Autor Tema: APRS digipiteri  (Posjeta: 53328 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a2ri

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 100
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #15 : 08. Prosinac. 2007, 20:36:48 »
Pozdrav Ante
Kako vidis Adam ti je vec puno toga reko , ti si imao dobre namjere ali ja ti savijetujem da ne mjesas hobi i sluzba, jer zakoni nas odvajaju puno, prepusti neka to rijese oni koje su zaduzeni za vasu telekomunikaciju. Inace sada se montira ta TETRA u policiju, kod vase slube a sigurno ce biti ukljucena i hitna sluzba, sa tim novim digitalni sistem za telekomunikaciju di ce sve to biti ukljuceno unutra. Zato bolje da ti se bavis APRSom za tvoje potrebe kao radio amater a ne kao vatrogasac, bit ce ti sigurno puno bolje i zabavno.
Pozdrav 73 Tullio
9A2RI  POREČ
JN65TF

Offline 9a2ko

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 258
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #16 : 08. Prosinac. 2007, 21:04:26 »
Eto nakon svega ostaje ti APRS na nasim opsezima,
Vidimo se APRS pruza pravi uzitak.
Pozdravi kolege i neka se zimi pripremaju za polaganje amaterskih ispita hi.
Eduard

Offline 9A4OE

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 391
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #17 : 10. Prosinac. 2007, 16:41:12 »
Ante za to sto  pitas kontaktiraj Profesionalnu vatrogasnu postrojbu Rijeka (neznam dali im je jos u funkciji) i Hitnu medicinsku pomoc Rijeka (nedavno su instalirali opremu i pustili u probni rad) oni to imaju implementirano u svoj sustav veza.

Damir

N5CRO

 • Gost
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #18 : 13. Prosinac. 2007, 02:27:13 »
Imam TinyTrak-3Plus kontroler za mobilnu postaju, Garmin GPS18 te TNC s mogućnošću prijema APRS-a. Problem nije u direktnoj komunikaciji.. Koliko sam uspio shvatit za istovremeni rad i praćenje više korisnika tribalo bi imat međusobno povezane digipitere na povoljnim lokacijama. O digipiterima jako malo znam!? Može li se simulirat uz pomoć računala i odgovarujućeg programa te primjerice Motorole P-210?
Postojeće frekvencije vatrogasne službe su: 168-176 MHz.

Pozdrav iz kišnog Solina

Ante

Pozdrav Ante,

To je super ideja da imate taj sustav u vasoj vatrogasnoj sluzbi.To je za svaku pohvalu. Jedini nacin koliko se meni cini da to ostvaris ja da osnujete Radio Klub ili PPS sekciju u vasoj firmi i koristite amaterske radio uredjaje na amaterskim frekvencijama. Mi smo nesto slicno napravili ovdje kod mene na mom poslu. Mozda se nebi ni desilo da nam drzava nije dala odvezanu kesu da potrosimo na sve sto nam treba jer se desio 9/11. Sad imamo sve (otprilike)... prije mjesec dana smo imali mali test van grada gdje su bili ukljuceni lokalni vatrogasci kao i emergency response team. :)
Mozes pogledati par foto sto smo ih napravili...

http://k5bmo.blogspot.com/

Bossier City Deputy Marshal
Josip N5CRO

Offline 9A3WP

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 116
 • @DK3WP (EMCOMM only)
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #19 : 13. Prosinac. 2007, 10:16:31 »
To je super ideja da imate taj sustav u vasoj vatrogasnoj sluzbi.To je za svaku pohvalu. Jedini nacin koliko se meni cini da to ostvaris ja da osnujete Radio Klub ili PPS sekciju u vasoj firmi i koristite amaterske radio uredjaje na amaterskim frekvencijama. Mi smo nesto slicno napravili ovdje kod mene na mom poslu. Mozda se nebi ni desilo da nam drzava nije dala odvezanu kesu da potrosimo na sve sto nam treba jer se desio 9/11. Sad imamo sve (otprilike)... prije mjesec dana smo imali mali test van grada gdje su bili ukljuceni lokalni vatrogasci kao i emergency response team. :)

Pozdrav svima, pozdrav Josipe !

Potaknuo si me svojim POST-om na pisanje o "ozbiljnim stvarima".

Do početka 90-tih, dakle za vrijeme "socijalističke Juge" radioamateri su kao klubovi i savezi bili financirani uglavnom od strane lokalne zajednice (općine) i/ili od strane države. Često smo pomagali i bili pomagani od strane tadašnje JNA, dakle vojske. Nikada niti najmanji problem nije bilo sudjelovanje u raznoraznim aktivnostima, od akcija "NNNI" preko akcija "Crvenog križa", škola, fakulteta, udruga građana svih mogućih zanimacija i aktivnosti... Nitko se tada nije brinuo da li se radioamateri bave iskonskim radioamaterizmom ili surađuju sa nekim trećim organizacijama i bave se nekim trećim aktivnostima. U pravilu sve je to lijepo funkcioniralo i mogućnosti pa i novaca, donacija, tehnike... - za radioamaterske aktivnosti bilo je više nego dovoljno.

Danas mi se čini da imamo recesiju na svim mogućim razinama. Nedostatak je novaca, tehnike, volje - aktivnosti. Ne surađuje se više s trećim organizacijama, nema zajedničkih aktivnosti, nema zajedničkih interesa ?

Već u svojoj lokalnoj sredini od samih kolega radioamatera nailazim na problem pri pokušajima iniciranja bilo kakvih projekata sličnih recimo ovim "vatrogasnim" idejama koje spominjete. Razlog koji se uvijek navodi je da prema "HAM spirit-u" ne smijemo komercijalizirati radioamaterske resurse. Potpuno se slažem s navedenim, ali istovremeno se iz dana u dan pitam prvenstveno da li uopće kao pokret (pojedinci, udruge, savezi) možemo opstati ako nismo u mogućnosti samostalno financirati željene (moguće) aktivnosti ?

Naravno da pišem o stvarima koje bi generalno trebalo osmisliti, postaviti i pokrenuti od strane HRS, tako da na nižim razinama
ne moramo pretpostavljati kao do sada. Od Josipa i ostalih nam eventualno zainteresiranih "gastarbeiter-a" mogli bismo sigurno čuti kako su to drugi već riješili, pa ne bismo morali "izmišljati toplu vodu"...Strategija, planovi, upute... Sretno!

73 Goran, 9A3WP.
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2615
 • QRZ?
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #20 : 13. Prosinac. 2007, 11:58:00 »
Gorane pozdrav,

Mislim da nije bit u tome što ti navodiš, pogotovo što se tiče APRS-a.
Dakle, nama nitko ne brani da sami razvijemo svoj sustav koji bi bi sličan APRS-u i onda sanjim možeš raditi što hoćeš, možeš ga besplatno ponuditi zajednici na korištenje ili ga možeš komercijalizirati (kao što već ima takvih riješenja u Hrvatskoj). Dakle ovdje se ne radi o nečijoj dobroti ili neaktivnosti ili šta si već naveo, već se radi o tome da je čovjek rekao: ja sam napravio APRS i mogu ga koristiti radio-amateri i točka.

Ako je netkome od državnih službi kao što su vatrogasci ili GSS npr. treba ovakav sustav, neka si ga kupe ili sami naprave (netko je spomenuo Rijeku za primjer). Naravno, da cemo u slučaju katastrofa uskočiti sa našim sustavom i pomoći, jer u biti on je za to i preusmjeren, ali kao backup, ne kao sustav koji bi stalno koristile neke službe.

Problem se kod nas može riješiti na način da imaš spremno npr.10-20 ručnih postaja sa GPS i popratnom elektronikom koji će biti spremni za korištenje i to dati na znanje onome tko bi to koristio, pa ako se za to ukaže potreba, oni će to zatražiti i "Ti" ćeš im to ustupiti. Naravno oni bi za uzvrat trebali financirati donacijama takve programe, jer ruka ruku mije, kako se kaže.

Iz svega priloženoga, da se zaljučiti da su te i takve službe na niskom nivou znanja i ne prate tehnološki razvoj. NJima je dakle maximalni domet ručna postaja ili sada Tetra, koju koriste na isti način. Dakle u tim službama se nije napredovalo u zadnjih 50 godina. Naravno, tome su krivi kadrovi koji tamo rade, koji ne traže i pritišću, da bi olakšali svoj rad i obavili ga na sigurniji način, vjerovatno zbog svojeg neznanja i neupućenosti.
Dokaz tome je i akcija vlasti protiv par radio-amatera u kojima se spominjalo "Skanere" kao svemirsku tehnologiju za prisluškivanje mobitela. Zamislite kad takvi "stručnjaci" ne znaju ili ne žele znati kako funkcionira mobitel mreža i sada njihova mreža, te da se prisluškivanje može vršiti samo sa posebnom opremom koju oni posjeduju, i trebali bi znati koliko košta i da je gotovo pa nemoguće to izvesti pojedincima.

Ovo sam naveo, kao primjer neznanja takvih osoba. I sada bi mi njima trebali doći sa APRS-om na pladnju, po meni tu nema logičnosti. Razvijajmo mi takve sustave za naše upotrebe i neka budu spremni ako ustreba, (bolje da ne) ali katastrofe se događaju, je li...

Primjer Amerike, nakon September 11 se ne može uspoređivati sa ničim. Neš ti državu i demokraciju u kojoj najprije pucaju pa onda pitaju ko si  ;D
Privatnost = 0 bodova, jesi probao putovati u tu državu recently? Ja sam mislio da je Saudijska Arabija i Libija pojam za kontrolu, kad sam dosao u zemlju demokracije (Amerika) - najprije me zapljusnuo smrad nogu, nije mi bilo jasno odmah, a kad ono svi u redu stoje bosi a netko sa cipelama u rukama, netko na traci gura cipele u "rendgen"  ;D
A oduševio me službenik na kontroli putovnica, nakon što mi je "skenirao rožnice" i slikao facu, uzeo digitalni otisak prsta, prekontrolirao sve garancije, vize, adrese gdje putujem, upitao me doslovce "Šta tu piše" pokazujući na vize arapskih zemalja.
Zamisli kad bi mi na granici naše turiste u 7 mjesecu tjerali da skidaju cipele, smrdilo bi do Austrije (naravno preko Slovenije). A onima zadnjima u redu, godišnji bi proletio u smardu cipela.

No vratimo se na APRS, kako napreduje kod vas gore? Je li treba pomoći? Ja sam na svoj UI-digi već i zaboravio, (da pokucam) kad radi dobro i ne zastajkuje ;D

Uzivajte, MS ide odlično
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9A3WP

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 116
 • @DK3WP (EMCOMM only)
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #21 : 13. Prosinac. 2007, 14:14:29 »
Pozdrav Adame,
Ja sam se ovom temom odnosno Josipovim komentarom osjetio samo potaknutim da napišem kako razmišljam i što me muči.
Čini mi se da nisi shvatio što sam htio reći. Mislim da bismo mi trebali biti prvenstveno idejni začetnici, realizatori i na kraju se koristiti navedenim (makar možda samo primijenili već razvijene ideje, protokole i tehnologiju), a sa onim osnovnim što se nalazi u trbuhu priče mi imamo problema. To je uglavnom novac, makar ne mora biti nužno novac. To mogu biti donacije u smislu radio ili računalne opreme - umjesto da se ista uništava, to može biti donacija u smislu objekata i infrastrukture... A mi ćemo onda već nekako nadograđivati raznorazna tehnološka čuda na dobrobit nas i zajednice. Te iste zajednice koja lovu troši bez milosti na tko zna kakva prekopavanja tek asfaltiranih prometnica i što ti ja znam na koje sve gluposti. Kao i 1991. ne daj Bože doći će svi nama na vrata, ali nećemo imati s čime klimati... Sada o tome nitko ne razmišlja pa čak niti mi radioamateri, a mi radioamateri smo čudaci tšo gubimo vrijeme na gluposti umjesto da se "profitabilno" ponašamo.

Ali kako da mi pojedinci te priče financiramo sami, ta jedva preživljavamo od danas do sutra (a i to na kredit) !!
Oprosti što je crno, ali realno je nažalost.

73 Goran, 9A3WP.
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

Offline 9A4OE

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 391
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #22 : 13. Prosinac. 2007, 16:00:30 »
Od devedesetih na ovamo nase sluzbe i institucije  koje su prije jako potpomagale i koristile usluge radioamatera u bilo kojem vidu, dali kroz ondasnju rezervu ili neki drugi oblik suradnje, danas su jako zatvorene za bilo kakvu suradnju po bilo koj osnovi.
Kod nas je nazamislivo da se dogodi nesto kao u susjednoj Sloveniji da se nas 112 pojavi na APRS. Nedavno je u Sloveniji bila akcija njihovog pandana nasem 112 u koju su ukljucili radioamatere i lijepo za trajanja akcije njihov centar u Ljubljani i mislim u N.Gorici su bili cijelo vrijeme aktivni na APRS.
Tu pojedinac ili lokalna razina nemogu nista uciniti, na potezu je HRS da bolje lobira kod nadleznih da se radioamateri bolje iskoriste.
Koliko centara 112 je prislusno na 145500? Najobicnije gluposti su da bi djelatnici centra mogli raditi na toj frekvenciji moraju imati polozen ispit za radioamatera, njima bi to pravo trebalo pripasti iz same cinjenice da tamo rade i u prijasnjim Centrima za obavjescivanje (iz bivse drzave) svi koji su tamo radili nisu bili radioamateri pa su uvijek dezurali na toj frekvenciji.
Glede donacija rashodovane opreme kad je posljednji put neki klub dobio nesto? Mislim da se svi dobro sjecaju kako je zavrsila oprema i uredjaji koje je prestao koristiti nas nacionalni operater telefonije, a tako ce najvjerojatnije zavrsiti i oprema MUP-a kad zavrse sa instaliranjem tetre. Tu je takodje na potezu HRS da lobira kod tih institucija da se oprema donira radioamaterima naravno ona koja moze.
Malo je van teme APRS digipiteri ali... nadovezuje se na prijasnje postove i razmisljanja.

Damir

Offline 9A4OE

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 391
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #23 : 13. Prosinac. 2007, 17:38:20 »
Ante malo smo odsklizali sa tvog pitanja, jer ti tamo spominjes uporabu sluzbenih frekvencija.
Ima druga stvar, tebi kao licenciranom radioamateru nitko ne brani da pod svojom pozivnom oznakom opremis svako vatrogasno vozilo APRS trackerom i radite na 144800. Ako pogledas aprs kartu sa postajama iz Italije tamo ces vidjeti oznaka od igle do sputnika, a ima i vatrogasnih vozila.
Dakle ostaje ti jedino vlastita pozivna oznaka, 144800 i trosak po vozilu cca 2000kn ili manje ako imate uredjaje (tracker+GPS 800kn).

Damir

Offline 9a5baa

 • Newbie
 • *
 • Postova: 16
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #24 : 13. Prosinac. 2007, 19:24:50 »
ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA!
Vatrogasci i GSS (potpuno dobrovoljna služba) nisu državne službe već javne službe (dobrovoljne u manjim mjestima i profesionalne u gradovima) od općeg interesa i svaka pomoć u bilo kojem segmentu im je dobro došla pa tako i od radio-amatera u sferi komunikacija. Sustav kao što je APRS do prelaska na TETRU (za koju godinu) dobro bi koristio za uvid u stvarne pozicije na zračnim ili satelitskim snimkama i topografskim kartama što bi bitno olakšalao sve akcije te pospiješilo koordinaciju. Po meni je glupo trošit riječi na to jeli se nešto smije ili ne koristit na nekim frekvencijama. Možda se jedan kanal na  vatrogasnim Motorolama može i programirat na amaterski APRS... Vi koji imate više iskustva u svemu ovome bi itekako mogli pomoći...

Offline 9a2ko

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 258
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #25 : 13. Prosinac. 2007, 19:29:44 »
Potpuno se slazem sa Adamom, hajdemo razraditi nasu mrezu, upoznajmo klubove, javno demostrirajmo APRS, najprije nasim kolegama a onda lokalnoj vlasti.
Odrzimo javna predavanja, podastrimo koliko to sve kosta, sto i sa cim se moze krenuti, znam da imamo snage, volje i upornosti.

Eduard

Offline 9a5baa

 • Newbie
 • *
 • Postova: 16
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #26 : 14. Prosinac. 2007, 10:13:45 »
Takav pristup teško bi dao rezultate jer primjerice Radio klub "SPLIT" kojeg sam član postoji samo na papiru. Svi stariji se svađaju oko toga što je tko otuđio od opreme za sebe, a struja i voda nije plaćena 10 godina...

Evo konkretan prijedlog realizacije sustava! Sve koji ste upućeni u APRS a imate želje i volje pomoći molim za konkretne savjete i sugestije..

1. Postoji mogućnost programiranja Motorola na bilo koju frekvenciju u radio-amaterskom pojasu (Provjerio sam u tvrtki ADUT d.o.o u Splitu. Tvrtka je zastupnik i serviser MOTOROLE)
2. Našao sam dosta jeftini tvornički kontroler koji se može podesiti kao APRS digipiter (http://www.kantronics.com/products/kpc3.html). Cijena mu je 218 US$.
3. Kao APRS tracker koristili bi TinyTrack3 encoder za mobilne postaje
4. MAP software za praćenje?? (Neznam što bi bilo najbolje i molim za pomoć!?)
5. Problem postavljanja digipitera i financiranja bi riješili uz pomoć vatrogasne organizacije. Za probu prvi digipiter bi postavili na Kozjak ili Labišnicu te Biokovo. U svemu ovome imam podršku Javne vatrogasne postrojbe iz Splita te splitsko-dalmatinske županijske vatrogasne zajednice). Postavljeni digipiteri bi služili i za potrebe vatrogasca GSS-a kao i za sve radio-amatere.
6. Problem licenciranja tj. radio-amaterskih dozvola riješili bi kao i kolege vani tj. osnivanjem klubova u vatrogasnim postrojbama što bi dodatno populariziralo radio-amaterizam  i učinilo od njega općekorisnu djelatnost.

Ante


Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2615
 • QRZ?
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #27 : 14. Prosinac. 2007, 11:39:19 »
Pozdrav,

Ante, ne ide to tako koa sto si ti zamislio.
Napisao sam ti u svojem postu prije da je

APRS is a registered trademark Bob Bruninga, WB4APR
All Rights Reserved

ti izgleda to ne razumijes, ili se pravis da ne razumijes.
To sto kod vas u Splitu ima problema u klubu, je stvarno vas problem i zbog toga ne treba krsiti neka druga zadana pravila i uzance.

Ono sto je Edi naveo bi bio pravilan način razvoja aprs-a. ovo sto ti navodis je na granici zakona i nije dopustivo.
Ako imas podrsku Vatrogasne zajednice i GSS-a, potrazi komercijalna rijesenja koja ce zadovoljiti vase potrebe i onda to prezentiraj i ako im onda podrška ne splasne lijepo inverstirajte u komercijalna riješenja.

Dakle APRS nije za komercijalnu upotrebu, nego samo za amatersku.
Evo ti par zakonskih tema za razmišljanje:
ti bi preprogramirao motorole na drugo područje! - da li to radio dozvola za te uređaje dozvoljava?
ti bi prenosio aprs tim uređajima na nekoj qrg! - da li je zakonski moguće koristiti te vrste modulacije na određenom području?
ti bi koristio puno stanica sa aprs- ako radis na ham područjima te postaje moraju imati svoje pozivne oznake, radio dozvolu itd..
ima jos dosta toga ali...

Dakle, da ti ponovim jer vidim da citas ove dobronamjerne postove kako tebi paše a ne kako bi trebao.
Ako cijeli svijet koristi APRS u amaterske svrhe, zasto bi samo ti to koristio u komercijalne?

Uostalom , kako kazes, ako se ne mozete dogovoriti u klubu oko osnovnih stvari, ne vjerujem da mozes uopce realizirati ovakav projekt (legalno)

Moja preporuka je da se drzis amaterizma ako ti to odgovara, a tehničko unapređivanje vatr postrojbi i gss-a prepusti onima koji za to dobijaju plaću.

Najbanalnije, zamisli ti si na intervenciji, koristiš radio vezu, a ja kao amater ti uletim na tvoju qrg sa 1kw na fm-u i pustam dx cluster. Kako bi se osjećao?

Mislim da ti je sad jasno što sam ti želio reći,

73
qv
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9A3WP

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 116
 • @DK3WP (EMCOMM only)
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #28 : 14. Prosinac. 2007, 11:42:30 »
...Problem postavljanja digipitera i financiranja bi riješili uz pomoć vatrogasne organizacije. Za probu prvi digipiter bi postavili na Kozjak ili Labišnicu te Biokovo. U svemu ovome imam podršku Javne vatrogasne postrojbe iz Splita te splitsko-dalmatinske županijske vatrogasne zajednice). Postavljeni digipiteri bi služili i za potrebe vatrogasca GSS-a kao i za sve radio-amatere.
6. Problem licenciranja tj. radio-amaterskih dozvola riješili bi kao i kolege vani tj. osnivanjem klubova u vatrogasnim postrojbama što bi dodatno populariziralo radio-amaterizam  i učinilo od njega općekorisnu djelatnost.

Pozdrav Ante, pozdrav svima !

Sviđa mi se kako se stvar razvija. Upravo sam tako i priželjkivao.
Sad me samo zanima reakcija HRS-a, DUZS-a, HAT-a, lokalne zajednice...
Naravno i kolega nam radioamatera, IO-a po klubovima.

Po realizaciji APRS-a (koji je valjda sljednik nekadašnjeg Packet radija) slijedi
nam vjerojatno implementacija WX-a na APRS i prikupljanje raznih dodatnih podataka
na temu "održivog razvoja",  razvoj "802.11" magistralne i lokalnih HAM mreža...
Implementacija WebCAM servera (DATV?) u navedenoj mreži također je zanimljiva i potrebna.

Čini mi se zgodnim povezati vatrogastvo, DUZS i radioamaterstvo u smislu postavljanja
objekata (kontejnera) na zanimljive "vidikovce" - planinske vrhove širom lijepe naše, koje bi
radioamateri koristili za rad u natjecanjima i održavali - a ostali bi ih putem Web-a mogli koristiti
za nadzor (WX, ev. šumski požar) ili jednostavno u turističkom smislu kao panoramske kamere...

Nadam se da je krenulo, još samo da stavimo na papir. Slažem se djelomično i sa Adamovim
razmišljanjem, ali hajdemo mi naći zlatnu sredinu. Papirima se sve može regulirati...

73 Goran, 9A3WP.

P.S.
Vrijedi informirati se i o ovome:
http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_smf&Itemid=683&topic=3334.0


« Zadnja izmjena: 14. Prosinac. 2007, 12:14:19 9A3WP »
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

Offline 9a2ri

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 100
  • Profil
Odg: APRS digipiteri
« Odgovori #29 : 14. Prosinac. 2007, 12:02:58 »
pozdrav Ante
Kao prvo kod mog spota, ja sam svatio dati pripadas profesionalno u vatrogasno drustvo, pa zato sam ti reko da zakoni nas odvajaju puno kao hobi i sluzneno. Inace ti kao radio amater sigurno mozes postaviti u pogon jedan ili vise DIGIPITERA na svoi znak, ili trazeci specijalno znak za DIGIPITERE od HRS. Inace motorole se daju podesiti  na nasim frekvencama , ako imas tamo i servis za motorole oni ti mogu lako ubaciti frekvecu na 144,800 Mhz di inace se koristi kanal za APRS. Digipiter je lako postavit treba ti jedan TNC2 i jedna stanica, s time da moras preprogramirati eprom u TNC2 sa programom za APRS, a on se zove UI-DIGI to lako ga nadjes na inernetu. Za mobilne stanice inace kako vec znas koristis TINY TRECK-3, a za baznu kontrolu treba ti jedan kompiuter i program UI-VIEW32 , sa mapama normalo tvoje zone di vi inace prakticirate. UI-VIEW32 je jako dobar i praktican program za APRS jer ga mozes koristiti uz modem TNC2 i direktno prikljucak na internetu normano spojen preko nekog servera za APRS. Eto u par rijeci ja mislim da sam ti obijasnio sve, inace ja sam u PORECU imam postavljen APRS-DIGIPITER i tako isto i Adan 4QV koi rade fantasticno. Jos nesto ti za tvoje podruce ne treba ti vise od jedan digipiter, jedino moras traziti takvu lokaciju za postavljenje da ti pokrije svu zonu koje tebi zanima.
Ako imas potrebe od bilo kakvih informacia tu smo pa cemo ti pomoci
73
Pozdrav 73 Tullio
9A2RI  POREČ
JN65TF