Autor Tema: QRP EME  (Posjeta: 538941 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a2ko

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 256
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #15 : 18. Studeni. 2007, 15:03:10 »
Please dimension of day antena!! or web pages hi!!
Slusao sam te kako pozivas, samo SWL ham.
73 from Krikvenika.
Martin je legenda man. Ombre para todos!!!

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #16 : 20. Studeni. 2007, 01:03:12 »
Evoga..! Dobar veče-jutro.A...dobili bla-bla na portalua..? Baš dobro..! Bravo uprava..konplimenti za upravu ! Tako se to radi..niks pulitika nego radnja....! Evo neke novosti sa mjesečarstva..propagacija dobra...vidjelo se toga dosta,,,na frekvenciji radnoj i po dvije stanice odjednom ?...ovaj je na .119 onaj na .120 i vide se obadvojica...pa biraj koga ćeš...? Je...ali sada ja već biram sa kime ...perce...perce ne ovoga ne onoga nego ajmo malo rezličite zemlje uraditi...pa mi ostalo sada još par EU zemalja za uraditi...tja skupi se toga bolje nego na kurzwelle...? Ok danas dvije nove zemlje ..Holandija i Češka..a vidjeno je još par zemalja ali bila i gužva i smetnje vjetrovite (bura trese i vitla sa antenama pa ovo što je uradjeno je vrlo dobro...raporti dobri ...-22 -20 ...new linear se pokazao u redu...( treba mu hajcnuti 2500 volti pa je pola kile ziher ? ) no i ovako je ok..? Evo prikaza...PA0JMV-JOOP (ne onaj iz Yaesu-Holland ...tome kada stignem idem doma na vrata ...? (3 e-majla i ne hebe me) ...PE1L-RENE...PA3CWN-OENE te OK2UZL-LUDEK...a još bilo par pokušaja i pozivanja..big gunovi dolazili na oči i uši gromoglasno...W5UN -9 KB8RQ -10 RA1AX -12  it.d. a tamo u mjesečevom kalendaru za propagaciju piše prilike tako -tako...? SVE PULITIKA ..KOM EŠ VJEROVAT ? Tja...A bio i tamo na bla bla jer korispodenti ovi pitaju sos čime se rabota i tako moro upast...nije se puno davilo..imao par ponuda sa par stanica pa smo probali....ali polovično ...ja vidio par refleksija oni ničevo...a buretina trese antene...sve dobro prošlo...Eto toliko...dole je linearčič pri ispitivanju...majstor 3GE i mladji majstor 6PSM a usliko inkognito 2SS ! Tja...pozdrav...9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE

Offline 9a5cw

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1085
 • ?a bališ?
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #17 : 20. Studeni. 2007, 08:39:31 »
Zdravo!

Lip ti je amp... congrats...
Jucer su bile dobre EME condx... slusa san na 50MHz W1JJ i dolazio je -23 na 3el.DK7ZB i 25m RG-213.
Nisan vjerova da se moze nesto cuti na tako malu antenu.

73

p.s. cujemo se u CQWW CW ... na malo nizim bandovima - 9a1p -

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #18 : 22. Studeni. 2007, 11:30:04 »
Dobar dan ! Kako je ? Vjetrovito...južina....pritisak...sve munjeno...? A što se može..? Ne baš puno toga....tja ?  :'(   No dobro idemo dalje ! U subotu velika ekspedicija ide u Pordenone...da pregledamo šta ima ? A nema baš previše ali se uvijek najde kakve korisne krame za male novce...bude izviješće ! Ok sada one glavne stvari..."rebote lunar...hombre" ! Propagacija odlična....postave se antene nagore pogleda tko zove i odmah se vidi signal...puno stanica bilo noćas...manje više uvijek ista ekipa (zaražena jeli ?)...ah neizlječivo ???>:(...maa !..URADJENO 10 VEZA ?????? Od toga tri nove zemlje i to Slovačka ...Madjarska...i Irska....išlo kao ludo...tako da se moglo birati i eksperimentitat sa različitim prijemnim sustavima....ova kanta ...ona kantica.... stara... nova..? I što se pokazalo kao najbolje ? Korišteno na testu---IC703 + transverter..TR7 DRAKE + transverter... TS520 (Trio kenwood cijevni ?)+ transverter...FT857D...te FT817....i FT817 +transverter...? Naj sustav je ----FT817-----na 144 mhz + linear....( sa njime primljen signal od ZS6OB ...Pine from SA ( u njega 4x10 i 300W.) na drugom mjestu je  FT817 i transverter....IC 703 i transverter pa FT857D...i tako redom..uglavnom kada je propagacija dobra sve je uporabljivo...tja...! Glavna stvar je malošumno pretpojačalo u ANTENI...gore montirano...to je to..!  ;D...? Joj zaboravio sam "kontest 25" opogoniti..? ( ima jedna JA stanica i čovjek radi mjesečinu sa home made uredjajem SVE CIJEVI....a baš je to ok...)..no budemo vidjeli kada raskrčim ovu gužvu kod mene ..sve natrpano okolo..padne tu i tamo nešto zaboravim gdje mi je šta..nedajbože nešto premjestiti..? poslje se to ne može više locirati i slično...( hebena starost)..uglavnom kažin ovdje ( a vidio sam i gore)..eto toliko za sada...(dole vam je new linear (račun za struju))...? Pozdrav...9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2591
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: QRP EME
« Odgovori #19 : 26. Studeni. 2007, 12:59:21 »
Alo, a di si?
Nema te sinoc na "visokoj elevaciji", a islo je UFB, cak sam i CW slusao EME, nema dok se ne digne elevacija preko 45 stupnjeva, e onda je milina, ekran bez smetnji ;-)
Ja samo 2 eme veze sinoć sa 3 žice savinute u kvadrat.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #20 : 26. Studeni. 2007, 14:05:26 »
Dobar dan  Evo ga...tu san...noćni rad ...tako je Adame kada je elevacija visoka radi se odlično...? Eeee bili u Pordenone...limuzinom...fino sjeli...9A4QV...9A3HY...9A3GE...te chaufeur 9A2SS.....vozio nas kao plovane (plovan-svećenik) ..prešli te meje i rampe bez pitanja i zajno va Italije ...pa na kafee i brioše pa na sajam..masu auta i ljudi...i piše FIERA DA RADIOAMATORE...a ono full konputra i cd-a te ostale pančofarije....gužva...pa daj u strijelce...bilo i nešto za nas...sveukupmo 7 štandova..???  :'(......tja ...ali našli nešto za male novce...krama ali dobra...ono kritično..obrtni kondezatori silver žice i još neke stvari...bilo dosta "naših" (vidjeli gos. Matijaža kako stručno pregledava gigaherz stvari)...našli se i sa IV3GBO-ooem pa popričali o svemu....eto nije bilo loše sve u svemu..uvijek se najde nešto...mala 2c39 keramička visoko frekventna cijevčica 1 euro....????? i ploča od starog sistema mobitel mreže   3 eura ..? a na njoj schotki mixeri ...mar-ovi...te još par "naših" štandova  lončasti trimeri...zabadava takoreč...te još par štandova za "nas"....na kraju ispalo dobro...svi zadovoljni...ok ajmo u Deželu...stani tamo gdje je roštilj...pa se oroštiljali dobro... i na kraju baklave bolan..prava bosanska kafana...ajmo doma..Adam sey- no moon tonight- perce grmi-sijeva.kiša -statika i ostale nepogode...kad...antene na 60 gradi u nebo...prima ko ludo ...po tri signala u isto vrijeme...uradjeno oma desetak standarnih veza te 3 nove zemlje...Englez-Madjar i Rumunj....i bilo još toga puno...Quatar Brazil Saudijska Arabija...e tu bila gužva kao na kurcwelle...svi ga zovu...samo jaki prolaze...tja..propagacija odlična uz onu grmljavinu i pražnjenja...noćas isto uradjeno masu Amerikanaca sve new znaci i normalni sistemi ..jedna -dvije antene 500-600 W. tko da je bilo uživancija radit..!! ;D.....! Prije bili u mene Stiv 9A2SS i Silvano 9A6PSM pa sam im dao malo da "vežbaju" sa AZ i ELEV... i naciljali mjesec i primili signale...zadovoljni kako to radi..jeli...? E onda su mi sredili konputer...od tri napravili jedan ali vrijedan...tko zne ...zna..! Tako ..bilo dobro... 9A3JH..WELLCOME ....vidjeli ga na chatu ali nisam imao pristup tastaturi ..perce ovi tu kopali na stolu po konptru te instalirali i muljali ostalo što je potrebno da to radi kako treba (garancija doživotna )...hehe..No dobro ..za sada toliko..ima slika par ..krama vhf iz Pordenona ..ali neće da to otvori kako treba pa stavim next put... Pozdrav  9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #21 : 26. Studeni. 2007, 17:35:27 »
-------------------------------PORDENONE-----------------------------------------
Martin 9A3GE

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 917
  • Profil
QRPP EME
« Odgovori #22 : 26. Studeni. 2007, 18:55:18 »
Pozdrav za sve mjesecare,

Prosli vikend nismo bili aktivni sa velikog Jamesburg dish-a, ali nismo mogli da odolimo pa da ne radimo
EME u ARRL contestu. U proslom dijelu kontesta, uradili smo 111 veza na 2 metra, i 73 veze na 23cm
sa velikom antenom. Gotovo pola veza je uradjeno na SSB, sa raportima cak do S9+10db.
Vlastiti eko je bio s9+20dB.
Takodje uradjena je SSB veza sa VK4AFL na SSB (S7) koji je radio sa 2M parabolicnom antenom, i 150W.
Koristen je znak od N9JIM.
Ovaj put sam dosao na ideju da probamo nesto sasvim drugacije, sa najmanjim mogucim setupom za 23cm.
Imajuci u vidu da postoji nekoliko aktivnih stanica sa parabolicnim antenama iznad 10 metara, izracunao sam da
sa parabolicnom antenom precnika 1.2M je moguca dvostrana veza preko mjeseca.
Vec u Petak popodne smo Jim N9JIM i ja montirali ispred njegove kuce, W2IMU feed na 1.2 metra Protelin parabolu, koju inace koristimo za 10GHz.Montirali smo malu CCD kameru u feed-u za pozicioniranje.
Sa nestrpljenjem smo cekali mjesec da odskoci iznad palmi, i odmah potom culi K9SLQ
kako poziva na 1296MHz. Pozivao sam ga nekoliko puta, nakon cega je on vracao sa QRZ ?
Do veze nije doslo, jer K9SLQ koristi dosta snage na predaji i ima relativno mali dish.
Kratko nakon toga sam cuo OZ4MM, i Stig je vrlo brzo primio moj poziv i izmjenio 0/0 raport.
Nekoliko minuta nakon toga je stigao mail od OZ4MM, sa upitom dali mi to testiramo milivate na
velikom dish-u. OZ4MM radi sa 10 metarskom parabolom. Objasnili smo mu nas setup, i to je vjerovatno
i najmanji setup za EME. Na prijemu je LNA sa 0.6dB, a na predaji koristim SSPA od 350W.
Sledeci dan smo postavili nesto vecu parabolu od 2.4m i za nesto vise od sat vremena uradio sam 7 veza.
Morali smo prekinuti sa radom jer je postalo prilicno hladno. Na kraju nadam se da ce ovaj tekst
potaktnuti i druge na slicnu aktivnost na visim frekvencijama.

http://www.flickr.com/photos/n9jim-6/

73
Goan AD6IW


Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 917
  • Profil
QRPP 23CM EME
« Odgovori #23 : 26. Studeni. 2007, 20:34:19 »
1.2 meter dish on 23cm EME

http://www.youtube.com/watch?v=Xf8yRdYyUK8


73
Goran AD6IW

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #24 : 26. Studeni. 2007, 23:12:49 »
Bravo Gorane...komplimenti... ( ovdje ništa od 23 cm...radar sa Učke pere sve okolo...frap -frp.frap.zouu-zouu...tako nekako...al su ga smjestili...nama naravno...!
Martin 9A3GE

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #25 : 26. Studeni. 2007, 23:20:36 »
Stisnem krivo i odee...! Radi sada exspedicija iz Gvineje iz Konakrija... 3X5A (3XT1)..na dva metra na .084 ...cccccc ....ja vidim petoricu kako zovu....a Miloš  S52LM  vidi 16 (šesnaest) stanica kako zovu...ALA JE GUŽVA...a neki su uspjeli uraditi vezu...bude veselo...oni dole u Gvineji imaju jednu duuugu antenu (špagom vezanu i gore i dole)...pa ipak ide...ok ..tuliko za sada....pozdrav Gorane i ostali...3GE
Martin 9A3GE

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 917
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #26 : 27. Studeni. 2007, 01:33:38 »
Zahvaljujem Martine,

Namjera mi je sljedece godine, u ljeto 2008 aktivirati 9A EME na visim frekvencijama,
od 1.3 do 24 GHz. Bilo bi dobro da to bude timski rad, i da aktiviramo vise nasih amatera
u ovom projektu. Nema sumlje da bi imali dobar pile-up. Projekat bi imao i
edukativni karakter. Zao mi je zbog smetnji sa Ucke, ali je mozda moguce naci kakvu lokaciju
na istocnoj strani, u uvali.
Martine, puno uspjeha u EME radu, i pozdrav za sve u 9A

Goran AD6IW

 

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2591
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: QRP EME
« Odgovori #27 : 27. Studeni. 2007, 23:08:59 »
Gorane pozdrav,

hvala za info, koliko sam vidio na webu i OK1TEH je takodjer radio eme sa stvarno marginalnom antenom prije par mjeseci, kaze da mu antena ima samo 17db na 23cm i to je parabola, ali ne solid dish nego nešto slično onim Andrew dishevima sa poprecnim aluminijskim cijevima savijenim da tvore oblik paraboličkog reflektora, i kako kaže to je antena za WiFi 2,4 ghz.

U svakom slučaju sa vama i big dishom se isplati probati i zagarantiran je uspjeh. Probao sam na 70cm big dish Japance odraditi kad je bila ekspedicija, ali nije mi islo, u isto vrijeme odradio sam stanice koje su imale samo 8,5m dish na 70 cm ali oni big gun Japanci ni od traga...

Martine, evo kontrole temperature za linear, temp zraka na izlazu cijevi  8)

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 917
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #28 : 28. Studeni. 2007, 00:46:42 »
Pozdrav Adame,

Zahvaljujem ti se za info. OK1TEH je radio JT65 na 23cm. Mislim da je gotovo nemoguce raditi analogno (CW) sa
manjom antenom ili snagom. Imao sam u vidu signal od 3dB iznad suma.
Trenutno je moguce raditi samo Jamesburg ili HB9Q, sa manjim setupom.
Sad mi stvarno ne das mira, dok ne probam sa manjom parabolom.
Imao sam negdje 1M dish....
Upravo sam mislio da sam zavrsio sa ovim QRP mazohizmom, Hi.
Ovo je samo za one koji zaista vole QRP, i imaju vremena i dobre zivce.

Slazem se, Japanci su imali prilicno slab signal na 70cm. Imali su isti problem
kao i mi sa Cassegrain dish-om. Koristili su loop kao radijator montiran ispod subreflektora,
ali se pokazao neefikasan.
Adame, mozes li postaviti nesto za 1.3GHz ? Za Jamesburg ti je dovoljna duga Yagi i 50W.
Moze i cw i JT65.

73
Goran

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #29 : 30. Studeni. 2007, 15:18:14 »
Dobar veče-dan..! Evo ga..! Pozdravljeni..posebno Goran i Adam.....te svi ostali....1 Šta se radi..? Zima....za lotanje i ostalo pravo vrijeme....a radi se kako sam obaviješten iz mojih izvora... i to ..antene... transverteri za više opsege..linearci..te razni mjerni instrument....nije loše he..! Ima nas još..? Evo malo njuz sa Mjeseca i okolice....oni u Gvineji 3XT1 danas su završili sa radom..noćas su javili na bla-bla...! Bila je velika gužva na radnoj frekvenciji....počne sa JA stanicama pa Evropa ( svi aktivni redom) te na kraju Amerikanci....jedno stotinjak...ala se zvalo..primao po 6-7 signala odjednom na monitoru..neko je uradio vezu neko nije..( ja nisam...? nije bilo šanse probiti se kroz sve to...a i oni su dosta slabo dolazili...single antena i baš ne neka snaga..(vidio par puta njihove signale)...tako da je i to prošlo konačno ( perke Luna esche tardi verso mezzanotte...e aspeta aspeta..dopo prendo sognio..lassa tutto ..si no ...pa kada treba biti tu sve ostavim i odoh spat...bah)..tako ! Uradjeno par standarnih veza tek toliko da se provjeri dali sistem radi...ma radi ok za sada ? U razvoju 2x7 elemenat što postavim na mjestu tonne (visiokošumnoometalo)...tja ? Radi se na pobudnom stupnju sa jednom QQE03/20 ili ako ne bude dosta stavim QQE06/40...pa drajva kolko oš...20-50-150 iliti 200 W. po želji..ispravljač i ostalo imate dole uslikano (900 v 200 mA 250 stabilizirano za g2 te -15 do -80 v za g1....i ostale potrebne napone...eto toliko ! Pozdrav..9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE