čest (iz I0, pa čak i I4, te i SV prema ZS), čak i s malim snagama ili FM modulacijom, no to se ne podudara sa max SFU, tako da uzrok ostaje nepoznat. SSB je problematičan osim kod jakih signala zbog priličnog doppler flutter-a. Zašto u novije vrijeme (čitaj: zadnje desetljeće ili više) nema 2m TEP QSO EU - Afrika, ostaje misterija.
Prije nekoliko godina slušao sam IV3GBO snimku ZS stanice u beacon modu (John mi ju je pustio preko banda, ne znam da li ima na iternetu), ne sjećam se točno godine od kad je, ali to je jedna od kronološki zadnjih snimaka kad je TEP na 2m došao tako sjeverno.
Mislim da je u EU glavni problem što ne postoji aktivnost na aftričkoj strani, što kod sjev. amerika / južna amerika te azija / oceanija nije slučaj. Da postoji aktivnost, možda bi pao i koji QSO. Možda se i u tome krije misterija zašto je u prošlosti bilo više QSO za ZS. Jeste da nije bilo interneta, ali bili su beaconi, a i radile su telefonske veze kad je trebalo ugovoriti sked. Nekad je postojao beacon V51VHF, pojma nemam da li radi i danas.
Za one koji vole testirati, dobra je indikacija kad je večernji ES na 6 m vrlo jak, tad su šanse za 2m QSO veće, pa se može dogovoriti sked sa onih par ZS stanica na 6 koje imaju i uređaje na 2m. I sam sam par puta u prijašnjim godinama za vrijeme izuzetno dobrog večernjeg TEP "žicao" neke ZS-ove da emitiraju u beacon modu na 2, ali zainteresiranost s druge nije bila prevelika - desetak minuta txsanja a onda idemo natrag na 6, gdje se ima što raditi, hi...
73