Da bi se dobio što bolji gejn antene ..jel tako...valjda je DK7ZB eksperimentisao sa time ?
Gresis Martine, takozvani "V" dipol ima za cilj popravljanje F/B ...
Na zalost, tvoj imenjak samo kopira i krade ideje drugih, u ovom slucaju to je resenje prezentirano pre nekoliko godina od strane DG7YBN
a Martin se odmah "zapalio" i poceo da "prepravlja" moje i neke druge dizajne predstavljauci ih kao svoja revolucionarna resenja. Imao sam
sa njim zestoku prepisku oko toga jer je nekoliko mojih dizajna objavio na svojoj web strani kao njegova dostignuca a sve sto je uradio bilo
je da je promenio geometriju dipola ... na kraju je bio primoran da prizna sta je uradio i ukonio ih sa web ... poenta je bila u tome da sam ja
sam vec bio uradio to isto ali nisam hteo objavljivati na web da ne bi bio kritikovan da kradem tudje ideje ... fakat jeste da se sa takvim
povijenim dipolom dobija bolji F/B ali je sama gradnja takvog dipola i antene uzasno kriticna i zahteva veoma veliku preciznost da bi se
dobio ocekivani rezultat a takodje je kriticno direktno napajanje sa koaksom zbog RFC ili 1:1 baluna koji se mora upotrebiti, narocito kod
stanica koje rade sa velikom snagom - iz iskustva znam da ljudi beze od takvih resenja i to je razlog sto se vrlo mali broj ljudi odlucuje da
pravi takve antene.
Slicna je situacija bila sa dizajnom antena na 50 Ohma - osuo je citave salve javnih kritika po raznim forumima i listama na moje i G0KSC
dizajne tvrdeci da su njegovi dizajni sa 28 Ohma neprikosnoveni i najbolji da bi zadnjih par godina i sam objavljivao skoro iskljucivo dizajne
sa 50 Ohma a 28 i 12.5 Ohma sasvim odbacio ...
Zelim tebi a i svim ostalim clanovima liste srecne Bozicne praznike te srecnu i uspesnu novu godinu
Popa, YU7EF