Bok Martine i ostali koji čitaju ovaj forum!
Neki dan čitam onaj tvoj tekst sa QQE-jkama, pa i ja sam upravo mijenjao elektrolite u ovom svom „malom“ linearu, koji ima jednu QQE 06/40. Taj linear je „ostavština“ od mog rahmetli oca, koji je nekada imao SEMCOSET TRX za 2 m. I sa tim uređajem sam odradio svoju prvu vezu na 2 m AM emisijom, znaš ono kad pozoveš na jednoj frekvenciji, pa onda uzmeš vrtit dugme na RX-u dok ne nađeš nekog da te poziva. I tako sam uradio YU2CAW, čini mi se iz Čepina. No starog nikada nije interesovao UKT rad, jer ga je mrzilo da ide na brdo. A što, čovjek više volio da radi na KT, iz vruće sobe, uz mezu, poneku rakijcu, i tako to

. Šta ćeš. Nije ko ja, natovari na onog svog jadnog GOLFA antena, žica, šipki, uređaja pa opleti na prvo brdo. Dobro, ostalo nam je nešto isto, to što se tiče rakijce i meze

! Taj linear ima anodni napon od 1000 V, ali mu je QQE-jka stara ko' i moj operatorski staž. Ali interesantno, još uvijek radi8). Tako da mogu iz one svoje „rupa“ lokacije iz čaršije, da uđem u repetitor R3 na Vlašiću. Ma, morao sam mijenjati elektrolite kad ova zima još uvijek traje, i gore na Ratišu snijeg je oko 0,5 m, a ja bih malo radio. Jednom mi je Almas E71W dao jednu 829b, ali treba povećati kapacitet na promjenljivom kodezatoru. Sad se pitam koliko

?
Martine, ako slučajno nađeš onu šemu za 2 x 829b, daj objavi je da malo budalasamo, jer su te cijevi, posebno kada dobiju onu narandžasto-crvenu boju

(iz ličnog iskustva) „neuništive“. Radio sam prvi vikend decembra mjeseca, prošle godine Vecchiacchi Memorial Day, i to je bio kraj za proteklu godinu, jer dođoše oni minusi, pa nije imalo smisla ići na brdo

. A VMD je prošao sa veoma, veoma lošim propagacijama. Urađeno nekih 15-tak veza a onda tišina, ali u glavnom nije falilo roštilja i rakijce. U 2015. sam uradio 45 veza, osvojio 8 mjesto (da se pohvalim).
Onaj moj osnovni uređaj sa kojim sam radio FT 736 R, koji je zaglavio u servisu „ELZAS“, majstor je jednostavno odustao od njega. Valjda je našo nekakav FET koji je izgorio, pa onada je vadio bateriju za logiku i Boga pitaj šta još

. Uglavnom sada više nema banda 144 MHz. Kaže, kad prebaci na 2 m pojavi se na displeju Err

. Onda sam ga dao Harisu u Zenici da on pokuša da to riješi. On je mlađi momak, ima još živaca. Zvonko (on je u OE) me savjetovao da pribavim kompletnu dokumentaciju od YAESU za taj uređaj. Možda neko ima u 9A tu papirologiju? Neznam ni sam. Kad se desio taj kvar, uređaj je bio na prijemu, Slušao sam neke starije operatore na R2 (bila je interesantna priča) kad je jednostavno zanijemio

.
Ili će biti da tražim nekakav polovan uređaj za 2 m

?
Martine, budi mi dobar, a ja svaki dan pratim 9A forum, pa ako bude nekih novosti za mene....
73, E74G - Nedim