Gorane pozdrav,
Mislim da nije bit u tome što ti navodiš, pogotovo što se tiče APRS-a.
Dakle, nama nitko ne brani da sami razvijemo svoj sustav koji bi bi sličan APRS-u i onda sanjim možeš raditi što hoćeš, možeš ga besplatno ponuditi zajednici na korištenje ili ga možeš komercijalizirati (kao što već ima takvih riješenja u Hrvatskoj). Dakle ovdje se ne radi o nečijoj dobroti ili neaktivnosti ili šta si već naveo, već se radi o tome da je čovjek rekao: ja sam napravio APRS i mogu ga koristiti radio-amateri i točka.
Ako je netkome od državnih službi kao što su vatrogasci ili GSS npr. treba ovakav sustav, neka si ga kupe ili sami naprave (netko je spomenuo Rijeku za primjer). Naravno, da cemo u slučaju katastrofa uskočiti sa našim sustavom i pomoći, jer u biti on je za to i preusmjeren, ali kao backup, ne kao sustav koji bi stalno koristile neke službe.
Problem se kod nas može riješiti na način da imaš spremno npr.10-20 ručnih postaja sa GPS i popratnom elektronikom koji će biti spremni za korištenje i to dati na znanje onome tko bi to koristio, pa ako se za to ukaže potreba, oni će to zatražiti i "Ti" ćeš im to ustupiti. Naravno oni bi za uzvrat trebali financirati donacijama takve programe, jer ruka ruku mije, kako se kaže.
Iz svega priloženoga, da se zaljučiti da su te i takve službe na niskom nivou znanja i ne prate tehnološki razvoj. NJima je dakle maximalni domet ručna postaja ili sada Tetra, koju koriste na isti način. Dakle u tim službama se nije napredovalo u zadnjih 50 godina. Naravno, tome su krivi kadrovi koji tamo rade, koji ne traže i pritišću, da bi olakšali svoj rad i obavili ga na sigurniji način, vjerovatno zbog svojeg neznanja i neupućenosti.
Dokaz tome je i akcija vlasti protiv par radio-amatera u kojima se spominjalo "Skanere" kao svemirsku tehnologiju za prisluškivanje mobitela. Zamislite kad takvi "stručnjaci" ne znaju ili ne žele znati kako funkcionira mobitel mreža i sada njihova mreža, te da se prisluškivanje može vršiti samo sa posebnom opremom koju oni posjeduju, i trebali bi znati koliko košta i da je gotovo pa nemoguće to izvesti pojedincima.
Ovo sam naveo, kao primjer neznanja takvih osoba. I sada bi mi njima trebali doći sa APRS-om na pladnju, po meni tu nema logičnosti. Razvijajmo mi takve sustave za naše upotrebe i neka budu spremni ako ustreba, (bolje da ne) ali katastrofe se događaju, je li...
Primjer Amerike, nakon September 11 se ne može uspoređivati sa ničim. Neš ti državu i demokraciju u kojoj najprije pucaju pa onda pitaju ko si

Privatnost = 0 bodova, jesi probao putovati u tu državu recently? Ja sam mislio da je Saudijska Arabija i Libija pojam za kontrolu, kad sam dosao u zemlju demokracije (Amerika) - najprije me zapljusnuo smrad nogu, nije mi bilo jasno odmah, a kad ono svi u redu stoje bosi a netko sa cipelama u rukama, netko na traci gura cipele u "rendgen"

A oduševio me službenik na kontroli putovnica, nakon što mi je "skenirao rožnice" i slikao facu, uzeo digitalni otisak prsta, prekontrolirao sve garancije, vize, adrese gdje putujem, upitao me doslovce "Šta tu piše" pokazujući na vize arapskih zemalja.
Zamisli kad bi mi na granici naše turiste u 7 mjesecu tjerali da skidaju cipele, smrdilo bi do Austrije (naravno preko Slovenije). A onima zadnjima u redu, godišnji bi proletio u smardu cipela.
No vratimo se na APRS, kako napreduje kod vas gore? Je li treba pomoći? Ja sam na svoj UI-digi već i zaboravio, (da pokucam) kad radi dobro i ne zastajkuje

Uzivajte, MS ide odlično
QV