Dobro veče !!!
Svim Martinima i Martinama ...sretan imendan !!!
Tnx Gorane za ono o transverterima !!!!!!!!!!!
Ah...ja to lotam sa guštom ....vaki pa onaki ?
Sve je to isto manje više....ništa novo ...samo manje je sa tim smd dijelovima i lijepo izgleda a kako radi...hm ..ma radi dobro ?
Što je važno ?
Predaja je u redu,,,tu nema problema a prijem...kako koji...podnosi jake signale bliskih stanica u kontestima (10 pa do 300 km.)
Važno ...bazni uređaj tj pogon na 28 mhz !
Mere se staviti trio prvi model ?
I to testirano trio na cijevi pa transverter ...a što je najljepše šum je pravi duboki a ne ovaj"poluvodički" iz današnjih uređaja ?
Znači...bazni uređaj?
Treba biti veoma dobar da bi se sve radilo (govorim o prijemu) dobro i da jaki signali ne smetaju ?
To je valjda što te najviše zanima Samire ?
Naša ukv populacija(kontestaši) su probalo i ovo i ono a neki se vračaju na stari dobri FT RD 225 ..ALI SA NEW ULAZOM....vrhunski ulaz (komplet pločica) je razradio Robi IZ4BEH ..evo stranice...
http://www.iz4beh.net/....pogledaj pod ....FT225RD : nuovo FRONT-END e MIXER ....jedna naš jaka takmičarska ekipa je to nabavila...nadam se da će objavit ovdje kako radi ?
To je dobro riješenje....!!!
Ali...riječ je o transverterima....mene nije briga za jake signale jer ne radi u takmičenjima nego signal šum....signal što veći-šum što manji ..to me tangira ?
Dunque....od masu testiranja i uspoređivanja raznoraznih uređaja na dva metra od maloga IC 202 pa do ICXXX ( ALI SVI TI ICOMI SU KOD MENE MODIFICIRANI)...tj. da se postigna naj prijem ?
Naj radi (na EME) IC 251E ...razdvojen tx-rx i stavljen na ulaz CF300 ...!
Dobro...pustimo EME...?
Ovako...što je bilo za jake signale najbolja konbinacija ?
"Stari Drake TR7..( tu priču sam već ispričao ovdje) plus transverter "i home made i "fabrički" ....

TR 7 je sa svim filterima i ide od 0 pa do 30 mhz (samo ovaj slučaj kod nas par)...i što nema vf pojačanje...nego signal ide pravo u miješač KOJI JE ŠOTKI.....a drugi uređaji "fabrički" nemaju šotki mixer ..na to još nisam naišao ili čuo..ak neko zna neka me prosvijetli ?
Inače šotki miješači ...cijene idu od par eura (sa starih pločica na raznim sajmovima) pa do par stotina eura ..onih vrhunskih koji su izrađeni baš za to...tj podnosit jake signale ?
Ta konbinacija je najbolje radila na prijemu ..testirano u kontestima kada imam ok desetak jakih signala u bližoj okolici ...transverter šotki...baza šotki...NEMA BOLJE

?
Nitko ne smeta pa ni onaj sa Učke (hvala za vezu) koji puca direktno u mene ?
Još...kada je dobra propagacija čuje se S far iznad Ljubljane koji je na 144.486 a naš je na 144.478 ..sa "fabričkim" uređajima BVS strašno smeta ..."pere" 20 khz gore i dole DOK TR7 I TRANSVERTER prijem je čist....BVS NE SMETA...SVE ZAHVALJUJUĆI IZVRSNIM MIJEŠAČIMA U PRIJEMNOM LANCU ?
Eto...malo sam se raspisao o tome...?
News sa Šanburina...dan -toplo..noć-zima ??
Po običaju nešto konbiniram...par LO na 116.000 mhz za testirat u transverterima....od cijevnog sa kristalom do tranzistorskog isto kristal te "kockica" koja radi direktno na 116.000 mhz (to je najbrži način dobiti radnu frekvenciju) !
Planiram uradit "niskošumni" LO ..malo je konpliciran ..ali meni je potrebit...opet --signal-šum ?
To su sve finese lotajućeg Martina ?
Konpletirana ploča od ispravljača ...350 v. za g2 stabilizirano ....o-pa do 90 v. negativa za g1 i 12 v. par A za releje i "svijetla" ?
Ljudi grade linearce za dva metra..pa me upitaju...kako izvesti izlaz ..rezonator ili zavojnica ..za rezonator treba "kutijetina" a sa zavojnicom kutija ?
Bolji je rezonator ali mašina radi i sa zavojnicom...uz dobro hlađenje bude sve ok !!!
Dole je primjer sa zavojnicom !
GI7BT bolje radi nego GI7B !
Momentalno ganjam na "mjesečini" linear sa GI7BT ...30 wati pobude 50 mA struja mirovanja anodni 2600 volti i out-a je pola kile...naravno uz dobro hlađenje ..turbina u "glavu" (anodni hladnjak) a katodni dio sa ventilatorom ispod ..stvar iskušana više puta i sve je ok ?
Vako...graditelji lineara sa cijevima...PRVO NAREDITI VISOKONAPONSKI ISPRAVLJAČ ..pa ONDA SAM LINEAR !
Tim rediom !
"Opogonjen" FT 736R za EME...izveden PTT te intefejs za zvučnu karticu...sve redy...(6PSM se čeka da mi stručno sredi Azimut rotator) ..."brlja" tj....ja amo a on tamo...problem je bezpolni elektrolit (riknuo) ma je stavljen neki "surogat" ..ako neko ima ...50yF 100 VOLTI..BIO BI ZAHVALAN !!!!!
Homo pretočit vinčino !
Salve !
Martin