Autor Tema: QRP EME  (Posjeta: 529609 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #405 : 20. Listopad. 2008, 16:32:20 »
Ste vidjeli one gore...samo da je jist i pit....treba se srediti...umjereno ...jeli..! Mah ..ma nismo baš takvi ..tu i tamo se ode negdje ...kao i svi ostali...dobro homo na naše stvari...? Noćas je bili veoma dobro na mjesečin....elevacija oko 50-60 gradi i onda nestanu sve smetnje što su tu u lokalu.....podigne se gain na FT na maksimum +pretpojačalo i šum je onaj pravi ...tihi relativno ....nebeski...a ne ono kada su antene ravno sa zemljom....pa se svaka smetnja čuje...a kada su u elevaciji milina jedna ...e tu se da dobro raditi...deset veza uradjeno noćas...sve novi poz.znakovi i novi lokatori ....daleki istok ...otok Sahalin lokator je QN16IW...a znak je RA0FW...Ken ime ...grad Južni Sakhalinski....na kurz welle to se nemože uraditi...a..? Isto Japanac sa znakom 7K3LGC Hiro-san iz locatora QNO6.../taj lokator je dao/ znači ispod Sahalina tamo na Kurilskim otocima ili Hokaido ...tam gdje je bila koncentrirana /sakrivena/ratna flota Japanskog Carstva..prije napada na Pearl H.    .... ste gledali film ? A proposito...HRT 1 daje Japanske filmove poslje pola noći ...i sasvim su u redu za pogledati pravi su a ne ovaj dnevni šmarn..! Zanimljivo...Istok - Zapad je išlo odlično /refleksije/ dok Sjever-Jug jako slabo...ništa iz JAR ili Norveške..dok E -W od Japana pa do Arizone ok...! Kalifornij nisam dočekao...ispale mi oči...i bacio se na kauč..? Znači i tu ima nešto...faraday iliti zavrtanje signala djeluje na to...? Eto tako...dvometarske veze se rade...uspješno....i pričinjava zadovoljstvo u ovome poremećenom svijetu...tja..! Tako ..dole imate par "Istočnjaka" ! Inače radjeno na "slijepo" kamere u antenama su otkazale pa se ravnam po analognim instrumentima na rotatorima....koji su kalibrirani kako tako otprilike...Azimut na dva kompasa ..koji pokazuju različiti Sjever..pa negdje po sredini istih mora bit Sjever...? te elevacija koja je u redu...samo je sitna i nečitljiva mala skala instrumenta...ali...svakodnevna upotreba istog daje točnost smjera - elevacije..! A na koncu i ti i nije tako kritično...ima dosta tolerancije 10-20 gradi amo-tamo je prihvatljivo....?A kako je nekad bilo..? Vlado 9A2PT je stavio jednu cijev u sredinu antena ...pa jedan periskop..../ono dva ogledala jedno gore drugo dole u plastičnoj cijevi/ pa bi svako toliko trčao van pogledati jeli nanišanio dobro/ te 9A4QV .....koji kad je Mjesec vidljiv ...oma kaže ...Elevacija je toliko i toliko...i ne griješi puno...provjereno par puta...! Va bene....!Saluti a tutti quanti.! M.
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #406 : 24. Listopad. 2008, 12:47:52 »
Dnevni prekid...neku hebenu dijetalnu prehranu....napalo me par boleština što je normalno u ovim godinama ..tlak..šečer..i još par...pa dnevno po zapovjedi XYL od 2SS...dobio gomilu pilula prašaka medicine i ostale droge pa to gutam redovno i mogu vam reći da djeluje...u pozitivnom smislu......još neki čir na leđa ..ko jabuka...pa je Dr. Štrišković to razrezala.../dugo nije imala prilike nešto na živo uraditi../ i to je sredjeno...!Daklem ....počelo se nešto čudno dešavati sa ant. sistemom....TV kamerice rade-ne rade....koax relej u antenama ostao otvoren/ kada je zatvoren ..idu ant. pow.divider--koax relej /aktivan/ LNA i kabel dole ...ti sve van kontrole...? ....koax rele otvoren ..drugi koax direktno na dole...'...ali avaj ...stavio onaj h 1000 ..a on baš nije flexibilan za one hebačke pokrete što vrši antena....i naravno u prekidu i to oplet iliti masa ..perce je ona tanka folija bakrena....sve nevolje ..redom...kad krene nema broja...? Ko Muju u Mikenu na Hauptbanhoff....ubaci marku ..ono kokakola ...opet marku..ono orančada...opet marku ono sprite...ljudi iza  se bune daj Mujo...pusti nas do automata....EEEEE...odgovara Mujo......sada kada je krenulo svi bi kockali..! Tako nešto slično i ovdje...ALI....danas počelo sa radovima...oboren gl. stup....skinuti svi loši kablovi.....stavljam onaj cY...deblji ....sa onom harmonikom od mase ..on ide sve do ispod gl. kutije u kojoj su LNA koax releji..kamere it.d. i poslje njega ide 2 m. Ecoflexa 15 koji je gibljiv i on podnosi tu silnu rotaciju ljevo-desno..ti je main cable....a na drugu stranu koax releja ostavi postojeći Ecoflex 15...tako za sada ..pa u buduće stavim LNA bez koax releja i koristim "cY" na predaju a drugi kabel gdje je LNA samo za prijem.....tako se to radi ...? Ah...prošla pauza..ide sr dalje....došao HRS... za UKV jubitelje nima puno...a????????? A sti .....! Saluti a tutti quanti..! M.
Martin 9A3GE

Offline 9a2ko

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 255
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #407 : 24. Listopad. 2008, 13:12:27 »
Legendo moja, ma ke debolece, pilule, antigripini nista to nemoze kontra tebe.
Čireve dobijaju samo plemenit ljudi, pod britvulin i gotovo je na opce zadovoljstvo svekolikog puka.
Vidim unatoc svemu vršiš rekonsrukciju...forca majstore...
Stisak ruke.
eduardo 73

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #408 : 24. Listopad. 2008, 14:28:12 »
Evo ga .....sve spojeno.....cY preko seqvenceera i LNA....antene su dole...pravo u nebo pod 90 gradi....9A0BVS bez LNA 51 rprt. ....sa LNA 59+....radi ok....sada sredim još kontrolne kablove pa to podignem...! Dole je "cY" uboden pravo  u TRX....inače je molto zaheban za radnje..krut nesavitljiv i trebna force za staviti ga u poziciju...tja..! Dole vam je lokalni rusfaj/nered po običaju kada se nešto radi...sredimo to....? Bio neki dan Pavljic 9A9R../ išao tu kod neke susjede ...? Babe -vračare.??...?...?     Pa kaže ..kako je tu u tebe sve u redu....a u mene natrpano-zatrpano..a da vidi sad...? Bene...tjera se dalje...Edi saluti....čujem da će malo okrenuti prema Rijeci onu dalekovidnicu na ghz-ima....oće neko ovdijeka u okolici da gleda Mladena..? M.
Martin 9A3GE

Offline 9a2ko

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 255
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #409 : 24. Listopad. 2008, 15:56:29 »
Za televizioljubce s podrucja Rijeke ce se prema nepotvrđenim informacijama postaviti nova antena te ce se uzivati u raškonosti ATV programa u društvu sa televizicnim facama.
Kada ce to biti neznam, ali znam da nada umire posljednja.
Dobar dx...a Bujan je izazvao poplavu u Crikvenici. Boze onako mršav i elegantan gospar Adam a tako mocan apetit hi..
Salve dotore eduard

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #410 : 26. Listopad. 2008, 15:49:39 »
Koax je "uvučen"...unutra u konobu.....aaaaaa...kakve muke bilo....fiksirati ga vezicama uz stup..pa  ga saviti i turiti kroz rupu unutra../ neki keks..? / e onda trebalo ga fiksirati za šipku koja je na stropu...pa pravo u sekvencer...sada se testira malo na bandu...farovi i susjedi preko bare....LNA je naštiman na maksimum...pa one signale koji ne mrdaju "S" metar ../bez LNA /..diže 59 +.....  sa LNA ...to je dobra razlika ...RELATIVNO..? Sistem je još pod testom....? A nadam se da će sve skupa raditi nešto bolje..?  I na prijemu i na predaji../ tu mogu turit par KW....?/ Dole vam je kako je to  "ušlo" ! Ste vidjeli one lijepe stvari sa BFP196 od Janka...ima nas još....! Samo naprej..! Salutoni ! M.
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #411 : 27. Listopad. 2008, 00:49:29 »
Stvar sredjena ...ali avaj Mjeseca nije bilo..zašao tamo za Učku....bilo problema kao i uvijek ....sekvencer te još neke sitnice koje prate sve te stvari...i Mjeseca nije bilo ...nego sam malo gledao MS...iako nije termin vidjelo se toga dosta PA..G...YU..UA....smjer je bio 320 Az i El 8 gradi...u pravcu Holandije i Engleske...i primljeno par PA stanica ..jedan G te sa istoka YU1EV i jedan UA.....i to sduza...antene su bile stalno na 320 gradi....bio 9A6PSM kod mene sve vidio...i sredio malo ove kante od computera..te smo neke projekte sredili što bi trebali sagraditi...i CW Skimmer mi sredio pa smo slušali-gledali It. far koji se jedva čuje i skimmer ga je dekodirao u redu...!Tuliko...s jutrom su na redu Moon refleksije../ ak se probudim a antene su poremećene...po smjeru i visini pa trebam to vidjeti sa TV kamerom kuda gleda...chiaro ? Saluti ! M.
Martin 9A3GE

Offline Z35Z

 • Newbie
 • *
 • Postova: 34
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #412 : 27. Listopad. 2008, 17:21:25 »
 :) :) Pozdrav Martine


 linear sa GU74  drive 15w out preko 1kw
    73 Dime Z35Z

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #413 : 02. Studeni. 2008, 22:51:29 »
Dime....ha ...BRAVO...se vidimo via Mjesec kad -tad...?....Generalno spremanje u tijeku...sredjeno pola....Kabal....cellflex u prostoriji fiksiran ...elegantno smotan i uboden praf v sekvencer...sve dalje pospajano../ osim lineara../ trebam promjeniti onu žemsku 3.5 mm gdje upada PTT  iz sekvencera...skinuti gornji poklopac lineara a šarafa kao u priči../..loša kvaliteta from chipoteka../ pa to bude ovih dana..i onako je prop. nikakva..? Inače tropo prop. je dobra...i malo slušan Markoni kontest...9A stanice iz unutrašnjosti standardno jake...bio veome jak 9A4M 59+...imam ga snimljeno i slikano pa to stavim...sada nemere ..hebe me PC gdje je to....naime ubodem stick...stvar pukne..? Ovaj moment 9A6PSM radi na tome...dole je slika ...i cellflex elegantno smotan...ta ne da mi se ga skraćivati...pol dana treba za zalotati "n" konektor i to onaj malo širi..! Živa muka...perce ga ne mogu okretati...tubo di aquadotto..? No šta je tu je...gubici su mali ...neće se osjetiti..aa..? Aktivnos MS je velika pa pratim i to....zanimljivo ....malo EME-jaša ju sudjelovalo u kontestu....na 144.300 se održavale tropo veze standardno...! Ok ..tuliko....! Saluti a sviju..! M.
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #414 : 03. Studeni. 2008, 19:35:31 »
Dobar veče....ste vidjeli one lijepe slike iz Dežele.../Adi se udebljal/ ...malo...?  Onaj snop kablova koji ulazi unutra...tu je bilo posla ..aaa ? Sve to postaviti povezati opogoniti...pa raditi u kontestu....te osvojiti dobro mjesto ...i na kraju sve to razmontirati....bravo fantje...! Dunque...juče sredjeni komputri...sve ok...danas štimam Azimut../ po onim "Pordenone fiera."...Esercito bussola...i Elevacija../po Suncu/ i gledao se EME rad...kasno popodne..propag. jako loša a i nije bilo nekog baš..tek predveče nešto...i uspijelo je primiti refleksiju...dole vam je slika a ona degredacija je -7...to je jako loše ali uvijek ima nekoga koji proba ..? I to primljeno na IC 703 i transverter....! Onda..se ide u Pordenone...ide naravno....uvijek se što nadje dobroga za male nofce..? Tuliko..! M.
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #415 : 09. Studeni. 2008, 01:19:40 »
AAA..gdje ste noćni...nema nikoga...se zabavilo sa drugim stvarima a..?  Sezona je prošla pa nigdje nikoga...Ali ima nas u busiji i okolo...daklem večeras su bile stvari na mjestu...naravno riječje o EME trafiku i vezama i ostalom što je povezano sa time...najprije smo 9A3HY i ja išli u "Peveca" nabaviti neke daske...trebam još ugraditi neku policu-pregradu.postolje...pa šta ispadne...?....kao u fabrici tranzistora....makinja štanca poluvodiče.../na milijune/ i to se odmah mjeri..struja pojačanje šum i ostalo i onda se odredi ..a ovaj će da bude BC...ovaj BF....i tako redom....tako i u mene..šta ispadne...? Ma...glavno da se radi oko naših stvari..? Poslje 12 dana kiše konačno se razvedrilo pa se moglo posmatrati Mjesec sa kamerom../perce elevacije poremećena dosta..? Najprije sam to kontrolirao na Suncu../  ono je bili danas popodne vidljivo / ...tako da se moglo naciljati Mjesec i po danu...! Najprije sam samo pratio kako sistem radi na prijemu...bah radi kako tako...dok je el. niska smetnje su velike...i primam samo jake signale..kako se el. podiže nestaju smetnje..i prima ju se slabi signali..manje više u redu...valjda sam dobio dijelić dB sa tim cellflexom...e kada je el. bila na 40 stupnjeva sve se vidjelo..i moglo se fino raditi...dvije "gobe" /gi7b/ sam natjerao na max....cca 900 W. ...ali ruši mi TV .../a valjda i u okolici isto..? /..na Lapu...onaj dvB tv što se ubode u usb....riknuo onaj prijašnj Tera-tec../odličan/ pa ubo neki Pinacle ..vidi se dobro..smo je spor prema teretecu i čim idem na predaju sve se smrzne...bah...! A bio onaj Matrix film..za pogledat je par put uvijek....znači ..film na TV../mute/...radio P.Re...i Mjesečina.....? Uradjeno desetak veza...sve novi poz. znakovi...new one ..niks....ima ekspedicija u Omanu A43...inače DL ekipa ali slabo sam ih vidio...ispod moga dometa a i navala je bila masovna...desetak stanica ih zove...sve vidim ..ali njih jako slabo..fali malo..trebam još antene srediti...one kablove što idu iz djelitelja snage..treba ih zamjenit..sumnjivi mi opet to...tamo je H 1000 ...?  Možda opet masa na kojemu popustila...? RG 214 je za to ...posrebren oplet..! Dobro...stigla karta iz South Africa...direkt i dosta brzo..imate je dole..! Te dobar primjer TROPO i EME signala....EME je onaj ljevi ..slabiji a TROPO je onaj izmedju dvije smetnji....veza je uradjena normalno..u duplo..tamo na chat-u smo to komentirali...! EU-USA je dosta slabo išlo...takva propag. ili refleksija....samo najači su se vidjeli...! Toliko o Mjesečarstvu....? E da poslje sam smanjio pobudu tako da daje 600 W. i ne smeta TV-iju...i održao par veza sa tom snagom...!Va be...saluti...a Sudan a 2SS e tutti altri aspiranti radioamatori vicino e lontano ! M.
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #416 : 11. Studeni. 2008, 13:54:57 »
Salve amici i ostali..! Noćas bilo dosta uspješno.. fifty-fiftyM../naravno kada je elevacija bila visoka ..skroz gore...40-50 stupnjeva...prvi fifty...vidio me -21 u Oman...A43DLH....ali avaj ja njega jako slabo tek jedamput dekodirao ga....radio na .100 i micali se okolo da izbjegnem smetnje...i nikako ga primiti..pa smo odustali poslje sat vremena...ccccc...baš mi krivo.../velike smetnje kada su antene na istok i jug....a elevacija niska/ poslje kako se elevacija podizala bili je sve bolje i bolje..uradjeno par novih znakova te konačno poslje dvije godine bezuspješnih pokušaja uradjen ZS6OB   Pine iz Pretorije...ima samo 300 W. grupu antena 4x10....i išlo ovaj puta sasvim dobro...-24 ga primio...dok on mene -19....?.....nešto nije u redu kod mene sa prijemom...biti će da je opet koja ant. out....to jest koax poslje dividera na nekoj anteni ...nema mase...perce je onaj H-1000 i oplet iliti masa je onaj fudrin od folije + neka žičica i to kada se mrda se prekine...pa jedna ili dvije antene su out....to sredio proljetos-nanovo zalotao....mona ja ..mjesto da sam stavio new koax-e..gibljive...tipa rg 214 ili slično...tu imam LCF 1.4  cellflex 11 mm / uzeo tamo gdje ima -doneo amo gdje nema...9A2DC politika /...pa ću probati sa njime...samo "N" konektori su problem...(vederemo a Pordenone/..perce ...je 2mm puni presjek vodiča  a oplet -oklop je ona bakrena harmonika...andiam a Pordn. ! Allora danas stigla zvijer....treba je srediti i opogoniti....čuvajte se vi bližnji..? Makinja je from unutrašnjost..i bude vraćena vlasniku kada se sredi..? Tako..! Salut ste ! M.
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #417 : 11. Studeni. 2008, 14:02:03 »
A evo i prave stvari ...kao neka nadoknada..? M.
Martin 9A3GE

Offline 9a5cw

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1079
 • ?a bališ?
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #418 : 11. Studeni. 2008, 15:22:22 »
Bella la valvola, anke kvela zelena zica da VN e molto forte...
Spero da ja necu delati kome kvesto su la fotografija...magari nikad se ne zna...

ciao amico ... soon dolaze trafoi za moj linear (novi ne onaj za kojeg san bi poi tebe)...

73 i GL via eme...i provjeri si RX ;)
Patrik da Pisino

Offline 9a3mr

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 162
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #419 : 11. Studeni. 2008, 19:04:29 »
 Moj prilog QRP galeriji ;D

Pozdrav
Rolando 9A3MR